EUROLYGA 2023

LKL autsaiderės „Palangos“ vadovas: „Krepšinio vadai į lažybas žiūri pro pirštus“

Be pergalių reguliariajame sezone likę „Palangos” krepšininkai perrašė LKL istoriją. Nors pajūrio klubui jau prilipinta silpniausios visų laikų Lietuvos komandos etiketė, palangiškiai guodžiasi, jog klubų reputacijos varžybose jie tikrai aplenkė ne vieną LKL klubą ir šį sezoną baigs be skolų. 

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas")

2013-04-03 02:18, atnaujinta 2018-03-08 22:41

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

„Palangos” krepšininkai per Velykas nesulaukė stebuklo.

Pajūrio komanda pralaimėjo ir paskutines LKL reguliariojo sezono rungtynes, šeštadienį namuose 65:111 nusileidusi finansinių bėdų kamuojamam Vilniaus „Sakalų” klubui.

Palanga” perrašė Lietuvos krepšinio lygos istoriją, nes pirmąsyk nuo 1993-ųjų LKL reguliariajame sezone neiškovojo nė vienos pergalės.

Palangiškiai pralaimėjo visus 20 savo mačų vidutinišku 21,35 taško skirtumu.

„Nesinorėtų, kad mus dabar vadintų prasčiausia visų laikų Lietuvos komanda. Nemanau, kad šis titulas būtų teisingas, – pirmadienį „Lietuvos rytui” teigė „Palangos” klubo direktorius Remigijus Juška, pastarąjį mėnesį pats stovėjęs prie komandos vairo. – Taip, nepasisekė iškovoti pergalės, bet liūdna tikrai nėra, nes tai yra sportas. Liūdniau buvo prieš dvejus metus, kai kilo lažybų skandalas.

Jeigu pagrindinis mūsų tikslas būtų iškovoti nors vieną pergalę ir negauti to blogiausios komandos vardo, mes jį tikrai nesunkiai galėjome pasiekti. Mums nelipintų to vardo, bet vietoj jo turėtume skolų. Kas geriau?”.

Iki šiol prasčiausios LKL komandos vardą turėjo Kauno „Atletas“, 2006-2007 m. sezone per 16 rungtynių iškovojęs vienintelę pergalę.

„Galbūt galima būtų lyginti mus ir „Atletą“, kuris turėjo vieną pergalę. Bet kas galėtų objektyviai įrodyti, kad mes už juos silpnesni ir tikrai blogiausi? - retoriškai klausė R.Juška. - Skaičiai? Kai krepšinio mėgėjai bando lyginti Michaelą Jordaną su LeBronu Jamesu, kuris iš jų geresnis? Negali lyginti, nes jie priklauso skirtingiems laikams“

Mėgindami nusiplėšti istorinių nevykėlių etiketę palangiškiai primena ir kitas šio sezono varžybas.

Baltijos krepšinio lygoje (BBL) „Palanga“ laimėjo 5 iš 16 rungtynių ir pateko į antrąjį etapą. Vieną pergalę pajūrio komanda pasiekė ir LKF taurės varžybose.

Per pastaruosius tris sezonus LKL Palangos krepšininkai laimėjo 11 rungtynių ir patyrė 55 pralaimėjimus.

- „Palanga“ jau pateko į Lietuvos krepšinio istoriją. Kaip vertinate jums priskirtą prasčiausios visų laikų LKL komandos titulą?”, – vakar R. Juškos paklausė „Lietuvos rytas”.

– Toks epitetas tikrai nemalonus, tačiau abejoju, ar iš tiesų pelnytas.

Nematau esminio skirtumo, jeigu tu laimi vieninteles rungtynes. Jeigu tik tos vienos pergalės mums būtų reikėję, kad nebūtume vadinami prasčiausiais, tai aišku gal ją ir buvo galima iškovoti.

Bet mes turėjome kitų tikslų ir tikrai kovojome ne dėl tos vienintelės pergalės.

Į tą patį rezultatą visuomet juk gali žiūrėti iš dviejų pusių. Mes stengiamės matyti pozityvius dalykus. Mūsų jaunimas aikštėje įgijo patirties, o mes turime galimybę mokytis iš klaidų.

Bet dar svarbiau, kad šį sezoną baigsime be skolų. Skirtingai nuo daugelio kitų LKL klubų mes atsiskaitysime su visais žaidėjais.

Galbūt geriau baigti paskutinėje vietoje, bet be skolų. Negu būti priešpaskutiniam, bet su skolomis.

Galėjome kovoti dėl pergalių, bet būtume sezoną baigę su minusu. Šįmet pasirinkome kitą kelią.

Taip, nepasisekė iškovoti pergalės, bet liūdna tikrai nėra, nes toks yra sportas. Kažkas juk turi ir pralaimėti.

Liūdniau buvo prieš dvejus metus, kai kilo lažybų skandalas.

– Kodėl šis sezonas „Palangai” susiklostė taip nesėkmingai?

– Mums paprasčiausiai labai nepasisekė.

Šį sezoną pakeitėme daug juodaodžių žaidėjų. Visąlaik turėdavome bent po vieną amerikietį, kuris mums labai pagelbėdavo.

Bet šįmet nė vienas juodaodis nepatempė komandos į viršų taip, kaip būdavo ankstesniais metais.

Jie atvažiavo tokio paties lygio kaip ir jauni mūsų žaidėjai.

– Šį sezoną „Palangos” aprangą vilkėjo net 10 užsieniečių. Ar tiesa, kad legionierius vieną po kito keitėte dėl ekonominių sumetimų, nes per bandomąjį laikotarpį jie visi žaidė veltui?

– Algas visiems mes tikrai mokėjom.

Vienintelis buvo toks, kuris išvažiavo iš Palangos nepasiėmęs atlyginimo. Buvom pasirašę įprastą sutartį, bet netrukus jis paprašė paleisti, kai sulaukė pasiūlymo iš Ispanijos.

Jis pas mus pasidarė gerą statistiką ir atkreipė turtingesnių klubų dėmesį.

Daug kas mėgsta aiškinti, jog reikia imti lietuvius ir vietinį jaunimą. Nepatikėsite, bet net tas mūsų jaunimas yra žymiai brangesnis už legionierius.

Juodaodžiai atvažiuoja ir daug pigesni, ir geresni. Tik šįmet mums su jais tikrai nepasisekė.

– 2010-2011 m. sezoną „Palanga” išgarsėjo pirmuoju lažybų skandalu, o šįmet lyg tyčia pasirašėte sutartį ir net oficialiame klubo pavadinime jau reklamavote vieną lažybų bendrovę. Ar tai neturėjo įtakos pralaimėjimams vidutinišku 21,35 taško skirtumu?

– Su niekuo mes nesusidėjome ir nieko nereklamavome.

Aš pats nukentėjau labai daug dėl to, kai viešai prabilau apie šituos reikalus. Buvau pirmasis, išdrįsęs LKL kalbėti, kad Lietuvoje tokie dalykai vyksta.

Ir jeigu jūs galvojate, kad Lietuvoje toliau nevyksta lažybos, tai labai klystate. Mažai kas pasikeitė tuo tų laikų ir labai daug kas iki šiol taip pat žaidžia.

Tuomet aš parodžiau, kas Lietuvoje vyksta. Bet jeigu mūsų krepšinio vadai į šią problemą iki šiol žiūri pro pirštus, tegul būna taip, kaip yra.

- Šiuo metu teismo nuo pareigų nušalintas LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas dar sausio mėnesį viename interviu pripažino, jog „Palanga” šį sezoną turėjo išlikti LKL todėl, kad jūsų mieste pagaliau pajudėtų krepšinio arenos statybos. Jis neslėpė, jog Palangos arena ypač reikalinga Lietuvos rinktinei ir krepšinio turizmui. Ar iš tiesų svarbiausias Jūsų klubo tikslas visuomet buvo arena, o ne pergalės?

- Čia yra teisybės, bet tikrai ne M. Balčiūno nuopelnai, kad Palangoje prasidėjo arenos statyba.

.Jau seniai siekėme, kad miestas pastatytų naują salę, todėl vienas mūsų tikslų buvo žaisti LKL.

Bet mes atsidūrėme LKL tikrai ne už gražias akis. Ne todėl, kad kažkoks geras dėdė mums padėjo čia patekti, mainais sulaukęs naujos arenos statybų.

Mes nepirkome savo vietos LKL skirtingai nuo kitų klubų. Teisę žaisti čia mes patys išsikovojome. Mes sportiniu keliu patekome į LKL, vėliau du kartus teko žaisti pereinamąsias rungtynes.

Tik todėl, kad žaidžiam LKL, arenos statybų reikalai pajudėjo. Arenos statybos vyksta net greičiau negu tikėjomės. Pažadėta, jog iki Naujųjų metų ji jau stovės.

Jeigu nebūtume žaidę LKL, vargu, ar arena būtų taip greitai atsiradusi.

– Dabar „Palanga” prarado vietą LKL. Kokia klubo ateitis?

– Dar yra teorinės galimybės likti LKL. Jos, aišku, minimalios, tačiau viskas priklausys, kaip mūsų krepšinio valdžia toliau interpretuos lygos nuostatus.

„Sakalai” neatitinka LKL reikalavimų, nes neturi tinkamos salės. Jeigu LKL vadovai bus principingi, galima būtų ir tokį variantą svarstyti, kaip mes galime perimti kitų klubų vietą.

Bet mes tikrai nenorime ir iš nieko nelaukiame jokios malonės. Mes tikrai su malonu žaisime Nacionalinės krepšinio lygos pirmenybėse.

NKL yra labai gera lyga. Skirtingai nuo LKL jos varžybos visuomet vyksta labai reguliariai – penktadienį ir šeštadienį. Jos tikrai nėra ko bijoti ar vengti.

Žaisdami NKL surinkdavome daugiausiai žiūrovų visoje Lietuvoje. Jeigu vėl būsime priversti grįžti į žemesnį lygį, mums tikrai nebus jokios tragedijos.

Alytus iškrito ir bando grįžti, Marijampolė iškrito ir bando grįžti, Mažeikiai iškrito ir bando vėl pakliūti, kodėl mes turėtume būti kitokie? Toks yra sportas: šiandien iškrenta vieni, rytoj – kiti.

Kitą sezoną jau turėsime savo salę, turėsime savo žiūrovus, turėsime patirties ir LKL, ir NKL, todėl grįžti į aukštesnį lygį nebus labai sudėtinga.

Lietuvoje dabar esame dvylikti, o tie, kas laimės NKL čempionatą, bus trylikti. Nematau principinio skirtumo tarp šių dviejų vietų.

Palangoje krepšinis buvo ir tikrai išliks. Turime gražaus jaunimo, kuris turės dar daugiau stimulo atstovauti savo miestui, kai čia dar stovės ir nauja arena.

Mes judėsim į priekį, nepaisant visų šio sezono pralaimėjimų. Netrukus keisis visa ir klubo vadovybės, ir vadybos struktūra.

Balandžio pabaigoje vyks miesto tarybos posėdis. Du jos nariai turėtų papildyti klubo valdybą.

– Prieš keletą sezonų „Palanga” buvo išgarsėjusi, kai Renaldas Seibutis tapo jauniausiu Lietuvoje krepšinio klubo prezidentu. Ar dabartinis „Lietuvos ryto” krepšininkas dar užima kokias nors pareigas Jūsų klube?

– Kai Renaldą išrinkome klubo prezidentu, sulaukėme daug pavyduolių. Čia – Lietuva.

Rasti naujų rėmėjų mums pasidarė labai sunku, nes visų pirmasis klausimas tuomet būdavo: o ką prezidentas duoda klubui?

Renaldas mums tikrai nemažai padėjo, todėl tikimės jį vėl kaip nors prisivilioti atgal.

Jis pažadėjo, jog krepšininko karjerą baigs Palangoje. Šito mes tikrai neužmiršime (juokiasi).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.