EUROLYGA 2023

Sezono suvestinė: Kaip sekėsi užsienyje žaidusioms Lietuvos krepšininkėms

Nacionalinės moterų krepšinio čempionės paaiškėjo dar ne visose Europos šalyse. Tačiau visoms Lietuvos krepšininkėms – tiek žaidusioms gimtinėje, tiek krimtusioms legionierių duoną – oficialus klubų sezonas jau baigėsi. Tarp rungtyniavusių svetur iki auksinio finišo nužygiavo dvi lietuvės: Eglė Šulčiūtė tapo Ispanijos, Šarūnė Jasiunskaitė – Norvegijos čempione.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

May 3, 2013, 9:06 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:42 AM

Ispanijoje - pirmasis lietuvės titulas

Viena garsiausių Lietuvos krepšininkių Eglė Šulčiūtė per legionierės karjerą žaidė jau keturių užsienio šalių klubuose, tačiau jos kolekcijoje ilgai nebuvo nė vieno svetur iškovoto titulo. Šią spragą Lietuvos rinktinės puolėja užpildė šiais metais atstovaudama Salamankos „Perfumerias Avenida“ komandai, su kuria tapo Ispanijos čempione.

Reguliariajame sezone Salamankos krepšininkės nežaidė taip, kad būtų laikomos pagrindinėmis favoritėmis. „Perfumerias Avenida“ iškart atsiliko nuo lyderės Rivaso „Ecopolis“ ekipos ir užėmė tik antrąją vietą (17 perg. ir 3 pral.). Tačiau E.Šulčiūtė ir jos komandos draugės atsigriebė finale, kuriame pranoko Ispanijos sostinės priemiesčio ekipą 2:0. „Perfumerias Avenida“ aukso medalius laimėjo trečią kartą, o titulą susigrąžino po metų pertraukos.

Nė vienerių rungtynių nepraleidusi E. Šulčiūtė pelnydavo 8,4 taško ir atkovodavo 5,8 kamuolio. Visada taiklia ranka pasižymėjusi aukštaūgė Ispanijos lygoje užėmė trečiąją vietą pagal tritaškių metimų taiklumą (42,2 proc.).

Pergalė lygos finale Salamankos ekipai tapo saldžiu revanšu už triuškinamą pralaimėjimą šalies taurės lemiamose rungtynėse. Jose „Perfumerias Avenida“ nusileido Rivaso komandai net 62:83.

„Perfumerias Avenida“ taip pat kovojo Eurolygoje, bet tarptautinėje arenoje visų planų neįgyvendino. Grupės varžybose Salamankos krepšininkės užėmė tik 4-ąją vietą (5 ir 7), todėl jau aštuntfinalyje turėjo susigrumti su stipriomis varžovėmis ir pralaimėjo mūšį dėl kelialapio į finalo aštuonetą Košicų „Good Angels“ klubui.

Rusijoje - susirėmimas dėl bronzos

Rusijos moterų lygos mažajame finale įvyko dviejų Lietuvos krepšinio specialistų dvikova. Mūšyje dėl bronzos susirėmė Orenburgo „Nadežda“ ekipą treniravęs Algirdas Paulauskas ir Kursko „Dinamo“ komandai vadovavęs Alfredas Vainauskas.

Pergalė atiteko labiau patyrusiam – A. Paulauskui.

Įdomu, kad Orenburgo ir Kursko krepšininkės dėl bronzos kovojo jau ketvirtą sezoną iš eilės. Ir visus keturis kartus pergalę šventė „Nadežda“.

Pirmose „Nadežda“ ir „Dinamo“ akistatose lietuviai dar buvo bendražygiai. A.Paulauskas tuo metu dirbo Kursko ekipos vyriausiuoju treneriu, o A. Vainauskas – jo padėjėju. Tačiau užpernai A. Paulauskas atsisveikino su šia komanda ir jo pareigas perėmė A. Vainauskas.

Šio sezono pradžioje atrodė, kad „Dinamo“ turi geras galimybes susikeisti vietomis su nuolatinėmis varžovėmis. Kursko krepšininkės gerai pradėjo čempionatą, bet reguliariojo sezono pabaigoje patyrė tris nesėkmes iš eilės ir nukrito į 5-ąją vietą (11 ir 7).

„Nadežda“ judėjo priešinga kryptimi ir ypač sustiprėjo, kai ją sausio pabaigoje treniruoti pradėjo A. Paulauskas (jis pakeitė dėl sveikatos problemų pasitraukusį Aleiksandrą Kovaliovą). Orenburgo klubas reguliariajame sezone finišavo trečias (13 ir 5).

Tarp A. Vainausko auklėtinių buvo ir viena lietuvė – Aušra Bimbaitė. Ji sezono pradžioje buvo viena svarbiausių „Dinamo“ žaidėjų, varžyboms įsibėgėjus rungtyniavo vis trumpiau ir trumpiau. A. Bimbaitė vidutiniškai pelnydavo 5,2 taško ir atkovodavo 2,4 kamuolio. Kursko ekipos gynėja lygoje buvo pirma pagal perimtus kamuolius (vid. 2,7), penkta pagal baudos metimų taiklumą (88,5 proc.) ir septinta pagal tritaškių taiklumą (46,9 proc.).

Abi lietuvių treniruojamos komandos dalyvavo Europos turnyruose. Eurolygoje žaidusi „Nadežda“ grupės varžybose užėmė 3-iąją vietą (8 ir 4), bet aštuntfinalyje nusileido Polkovicių CCC klubui.

„Dinamo“ gynė Europos taurės laimėtojos titulą. Kursko komanda nužygiavo iki ketvirtfinalio, tačiau jame turėjo pripažinti Kaiserio „Kaski“ pranašumą. Beje, pernai kaip tik šią Turkijos ekipą A. Vainausko auklėtinės nugalėjo finale.

Prancūzijoje - toli nuo lyderių

Staiga žemyn šį sezoną nugarmėjo Monvilio USO komanda, kurioje antrus metus žaidė Giedrė Paugaitė. Pernai jauna Monvilio ekipa Prancūzijos lygoje netikėtai užėmė ketvirtąją vietą ir, vienam aukščiau buvusiam klubui atsisakius, gavo kelialapį į Eurolygą. Tuo tarpu šiais metais USO tarp 14 komandų liko tik 11-ta (10 ir 16).

Asmeniškai G. Paugaitei antrasis sezonas Monvilyje buvo šiek tiek prastesnis negu pirmasis. Puolėja iš Lietuvos pelnydavo 8,9 taško ir atkovodavo 5,2 kamuolio (praėjusio sezono vidurkiai – 9,2 taško ir 5,9 atkovoto kamuolio).

Eurolygoje Monvilio klubas taip pat nežibėjo – grupės varžybose užėmė 6-ąją vietą (5 ir 7) ir į atkrintamąsias varžybas nepateko.

Prancūzijos lygoje taip pat žaidė Inesa Visgaudaitė. Ji atstovavo 12-ąją vietą užėmusiai debiutantei „Toulouse“ ekipai. I.Visgaudaitė pelnydavo tik po 3,4 taško.

Beje, abi lietuvių atstovaujamos komandos sezono viduryje buvo lentelės viduryje. „Toulouse“ vienu metu net pakilo į 4-ąją vietą. Vis dėlto čempionato pabaigoje Monvilio ir Tulūzos ekipos stabtelėjo ir praleido į priekį lemiamoje stadijoje sėkmingiau žaidusias varžoves.

Šį sezoną į Prancūzijos pirmąją lygą grįžo ilgametė Lietuvos rinktinės puolėja Lina Brazdeikytė. Tiesa, jau ne kaip žaidėja, o kaip 5-ąją vietą užėmusio Tarbo „Gespe Bigorre“ klubo (15 ir 11) trenerio padėjėja.

Per Europos taurės varžybas, kuriose „Gespe Bigorre“ pateko į aštuntfinalį, L.Brazdeikytė kelis kartus net buvo įregistruota kaip krepšininkė. Vis dėlto aikštėje lietuvės pagalbos neprireikė.

Italijoje prarado čempionų titulą

Palyginti su praėjusiu sezonu ženkliai atsitraukė ir Taranto „Goldbet“ komanda, kurioje žaidė Gintarė Petronytė. „Goldbet“ pernai tapo Italijos čempione, o šiais metais net nepateko į pusfinalį.

Reguliariajame sezone Taranto klubas užėmė 4-ąją vietą (12 ir 6), bet atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje nusileido Umbertidės „Acqua&Sapone“ komandai.

G. Petronytė įmesdavo 12,2 taško ir atkovodavo 6,2 kamuolio.

Italijos lygoje taip pat rungtyniavo debiutantės Kječio CUS komandos aprangą vilkėjusi Kamilė Nacickaitė. Kječio krepšininkės užėmė 7-ąją vietą (5 ir 13), o sausio mėnesį sunkią traumą patyrusi K. Nacickaitė pelnydavo 16,2 taško ir atkovodavo 4,3 kamuolio. Lietuvė rezultatyviausių lygos žaidėjų sąraše užėmė 5-ąją vietą.

K. Nacickaitė ypač pasižymėjo per rungtynes su Pocuolio GMA komanda, į kurios krepšį įmetė net 40 taškų (14/21 dvitaškio, 3/5 tritaškių, 3/4 baudų). Taip rezultatyviai Italijos lygoje nė viena krepšininkė nežaidė nuo 2006 metų.

Turkijoje laimėjo tik kartą

Rečiausiai šį sezoną pergalėmis džiaugėsi Marina Solopova, žaidusi Turkijos lygos debiutantėje „Edremit“ komandoje.

Edremito krepšininkės per visą sezoną laimėjo vos 1 iš 26 rungtynių ir tarp 14 komandų užėmė 13-ąją vietą. Vienintelę pergalę „Edremit“ pasiekė lapkričio mėnesį, o po to pralaimėjo 20 mačų iš eilės.

Pagal rezultatus „Edremit“ apskritai buvo paskutinė, tačiau reguliariajam sezonui jau pasibaigus Turkijos krepšinio federacija nubaudė į dvejas rungtynes neatvykusį „Samsun“ klubą.

„Samsun“ galutinėje lentelėje buvo skirta 14-oji vieta, o „Edremit“ pakilo vienu laipteliu aukščiau. Tiesa, tai nepadėjo išsaugoti vietos pirmojoje lygoje.

M. Solopova žaidė labai banguotai. Kai kuriose rungtynėse lietuvė surinkdavo apie 20 taškų, tačiau kartais aikštę palikdavo neįmetusi nė taško, o sezono pabaigoje negalėjo padėti komandai dėl kelio traumos. M.Solopova vidutiniškai pelnydavo 11,3 taško, atkovodavo 4,1 kamuolio ir atlikdavo 2,3 rezultatyvaus perdavimo.

Kitos šalys. Auksas – iš Norvegijos

Vienas aukso medalis šį pavasarį į Lietuvą atkeliavo iš šalies, kurioje krepšinio pozicijos yra kone silpniausios Europoje. Šarūnė Jasiunskaitė nuo sausio mėnesio žaidė Bergeno „Gimle“ komandoje ir tapo Norvegijos čempione.

Pirmenybių reguliariajame sezone „Gimle“ finišavo antra, bet finalo ketverto turnyre pasiekė dvi pergales ir tapo stipriausia Norvegijos komanda. Š. Jasiunskaitė prie auksinio žygio prisidėjo pelnydama 8,1 taško ir atkovodama 5,9 kamuolio.

Europos krepšinio pakraščiuose žaidė dar kelios lietuvės. Anglijos lygoje Niukastlo „Nortumbria“ komandai (6-oji vieta) atstovavo Eivilė Steikūnaitė, Sevenoukso „Suns“ (7-oji vieta) – Gabrielė Nikitinaitė, Lydso „Carnegie“ (8-oji vieta) – Greta Lukšytė ir Agnė Abromaitė, Liuksemburgo lygoje Liuksemburgo „Racing“ ekipai (7-oji vieta) – Deimantė Žilėnaitė.

Dovilė Miliauskaitė sezono pradžioje atstovavo Varegemo „Declercq“ komandai, kuri lietuvei jau išvykus Belgijos lygoje užėmė trečiąją vietą.

D. Miliauskaitė greitai grįžo į Lietuvą, o po to persikraustė į Ispanijos antrąją pakopą ir žaidė Santa Kruzo „Tenerife“ klube. D. Miliauskaitė pelnydavo net 18 taškų ir atkovodavo 11,8 kamuolio, bet jos komanda buvo tarp autsaiderių ir vienoje iš dviejų grupių užėmė 11-ąją vietą.

Italijoje šaknis įleidusi Gabrielė Narvičiūtė rungtyniavo šios šalies antrosios lygos Ariano Irpino „Grupo LPA“ ekipoje. „Grupo LPA“ savo grupėje liko 9-ta, o G.Narvičiūtė įmesdavo 8,6 taško ir atkovodavo 8,6 kamuolio.

Šį sezoną grįžti į aikštę sumanė Lenkijoje seniai gyvenanti Daiva Jodeikaitė. Ji rungtyniavo antrojoje lygoje 12-ąją vietą užėmusiame Aleksandruvo UKS klube. Dauguma komandos draugių už D. Jodeikaitę buvo jaunesnės 25 ar daugiau metų, tačiau turėjo ko pasimokyti iš 47-erių metų lietuvės. Vyriausia UKS žaidėja pelnydavo 8,5 taško ir atkovodavo 7,5 kamuolio.

Pastaraisiais metais užsienio šalių čempionėmis tapusios Lietuvos krepšininkės

2013 E. Šulčiūtė (Salamankos “Perfumerias Avenida”, Ispanija), Š.Jasiunskaitė (Bergeno “Gimle”, Norvegija)

2012 S. Linkevičienė (Jekaterinburgo UGMK, Rusija)

2011 -

 2010 G. Petronytė (Byrono “Athinaikos”, Graikija)

2009 I. Šalkauskė (Košicų „Maxima Broker“, Slovakija), R. Margevičiūtė („Cėsis“, Latvija), J. Kaušaitė (Solnos „Vikings“, Švedija), E. Briedytė (Grimenco „Sierre“, Šveicarija)

2008 J. Kaušaitė (Solnos „Vikings“, Švedija)

2007 -

2006 J. Kaušaitė (Solnos „Vikings“, Švedija)

2005 -

2004 -

2003 J. Vilutytė (Pėčo PVSK, Vengrija)

2002 J. Štreimikytė (Komo „Pool Comense“, Italija), D. Kurtinaitienė (Klosternoiburgo „Tecto“, Austrija), J. Kaušaitė (Helsinkio „Pantterit“, Suomija)

2001 J. Vilutytė (Pėčo PVSK, Vengrija), L. Dambrauskaitė (Maskvos „Dinamo“, Rusija), D. Kurtinaitienė (Klosternoiburgo „Tecto“, Austrija)

2000 J. Vilutytė (Pėčo PVSK, Vengrija), D. Kurtinaitienė (Klosternoiburgo „Tecto“, Austrija)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.