EUROLYGA 2023

Kodėl Lietuvos krepšinio teisėjų nėra Eurolygos finale?

Specialiai lrytas.lt, Londonas

R. Brazauskas dabar yra Eurolygos techninės komisijos narys.<br>V. Balkūnas
R. Brazauskas dabar yra Eurolygos techninės komisijos narys.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Kazilionis

May 11, 2013, 9:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:58 PM

Lietuvoje yra septyni krepšinio arbitrai, turintys FIBA kategoriją, bet pastaraisiais metais nė vienas jų nekviečiamas dirbti didžiausiose svarbose rungtynėse. Šių metų Eurolygos finalo ketvertas Londone – dar vienas to įrodymas.

„Dabar mūsų teisėjų elite nėra“, – pripažino Romualdas Brazauskas. 52-ejų vilnietis pats yra dirbęs dvylikoje Eurolygos finalo ketvertų ir juose septyniskart teisėjavo finalo mačams.

Bet kai jis dėl FIBA amžiaus cenzo 2010-aisiais baigė tarptautinę karjerą, nunyko ir Lietuvos krepšinio arbitrų autoritetas. Kodėl?

„Tikriausiai dar reikia tobulėti. Yra geresnių“, – sakė R. Brazauskas, teisėjavęs ketveriose olimpinėse žaidynėse, tiek pat pasaulio vyrų krepšinio čempionatų ir penkeriose Europos pirmenybėse.

Šiuo metu FIBA kategoriją turi septyni lietuviai: Vilius Mačiulaitis, Tomas Jasevičius, Martynas Gudas, Mindaugas Večerskis, Jurgis Laurinavičius, Gintaras Vitkauskas ir Artūras Šukys.

Ar realu, kad kuris nors jų netolimoje ateityje dirbs elitinėse rungtynėse? R. Brazauskas tampa nekalbus: „Tai man labai sunkus ir privatus klausimas. Nenorėčiau į jį atsakyti dėl dviejų priežasčių. Pirma – aš turiu savo nuomonę. Kitas dalykas – aš tose varžybose teisėjavau ir man nekorektiška apie tai diskutuoti“.

Eurolygos finalo ketverte Londone dirba 8 arbitrai iš 7 valstybių: Ilija Beloševičius (Serbija), Matejus Boltauzeris (Slovėnija), Guerrino Cerebuchas ir Luigi Lamonica (abu – Italija), Elias Koromilas (Graikija), Robertas Lottermoseris (Vokietija), Borisas Ryžykas (Ukraina) ir Olegas Latiševas (Latvija).

33-ejų arbitro iš kaimyninės šalies karjeros šuolis R. Brazausko nestebina: „O. Latiševas dėsningai eina pirmyn. Tai jam jau trečiasis Eurolygos finalo ketvertas, pernai dirbo olimpiadoje. Manau, jis yra vienas tų teisėjų, kuris ateityje gali būti nr.1“.

R. Brazauskas dabar yra Eurolygos techninės komisijos narys. Eurolygos finalo ketverto dienomis vyksta jaunių (iki 18 metų) turnyras ir teisėjų seminaras. Lietuvis yra vienas jo vadovų – rytais su teisėjais aptaria teorinius dalykus, paskui stebi ir vertina, kaip arbitrai dirba rungtynėse.

Anot R. Brazausko, svarbiausios savybės arbitrui – žaidimo suvokimas, ryžtingumas: „Kaip mes sakome, geresnis tas teisėjas, kuris daro mažiau klaidų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.