EUROLYGA 2023

Po Rusijos fiasko moterų krepšinio čempionate - šokas, gėda ir A. Vainausko atsistatydinimas

Kai Alfredui Vainauskui praėjusių metų pabaigoje iš Rusijos krepšinio federacijos atskriejo pasiūlymas stoti prie šios šalies moterų krepšinio rinktinės vairo, pats 51-erių lietuvis gerokai nustebo. Tačiau nedvejojo ir sutiko treniruoti vieną tituluočiausių moterų krepšinio rinktinių pasaulyje, nors žinojo, kad jo laukia didžiulis iššūkis.

Europos čempionių titulą gynusios Rusijos krepšininkės pirmenybėse iškovojo vos vieną pergalę.<br>„Fiba-Europe" nuotr.
Europos čempionių titulą gynusios Rusijos krepšininkės pirmenybėse iškovojo vos vieną pergalę.<br>„Fiba-Europe" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 10:52 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:21 AM

„Jie nori matyti mus tarp prizininkų. O jeigu nepapulsi į ketvertuką, tai sumaišys ne tik su žemėmis. Būsi taip nuskandintas, kad net nežinosi, į kurią pusę žiūrėti“, - prieš pusmetį „Lietuvos ryto“ televizijai sakė A. Vainauskas.

Dabar, ko gero, šešerius metus Rusijoje dirbantis lietuvis turės atlaikyti kritikos bangą. Jo treniruojama Rusijos rinktinė į Prancūzijoje vykstantį Europos čempionatą vyko kaip čempionė, o pasitraukė jau po pirmojo etapo.

Rusės B grupėje nusileido Ispanijai, sensacingai - Švedijai, o pergalė prieš Italiją šešiais taškais (72:66) buvo lygi pralaimėjimui - reikėjo laimėti mažiausiai septyniais. Viltį galėjo suteikti Švedijos pergalė prieš ispanes, tačiau stebuklas neįvyko.

Paskutinę vietą grupėje užėmusi Rusija prarado čempionės titulą, neiškovojo kelialapio į 2014 metų pasaulio čempionatą ir gėdingai vyksta namo. Tai buvo pats blogiausias Rusijos rinktinės pasirodymas Europos pirmenybių istorijoje.

A. Vainauskas jau prabilo, kad pasitrauks iš posto, o rusų žiniasklaida bando suvokti, kas įvyko.

„Fiasko priežastys bus aptarinėjamos dar ilgai, tačiau aiškus kol kas vienas faktas - Rusijos moterų rinktinė Europos čempionatą palieka tuščiomis. Daug komentarų čia nebus. Mažas Prancūzijos miestelis (Vanas. - Red.), kuris anksčiau buvo žinomas tik skaitytojams apie Aramį, taps gėdos ir nesėkmės sinonimu“, - rašo „Sport-Express“.

„Pasakyti, kad per pastarąsias keletą dienų mažajame Prancūzijos miestelyje Rusijos žurnalistai buvo šokiruoti, reiškia, nepasakyti nieko. Ir ne dėl pasakiškų taksi kainų, ir ne dėl per pietus neveikiančių restoranų, o tik dėl Rusijos rinktinės žaidimo.

Jeigu pralaimėjimą Ispanijai galima vertinti kaip startinį „Dovanų rinkinį“, tačiau taip „nurašyti“ pralaimėjimą Švedijai būtų kvaila. Ir pats A. Vainauskas pripažino, kad varžovės buvo pranašesnės visa galva“, - rašo championat.ru.

Praėjusią vasarą Rusijos krepšinio federacijos vadovai nebuvo patenkinti, kad komanda neiškovojo olimpinių medalių. Todėl sutartis su Borisu Sokolovskiu po Londono žaidynių nebuvo pratęsta ir trenerio vieta liko laisva.

Atėjęs A. Vainauskas žinojo pirmąją užduotį - apginti sostą Europos čempionate.

„Bus sušauktas susirinkimas, susirinks treneriai. Na, pasitrauks A. Vainauskas. Treneris, be jokių abejonių, protingas ir drąsus, kuris galėtų prisiimti atsakomybę už nesėkmę. Nepavyko jam su rinktine. Tačiau problema ne tik jame“, - lietuvio pernelyg nekritikavo „Sport-Express“.

Žiniasklaida vieningai kartojo, kad Rusijos rinktinei labiausiai trūko aukšto lygio įžaidėjos.

„Pagrindinė Rusijos rinktinės problema buvo įžaidėjos ryšys ir susižaidimas su kitomis komandos partnerėmis. Net jeigu ir tikėtume žodžiais, kad Epiphanny Prince gimė su kamuoliu, reikia laiko, kad ji savo komandos drauges suprastų iš pusės žvilgsnio ar iš pusės žodžio. Atakuojančios gynėjos, kurių A. Vainauskas turėjo per daug, geriausiu atveju galėjo tik pavaduoti natūralizuotą amerikietę“, - rašo gazeta.ru.

Šis leidinys pastebi, kad krepšinio specialistas iš Lietuvos rungtynėse su Italija kaip įmanydamas bandė pažadinti savo auklėtines, tačiau jo žodžiai jų nepasiekdavo.

„A. Vainauskas emocingai aiškino merginoms: „Trūksta greičio, viskas vyksta labai lėtai!“ Tačiau jos, matyt, neklausė jo pamokymų“, - rašo gazeta.ru.

Galbūt koją pakišo pernelyg didelis pasitikėjimas savimi? Dar prieš šių metų Europos pirmenybes Rusijos žaidėjos tvirtino, kad net ir antroji vieta būtų didelė nesėkmė ir jas tenkintų tik auksas.

Nuo tokių minčių joms tenka grįžti į realybę - kitą vasarą pasaulio čempionatas Turkijoje vyks be Rusijos rinktinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.