EUROLYGA 2023

Miško broliu išvadintas ir iškeiktas krepšinio treneris A. Vainauskas Rusijoje tapo atpirkimo ožiu

Lietuvos krepšinio trenerių reputacijai suduotas naujas smūgis. Alfredo Vainausko treniruojama Rusijos rinktinė patyrė fiasko Europos čempionate, nors Prancūzijoje gynė čempionės titulą.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Jun 19, 2013, 9:30 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:33 AM

Rusai svaidosi žaibais ir ieško naujo atpirkimo ožio, rašo „Lietuvos rytas“.

Kaip galėjo nutikti, kad Europos čempionės titulą Prancūzijoje gynusi ir favorite vadinta Rusijos rinktinė jau po grupės varžybų priversta keliauti namo?

Nors A. Vainausko treniruojama komanda per paskutinįjį grupės mačą Vane 72:66 įveikė itales, ši pergalė nepadėjo jai praverti durų į antrąjį „EuroBasket 2013“ etapą.

Rusijos krepšininkės liko ketvirtos B grupės turnyro lentelėje ir nepateko tarp 12 stipriausių žemyno komandų, kurios šiandien Lilyje ir Muleron le Kaptife toliau tęs kovą dėl medalių.

„Ši pergalė prilygsta pralaimėjimui. Suprantu, jog po tokio pasirodymo treneris privalo susimąstyti apie atsistatydinimą, - po mačo su italėmis „Sport Ekspress“ dienraščiui prisipažino A. Vainauskas. - Ir tokių minčių iš tiesų yra. Esu pasiruošęs atsistatydinti“.

Nepateko į pasaulio pirmenybes

52-ejų lietuvio treniruojama Rusijos rinktinė patyrė didžiausią fiasko per visą šios šalies krepšinio istoriją.

Rusijos krepšininkės pirmąsyk nepateko į Europos čempionato ketvirtfinalį ir prarado galimybę dalyvauti 2014 metų pasaulio pirmenybėse.

Prancūzijoje čempionių titulą gynusi rinktinė nuo 1999-ųjų visuose Europos čempionatuose buvo iškovojusi medalius, o prasčiausias jos rezultatas senojo žemyno pirmenybėse iki šiol buvo septinta vieta dar 1993-aisiais.

„SSRS rinktinė 22 kartus dalyvavo Europos čempionatuose ir 21 kartą laimėjo auksą, vienintelį kartą turėjusi pasitenkinti sidabro medaliais. Ar galėjome bent įsivaizduoti, kad kada nors išaus tokia gėdos valanda? - SSRS laikus nostalgiškai prisiminė įsiutusi Rusijos žiniasklaida.

Visi vadino favoritėmis

A. Vainausko komandos fiasko tapo lyg perkūnas iš giedro dangaus ne tik kuklumu niekuomet nepasižymintiems rusams, bet ir Europos moterų krepšinio ekspertams.

Dar prieš varžybų Prancūzijoje startą lažybų bendrovės neabejojo, kad rusės yra pagrindinės 2013-ųjų Europos čempionato favoritės. „Bwin“ bukmekeriai už naują Rusijos rinktinės triumfą siūlė lažintis santykiu 1 prie 2,35 – mažiausiu iš visų 16 čempionato dalyvių.

„Tai labai gerai suburta komanda, turinti savo gretose ir vieną amerikietę. Rusija yra dviem galvomis aukščiau už visas kitas komandas”, – pritarė ir Lietuvos rinktinės treneris Algirdas Paulauskas, prieš šešerius metus padėjęs buvusiam savo asistentui surasti darbą Rusijoje.

Lietuviui – kritikos strėlės

Du Lietuvos treneriai Europos pirmenybėse iškovojo tik po vieną pergalę, bet jau po pirmojo etapo su mūsų šalies rinktine iš Prancūzijos antradienį grįžęs A. Paulauskas dabar tikrai nepavydi savo kolegai.

Po A. Vainausko komandos fiasko rusai negailėjo kritikos strėlių juos ypač nuvylusiam lietuviui.

„Mes rizikavome daug kartų, jeigu atmesime sentimentus. Rizikavome dar tuomet, kai nusprendėme remtis užsieniečiu treneriu. Bet iš tiesų, A. Vainauskas pasirodė savas, sovietinis, - teigė „sports.ru“ korespondentas Nikita Zagdajus, analizuodamas Rusijos rinktinės nesėkmės priežastis.

- Visos iliuzijos išsisklaidė dar pirmąją „EuroBasket“ dieną. Nauja rinktinė, bet joje buvo net 9 krepšininkės, žaidusios Londono olimpiadoje.

Treneris užsienietis, bet angliškai kalbėti nemoka. A.Vainauskas, nors ir lietuvis, bet kombinacijas sumąsto visai ne „pribaltiškas“.

Per minutės pertraukėles puikiai girdėjosi trenerio nurodymas: „žaidžiam kvailį“! O jeigu nepavyks, „sukam ausį“.

Bet pirmoje mano asmeninio hitparado vietoje šis (A. Vainausko – Red.) nurodymas: „Rėkiam zona, bet ginamės asmeniškai! Mes jas supainiosim!“

„Stengdamasis sugalvoti, kaip supainioti varžoves, Rusijos rinktinės trenerių štabas prikūrė originalių savo derinių pavadinimų ir prašė daryti „taip, bet iš tiesų kitaip“. Bet jis pamiršo apie savo žaidimo organizaciją, - pritarė kolegai kitas „sports.ru“ apžvalgininkas Antonas Vinogradovas. - Daug gražių žodžių, drąsių prognozių, bet visiškai jokio rezultato. Rusijos rinktinė nepademonstravo nei greito, nei komandinio krepšinio, nei patikimos gynybos, bei užtikrinto puolimo.

A. Vainausko komanda atrodė kaip visiškai neaiškus ir nestabilus kolektyvas, neturintis jokios idėjos ir savito stiliaus. Ispanės, švedės ir italės priversti mus žaisti taip, kaip joms buvo paranku

A. Vainausko komanda blogai gynėsi prie tritaškio linijos, neatsilaikydavo prieš varžovių spaudimą ir iki galo neatidirbdavo per paskutiniąsias atakų sekundes“.

Rusijos rinktinė grupės varžybose liko tik 14-a tarp 16 komandų pagal praleistus taškus, 13-a – pagal taiklumą ir 10-a pagal prarastus kamuolius.

„Ši rinktinės sudėtis nerealizavo net ketvirtadalio savo galimybių“, - neabejojo sports.ru.

Treneris nežinojo taisyklių?

Rusijos rinktinė baigė pasirodymą Europos čempionate dramatiškomis aplinkybėmis.

Pasibaigus B grupės varžyboms trys komandos turėjo po vieną pergalę, bet rusės liko už borto, suskaičiavus bendrą įmestų ir praleistų taškų santykį.

Pagal šį rodiklį Rusijos rinktinė (0,9626) nusileido tiesioginėms savo konkurentėms: Italijai (0,9629) ir Švedijai (1,082).

Rusai iki šiol įsitikinę, jog jų rinktinė galėjo patekti į kitą etapą, jeigu A.Vainauskas ar jo štabas, kuriam dar priklausė ir kitas lietuvis Saulius Vadopalas, dar prieš lemiamą dvikovą su italėmis būtų tiksliai žinojęs apie Europos čempionato taisykles.

„Cirkas Vane: kodėl Rusija nežinojo, kiek taškų jai reikia laimėti? – po paskutiniojo mačo retoriškai klausė sports.ru. - Rungtynes su italėmis mums reikėjo laimėti 7 arba daugiau taškų persvara. 6 taškai mums niekaip netiko. Kodėl kažkas nusprendė kitaip – neaišku.

Greičiausiai tai įprastas rusiškas (lietuviškas?) nemokšiškumas.“

„Mes viską buvome suskaičiavę. Patys matėte, jog paėmiau minutės pertraukėlę ir paprasčiau, kad Epiphanny Prince žaistų aktyviai, - championat.com teisinosi A.Vainauskas.

- Bet iniciatyvos kažkodėl ėmėsi Anuška (Ana Petrakova – Red.). Tikriausiai reikėjo greičiau atlikti perdavimą, nes po to mes praradome kamuolį.“

Miško brolį kaltino melu

Rusijos žurnalistai priminė, jog dar po antrojo pralaimėjimo švedėms per spaudos konferenciją A. Vainauskas tvirtino, jog prieš Italiją „reikia laimėti 6 taškais“, o per lemiamą italių ataką rusės stengėsi neleisti varžovėms įmesti tritaškio, įsitikinusios, jog taiklus paskutinis varžovių dvitaškis neturės jokių katastrofiškų pasekmių.

„Mūsų merginos susiburia į ratelį. Girdisi, kaip Valerija Musina (Rusijos rinktinės žaidėja – Red.) mesteli kažką panašaus: „Mums sakė, jog būtina pergalė šešiais ar daugiau taškų. 6 taškai yra – mes keliaujam toliau“, - Rusijos krepšininkių nuotaikas po paskutinio švilpuko perpasakojo sports.ru.

„Jos viską žinojo, mes daug kartų aiškinom. Per susirinkimą dar kartą perspėjom, jog reikia laimėti 7 taškais, todėl visos iki paskutinės viską žinojo“, - tvirtino A.Vainauskas.

„Meluoji, miško broli! Kitaip jos nebūtų gynęsi prie tritaškio linijos per paskutiniąsias sekundes, bijodamos tritaškio! Ir nespėliotų po teisėjo sirenos, o būtų užtikrintos, kad užtenka 6 taškų, - trenerio pasiteisinimais piktinosi Rusijos krepšinio svetainių internautai. - Išeik!!!“.

Tapo karo įkaitu

Iškeiktas lietuvis jau artimiausiu metu bus priverstas palikti Rusijos rinktinę.

Nesėkmė Prancūzijoje tik pagreitino neišvengiamą A.Vainausko atsisveikinimą su viena tituluočiausių pasaulio moterų krepšinio komandų.

Lietuvis dar 2012-ųjų gruodžio mėnesį nelauktai tapo Rusijos rinktinės treneriu, bet jau tuomet atrodė lyg mušta korta. Nors A. Vainausko kandidatūrą pasiūlė Rusijos krepšinio federacijos (RFB) prezidentas Aleksandras Krasnenkovas, lietuvis nuo pat pirmosios darbo dienos tapo savotišku šios šalies krepšinio viršūnėse vykstančio karo įkaitu.

A. Krasnenkovu nepatenkinti įtakingiausi Rusijos krepšinio veikėjai (Jungtinės lygos prezidentas ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracijos vadovas Sergejus Ivanovas, Maskvos CSKA klubo prezidentas Andrejus Vatutinas) jau seniai laido strėles į RFB prezidentą, todėl moterų rinktinės fiasko jiems suteikė tik papildomų argumentų, rengiant rūmų perversmą.

„Katastrofiškas pasirodymas. Išlipti sausam iš vandens niekam nepavyks. Atėjo metas permainoms“, - neabejojo sports.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.