EUROLYGA 2023

Neverti nė euro, arba kaip Italijos rinktinė virto Europos čempionato pelene

Penkios pergalės iš penkių galimų pirmajame Europos čempionato etape. Ir kalbame ne apie Ispaniją, Prancūziją ar Graikiją. Vienintelė Slovėnijoje dar nesuklupusi rinktinė – Italija.

Daugelio nuostabai, lietuvių draugiškose rungtynėse nesunkiai sudoroti italai Europos čempionate žygiuoja be pralaimėjimų.<br>AP nuotr.
Daugelio nuostabai, lietuvių draugiškose rungtynėse nesunkiai sudoroti italai Europos čempionate žygiuoja be pralaimėjimų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 10, 2013, 5:08 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:47 AM

„Prieš Europos čempionatą nė vienas italas nebūtų statęs nė euro, kad rinktinė grupės varžybas baigs penkiomis pergalėmis“, – neslepia Italijos žiniasklaidos grandas „La Gazzeta dello Sport“.

Italų interneto portalai tokią nacionalinės komandos sėkmę prilygino „Pelenės istorijai“. Ir iš tikrųjų, per pasiruošimo ciklą gerokai buksavusi Simone Pianigiani kariauna įrodė, kad draugiškos rungtynės išties nieko nereiškia.

Po italų kojomis krito rusai (76:69), turkai (90:75), suomiai (62:44), graikai (81:72) ir švedai (82:79).

Tuo metu pasiruošimo cikle Italija per 11 rungtynių buvo pasiekusi tik penkias pergales. „Azzurri“ pralaimėjo tokioms komandoms kaip Belgija, Lenkija ar Izraelis. Italus Atėnų „Akropolio“ turnyre skriaudė ir lietuviai, rugpjūčio 27 dieną šventę užtikrintą pergalę 79:63.

Tačiau kaip čempionatas klostosi Lietuvai ir kaip Italijai, dabar visi puikiai matome.

„Pasakysiu atvirai. Į čempionatą vykome tikėdamiesi iškovoti gyvybiškai svarbią pergalę prieš rusus ir susirinkti taškus prieš švedus bei suomius. Tačiau tai, kaip augome grupės varžybų metu, nustebino net ir mane patį“, – su italų žurnalistais maloniu siurprizu džiaugdamasis dalijosi S.Pianigiani.

„Aš buvau nustebintas darniu savo auklėtinių žaidimu. Jie nuo pirmos iki paskutinės mačo minutės būdavo itin tvirti psichologiškai“, – pridūrė italų vairininkas.

Darnumo italams kiek pritrūko paskutinėse grupėse rungtynėse su Švedija, kai atsipalaidavę S.Pianigiani auklėtiniai tik po atkaklios kovos 82:79 nieko nelėmusiame mače parklupdė varžovus. Nors susitikimas ir nieko nelėmė, komanda išsikėlė tikslą pratęsti pergalingą žygį, pradėtą nedideliame Koperio miestelyje.

„Tai buvo svarbi pergalė, – nepaisant jokios jos įtakos turnyro lentelėje, tikino S.Pianigiani. – Esame vienintelė čempionate dar nepralaimėjusi komanda. Todėl išlaikyti šį statusą mums buvo labai svarbu psichologiškai.“

Kokia italų sėkmės paslaptis? Žaidėjų vienybė. Komanda primena didelę tradicinę itališką šeimą, kurioje, kaip kokioje mafijoje, vieni už kitus krepšininkai yra pasirengę padėti galvas.

„Visi iki vieno žaidėjai tarpusavyje daug bendrauja, dega noru tobulėti, kalba apie krepšinį, juo kvėpuoja, juo gyvena. Ir ieško galimybių, kaip neužsistovėti vietoje ir tobulėti. Mačiau komandos augimą pasiruošimo cikle, bet kad galutinis rezultatas bus toks, kokį matome, nenumačiau“, – pasakojo S.Pianigiani.

Italai – nekvaili. Jų grupė tikrai nebuvo mirtininkų. Ypač atsižvelgiant į svarbių žaidėjų nukamuotos Rusijos ir tragiškai pasirodžiusios Turkijos situaciją. Antrajame etape S.Pianigiani ir jo karių laukia kur kas rimtesni priešininkai – Ispanija, Slovėnija ir Kroatija.

„Su tokiomis galingomis komandomis bus nelengva. Tačiau esu įsitikinęs, kad jie irgi neapsidžiaugs prieš mus rungtyniaudami. Gali būti, kad ketvirtfinaliui užteks vienos pergalės. O dabar mums reikia poilsio, nes grupės varžybose atidavėme labai daug jėgų“, – kalbėjo S.Pianigiani.

Be lyderių Andrea Bargnani ir Danilo Gallinari italai antrąjį Europos čempionato etapą pradeda kaip geriausia turnyro komanda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?