EUROLYGA 2023

Televizijos diskusijoje – P.Motiejūno, M.Balčiūno ir A.Guogos rietenos

LRT laidoje „Teisė žinoti“ prie bendro stalo susėdo beveik visi Lietuvos krepšinio federacijos griūties kaltininkai – buvęs LKF vykdantysis direktorius Paulius Motiejūnas, buvęs LKF viceprezidentas Antanas Guoga, generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas, krepšinio naujienų portalo žurnalistas Rokas Buračas. Trūko tik atsistatydinusio LKF prezidento Arvydo Sabonio ir trenerio Jono Kazlausko.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-08 00:20, atnaujinta 2018-02-21 09:30

Taip pat laidoje dalyvavo J.Kazlauską kalbinusi „Lietuvos ryto“ žurnalistė Eglė Šilinskaitė ir buvęs krepšininkas, dabar Seimo narys Sergejus Jovaiša.

Laidoje virė aistros. Daugiausia kibirkščių buvo tarp P.Motiejūno, M.Balčiūno ir A.Guogos. Pateikiame įdomiausias diskusijos mintis chronologine seka.

Laidos vedėja R.Miliūtė (klausimas M.Balčiūnui): Vienintelis nepareiškėte noro (pasitraukti). Kokių veiksmų ėmėtės išgirdęs apie A.Sabonio ir J.Kazlausko norą atsistatydinti?

M.Balčiūnas: Kalbant apie mano atsistatydinimą, noriu paminėti, kad aš esu renkamas, ne skiriamas. Mano kontraktas galioja iki sekančios asamblėjos, kuri bus surengta per mėnesį. Mano pareiga – vykdyti federacijos darbą iki to susirinkimo. Po to bus naujas prezidentas, naujas generalinis sekretorius ir veikla tęsis.

R.Miliūtė (P.Motiejūnui):  Kodėl pasitraukėte jūs?

P.Motiejūnas: Buvo pokalbis su treneriu J.Kazlausku ir A.Saboniu. Tarėmės, kokias matome išeitis iš susidariusios situacijos. Bendrai priimtas sprendimas, kad reikia trauktis.

Atėję dirbti į federaciją sakėme, kad norime atlikti gerą darbą, vienyti tautą. Prie mūsų prisijungė J.Kazlauskas ir tas darbas prasidėjo. Bet kai pasiekta kulminacija – Europos čempionatas, pamatėme, kad progreso nebuvo. Buvo susiskaldymų. Buvo ne tik daug neigiamos informacijos, bet ir nesutarimų viduje. Nebuvo produktyvaus darbo.

R.Miliūtė (A.Guogai): Gal jūs pats sau turite atsakymą, kodėl pasitraukė A.Sabonis?

A.Guoga: Galbūt jis nepakėlė tos įtampos ir nejautė malonumo savo darbe. Jis per daug prisirišęs prie komandos. A.Sabonis labai išgyvena ir gyvena su tais krepšininkais. Spaudimas ir atsakomybė šioje gyvenimo stadijoje jam yra per didelė. Jis turi problemų su širdimi ir negali jausti tokios įtampos. Lietuvai jis jau ir taip padarė daug. Reikia, kad jis liktų prie Lietuvos krepšinio. Būti A.Saboniu – jau aukščiau LKF prezidento. Svarbiausia suvienyti krepšinio pasaulį ir dirbti tautai. Turime problemą – žmonės išėjo. Bet esame visi renkami. Ką beišrinks, reikia jais pasitikėti. Nereikia galvoti, kad įvyko tragedija. Prie M.Balčiūno rinktinės rezultatai yra tikrai geri. Medalis Turkijoje yra didžiulis pasiekimas sunkiausiu ekonominiu metu Lietuvoje. Tautą ta pergalė pakėlė. 

R.Miliūtė: Bet gal tai ir trenerio pasiekimas?

A.Guoga: Be abejo. Tai – visų indėlis. Tačiau visada reikia pinigų. Tuometinė vyriausybė negalėjo skirti rinktinei pinigų. O tai padarė vienas žmogus, kuriam reikia labai padėkoti (M.Balčiūnas. – Red.). Jis mane įtikino ir mes padėjome komandai. Lietuviai išvažiavo į Turkiją ir nugalėjo beveik visą pasaulį. Aišku, po to buvo sunkiau Europos čempionate, olimpiadoje. Dabar vėl – didžiulis pasiekimas. Turime didžiuotis, ką pasiekėme. 

E.Šilinskaitė: Noriu pritarti Pauliaus Motiejūno žodžiams, kad krepšinis visada vienijo tautą. Bet LKF vyksta karai, į kuriuos reaguoja pasaulis ir pasaulio žiniasklaida. Šiame kieme yra nesusitvarkoma. Bet kalbant apie A.Guogos žodžius, sakyti, kad tai nėra tragedija – neteisinga. Išeina pačios didžiausios figūros. Noriu pakartoti J.Kazlausko žodžius. Lygiai taip pat nesu prieš M.Balčiūną, bet tie karai jau vyksta kelerius metus. J.Kazlauskas dar prieš ketverius metus kalbėjo tą patį.

A.Guoga: Noriu jums (E.Šilinskaitei. - Red.) užduotį klausimą. Kiek kartų J.Kazlauskas atsistatydino iš savo pareigų? Ar tai nebus keturis? Žmogus mėgsta atsistatydinti. Dabar tai sureikšminti... 

E.Šilinskaitė: Trenerį J.Kazlauską pažįstu nuo 1998 metų. Bendravome ir sudėtingose situacijose.  Treneris J.Kazlauskas yra labai emocingas. Jis kartais ne visada logiškai sudėlioja mintis. Bet kalbant jo priešpriešą M.Balčiūnui, atsimenu, kaip viskas prasidėjo. Tada jis klausė, kas tas M.Balčiūnas ir ar moka bent baudą įmesti. Jam tiesiog nepatinka situacija Lietuvos krepšinyje. J.Kazlauskas asmeniškai nepažįsta M.Balčiūno, bet jis stebi tuos karus iš šalies. Jam tai nepatinka. Traukiasi A.Sabonis, traukiasi ir jis. Jokių asmeniškumų čia nematau.

R.Miliūtė (P.Motiejūnui): Kokie tie ryžtingi sprendimai, kurių nenorėjo imtis A.Sabonis?

P.Motiejūnas: Prieš atsakant, retoriškai noriu paklausti, kokia užduotis tų žmonių, kurie dirba federacijoje? Į federaciją atėjau iš klubo, kuriame sukaupiau daug patirties. Kai samdai trenerį, turi užtikrinti visas sąlygas, kad jis galėtų dirbti. Galime reikšti savo nuomonę, bet negalime komentuoti čempionato viduryje, kad žaidimas nėra geras. Šiuo atveju to nebuvo arba to nesijautė. Tai ne kartą minėjo pats J.Kazlauskas. Ir prasidėjo visos problemos. 

Generalinio sekretoriaus pareigybė skaldo Lietuvos krepšinį ir Europoje. Puikiai žinome visas bylas su „FIBA Europe“. Taip pat tie straipsniai. Su A.Saboniu ir treneriu J.Kazlausku kiekvieną vakarą sėsdavome kalbėtis, ką reikia gerinti, kas gerai, kas blogai. Norėjosi dirbti galvojant apie vieną pusę. Bet kai to nebuvo, prasidėjo kalbos, kaip panaikinti trukdžius. Kai A.Guoga įkalbinėjo A.Sabonį, jis iškart pasakė, kad jei bus tokia situacija, atsistatydins. Kai tik čempionatas parodė, kad nieko nevyksta, buvo prisimintas šis susitarimas. A.Sabonis pasakė: atleiskite, išeinu, susitvarkykite patys.

R.Miliūtė (M.Balčiūnui): Reikia suprasti, kad nebuvo gerai?

M.Balčiūnas: Labai norėčiau išgirsti, ko trūko komandai. Komanda gyveno geriausiuose viešbučiuose, buvo apdrausta, skraidė užsakomaisiais skrydžiais. Nebuvo nei vieno priekaišto. Gal P.Motiejūnas įvardytų, ko trūko?

P.Motiejūnas: Tų priekaištų buvo darbo eigoje. Žaidimas Kauno sporto halėje. Prieš pat čempionatą buvo didelė rizika, kad žaidėjas patirs traumą ir negalės žaisti. Sprendimas žaisti halėje buvo nesuprantamas. Negalėjome to paaiškinti.

Visi draudimo klausimai nebuvo išspręsti. Prisiminkite R.Javtoką, kuris dar negavęs draudimo sumos. Kai apdraudi visus žaidėjus ir kai neva draudimą prisiims federacija, tai yra kitas reikalas.

(Kalbasi apie draudimo reikalus. P.Motiejūnas kaltina M.Balčiūną, kad ne visi žaidėjai buvo pilnai apdrausti. M.Balčiūnas tai neigia ir sako, kad viskas buvo gerai.)

S.Jovaiša: Ar žaidėjai visi žino, kad yra apdrausti? Pagrindinis jų tikslas žaisti. Viskas padaryta: viešbučiai, užsakomieji reisai. Man juokinga, kai treneris rūpinasi, ar generalinis sekretorius gali įmesti baudą. Tegul rūpinasi, ar R.Javtokas gali įmesti tą baudą. 

E.Šilinskaitė: Visi pabrėžia, kad J.Kazlauskas daro kažkokį spaudimą ar turi asmeniškumų. Bet ar kas nors uždavė sau klausimą, kodėl J.Kazlauskas taip kalba? Ar jis nori eiti vadovauti federacijai? Kokia prasmė jam kalbėti, kad kažkas federacijoje negerai? Jis tikrai nenori užimti A.Sabonio ar M.Balčiūno vietos. Jis kalba, kas jam nepatinka, apie ką šnekėjo prieš ketverius metus. Jei burba ir R.Kurtinaitis, ir Š.Marčiulionis – didžiulės asmenybės, tai tikrai kažkas blogai.

M.Balčiūnas: Tai kas konkrečiai blogai?

(Grįžtama prie draudimų. Vėliau kalbama, kad yra didesnių problemų, todėl draudimo klausimas stumiamas į šoną.)

R.Miliūtė (R.Buračui): Buvote įvardytas kaip tas žmogus, kurio kritika privertė atsistatydinti J.Kazlauską. Ar jūs prie tų žmonių, kurie sako, kad nėra tragedijos?

R.Buračas: Tie kaltinimai, kad dėl kažkokių straipsnių kažkas įsižeidė, yra absurdiški. Neva užsakyti straipsniai ir panašiai. Visi matė, kad rinktinė žaidė prastai. Tai ir buvo parašyta. Elementari nuomonė ir skauduliai, kuriuos matė visi gerbėjai. Man tokie kaltinimai – keisti. Tai yra akmuo į žiniasklaidos daržą.

R.Miliūtė: Man irgi keista. O kaip vertinate A.Sabonio pasitraukimą? Ar tai svarbus įvykis su neigiama potekste Lietuvos krepšiniui?

R.Buračas: Žinoma, tai yra svarbu. Žmonės turėtų likti krepšinyje ir federacijoje.

R.Miliūtė: Kalbant apie užsakytus M.Balčiūno straipsnius portale, kokie santykiai tarp federacijos ir portalo? Ar turite sutartį dėl mokėjimų?

M.Balčiūnas: Federacija turi informacinius partnerius iš įvairių segmentų. Tai yra elementarūs partneriai. Mums reikia anonsuoti rungtynes, skatinti bilietų pardavimus. Jokių užsakomųjų straipsnių neprašome. Ir neprašysime.

R.Miliūtė: Kokia suma apibrėžtas šis bendradarbiavimas?

M.Balčiūnas: Nėra jokios sumos. Pinigai nėra mokami. Ir niekada nebuvo.

R.Miliūtė: O kaip keliaujama su rinktine?

M.Balčiūnas: Turime kontraktą su „TonyBet“ ir ten yra numatyta deleguoti kelis žmones į rinktinės rungtynes. Rinktinė paprastai skrenda su dideliu lėktuvu ir lieka papildomų vietų. Kartais važiuoja rėmėjai, kartais – žiniasklaida. Į Slovėniją skrido TV3, LNK ir niekas nieko. Nežinau, kodėl prisirišta tik prie basketnews.lt.

P.Motiejūnas. R.Buračas yra dirbęs su manimi organizuojant jaunimo čempionatus, važiavęs į visas rinktinės keliones. Kai kalba eina apie informacinį partnerį, normalu, kad jam parodai daugiau ir leidi daugiau žinoti. Bet, pavyzdžiui, J.Kazlauskui atėjus į rinktinę, R.Buračo interviu su treneriu buvo dalis nutylėta. Dalis parašyta, kad tai būtų naudingiau federacijai, M.Balčiūnui.

Kai federacija turi informacinį partnerį, kalbame apie bendrą tikslą. Ar tas tikslas, parašyti, ką visi skaitys ir skaldys komandą, o kaltininku įvardys tik trenerį? Ar informacinių partnerių tikslas vienyti komandą? J.Kazlauskas į tai sureagavo.

R.Buračas: J.Kazlauskas galbūt daro blogą prielaidą. Netrukus po mano straipsnio, kolegoms į Lietuvą paskambinęs P.Motiejūnas klausinėjo, kodėl vykdomi kažkokie užsakymai, buvo grasinama, kad „Basketnews“ žurnalistai nebus prileisti prie komandos.

R.Miliūtė: Kiek naudingas vykdomasis komitetas?

M.Balčiūnas: Be abejo, jo veikla yra efektyvi, nes savo atstovus deleguoja visos lygos ir asociacijos. Vykdomasis komitetas yra pagrindinis organas, kuris valdo federaciją per konferencijas. Ją sudaro apie 140 žmonių.

R.Miliūtė: Kartą per metus susirenkantis komitetas yra efektyvus?

M.Balčiūnas: Visos asociacijos taip valdomos. Kasdieniam darbui yra administracija ir vykdomasis komitetas.

R.Miliūtė (A.Guogai): Ar norėtumėte kažką keisti valdyme?

A.Guoga: Man buvo problema, kad P.Motiejūnas sėdėjo ant dviejų kėdžių. Už mano pinigus gyveno, kad užpiltų tokį „š“ išeidamas, pasakydamas viešai, kad bandžiau eiti į rūbinę ir panašiai. Turėtum manęs atsiprašyti. Taip negali elgtis su rėmėjais. Turi oriai viską daryti. Neturi teisės kritikuoti.

R.Miliūtė (A.Guogai): Viskas buvo gerai, iki kol P.Motiejūnas nieko nepasakė?

P.Motiejūnas: Ar normalu rašyti straipsnius ir kritikuoti rinktinės žaidimą, kai viskas blogai? O atbėgus į rūbinę džiaugtis ir sakyti, kad visi dirba gerai? Prašau nesusireikšminti. Pavyzdžiui, praėjusią vasarą atėjus į rinktinės treniruotę, atėjo rėmėjų atstovas. Man, kaip komandos atstovui, tai yra nesuvokiama. Tada tiesiai paklausiau – ar rėmėjams suteikiama teisė ateiti kritikuoti ir reikšti nuomonę?

Dėl pinigų klausimas – absurdiškas. Atėjęs dirbti į federaciją, susimažinau algą. Uždirbau mažiau, nei anksčiau. Klausimas apie dvi kėdes yra keistas, kai visa federacijos politika buvo tokia, kad negalime federacijoje uždirbti tiek, kiek esame verti. M.Balčiūnas dirba LSU, marketingo vadovas dirba per tris darbus...

A.Guoga: Aš praėjusią vasarą vykdomojo komiteto buvau patvirtintas vadovu. Ar buvai patvirtintas vadovu? Ar vykdomasis patvirtino, ar pats paprašei?

P.Motiejūnas: Čia buvo susitarta su A.Saboniu ir J.Kazlausku.

A.Guoga: Čia yra problema, kad niekas nežinojo, jog esi komandos vadovas. Ir „Žalgirio“ savininkas. Eik daryk darbus „Žalgiriui“, įrodyk, koks geras esi. Ar aš tau kažką blogo padariau?

P.Motiejūnas: Aš pasakau poziciją, kaip rėmėjai naudojasi situacija.

A.Guoga: Kokie rėmėjai, aš vienas vadovų...

M.Balčiūnas: Mes labai džiaugtumėmės, jei gautume visas pajamas iš biudžeto. Bet federacija turi 80 procentų pinigų užsidirbti pati. Turime deleguoti šešiolikmetes krepšininkes į čempionatus rėmėjų pagalba. Be A.Guogos neišgyventume. Be jo globos, atvedamų partnerių.

R.Miliūtė: Bet ir A.Guoga irgi gauna naudos.

M.Balčiūnas: Bet tai yra normalu. Visi gauna.

E.Šilinskaitė: Ar negalėjote šių problemų susitvarkyti viduje? Jei A.Sabonis išėjo, reiškia, kad blogybių tai yra. Tragedija jau vyksta čia, prie stalo. Viešai skalbiami skalbiniai, nors krepšinis buvo šventovė. 

R.Miliūtė: Balčiūnas yra įtariamasis keliuose baudžiamuosiuose straipsniuose. Nebūtų geriau, jei būtumėte pasitraukęs iki tyrimo pabaigos?

M.Balčiūnas: Vykdomojo komiteto nariai ir A.Sabonis žinojo situaciją. Tai yra laiko klausimas, kada viskas išsispręs. Pats pridaviau apie 360 dokumentų, įrodančių veiklos teisėtumą. Bylos keliauja į teismus, mano pavardės jose nėra. Dvi bylos iš to viso konteksto nukeliavo į teismą. Šiai dienai analizuojama federacijos finansinė veikla kelerių metų bėgyje. Tai užtruks, bet esu visiškai ramus, nes viskas vyko teisėtai.

S.Jovaiša: Vėlgi nematau rimtos priežasties griūčiai. Draudimas – smulkmena. Žiniasklaida – ar gali federacija ant savęs rašyti straipsnius? Tas pats, kas kirsti šaką, ant kurios pats sėdi. Čia taip nelogiška, tiek daug nesutapimų. Reikėjo susėsti, išsiaiškinti, kad Mindaugai, negalime su tavimi dirbti, negalime dėl to ir to. Kam čia lysti į viešumą?

R.Miliūtė: Tai ar A.Sabonis irgi šiaip sau pasitraukė? Ir R.Kurtinaitis, ir Š.Marčiulionis, ir J.Kazlauskas yra įnoringos panelės, sakančios „nenoriu“?

S.Jovaiša: Jei čia bent vienas jų sėdėtų, paklausčiau: kodėl? Dabar kažkokie gandai, asmeniniai nesutarimai...

A.Guoga: O gal viskas dėl to, kad federacijoje yra daug pinigų? Visi nori prie lobio?

E.Šilinskaitė: Pinigų buvo ir prieš jūsų atėjimą. Noriu pabrėžti – pastaruosius kelerius metus, nuo 2006 metų, kai pasitraukė A.Povilonis ir Š.Marčiulionis, M.Balčiūno pavardė per dažnai skamba tų garbių žmonių lūpose. Jie sako, kad kažkas negerai. Kodėl taip vyksta?

M.Balčiūnas: Pasikartosiu, kad LKF sudaro 140 žmonių. Tačiau kritika sklinda iš tų pačių asmenų jau septynerius metus. Tai 2007 metų rinkimų nuoskaudos, kai buvo nemaža konfrontacija. Vieni laimėjo, kiti pralaimėjo. Dabar siekiama revanšo. Esu tas žmogus, apie kurį sukasi federacijos veikla. Objektyviai žiūrint, ji yra nebloga. Gauname pajamas, laimime medalius.

E.Šilinskaitė: Priminsiu istoriją, kai 2009 metais vyko trenerio rinkimų cirkas. Trenerio J.Kazlausko pavardė nuskambėjo kaip galimo kandidato, nors jis pats nieko apie tai nežinojo. V.Garastas sakė, kad J.Kazlauskas yra per brangus, bet su J.Kazlausku net nebuvo kalbėta. Tuomet J.Kazlauskas pats pirmą kartą išėjo į viešumą.

R.Miliūtė: J.Kazlauskas minėjo, kad jei M.Balčiūnas išeitų, svarstytų grįžti.

M.Balčiūnas: Aš jau atstatydintas. Esu laikinas generalinis sekretorius. Jei A.Sabonis ir J.Kazlauskas norėtų grįžti kartu, tada tikrai nenorėčiau stoti jiems kelio. Mano visa pareiga vykdyti sklandžią federacijos veiklą vieną mėnesį. Tada bus asamblėja. Krepšinio bendruomenė vertins, ar treneris gali taip elgtis ir kelti tokius reikalavimus. P.Motiejūno noriu paklausti, ar jei, pavyzdžiui, treneris I.Zourosas prieš ateidamas keltų analogišką sąlygą, jūs pasitrauktumėte? Ar tai normalu?

P.Motiejūnas: Taip. Esame samdomi darbuotojai, kurie turi atlikti savo darbą. Kad rinktinei ir krepšiniui būtų geriau. Negali būti kalbų apie asmeniškumus. Tie žmonės pakėlė krepšinį į lygį, koks jis yra. Jei ne Š.Marčiulionis, A.Sabonis ir S.Jovaiša, nebūtų nei M.Balčiūno, nei manęs. Negalime sakyti, kad jie per daug burba ir kelia per daug sąlygų. Jie krepšinio kalviai. Mes turime jiems padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.