EUROLYGA 2023

Eurolygos apžvalga: įdomiausi antrojo turo momentai ir simbolinis penketas

Eurolygos antrajame ture Stambulo „Fenerbahce” triumfavo favoritų mūšyje, Kipre surengtose rungtynėse Atėnų „Panathinaikos” pakartojo perdavimų rekordą, o du debiutantai iškovojo antrąsias pergales, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

D.Lavrinovičius (balta apranga) ir „Budivelnyk” ekipa neatsilaikė prieš CSKA.<br>Eurolygos nuotr.
D.Lavrinovičius (balta apranga) ir „Budivelnyk” ekipa neatsilaikė prieš CSKA.<br>Eurolygos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Oct 28, 2013, 10:08 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:24 PM

Dvi pergalės per dvejas rungtynes. Taip į Eurolygą įsiveržė dvi jokių autoritetų nepaisančios naujokės Krasnodaro „Lokomotiv” ir Miuncheno „Bayern” komandos.

Tiesa, pirmajame ture ir „Lokomotiv”, ir „Bayern” žaidė su kitais naujokais, bet jau antrąją savaitę laikė kur kas rimtesnį egzaminą.

Tačiau patyrę varžovai debiutantų nesutrikdė. Kubanės ekipa antrajame ture nugalėjo Vilniaus „Lietuvos rytą” 68:53, o Bavarijos komanda be vargo pranoko Sienos „Montepaschi” 89:79.

Kiti keturi debiutantai stipriausiame žemyno turnyre saldžių pergalės vaisių dar neragavo. Zeliona Guros „Stelmet”, Nantero JSF, Belgrado „Crvena zvezda” ir Kijevo „Budivelnyk” pralaimėjo abejas rungtynes.

Vis dėlto pralaimėjimas pralaimėjimui nelygu: „Stelmet” antrą kartą iš eilės buvo sutriuškinta, o „Budivelnyk” lygiai žaidė su Maskvos CSKA ir vienam Eurolygos favoritų svečiuose nusileido tik 67:72.

„Mes turime daug gerų žaidėjų, bet mūsų komandai vis dar trūksta tokio lygio rungtynių patirties”, – 11 taškų įmetęs Kijevo komandos puolėjas Darjušas Lavrinovičius paaiškino, kuo „Budivelnyk” skiriasi nuo CSKA.

Antrajame ture krepšinio mėgėjus labiausiai turėjo gundyti Stambulo „Fenerbahce” ir „Barcelona” rungtynių afiša.

Eurolygos favoritų mūšis pateisino ne visus lūkesčius, bet abiejų komandų krepšininkai sukūrė įdomų reginį. Didesnę rungtynių dalį atrodė, kad „Fenerbahce” su varžovais žaidžia kaip katė su pele: šeimininkai tai nutoldavo, tai leisdavo „Barcelona” priartėti.

Vis dėlto trečiojo kėlinio viduryje Stambulo ekipai pavyko kone ideali atkarpa, po kurios 14 taškų be atsako pelniusi „Fenerbahce” nutolo 60:44.

Po to mačas vyko ramiai, kol likus žaisti vos porą minučių „Barcelona” susigriebė, kad pralaimėti nenori. Tada jau svečiai pelnė 12 taškų iš eilės ir iš „Fenerbahce” persvaros liko 2 taškai – 72:70.

Varžovams dar padėjo „Fenerbahce” puolėjas Emiras Preldžičius, paskutinėmis sekundėmis įmetęs vos 1 iš 4 baudų, bet visus taškus sudėjo Linas Kleiza. Lietuvis po netaiklaus E.Preldžičiaus metimo atkovojo kamuolį ir dviem baudomis užfiksavo Stambulo komandos pergalę 75:70.

„Didesnę rungtynių dalį žaidėme gerai. Bet mums vis dar reikia laiko. Paskutiniame kėlinyje visai sustojome, matyt, galvodami, kad rungtynės jau baigėsi. Tačiau rungtynės baigiasi tik nuaidėjus sirenai, ypač jei varžovė yra „Barcelona”.

Vis dėlto svarbiausia yra tai, kad laimėjome. Ir tai pirmiausia pasakiau savo krepšininkams”, – kalbėjo „Fenerbahce” treneris Željko Obradovičius.

Marcelinho Huertasas („Barcelona”). Brazilas pelnė 6 taškus, bet nepataikė nė vieno iš 5 tritaškių, o paskutinėmis sekundėmis palaidojo paskutines savo komandos viltis.

„Barcelona” atsiliekant 3 taškais M.Huertasas pabandė atlikti visiškai nereikalingą perdavimą į baudos aikštelę. Ten kamuolio jau laukė perdavimą nutraukęs Bo McCalebbas.

Arvydas Sabonis (LKF prezidentas Malagoje stebėjo, kaip žaidžia jo 17-metis sūnus Domantas): „Didžiuojuosi Domantu. Kiekvienas tėvas didžiuotųsi. Mano tėvas nežaidė krepšinio, todėl aš nejaučiau tokio spaudimo, kokį jaučia mano sūnus. Manau, kad jis žaidė gerai. Jis kovojo, sugriebė svarbius kamuolius.”

31 – tiek rezultatyvių perdavimų atliko Eurolygos rekordą pakartojusi „Panathinaikos” komanda per mačą su „Laboral Kutxa”.

Iki tol du kartus po 31 rezultatyvų perdavimą atliko „Maccabi” krepšininkai.

Tai Šarūnas Jasikevičius ir tuomečiai jo komandos draugai padarė 2003–2004 m. sezone žaisdami su „Panathinaikos” ir Bolonijos „Skipper”.

Savaitės penketas

Vasilis Spanoulis („Olympiakos”). Naudingiausias praėjusio sezono Eurolygos žaidėjas padėjo Pirėjo komandos pergalės pamatus vien per pirmąjį kėlinį pelnydamas 12 taškų („Olympiakos” šią mačo dalį laimėjo 22:11). Iš viso į „Galatasaray” krepšį įmetė 18 taškų (4/10 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 4/4 baudų).

Malcolmas Delaney („Bayern”). Vienas geriausių praėjusio sezono Europos taurės krepšininkų nestabdo savęs ir persikėlęs į Eurolygą. Amerikietis per rungtynes su „Montepaschi” įmetė 20 taškų (4/6 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 6/6 baudų).

Scotty Hopsonas („Anadolu Efes”). Aukštesnio lygio varžybose nesutriko dar vienas Eurolygos naujokas. Praėjusį sezoną Elato „Hapoel” atstovavęs S.Hopsonas per rungtynes su Strasbūro SIG pelnė 20 taškų (7/8 dvitaškių, 1/3 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 6 ir perėmė 5 kamuolius.

Linas Kleiza („Fenerbahce”). Lietuvis į „Barcelona” krepšį įmetė 22 taškus (4/9 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 8/8 baudų), o paskutinėmis sekundėmis atkovojo kamuolį puldamas ir įmetė dvi baudas, kurios galutinai nubraukė varžovų galimybes pasiekti pergalę.

Nicolo Melli („Emporio Armani”). Praėjusį sezoną vos 4,6 taško rinkdavęs Italijos rinktinės aukštaūgis žaisdamas su „Žalgiriu” įmetė 20 taškų (9/10 dvitaškių, 2/2 baudų) ir pasiekė karjeros rekordą. Be to, jis pakartojo kitą asmeninį rekordą – atkovojo 9 kamuolius.

Savaitės lietuvis: L.Kleiza („Fenerbahce”).

Kas buvo įdomiausia 2-ajame ture

1. Atėnų „Panathinaikos” atvežė Eurolygą į Kiprą. Stipriausio žemyno turnyro rengėjai Atėnų klubui už nederamą sirgalių elgesį paskutiniame praėjusio sezono mače skyrė griežtą bausmę ir nurodė dvejas rungtynes žaisti be žiūrovų. Vis dėlto „Panathinaikos” padavus apeliaciją bausmė buvo sušvelninta. Eurolyga leido rengti varžybas su žiūrovais, bet kituose miestuose, o Atėnų klubas pasirinko Kipro sostinę Nikosiją ir svarbiausią Kretos miestą Heraklioną.

Į Nikosijos „Eleutheria” areną penktadienį susirinkę 6200 kipriečių pamatė besąlyginį „žaliųjų” dominavimą ir jų pergalę prieš Vitorijos „Laboral Kutxa” ekipą 95:74. „Panathinaikos” puolėjas Jonas Mačiulis pelnė 9 taškus.

2. Malagos „Unicaja” treneris Joanas Plaza neleido savo žaidėjams atsipalaiduoti net tada, kai jie rungtynėse su „Stelmet” įgijo triuškinamą persvarą. Antrajame kėlinyje 20 taškų skirtumu pirmavusi „Unicaja” pradėjo spausti varžovus nuo pat galinės linijos ir svečiai iš Lenkijos net keturiose atakose iš eilės nesugebėjo persivaryti kamuolio į kitą aikštės pusę.

Daug eksperimentavusi Malagos ekipa pasiekė triuškinamą pergalę 101:68, o nemažai laiko parodyti, ką moka, gavo ir abu lietuviai. Mindaugas Kuzminskas per 21 min. pelnė 15 taškų, Domantas Sabonis per 16 min. įmetė 2 taškus ir atkovojo 5 kamuolius.

3. Nors „Crvena zvezda” patyrė antrą pralaimėjimą (svečiuose 82:96 nusileido Tel Avivo „Maccabi”), vienas šios komandos žaidėjas galėjo sakyti, kad rungtynės nebuvo prastos. 221 cm ūgio belgradiečių vidurio puolėjas Bobanas Marjanovičius pelnė 20 taškų, atkovojo 13 kamuolių ir surinko 29 naudingumo balus. Visi trys skaičiai – buvusio Kauno „Žalgirio” žaidėjo asmeniniai rekordai.

4. Stambulo „Galatasaray” vidurio puolėjas Nathanas Jawai iškart po rungtynių pateko į ligoninės intensyviosios priežiūros skyrių. Grumiantis su Pirėjo „Olympiakos” krepšininkais australui buvo smarkiai sutrenktas kaklas, dėl to jis nejautė kairės rankos ir kojos, jam svaigo galva.

Iš pradžių netgi pasklido žinia, kad N.Jawai ištiko širdies smūgis, bet klubas šią informaciją greitai paneigė. „Galatasaray” pralaimėjo „Olympiakos” komandai 67:78, o N.Jawai pelnė 22 taškus ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas.

5. Nors „Laboral Kutxa” praėjusią savaitę sudarė vieno mėnesio sutartį su Rimantu Kaukėnu, naujokas iš Lietuvos dar nežaidė Nikosijoje, o Vitorijos klubas per rungtynes įregistravo vos devynis žaidėjus. Kiti krepšininkai negalėjo padėti dėl traumų ir ligų.

Labiausiai „Laboral Kutxa” stinga Thomo Kelati ir Fernando San Emeterio (abu negalės žaisti dar maždaug tris savaites). Tai buvo ne vienintelė Vitorijos klubo bėda. Eurolygos transliavimo teises turinti Baskų krašto visuomeninė televizija EITB nusprendė nerodyti „Laboral Kutxa” ir „Panathinaikos” dvikovos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen