EUROLYGA 2023

P.Motiejūnas – apie „Žalgirį“ slegiančias sutartis, permainas ir NBA klubą Kaune

Kas paliks Kauno „Žalgirį“ nepatekus į Eurolygos „Top 16“ etapą? Ar „Žalgiris“ dar stiprinsis? Ar „Žalgirio“ situacija klubą parėmus „PrivatBank“ jau stabili ir rami? Kaip sekasi mokėti skolas? Kada žaisti draugiškų rungtynių į Kauną atvyks NBA ekipa? Į šiuos ir kitus klausimus detaliai atsakinėjo „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-28 13:16, atnaujinta 2018-02-20 02:41

Jis taip pat papasakojo, kurių žalgiriečių sutartys klubui sudaro didžiausią naštą, įvertino sezono pradžią, detalizavo nesutarimus su buvusiu treneriu Ilias Zouru ir atskleidė dar nemažai įdomių dalykų.

Pateikiame jums P.Motiejūno atsakymus į klausimus „Sporto TV“ vaizdo konferencijoje.

– Ar galima tikėtis stabilesnės finansinės situacijos kitą sezoną?

– Nukirpti visas skolas per šį sezoną yra pakankamai sudėtinga. Planavome vienokį biudžetą, bet jį viršijome pagal išlaidas. Buvo senos sutartys su žaidėjais, pavyzdžiui broliais Lavrinovičiais, R.Javtoku. Nuo tų įsipareigojimų niekur nepabėgome. Dėkojame žaidėjams, kad atlyginimus jie susimažino, bet jie vis tiek dideli. Tai turi įtakos tam, kad nepavyks išmokėti skolų. Bet tikrai nepirksime brangių užsieniečių ar garsių žaidėjų. Norime būti lietuviški ir nekeisime strategijos.

– Ar klube atsiradus skaidrumui, žaidėjai, kuriems esate skolingi, nebe taip spaudžia komandą?

– Ne visi taip daro. Užsieniečiai save saugo ir daro viską, kad finansinės problemos išsispręstų. Bet bendraujame su žaidėjais ir jie žino situaciją. Bandome kuo greičiau išspręsti tas problemas.

Skaidrumas visada yra pozityvus dalykas. Bet tai yra laiko klausimas. Mums labai svarbi savivaldybės, rėmėjų, garbės klubo parama, arenos funkcionalumas. Dabar sukurtos maksimalios galimybės mums išsilaikyti ir grąžinti skolas. Laikas parodys, kaip greitai tai pavyks padaryti. Dabar visi mato veiksmus. Norime, kad tai būtų Lietuvos komanda ir kad žmonės galėtų prisidėti prie klubo gyvavimo.

– Nebijote, kad savivaldybė neskirs tokios paramos, kokią žadėjo?

– Dažnai taip būna, bet čia nėra, ko bijoti. Viskas yra politikų rankose. Tikimės, kad jie vykdys savo įsipareigojimus. Mums jų paramos labai reikia.

– Ar pasitraukimą iš Jungtinės lygos lėmė „PrivatBank“ parama?

– Ne. Žaisti Jungtinėje lygoje mums būtų per sunku dėl tvarkaraščio. Mūsų prioritetas buvo aiškus – Eurolyga. Taip pat norėjome, kad sustiprėtų LKL. O „PrivatBank“ yra tiesiog rėmėjas. Jis neturėjo įtakos. Su ukrainiečiais pasirašius sutartį atsirado šioks toks stabilumas.

– Ar tiesa, kad „PrivatBank“ į „Žalgirį“ atėjo dėl A.Sabonio pagalbos „Budivelnyk“ gauti vietą Eurolygoje?

– Su jais apie tai niekada nekalbėjome. Kalbėjome tik apie paramą „Žalgiriui“. Kažkokių kitų paslėptų srovių čia nėra.

– Spaudoje rašyta kitokia ukrainiečių paramos suma.

– Pavyko gauti tiek, kiek planavome. Spaudoje publikuota suma yra išpūsta. Apie 10 milijonų nebuvo kalbėta.

– Kaip vertinate sezono pradžią?

 – Pradžia nebuvo tokia, kokios norėjome. Kalbėjome, kad kausimės su visais. Dažnai kalbėdavome apie tą senąjį „Žalgirį“ su G.Einikiu ir D.Lukminu. Jie nieko nebijodavo ir daužydavo „Real“ klubą 18-a taškų. Visi atvažiuodavo ir stebėdavosi, kaip lietuviai gerai žaidžia. Bet nuo pat pradžių matėme, kad to pas mus nėra.

– I.Zourosas negražiai atsiliepė apie santykius su „Žalgirio“ vadovais. Gal kažkas kažko nesuprato?

– Ne tai, kad nesuprato. Vasarą kalbėjome kitaip. Jis sakė, kad mūsų pozicija pasikeitė, mes – kad jo. Kalbėjome apie nedidelį biudžetą, jaunimą ir kad turime rasti balansą. Buvome patenkinti, kad jis atvažiavo anksti. Bet ėjome ne į tą pusę. Nei jaunimas gavo žaisti, nei vyresni žaidėjai gavo pailsėti LKL. Tai nėra mūsų tikslas. Po to Eurolygoje negalėtume pasiekti gerų rezultatų. Kalbant apie įžūlumą, tai yra darbas. Kam kankintis ir laukti. Tikėjome šiuo treneriu, bet tiesiog matėme, kad jis nepateisina vilčių. Nesisekė ir ieškoti kompromisų.

– Bus teismai?

– Visko gali būti. Palaikome ryšį su agentu, jis treneriui ieško klubo. Linkime jam jį susirasti, nes tuomet galbūt pavyktų išvengti teismų. I.Zourosas yra tikrai geras treneris, bet jam ši situacija netiko.

– Ar prasminga jaunimą laikyti komandoje vietoj to, kad išsiųstumėte juos į kitus klubus?

– Norint išsiųsti, reikia turėti, kur. Mums labai svarbi sistema, kad žaidėjai tobulėtų. Lengva kitiems klubams sakyti, kad žaidėjai ten gaus žaisti, bet realybėje taip nėra. Esame turėję tokių pavyzdžių. Yra mūsų treniruočių sistema, žaidėjai turi grafikus, ką norime patobulinti. Jie turi pamatyti, kaip tai padaryti, o po to tik galvoti, kaip išvažiuoti stažuotis. Esame patenkinti dabartine strategija. Yra vyresnių žaidėjų, kuriuos norime tausoti LKL. Mums reikia jų Eurolygoje, todėl jaunimas gauna pakankamai galimybių tobulėti. Jaunimui sudarytos idealios sąlygos. Tokių jie kitur negautų.

– Ar į S.Štombergą dedate dideles viltis?

Kaip norime auginti savus žaidėjus, taip ir trenerius. Saulius noriai dirba, kaupia patirtį, renka informaciją. Į jį dedame dideles viltis.

– Su S.Štombergu lengviau rasti bendrą kalbą?

– Gal Saulius daug geriau supranta tą lietuvišką krepšinį ir labiau juo tiki, nei užsienietis treneris. Dėl to ta kalba yra daug lengvesnė. Su I.Zourosu nesipykome, bet mūsų vizija skyrėsi. Jei matai, kad eini skirtingais keliais, neverta jais eiti. Su Sauliumi randame bendrą kalbą. Jis praėjęs visas mūsų pakopas ir žino, ko norime. Mums labai svarbu, kad jis tiki lietuviška strategija.

– Ar patekus į „Top 16“, „Žalgirį“ gali palikti kurie nors žaidėjai?

– Visada yra tokia galimybė. Gal net ir apsidžiaugtume, jei atsirastų klubas, kuris norėtų išpirkti žaidėją ir gautume išpirką. Visur taip yra. Nėra taip, kad žaidėjai sėdi ant lagaminų, bet tai yra krepšinio verslas. Tos komandos, kurios patenka toliau, nori stiprintis. Mes tam pasiruošę.

– O patekę į Eurolygos „Top 16“ stiprintumėtės?

– Apie tai negalvojame. Yra žaidėjai, kurie yra. Todėl jų ir yra penkiolika. Neturime finansinių galimybių pasistiprinti.

– Prieš sezoną vykote į NBA vasaros stovyklą. Kodėl atsivežėte tik J.Dentmoną?

– Kaip minėjau, turėjome sutartis su lietuviais, kurie nerado kitų klubų. Ieškojome, kur juos išleisti, bet taip, kad viskas atsipirktų. Nenutraukinėjame sutarčių su savais žaidėjais ir specialiai nelendame į teismus. Nebuvo logikos atsivežti užsieniečio ir ieškoti klubo lietuviams. Sutarėme, kad ateityje per tam tikrą laikotarpį įsipareigojimus padengsime. O NBA vasaros lygoje tikrai nebuvo geresnių aukštaūgių, nei dabar turimi mūsų lietuviai.

– Apie NBA svajojantis J.Dentmonas – vykęs pirkinys?

– Esame labai juo patenkinti. Jis, kaip ir visi užsieniečiai, yra labai įdomus žmogus. Jis visada šypsosi, žaidžia kitokį krepšinį, mėgsta improvizuoti. Jam tiesiog reikėjo laisvės tai parodyti. Prie Sauliaus jis gauna tą galimybę. Amerikiečiams NBA yra viskas ir jie visada ten nori patekti. Bet ta pati situacija buvo ir su Ty Lawsonu, Sonny Weemsu. O S.Weemsas liko Europoje ir sėkmingai čia žaidžia. Pasirašę sutartį su J.Dentmonu kalbėjome, kad galbūt ir jis pakeis mąstymą ir nebenorės į NBA bei gaus pelningesnį garantuotą kontraktą Europoje.

Amerikiečiai turi savo mentalitetą ir galvoja, kad yra patys geriausi. Bet atvažiavus į tokią areną ir gavus tokias treniruočių sąlygas negali nieko sakyti apie prastą lygį ar palaikymą. Kaune sąlygos yra vienos geriausių, jei ne geriausios Europoje. Turiu omenyje areną, rungtynių lankomumą, treniruočių sąlygas. Manau, kad tas vaizdas, kurį jie pamato atvažiavę, yra tikrai geras. 

– Nesigailite, kad nepasikvietėte D.Gailiaus?

– Seniai jį stebėjome. Jis – geras žaidėjas. Bet manėme, kad Eurolygoje ir prie didelės konkurencijos, jis nėra to lygio žaidėjas ir ne taip padėtų. Bet džiaugiamės, kad jam sekasi Slovėnijoje. Komandos lyderio pareigose jis jaučiasi gerai. Manėme, kad kaip atsarginis D.Gailius nesusitvarkytų su savo užduotimis. Linkime Deividui sėkmės. Galbūt kažkada jis čia žais. Dabar jam geriau būti Slovėnijoje.

– Kiek realu susigrąžinti M.Kalnietį?

 – Labai norėčiau tai padaryti. Jei Š.Jasikevičius grįžo baigti karjeros Kaune, taip pat ir M.Kalnietis čia grįš. Labai tuo tikiu ir to noriu. Tačiau dabar, kol jis yra karjeros pike, nededame didelių vilčių. Nebent ženkliai pagerėtų finansinės galimybės. M.Kalnietis – vienas geriausių įžaidėjų Europoje. Visos Eurolygos komandos jo norėtų. 

– Ar gali būti, kad NBA ekipa kažkada žais „Žalgirio“ arenoje?

– Tai – sudėtinga. Apie tai galvojome iškart, kai atidarėme areną. Šią vasarą kalbėjome tiek su Eurolyga, tiek su NBA dirbančiais lietuviais. Sudėtinga tai, kad NBA lygai Europos rinka neįdomi. O tokia kaip Lietuvos jiems dar mažiau įdomi. Paryžius, Londonas yra keliasdešimt kartų stipresni miestai. Mums vien NBA klubo atsivežimas kainuotų labai daug. Ir renginys neatsipirktų per bilietų pardavimus. Reiktų tiek miesto pagalbos, tiek valstybės. Finansinis mokestis yra ganėtinai didelis. Buvo planų, kada, kur, kaip ir su kuo, bet finansinių galimybių nėra. – Ar nestebina sirgalių susidomėjimas ir arenos lankomumas?

– Nėra ko stebėtis. Kitąmet klubui – 70 metų. Ateina visų amžiaus grupių žmonės – nuo vaikų iki senelių. Tai – ilgalaikė tradicija. Nėra, ko stebėtis. Tai yra laisvės identiteto simbolis, visos Lietuvos komanda.

– Neplanuojate legendų marškinėlių iškelti į arenos palubes?

– Yra tokių minčių. Kyla ir daugiau idėjų pabrėžti, kad čia mūsų namų arena. Galvojame apie muziejų. Tai galėtų tapti vienu iš klubo septyniasdešimtmečio progos įvykių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.