EUROLYGA 2023

M.Šernius - apie futbolą, peštynes su A.Jomantu ir T.Delininkaičio akinius

Mantas Šernius tapo Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneriu, balsavime aplenkęs Rimantą Grigą, kurio asistentu dirba Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klube.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vairas patikėtas M.Šerniui, kuris savo asistente norėtų matyti J.Štreimikytę.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vairas patikėtas M.Šerniui, kuris savo asistente norėtų matyti J.Štreimikytę.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Dec 5, 2013, 7:56 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:39 PM

Buvęs futbolininkas pasiryžęs vesti geriausias Lietuvos krepšininkes vingiuotu keliu į Europos pirmenybes, o galbūt ir dar toliau, rašo „Lietuvos rytas".

30-metis šilutiškis vietoj Algirdo Paulausko išrinktas moterų rinktinės treneriu, trečiadienį laimėjęs atkaklią balsavimo dvikovą.

Balsuojant Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vykdomojo komiteto nariams Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos trenerio asistentu dirbantis M.Šernius sulaukė 8 balsų, o tą patį klubą treniruojantis Rimantas Grigas gavo 6 balsus. Vienas narys susilaikė.

„Federacijos vadovai jau anksčiau klausė, ar aš sutikčiau, – sužinojęs, kad jam patikėtas moterų rinktinės vairas, sakė M.Šernius. – Esu dirbęs su moterimis beveik penkerius metus, krepšininkes gerai pažįstu, tad toks darbas man nėra naujas. Matau perspektyvą ir noriu pakelti moterų krepšinį aukštyn. Esu jaunas ir ambicingas.“

Buvęs Klaipėdos „Atlanto“ futbolininkas M.Šernius yra dirbęs skautu Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje jai vadovaujant Ramūnui Butautui, o paskui Kęstučiui Kemzūrai.

2009–2012 m. M.Šernius treniravo Kauno „Viči-Aisčių“ krepšininkes, o su moterų rinktine dusyk dalyvavo Europos pirmenybėse būdamas asistentas.

Prie Lietuvos moterų rinktinės vairo M.Šernius debiutuos birželį, kai atrankos varžybose su Didžiosios Britanijos, Belgijos ir Makedonijos komandomis lietuvės bandys patekti į 2015 metų Europos pirmenybes.

Lietuvės turi žaisti atrankoje, nes šių metų Europos čempionate iškrito pirmajame etape, o komandą treniravęs A.Paulauskas pasisiūlė užleisti postą kitam.

– Mantai, federacija svarstė dvi kandidatūras. Kaip pavyko įveikti R.Grigą – patyrusį jūsų kolegą Pasvalio klube? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Šerniaus.

– R.Grigo kandidatūra man buvo netikėta, nes iš jo buvau girdėjęs, kad jis ketina dirbti Baltarusijos rinktinėje.

Įdomi situacija, nes dar antradienį kalbėjomės per treniruotę Pasvalyje ir jis pakartojo man, kad nesvarsto galimybės treniruoti Lietuvos moterų rinktinę.

– Ką kviesite tapti pagalbininkais moterų rinktinėje?

– Norėčiau, kad mano asistentė būtų Jurgita Štreimikytė-Virbickienė.

Kartu dirbome beveik trejus metus, aš ja pasitikiu.

– Ar tęsite trenerio asistento darbą Pasvalio klube?

– Iki sezono pabaigos tikrai, o toliau matysime. Galbūt ateitį reikės labiau susieti su moterų krepšiniu. Dar nežinau – reikės ramiai pasitarti su artimais žmonėmis.

– Pats esate buvęs futbolininkas. Ar žmonės dar stebisi, ką buvęs futbolininkas veikia krepšinyje?

– Mano jaunystėje buvo daug ir krepšinio. Mano tėvas – krepšinio treneris, išugdęs Deividą Dulkį, Deividą Pūkį ir kitus.

Aš iki 18 metų žaidžiau ir futbolą, ir krepšinį. Tiesiog vėliau dvejus metus buvau pasinėręs į futbolą, kol tėtis paėmė už pakarpos ir grąžino į krepšinį.

Krepšinio žmonėms nesu nepažįstamas.

Štai Pasvalio klube žaidžiantis Artūras Jomantas priminė, kad jaunystėje krepšinio aikštėje žaisdami vienas prieš kitą prieidavome iki peštynių.

Pamenu, kad Tomas Delininkaitis būdamas jaunas krepšinį žaisdavo su akiniais.

– Kuo labiausiai skiriasi vyrų ir moterų krepšinis?

– Teorija, taktika yra labai panašios. Ne veltui JAV ir Europoje yra daug trenerių, kurie dirba ir su vyrais, ir su moterimis. Pavyzdžiui, Prancūzijos moterų rinktinės treneris sezono metu dirba vyrų klube.

Tačiau faktas, kad ne visi geri vyrų krepšinio treneriai galėtų sėkmingai dirbti moterų komandose.

Bendravimas yra kitoks.

Su krepšininkėmis reikia dažniau šnekėtis akis į akį, daugiau aiškinti, daugiau lemia, kiek jos tavimi pasitiki.

– J.Štreimikytė liūdnokai įvertino mūsų šalies moterų krepšinio dabartį. Kaip jūs vertinate situaciją?

– Visoje Europoje moterų krepšinio lygis yra nukritęs.

Pats stengiuosi įžvelgti daugiau teigiamų dalykų. Džiaugiuosi, kad geriausios mūsų krepšininkės žaidžia Turkijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje. Tai naudinga rinktinei.

Sudėjus visas į vieną kumštį galima daug nuveikti.

Pavyzdžiui, apie Švedijos krepšinį nedaug tenka girdėti, bet šįmet Europos pirmenybėse švedės užėmė 7-ąją vietą.

– Su vyrų rinktine dalyvavote olimpinėse žaidynėse. Ar realu ten patekti ir su moterų rinktine, kuri niekada nežaidė olimpiadoje?

– Visada yra šansas. Reikia tikėti tuo ir daryti. Iki olimpinių žaidynių Rio de Žaneire dar treji metai – per juos galima daug nuveikti.

Federacijos sprendimai

Lietuvos krepšinio federacijos vykdomojo komiteto posėdyje vakar patvirtinti jaunimo rinktinių treneriai.

20-mečių vaikinų komandą treniruos Tomas Masiulis.

18-mečių vaikinų rinktinei vadovaus Saulius Štombergas, o 16-mečių treneris bus pasirinktas vėliau.

20-mečių merginų rinktinei kitąmet vadovaus Ričardas Maceina, 18-mečių – Ramunė Kumpienė, 16-mečių – Egidijus Ženevičius.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas teigė, kad federacijos biudžetą 2014 metais sudarys daugiau nei 8 mln. litų.

Buvo aptartas ir draudimo pinigų išmokėjimo Robertui Javtokui klausimas. Su 2012 metų vasarą rinktinės stovykloje traumą patyrusiu vidurio puolėju sutarta, kad federacija pinigus jam sumokės per trejus metus. LKF savo ruožtu ir toliau mėgins susigrąžinti lėšas teisiniais būdais iš draudimo kompanijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.