EUROLYGA 2023

Suomijos krepšininkus į pasaulio čempionatą atvedė „Angry Birds“

Suomijos krepšininkai pirmą kartą dalyvaus pasaulio pirmenybėse. Netikėtą jų sėkmę vardinių bilietų dalybose, regis, nulėmė ne sensacingos pergalės Europos čempionate Slovėnijoje, o „Rovio“ bendrovės įtaka FIBA vadovams, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 5:55 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:21 PM

Pirmadienį Barselonoje buvo ištraukti 2014 metų pasaulio čempionato burtai, kurie 24 rinktines suskirstė į 4 grupes.

Kovas Ispanijoje Lietuvos rinktinė pradės D grupėje kartu su Slovėnijos, Angolos, Pietų Korėjos, Meksikos ir Australijos krepšininkais.

Prieš burtų ceremoniją FIBA dar sekmadienį išdalino keturis vardinius savo kvietimus.

Nors paraiškas varžytis dėl keturių paskutiniųjų vietų pasaulio pirmenybėse iš pradžių buvo pateikusios net 15 šalių krepšinio federacijos, dar prieš lemiamą FIBA posėdį Italija, Vokietija, Rusija ir Kinija nusprendė pasitraukti iš šios kovos.

Italai ir vokiečiai neoficialiai teigė, jog vardinio bilieto kaina (818 tūkst. eurų) yra per didelė našta jų federacijoms. Rusai ir kinai iš FIBA surengto aukciono atkrito dėl vidinių konfliktų savo federacijose.

Keturis vardinius kvietimus FIBA galiausiai nusprendė skirti Brazilijai, Graikijai, Turkijai ir Suomijai.

Brazilai organizuos 2016 metų vasaros olimpines žaidynes, o dabartiniame FIBA reitinge šios šalies vyrų rinktinė užima 10-ąją vietą. Graikai (5-a vieta) ir turkai (7) atstovauja gilių krepšinio tradicijų valstybėms, bet FIBA palankumas Suomijai nustebino daugelį krepšinio ekspertų.

Nors 2013 metų Europos pirmenybėse suomiai užėmė 9-ąją vietą, parodydami geriausią savo rezultatą per pastaruosius 46 metus, FIBA reitinge jie dabar užima tik 39-ąją vietą.

Suomija įveikė net keturias komandas iš mūsų reitingo Top 15“, – priminė FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas, aiškindamas šį keistą sprendimą.

Slovėnijoje suomiai iš tiesų nugalėjo Turkiją, Rusiją, Graikiją ir ...Švediją, o jų komandos lyderis Peteris Koponenas šį sezoną vilki Rimo Kurtinaičio treniruojamo „Chimki“ klubo marškinėlius.

„Suomijos krepšinis turi milžinišką vystymosi potencialą“, – FIBA pasirinkimą kietai gynė P.Baumannas.

Bet netikėtą suomių sėkmę vardinių bilietų dalybose, regis, nulėmė ne sensacingos šios šalies krepšininkų pergalės Slovėnijoje, o „Rovio“ bendrovės įtaka FIBA vadovams.

Ši Suomijos bendrovė, kurianti mobilių telefonų aplikacijas, sulaukė šlovės valandos, kai paleido į rinką „Angry Birds“ – visą pasaulį užkariavusį video žaidimą su keistais paukščiais.

Nuo 2009-ųjų suomiškus „įsiutusius paukščius“ jau įsigijo per 2 milijardus vartotojų visame pasaulyje.

Dabar „Rovio“ buvo viena iš Suomijos rinktinės kandidatūros rėmėjų.

Populiariojo „Angry Birds“ savininkai leido aiškiai suprasti, jog suteiks galimybę FIBA pasirašyti bendradarbiavimo sutartį ir išnaudoti jų kuriamų pramoginių mobiliosios telefonijos produktų platformas krepšinio reklamai.

„Mes esame laimingi palaikydami Suomijos rinktinę. Tikimės, kad ši mūsų partnerystė parodys FIBA, kaip ir maži žaidėjai gali atlikti milžiniškus dalykus“, – teigė Peteris Vesterbacka.

Dar 2011-aisiais šį „Angry Birds“ kūrėją ir „Rovio“ vadovą žurnalas „Time“ buvo įtraukęs į 100 įtakingiausių pasaulio verslininkų sąrašą.

Ar įsiutę paukščiai pavergs ir Ispaniją, visiems krepšinio mėgėjams teks palaukti iki rudens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.