EUROLYGA 2023

Trenerių keliai po „Lietuvos ryto“: nuo Irano, iki Eurolygos

Vilniaus „Lietuvos rytą“ per pastaruosius dešimt metų treniravo tuzinas užsienio krepšinio specialistų. Jų karjera Lietuvos sostinėje paprastai būdavo trumpa, tačiau „Lietuvos ryte“ dirbę užsieniečiai dažniausiai ilgai neužsibūdavo ir kituose klubuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 7, 2014, 6:26 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:51 PM

Pirmasis „Lietuvos ryte“ dirbęs užsienietis treneris buvo serbas Vlade Džurovičius. Jis į mūsų šalį atvyko 2004 metų vasarą ir Vilniaus krepšininkams vadovavo iki 2005 metų sausio.

Lietuviškasis tarpsnis V.Džurovičiaus karjeroje truko mažiau nei sezoną. Tai – šio trenerio norma tiek prieš darbą „Lietuvos ryte“, tiek po jo.

Atsisveikinęs su „Lietuvos rytu“ serbas nė viename klube nedirbo ilgiau negu sezoną. Nuo 2007 metų jis po kelis mėnesius treniravo Sofijos CSKA, Valievo „Metalac“, Novi Sado „Vojvodina“, Železniko FMP ekipas, o 2010 metų rudenį išvyko į Iraną ir stojo prie Kašano „Towzin Electric“ vairo.

Azijoje V.Džurovičius ketino užtrukti ilgiau. Jis ne tik baigė pirmąjį sezoną, bet ir rengėsi antrajam, tačiau planus teko keisti dėl banalios priežasties – 2011 metais iširo pats Kašano klubas. Tada V.Džurovičius vėl grįžo į tėvynę ir vieną sezoną treniravo savo gimtąją komandą Belgrado OKK (prieš pusę amžiaus joje žaidė beveik visą krepšininko karjerą), o nuo 2012 metų nedirba jokiame klube.

Jau ilgokai darbo neturi ir slovėnas Tomo Mahoričius, kuris 2005 metų pradžioje „Lietuvos ryte“ pakeitė V.Džurovičių ir treniravo Vilniaus krepšininkus iki sezono pabaigos.

Vėliau T.Mahoričius trumpai treniravo Liublianos „Olimpija“ komandą (2006 m. rudenį), beveik du sezonus praleido „Kyjiv“ klube (2006-2008 m.), 2009 metais buvo Slovėnijos rinktinės trenerio padėjėjas, o 2010-2011 metais Italijoje dirigavo Kramonos „Vanoli“ krepšininkams. „Vanoli“ vadovai buvo labai patenkinti T.Mahoričiaus darbo vaisiais pirmąjį sezoną, bet smarkiai nusivylė antrojo sezono pradžioje ir 2011 metų lapkritį nutraukė sutartį su slovėnu.

Po to T.Mahoričiaus pėdsakai didžiajame krepšinyje dingo.

Pirmasis visą sezoną „Lietuvos rytą“ treniravęs užsienietis Nevenas Spahija (2005-2006 m.) išvykęs iš Vilniaus dirbo keliuose elitiniuose Europos klubuose, bet visuose – tik vieną arba du sezonus. Kroatas treniravo Tel Avivo „Maccabi“ (2006-2007 m.), Vitorijos „Tau Ceramica“ (2007-2008 m.), „Valencia“ (2008-2010 m.) ir Stambulo „Fenerbahce“ (2010-2012 m.).

Įdomu, kad visos N.Spahijos treniruotos komandos iškovojo bent vieną titulą, bet klubų savininkai nebuvo patenkinti kroato darbo stiliumi ir žaidimo braižu. Todėl pasibaigus pirmajai sutarčiai klubai net nesiūlydavo N.Spahijai jos pratęsti.

Išsiskyręs su „Fenerbahce“ klubu N.Spahija metus nedirbo, o praėjusių metų vasarą priėmė Zagrebo „Cibona“ kvietimą. Tačiau tėvynėje strategui sekėsi visai prastai – „Cibona“ labai silpnai startavo ir Adrijos lygoje, ir Europos taurėje, todėl klubo vadovai jau lapkritį atleido N.Spahiją ir į jo vietą paskyrė iki tol trenerio padėjėju dirbusį Slaveną Rimacą.

Šį sezoną darbo neteko ir slovėnas Gašperis Okornas, praėjusį dešimtmetį „Lietuvos ryte“ dirbęs N.Spahijos padėjėju. G.Okornas praėjusių metų vasarą sudarė sutartį su Košalino AZS klubu, bet kovą gana netikėtai atsistatydino iš trenerio pareigų.

Prieš tai G.Okornas buvo Liublianos „Olimpija“ trenerio padėjėjas ir vyriausiasis treneris, vadovavo „Ventspils“, Slupsko „Czarni“, Liublianos „Slovan“ komandoms, praėjusių metų pavasarį kelioms savaitėms išvyko į Kuveitą ir treniravo „Al Kuwait“ krepšininkus.

Ilgiausiai G.Okornas dirbo „Slovan“ komandoje, kurią treniravo 2011-2013 metais.

2006 metų rudenį Vilniuje dirbęs izraelietis Sharonas Druckeris atsisveikinęs su „Lietuvos rytu“ du sezonus nurodinėjo Ostendės „Telenet“ krepšininkams (2006-2008 m.), po to du sezonus buvo Tel Avivo „Maccabi“ trenerio Pini Gershono padėjėjas (2008-2010 m.). Pastaraisiais metais Sh.Druckeris nė vienoje komandoje nedirbo ilgiau nei sezoną. Nuo 2010 metų jis treniravo Salonikų „Aris“, Montegranaro „Sutor“ bei Jeruzalės „Hapoel“ ekipas, Izraelio jaunimo rinktinę, o nuo 2013 metų vasaros yra „Gilboa Galil“ klubo treneris.

Į tėvynę grįžo ir slovėnas Zmago Sagadinas, kuris „Lietuvos rytą“ treniravo tą patį sezoną kaip Sh.Druckeris. Tiesa, Z.Sagadinas irgi dar paieškojo laimės kituose kraštuose, bet Vloclaveko „Anwil“ (2008 m.) ir „Zadar“ (2009 m.) klubuose užtruko vos po kelis mėnesius.

Užtat dabartinėje darbovietėje legendinis slovėnų krepšinio specialistas, regis, jaučiasi puikiai. Domžalių „Helios“ ekipą Z.Sagadinas treniruoja jau trečią sezoną (nuo 2011 m. vasaros) ir tarp „Lietuvos rytui“ vadovavusių užsieniečių yra ilgiausiai dirbantis vienoje vietoje.

Ilgiausiai „Lietuvos rytą“ treniravęs užsienietis Aleksandaras Trifunovičius (Vilniaus klube dirbo 2007-2008 ir 2010-2011 m. ir komandai vadovavo 150 rungtynių) antrą kartą palikęs Vilnių beveik iškart pasirašė sutartį su Kauno „Žalgiriu“, kuriame praleido 2011-2012 metų sezoną.

Visą praėjusį sezoną serbas ilsėjosi nuo krepšinio ir trenerio karjerą atnaujino tik 2013 metų gruodį, kai „Astana“ klube pakeitė italą Matteo Boniciolli.

Trumpiausiai „Lietuvos ryte“ dirbęs treneris Draženas Anzulovičius (atleistas 2010 m. spalį jau po pirmųjų rungtynių) iš mūsų šalies grįžo į tėvynę, bet laimės neranda ir gimtajame krašte.

D.Anzulovičius trumpai vadovavo dviem stipriausiems Zagrebo klubams „Cibona“ ir „Cedevita“, o praėjusių metų vasarą buvo minimas kaip pagrindinis kandidatas stoti prie „Zadar“ vairo. Tačiau susitarti su Zadaro klubo vadovais nepavyko ir nuo tada patikimų naujienų apie D.Anzulovičiaus darbo paieškas nebuvo.

„Lietuvos ryto“ trenerio padėjėju dirbęs ir laikinai (2010 m. spalį) vyriausiojo pareigas ėjęs Robertas Štelmaheris nuo 2012 metų treniruoja „Ventspils“ klubą ir yra Latvijos rinktinės trenerio Ainaro Bagatskio padėjėjas.

Vienas nedaugelio ilgiau negu sezoną „Lietuvos rytą“ treniravusių specialistų serbas Aleksandaras Džikičius (Vilniuje dirbo nuo 2011 m. vasaros iki 2012 m. spalio) grįžo ten, iš kur atvyko į Lietuvą – Novo Mesto „Krka“ klubą.

A.Džikičius prie „Krka“ vairo stojo 2013 metų vasarą (prieš tai dirbo 2009-2011 m.) ir šį sezoną jau iškovojo Slovėnijos taurę bei aplenkė pagrindinę varžovę Liublianos „Olimpija“ komandą Adrijos lygos varžybose. O Slovėnijos lygoje A.Džikičius susitinka ir su kitu buvusiu „Lietuvos ryto“ treneriu Z.Sagadinu (viena jų dvikova įvyko šią savaitę, o pergalę 75:74 trečiadienį šventė išvykoje žaidusi „Krka“).

Vasarą A.Džikičius turės dar vieną darbą – jis sutiko treniruoti Makedonijos rinktinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.