EUROLYGA 2023

NBA iš arti: kaip išsisklaido „bukų amerikiečių“ mitas

Specialiai lrytas.lt, Niujorkas

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Apr 28, 2014, 10:53 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:06 AM

NBA yra cirkas“, – rėžia stipriausios krepšinio lygos pasaulyje kritikai. Jiems NBA tėra „bėk ir mesk“ principu paremtas krepšinis, o arenas užpildantys amerikiečiai esą susirenka pašveisti mėsainių ir nieko neišmano apie krepšinį. Negana to, NBA krepšinis neva yra nuobodus. Dūmų be ugnies nebūna. Tačiau Niujorko „Madison Square Garden“ arena prasklaidė kai kuriuos dūmų debesėlius.

Portalas lrytas.lt kviečia į kelionę po krepšinio Meka tituluojamą MSG areną, kurioje tą vakarą kovėsi Jono Valančiūno atstovaujama „Toronto Raptors“ su vietos „New York Knicks“.

Šou. Žodžiuose, kad NBA yra cirkas, galima atrasti tiesos. Bet jei visą arenoje rengiamą šou, už kurį atsakingi ne patys krepšininkai, vadiname cirku, tai būtent jis ir yra vienas stipriausių žiūrovų magnetų. Žiūrovui neužtenka tik gražių epizodų, žinomų pavardžių ir gero krepšinio. Jis turi būti patenkintas ir pauzių metu. O pertraukėlių krepšinyje netrūksta.

„Madison Square Garden“ arenoje rungtynių pauzės (ne tik minutės pertraukėlės, tačiau ir bet koks žaidimo stabdymas. – Red.) išnaudojamos tiesiog klasiškai.

Krepšininkai ruošiasi kovai dėl ginčo kamuolio. Aikštės centre – ir Jonas Valančiūnas. Kol žaidėjai sveikinasi, o vienas iš arbitrų praktikuojasi teisingai išmesti kamuolį į viršų, MSG kube sinchroniškai su garsiniu intarpu keičiasi „Knicks“ krepšininkų nuotraukos. Su kiekvienu „klik“ ploja ir Niujorko sirgaliai. Jie rungtynėms pasirengę.

Ir tai – dar tik pradžia.

Labirintai. „Sveiki atvykę į „Madison Square Garden“, – atvykusius pasižiūrėti krepšinio maloniai sveikina arenos darbuotojai. Jų pagalbos jums prireiks, nes kelias link tavo sėdimos vietos arenoje, ypač jei ji – pačiame viršuje, tolimas. Kalba eina ne apie mažiausiai 100 JAV dolerių kainuojančius pigiausius bilietus, o labirintą primenantį kelią link tau priklausančios kėdės.

Visai kaip į pačią „Madison Square Garden“ areną. Ji stovi beveik pačioje Manheteno širdyje, netoliese garsiosios „Times“ aikštės. Krepšinio Meka labiau primena dviejų dalių prekybos centrą. Pirmosios neteko pamatyti savo akimis, nes žurnalistams ir personalo darbuotojams skirtas įėjimas – jau pačioje pagrindinėje arenos dalyje.

„Esate iš Brazilijos? Kaip sekasi ruoštis pasaulio futbolo čempionatui?“ – arenos svečio iš Brazilijos paklausė kostiumuotas vietos pagalbininkas. Užmezgęs trumpą pokalbį, jis maloniai nurodė, kaip atsisėsti į brazilui priklausančią vietą. Ir tai ne prie VIP ložių ar pirmųjų aikštelės eilių, bet balkonuose, beveik pačiame arenos viršuje.

Spragėsiai. Kad esi laukiamas krepšinio rungtynėse, parodo ir arenos savininkų dosnumas. Dauguma žiūrovų į MSG krepšinio aikštelės erdvę įžengia ne tuščiomis. Vienoje rankoje – spragėsiai, o ant megztuko ar suknelės – oranžiniai „Knicks“ sirgaliaus marškinėliai. Beje – visiškai nemokamai. Tiek spragėsius, tiek marškinėlius nemokamai dalijo pačioje arenoje. 

Ir jų kiekis tikrai nebuvo toks ribotas, kad smulkmeniškas dovanas gautų tik kas antras rungtynių svečias. Energingi arenos darbuotojai nemokamus spragėsius siūlė dar ir per ilgąją pertrauką.

Beje, paskutiniųjų „Knicks“ sezono rungtynių proga klubas kaltę dėl nepatekimo į atkrintamąsias bandė atpirkti visai parduodamai atributikai suteikdamas 30 procentų nuolaidą. Bet tai tik – viena iš daugelio malonų dovanėlių.

Euforija. Labiausiai apsidžiaugė vyrukas, iš MSG išvažiavęs naujutėlaičiu „Lexus“. IS 350 modelio vertė – apie 40 tūkstančių JAV dolerių.

Konkursas vyko kelis mėnesius. Į jį registravosi Naujojo Džersio, Niujorko ir Konektikuto vairuotojai, ne jaunesni nei 21 metų.

Žaidimo finalas vyko per vieną rungtynių pauzių. Aikštelės viduryje stovėjo du finalistai, o vienas jų po kelių akimirkų šokinėjo iš laimės ir ilgai negalėjo patikėti laimėtu prizu. Panašiai kaip panevėžietis, nusinešęs 50 tūkstančių litų LKF taurės finalo ketverte.

Prizai. Paskutiniajame mače vyko begalė žaidimų, po kurių šypsojosi nemažai „Knicks“ aistruolių. 23 sezonus iš eilės perki „Knicks“ abonementą? Gauni padėką už komandos palaikymą ir tūkstantinį piniginį prizą.

Jei Carmelo Anthony išvardija visas aštuonias Niujorko metro linijas, vienas laimingasis laimi „Knicks“ laikrodį. Po 24 sekundžių gerbėjas šypsosi – C.Anthony nesusimovė ir padovanojo jam laikrodį.

Pataikai baudos metimą? Še tau 250 JAV dolerių. Galima laimėti vieną kitą tūkstantėlį, bet daugybę metimų prametęs amerikietis tenkinosi tik trimis tiksliais šūviais nuo baudų metimo linijos. Jie atnešė 750 dolerių.

Kubas. Lietuvoje didžiuliame „Žalgirio“ ar „Siemens“ arenos kube esame įpratę matyti tik primityviausią vaizdinę informaciją. Be krepšininkų aikštelėje, dažniausiai – rezultatą, kėlinuko laiką. Svarbiausius įvykius paįvairina atsitiktinai arenoje „pagauti“ mačo žiūrovai, dažniausiai plačiai nusišypsantys, kai pakėlę akis į viršų pamato save.

Tuo tarpu Niujorke – viskas kitaip. Ir primityviausia informacija čia tampa nebeprimityvia. Įsitaisęs patogioje „Madison Square Garden“ arenos kėdėje gali matyti ne tik rezultatą, o ir išsamesnę aikštėje esančių žaidėjų statistiką – taškus, atkovotus kamuolius, rezultatyvius perdavimus, pražangas. Dar žemiau pateikiama bendra komandų statistika – pataikymo procentas, atkovoti kamuoliai ir kt.

Pertraukėlių metu žmonės supažindinami su dar detalesne statistika. Pavyzdžiui, didžiojo obuolio gyventojai ir svečiai sužinojo, kad argentinietis Pablo Prigioni pagal rezultatyvumą visoje NBA skaičiuojant per 100 atakų pelnomus taškus yra ketvirtas.

Reikia pagalbos treniruočių salėje? Per minutės pertraukėlę kube šmėkšteli Carmelo Anthony atvaizdas ir sveikos gyvensenos patarimai. Visai netrukus energingą šokį atlieka grupelė dručkių, skatinančių aktyvų gyvenimo būdą ir kovą su viršsvoriu.

Žvaigždės. „Žalgirio“ ar „Lietuvos ryto“ rungtynes per kelis metrus nuo krepšinio aikštelės dažnai stebi vienas kitas pramogų pasaulio atstovas. Tačiau juos kiti sirgaliai pastebi tik atsitiktinai.

Tuo tarpu į MSG atvykusios žvaigždės nelieka nepastebėtos. Per minutės pertraukėles milžiniškame arenos kube šmėkšteli Holivudo garsenybės. Ir tai vyksta labai originaliu būdu.

Kube pristatomas trumpa filmo ištrauka. Pavyzdžiui, Sopranų mafijos narys Bobby „Bacala“ Baccalieri piktai priekaištauja kitam veikėjui. Grėsmingą Bobby‘io kalbą mafijos galva Tony'is palydi rimtu žvilgsniu. 

Ir štai, kube stambiu planu rodomas arenoje sėdinčio Bobby vaidinančio Steve‘o Schirripos veidas. Jis mojuoja „Knicks“ sirgaliams, o šie atsako aktoriui šiltais aplodismentais. Po kiek laiko – duoklė kitiems aktoriams.

Garso! „Make some noise!“ – MSG susirinkusius sirgalius ragina JAV pramogų pasaulio žvaigždės. 

Esmė paprasta – arenos kube pasirodo visiems puikiai žinoma garsenybė. Šiuo atveju – hip hopo atstovai 50 cent, Timbalandas arba komikas Chrisas Rockas. Tik ne vienu metu, o atskiruose vaizdo klipuose, atskirais rungtynių epizodais.

Pirmą kartą MSG aistruolius kelti didesnį triukšmą įžymybės ragina ramiai. Su antru šuktelėjimu „Make some noise!“ vaizdo klipo herojus rėkia vis garsiau, o po trečiojo griaudi visa MSG arena. Ir patikėkite, tai žmones užveda. 

Jie klusniai pasiduoda raginimams ir varžovams užkaičia vis didesnę pirtį. Šitaip NBA išnaudoja žinomus veidus.

Pakartojimai. NBA turi tai, ko prisibijo Europa – rungtynių epizodų pakartojimus. Stebėdamas rungtynes per televiziją turi progą pagrįsti savo keiksmažodžius ir priekaištus teisėjui išvysdamas arbitro klaidą įrodantį epizodo pakartojimą. Arba atvirkščiai – prikąsti liežuvį, nes pakartojimas parodė, kad teisėjas buvo teisus.

Tačiau Europoje stebėdamas krepšinio mačą arenoje ir po ginčytino epizodo pažvelgęs į kubą, geriausiu atveju išvysi epizodo pakartojimo pradžią, kurią greitai „nukerpa“ sirgalių vaizdu. Neva taip apsaugojami arbitrai – jei paaiškėtų, kad teisėjų sprendimas buvo klaidingas, jiems kiltų per didelis spaudimas.

NBA dėl to nesivarginama. Ir po ginčytino epizodo į viršų žvilgteli ne tik aistruoliai, bet ir patys krepšininkai. Nušvilpia teisėjus, jeigu reikia, arba ramiai atsisėda į savo vietą.

Smulkmena, bet epizodo pakartojimo trūkumas stebint mačą arenoje išties erzina. Galų gale, smagu vieną, antrą ir trečią kartą pasižiūrėti J.R.Smitho skrydį virš lanko. O atimti iš aistruolių pakartojimus – lyg tėkšti jiems antausį vidury baltos dienos.

Ryšys. Prieš rungtynes „Knicks“ komandos kapitonas Amare‘as Stoudemire‘as drąsiai stojo prieš sirgalius. Aikštelėje jis paėmė į rankas mikrofoną ir rėžė kalbą. 31 metų 211 cm ūgio amerikiečiui teko nelengva užduotis, nes Niujorko klubas Rytų konferencijoje užėmė devintąją vietą ir liko už atikrintamųjų varžybų borto.

A.Stoudemire‘as atsiprašė sirgalių, kad po trijų sezonų su atkrintamosiomis iš eilės, šį kartą „Knicks“ nepateko į kitą etapą. Be to, padėkojo už paramą ir pabrėžė, kad sirgaliai yra svarbi klubo dalis.

„Knicks“ aistruoliams reikėjo padėkoti. Kiekvieną NBA mačą šį sezoną stebėjo vidutiniškai 18,6 tūkst. sirgalių. Daugiau aistruolių NBA rinkosi tik į „Chicago Bulls“ ir „Miami Heat“ namų mačus.

Supratimas. Amerikiečiai ploja ne tik po mylimos komandos narių galingų dėjimų į krepšį. Kai „Raptors“ sužaidė gražiai, „Madison Square Garden“ žiūrovai plojo ir Toronto ekipai. Ir be jokios pagiežos nuvylusiems „Knicks“ – tiesiog jie yra už gražų krepšinį.

Daug aplodismentų sulaukė ir patys „Knicks“. Kai šeimininkai griūdami kovojo dėl ant parketo riedančio kamuolio, netrukus iš savo vietos pakilo ištikimasis „Knicks“ gerbėjas režisierius Spike‘as Lee. Jis garsiai pliauškino delnais. Čia pat pasigirdo ir daugiatūkstantiniai aplinkinių plojimai.

Tvarka. „Knicks“ atsisveikinimo rungtynes su „Raptors“ stebėjo per 19 tūkst. aistruolių. Bet Niujorko centro spūstims įtakos tai neturėjo nei prieš, nei po mačo. Žiūrovų eilė prieš susitikimą buvo nusidriekusi net iki arenos durų, bet išsisklaidė tiesiog žaibiškai. Todėl sirgaliai ramiai be didesnių problemų pateko į vidų ir išsiskirstė po visą areną.

Nesklandumų nekilo ir nuaidėjus finalinei rungtynių sirenai. Beveik 20 tūkst. žiūrovų pakilo iš savo vietų ir be didesnių spūsčių paliko areną. Kitaip nei dažnai nutinka krepšinio renginiuose Lietuvoje.

Pamokos. NBA rungtynės sužavėjo net ir krepšiniu tik labai paviršutiniškai besidominčius artimuosius. Didžiausią įspūdį jiems paliko šou rungtynių metu ir tvarka. Lietuvoje jie to stipriai pasigedo. Krepšinis nesibaigia tik oranžiniu kamuoliu ir jį bumbsinčiais krepšininkais. Šiais laikais žmogui reikia suteikti ir papildomų pramogų. 

Galima valandų valandas įrodinėti, kad NBA yra cirkas, bet dalelės to cirko Lietuvai kaip tik labai trūksta. Gal tai padėtų užpildyti pratuštėjusias krepšinio arenas Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.