EUROLYGA 2023

D.Sterlingas: turtuolis, kuriam brangiausiai kainuoja rasizmas

Jo turtas vertinamas beveik dviem milijardais JAV dolerių, jis įžvalgiai pirko ir pardavė nekilnojamąjį turtą, yra ilgiausiai NBA klubą valdantis savininkas ir kartu – šiandien labiausiai nekenčiamas žmogus NBA lygoje. Tai Donaldas Sterlingas, skandalingasis „Los Angeles Clippers“ savininkas, kurio rasistiniai pareiškimai galiausiai užkabino garsiausią stygą.

Kalbėdamas su savo mergina V.Stiviano „Clippers“ savininkas D.Sterlingas rėžė rasistinius pareiškimus.<br>AP nuotr.
Kalbėdamas su savo mergina V.Stiviano „Clippers“ savininkas D.Sterlingas rėžė rasistinius pareiškimus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2014, 6:32 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:39 AM

Lyga skėlė antausį

Kai viešumoje pasirodė garso įrašas, kuriame 80 metų milijardierius savo merginai V.Stiviano išdėstė rasizmu persisunkusias mintis, į D.Sterlingą ėmė smigti kritikų strėlės, kulkos ir visi kiti aštrūs daiktai. Jis buvo pasmerktas – legendiniai Magicas Johnsonas, Michaelas Jordanas viešai kritikavo „Clippers“ savininką. Prieš jį sukilo ir visa jo komanda – ir treneriai, ir krepšininkai, ėmę išvirkščiai dėvėti apšilimo marškinėlius, kad nesimatytų ekipos logotipo.

„Tu gali miegoti su juodaodžiais. Gali juos kviestis, ką nori daryti. Tik vienas dalykas, kurio aš prašau – neviešink to ir nesikviesk jų į mano rungtynes. Aš tau sakau, kad savo su*****ame „Instagram“ nerodytum savęs su juodais žmonėmis“, – merginai pareiškė D.Sterlingas.

Kai TMZ žurnalas paviešino įrašą, prieš jį atsisuko visas pasaulis, garsenybėms kartojant: „Plantacijų vergovės amžius praėjęs.“

Galiausiai NBA komisaras Adamas Silveris paskelbė, jog D.Sterlingui skiriama didžiausia NBA bauda – 2,5 mln. JAV dolerių, jis išmetamas iš elitinės lygos ir negali priimti jokių „Clippers“ sprendimų.

Atkirtis – naujiena

Tokia stipri ir greita reakcija į D.Sterlingo pasisakymą nustebino ir patį milijardierių, ir šiuo žmogumi besidominčius žurnalistus. Juk pastarąsias dienas pasaulio žiniasklaidos antraštes užvaldęs pasmerktas verslininkas turi labai ilgą istoriją, persmelktą rasizmo.

Dar 2006 metais ESPN žurnalistas Bomani Jonesas parašė straipsnį, kurį pavadino: „D.Sterlingo rasizmas turėtų tapti naujiena“. Tai įvyko prieš aštuonerius metus, prieš 351-ąjį „Clippers” pralaimėjimą.

B.Jonesas šią publikaciją išleido po to, kai garsusis „Clippers“ savininkas buvo paduotas į teismą dėl rasinės diskriminacijos. D.Sterlingas buvo apkaltintas tuo, kad atsisako nuomoti apartamentus juodaodžiams. 2003 metais panašus ieškinys buvo atsiimtas, nes D.Sterlingui pavyko įsiūlyti reikiamą pinigų kiekį ieškovams, kurie verslininką kaltino mėginimais išvaryti juodaodžius nuomininkus.

Tuomet D.Sterlingo elgesys nesukėlė ažiotažo. Kas vyksta dabar – tūkstantį kartų stipriau.

Kaltino rasizmu

2009 metais D.Sterlingui buvo nurodyta sumokėti 2,725 mln. JAV dolerių baudą – didžiausią, kokią yra skyręs Teisės departamentas už diskriminaciją nuomojant būstą. Milijardierius ir jo žmona tuomet sakė, jog jie nieko blogo nepadarė.

Tais pačiais metais buvęs „Clippers“ vykdantysis direktorius ir NBA Šlovės muziejaus narys Elginas Bayloras pateikė savo ieškinį. Juodaodis E.Bayloras milijardierių kaltino ilgamečiu rasistiniu elgesiu. Tarp įvairių kaltinimų buvo nurodyti D.Sterlingo pareiškimai.

„Aš tau siūlau daug pinigų už vargšą juodą vaiką“, – tai viena iš D.Sterlingo citatų. Kita – daug stipresnė.

„Sterlingas man sakė: „Asmeniškai norėčiau turėti baltaodį trenerį iš pietų, kuris treniruotų juodus vargšus vaikus.“ Aš buvau šokiruotas. Tada jis pažiūrėjo į mane ir pasakė: „Manau, kad tai rasistinis pareiškimas?“ Atsakiau: „Absoliučiai. Tai plantacijų mentalitetas“, – pasakojo E.Bayloras.

Nemėgo ir meksikiečių

Šie ir daugiau rasistinių pareiškimų, susijusių ir su krepšiniu, ir paprastu gyvenimu, NBA viršūnių nepasiekė. Tada tuometis NBA komisaras Davidas Sternas nebaudė „Clippers“ savininko, o pagaliau veiksmų ėmęsis jo įpėdinis A.Silveris ankstesnių D.Sterlingo pareiškimų nekomentavo.

Meksikiečiai, juodaodžiai, Lotynų amerikiečiai – D.Sterlingo neapykanta jiems nebuvo paslaptis.

„Aš nemėgstu meksikiečių vyrų, nes tik rūko, geria ir trinasi namuose“, – tokią citatą 2009 metais pateikė ESPN žurnalas, kalbėjęs su verslininką kaltinančiu žmogumi.

Skandalo nesukėlė netgi tokie žodžiai: „Ar ji yra viena tų juodų žmonių, kurie smirda?“

Tad kalbėti apie D.Sterlingo prisipažinimą, kad jis naudojosi prostitučių paslaugomis, neverta. Dabar amerikiečiai vardija milijardieriaus pareiškimus ir stebisi, kodėl šis žmogus atsako sulaukė tik šiandien?

Kitas laikmetis

Kelis dešimtmečius rasistinius žodžius viešai sakęs ir vargšus pliekęs D.Sterlingas šįkart nepamatavo, ką ir kada sako. Jis pataikė ne į tą laikmetį.

Prieš dvidešimt metų buvęs „Cleveland Cavaliers“ savininkas buvo cituojamas dėl šios frazės: „Manau, kad mūsų komanda turi per daug juočkių.“

Tačiau socialinė žiniasklaida ir aktyvėjantis pilietiškumas pakeitė erdvę, kurioje diskriminuojamos ir rasistinės mintys tapo labiau matomos ir visada sulaukia atsako.

Tankio ir pasipriešinimo negali įveikti netgi pinigai.

Klubas suvešėjo

O pinigų „Clippers“ savininkas turi galybę. „Forbes“ milijardierių sąraše jis 974-as. Jo turtas vertinamas 1,9 milijardo JAV dolerių. Los Andželo klubą 1981 metais įsigijęs verslininkas jį pavertė tikru gigantu. Tuomet jis už jį suplojo dvylika milijonų, o dabar „Clippers“ vertė – beveik 600 mln. JAV dolerių.

D.Sterlingas per pastaruosius kelis dešimtmečius įsigijo tūkstančius namų, butų šalia Los Andželo. Jis taip pat turi nekilnojamojo turto Las Vegase, kituose didžiuosiuose JAV miestuose.

Jis – aktyvus politikų rėmėjas. 1998 metais užsiregistravęs respublikonų partijoje D.Sterlingas rėmė ir ne vieną demokratą, ne kartą pasisakė svarbiais JAV politikos klausimais.

Žydų imigrantų vaikas

Sterlingo pavardė žinoma visame pasaulyje, tačiau dar yra žmonių, kurie Donaldą pavadina Tokowitzu. Tai jo tikroji pavardė, kurią verslininkas vėliau pasikeitė. „Ji įtaigesnė“, – sakė nuo ankstyvų laikų reklamą „Los Angeles Times“ laikraštyje pamėgęs milijardierius.

Ne kartą aštriai, peržengdamas ribas, apie ne amerikiečius pasisakęs D.Sterlingas – žydų imigrantų vaikas. Savo karjerą jis pradėjo 1961 metais. D.Sterlingas buvo skyrybų ir asmeninių traumų advokatas.

Pirmuosius didžiuosius žingsnius jis žengė ėmęsis nepriklausomos praktikos, kai žydai jau turėjo galimybių įsidarbinti prestižinėse teisininkų firmose.

Tačiau auksinė sėkmė D.Sterlingą pavijo nekilnojamojo turto srityje. Į ją verslininkas įsitraukė, kai Beverli Hilse įsigijo 26 butų namą.

***

Straipsnis parašytas remiantis washingtonpost.com, „Forbes“, latimes.com, tmz.com, nytimes.com informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.