EUROLYGA 2023

J.Kazlausko sąrašas: įžaidėjo vieta, kūrėjų stygius, staigmenos

Jonas Kazlauskas nuostabos nesukėlė, tačiau pradžiugino krepšinio specialistus. Lietuvos rinktinės treneris antradienį paskelbė išplėstinį kandidatų sąrašą bei rezervinės ekipos žaidėjus. J.Kazlauskas į stovyklą pakvietė ir patyrusius rinktinės senbuvius, ir naujus veidus.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

May 13, 2014, 5:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:01 AM

„Jiems tai bus puiki patirtis“, - sakė „Šiaulių“ treneris Gediminas Petrauskas, sąraše išvydęs LKL rungtyniaujančius Paulių Dambrauską, Tomą Dimšą, Vaidą Kariniauską.

Panašiai kalbėjo ir krepšinio specialistas Tomas Keršis, tačiau jis pabrėžė, kad lauktume staigmenų.

„Dėl dvyliktuko diskutuosime daug daugiau“, - sakė 36-erių treneris.

Prieš žvelgiant į Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašą specialistai pasiūlė įsiminti, kad realių pretendentų bus mažiau.

Netikėtumų bus

T.Keršis teigė, kad nereikėtų žiūrėti į tokį platų sąrašą – reikėtų atsižvelgti į 14 žaidėjų, iš kurių J.Kazlauskas ir lipdys kariauną, su kuria sieks užimti pasaulio čempionato sostą. Ir nors iš praėjusių metų Europos čempionato sidabrą laimėjusių žaidėjų neįtrauktas tik Tomas Delininkaitis, T.Keršis žada staigmenas.

„Netikėtumų bus daugiau nei vienas, - sakė krepšinio specialistas. - Jaučiu, kad rinktinėje bus pokyčių. Palyginus su pernai, gali pasikeisti trys ar keturi žaidėjai. Kažkas negalės atvykti, o kažkam bus kitokius aplinkybės.“

Jis prisiminė buvusio Lietuvos rinktinės trenerio Vlado Garasto žodžius. Pastarasis yra sakęs, kad rinktinėje turėtų žaisti dešimt tikrai gerų krepšininkų, o kiti du vietą gauti su perspektyva.

„Pastarieji daug žaisti negaus, bet pabus su rinktine, pamatys aplinką, pratinsis ir pajus vasaros krepšinį. Pamatyti rinktinę iš vidaus – naudinga. Gerai, kai vienuoliktu ar dvyliktu žaidėju paimi tuos, kurie nėra geriausi šiandieną, bet gali būti tvirtais kandidatais po poros metų“, - sakė T.Keršis.

Vieta prie M.Kalniečio – laisva

„Mantas yra išsiskiriantis. Jis žaidė Eurolygoje, šį sezoną tempė savo komandą, turi daugybę patirties“, - apie įžaidėjus kalbėjo G.Petrauskas, iš anksto į dvyliktuką įtraukdamas Krasnodaro „Lokomotiv“ marškinėlius vilkintį Mantą Kalnietį.

O, štai, vieta šalia M.Kalniečio, pasak G.Petrausko ir T.Keršio, atvira. Į ją pretenduoja Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas, Paulius Dambrauskas, Marius Grigonis ir Žygimantas Janavičius.

„Sunku pasakyti, kas leis Mantui pailsėti. Vargu, ar jis bus sunkiamas po 30-35 minutes, tad antroji vieta – labai svarbi. Nedrįsčiau sakyti, kad čia jau viskas aišku – dėl šios pozicijos konkurencija yra“, - sakė T.Keršis.

Jo manymu, užsienyje sužaidę krepšininkai gali parodyti visai kitokį veidą, tad antroji įžaidėjo korta bus atversta sporto salėje.

D.Gailiui ir D.Saboniui teks palaukti

Puikų sezoną Liublianos „Olimpija“ komandoje sužaidęs Deividas Gailius pagaliau gavo tai, apie ką svajojo – kvietimą į rinktinę. Tačiau jo laukia itin sunkus kelias. Krepšininkas gydosi kelio traumą, o dėl vietos lengvojo krašto puolėjų sąraše jam reikės kovoti su Martynu Pociumi, Simu Jasaičiu. Mindaugu Kuzminsku ir Jonu Mačiuliu.

„Deividas per pastaruosius metus priminė apie save, nes sirgaliai buvo jį primiršę, - sakė „Šiaulių“ strategas. - Bet jis turi bėdą – šioje pozicijoje konkurencija didelė. Jam tikrai bus sunku. Dabar jis dar nėra visiškai sveikas, tad šansų prasimušti į dvyliktuką mažai.“

Kaip ir buvo tikėtasi, J.Kazlauskas į sąrašą įtraukė ir Arvydo Sabonio sūnų Domantą. Tačiau Malagos „Unicaja“ lietuvis, kuris persikels į NCAA, didžiąsias duris turėtų praverti vėliau.

„Tai irgi žvilgsnis į ateitį. Reikia parodyti dėmesį jaunimui. Jie turi žinoti, kad juos stebi. Šansas būti pagrindinėje rinktinėje mažas, bet kas negalima šiandieną, galima po metų ar dvejų“, - sakė G.Petrauskas.

Trūksta kūrėjų

T.Keršis neslėpė, kad pavardžių sąraše nepasigedo, tačiau treneris atkreipė dėmesį į kitą problemą. Lietuvoje jau ilgą laiką kalbama, kad turime įžaidėjo problemą, tačiau T.Keršis į tai siūlo pažiūrėti kiek kitokiu kampu.

„Mano supratimu, krepšinyje yra dviejų tipų žaidėjai. Vieni kuria situacijas kitiems, o kiti – atakų išpildytojai, užbaigėjai. Mūsų rinktinės stiprybė būdavo ta, kad savo jėgų žydėjime Š.Jasikevičius, lyg koks Mozzartas, kurdavo ir sau, ir kitiems. Jis nebuvo vien kareivėlis metikas“, - sakė T.Keršis.

Jis prisiminė ir kitą buvusį Lietuvos rinktinės krepšininką, tačiau ne įžaidėją, Ramūną Šiškauską. Pasak T.Keršio, tokie krepšininkai galėdavo sumesti ir po 30 taškų, tačiau jie tai darydavo retai, o jų stiprybė buvo kitų žaidėjų gabumų atsikleidimas. Šiandieną krepšinio treneris tokių žaidėjų pasigenda, tačiau jaunime mato vilčių.

„Akcentuojame pataikymą, kovą dėl kamuolių ir derinius. Statistika rodo, kad po derinukų įmetama mažiau nei 20 proc. taškų per turnyrą. Didžioji dauguma taškų pelnomi po improvizacijos. Ir ji nėra ta, kad krepšininkas nutraukia ataką ir meta. Žaidėjas turi mokėti suklaidinti gynėjus. Juk gynyba turi sistemą, todėl sunku nuspėti, kur atsiras skylė ir kada galėsi suteikti kitam progą“, - sakė T.Keršis.

Jis J.Kazlausko sąraše įžvelgė panašaus stiliaus krepšininkų, tačiau teigė, kad jie dar netaptų rimtais dvyliktuko nariais.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatai:

Įžaidėjai

Mantas Kalnietis (27 metai, 196 cm ūgis, Krasnodaro „Lokomotiv“, Rusija)

Šarūnas Vasiliauskas (25, 188; Sopoto „Trefl“, Lenkija)

Adas Juškevičius (25, 194; Brėmerhafeno „Eisbaren“, Vokietija)

Paulius Dambrauskas (23, 195; Alytaus „Dzūkija“)

Marius Grigonis (20, 198; Huenos „LOBE Huesca“, Ispanija)

 Žygimantas Janavičius (25, 192; Prienų „TonyBet“)

Atakuojantys gynėjai

Renaldas Seibutis (28, 196; Vilniaus „Lietuvos rytas“)

Martynas Gecevičius (28, 193; Vilniaus „Lietuvos rytas“)

Tomas Dimša (20, 195; Kauno „Žalgiris“)

Vaidas Kariniauskas (20, 197; Panevėžio „Lietkabelis“)

Lengvieji puolėjai

Deividas Gailius (26, 200; Liublianos „Olimpija“, Slovėnija)

Martynas Pocius (28, 196; Kauno „Žalgiris“)

Simas Jasaitis (32, 201; Krasnodaro „Lokomotiv“, Rusija)

Jonas Mačiulis (29, 198; Atėnų „Panathinaikos“, Graikija)

Mindaugas Kuzminskas (24, 205; Malagos „Unicaja“, Ispanija)

Sunkieji puolėjai

Linas Kleiza (29, 203; Stambulo „Fenerbahce Ulker“, Turkija)

Paulius Jankūnas (30, 205; Kauno „Žalgiris“)

Domantas Sabonis (18, 208, Malagos „Unicaja“, Ispanija)

Kšyštofas Lavrinovičius (34, 210; „Valencia“, Ispanija)

Donatas Motiejūnas (23, 213; „Houston Rockets“, JAV)

Vidurio puolėjai

Jonas Valančiūnas (22, 213; „Toronto Raptors“, JAV)

Darjušas Lavrinovičius (34, 212; Kijevo „Budyvelnik“, Ukraina)

Robertas Javtokas (34, 211; Kauno „Žalgiris“)

Antanas Kavaliauskas (29, 208; Vilniaus „Lietuvos rytas“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.