EUROLYGA 2023

Jungtinė lyga „Neptūnui“ patrauklesnė už Eurolygos atranką

LKL finale pirmą kartą žaisiantis Klaipėdos „Neptūnas“ kitą sezoną norėtų pabandyti laimę Eurolygoje, bet šio turnyro atrankos varžybos ir Europos taurės turnyras klaipėdiečių nevilioja.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

May 21, 2014, 9:19 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:09 PM

Aukso žiedai nėra vienintelis prizas, dėl kurio „Neptūno“ krepšininkai pirmą kartą kovos LKL finale, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Rytoj keturių pergalių seriją su Kauno „Žalgiriu“ pradedantys klaipėdiečiai įgijo naujų galimybių – horizonte jiems šviečia Eurolyga arba Eurolygos atrankos turnyras.

Eurolygai sakytų „taip“

LKL pusfinalyje Vilniaus „Lietuvos rytą“ įveikęs „Žalgiris“ sieks 16-ojo šalies čempiono titulo, o dėl Eurolygos yra ramus.

Kauno klubas turi ilgalaikę A licenciją ir net pralaimėjęs finale ateinantį sezoną vėl žaistų elitiniame Europos krepšinio turnyre.

„Neptūnas“, jei laimėtų finalą, gautų vienkartinę Eurolygos B licenciją, kuri suteikiama Lietuvos čempionams.

„Žinoma“, – paklaustas, ar „Neptūnas“ ryžtųsi žaisti Eurolygos turnyre, sakė Klaipėdos klubo direktorius Osvaldas Kurauskas.

Jis įsitikinęs, kad klubas atitiktų svarbiausius Eurolygos reikalavimus, nors jų dar nėra išstudijavęs.

„Švyturio“ arenoje telpa 5,5 tūkst. krepšinio žiūrovų, joje vyko 2011 metų Europos čempionato grupės etapo varžybos. Aukštos klasės viešbučių Klaipėdoje netrūksta, o susisiekimas irgi neturėtų būti problema.

„Per Palangą varžovai pas mus atskrenda retai. Bet iš Rygos, Kauno ar Vilniaus patogu atvykti, – teigė O.Kurauskas. – Pavyzdžiui, Rusijoje oro uostas gali būti šalia, bet vis tiek per spūstis tenka važiuoti tris valandas.“

„Neptūno“ vadovas mano, kad patekus į Eurolygą būtų įmanoma padidinti ir komandos biudžetą, kuris dabar sudaro apie pustrečio milijono litų.

Jau po laimėtos LKL pusfinalio serijos prieš Prienų „TonyBet“ O.Kurauskas sulaukė naudingų pasiūlymų: „Atsiranda žmonių, kurie patys paskambina ir sako: norime paremti „Neptūną“. Tad turėtume galimybių padidinti biudžetą.“

Europos taurei sakytų „ne“

Jei „Neptūnas“ netaptų LKL čempionu, vis tiek liktų vilčių gauti B licenciją, kaip tai 2012 metais pavyko „Lietuvos rytui“. Bet LKL vicečempionų galimybė patekti į Eurolygą priklauso nuo kitų šalių nacionalinių pirmenybių rezultatų.

Pernai užėmęs antrąją vietą „Lietuvos rytas“ gavo bilietą į Eurolygos atrankos turnyrą. Vilniečiai praėjusį rudenį savo arenoje laimėjo 8 ekipų atrankos varžybas ir taip pateko į Eurolygą.

Bet „Neptūno“ atrankos turnyras nevilioja.

„Manau, Eurolygos atrankoje nežaistume, – sakė O.Kurauskas. – Turime vietą Jungtinėje lygoje, o prasmė dalyvauti aštuonių komandų atrankos turnyre, kur kelialapį laimi tiktai viena, yra ta pati, kaip bandyti laimę loterijoje. Net tokie klubai kaip „Chimki“ nepateko per atranką.“

Eurolygos atrankos barjero neperšokusios septynios komandos leidžiasi į Europos taurės turnyrą, tačiau klaipėdiečiai neplanuoja žaisti ir ten.

Pernai LKL bronzą laimėję klaipėdiečiai šį sezoną pirmą sykį žaidė Europos taurės turnyre, bet žaisti antrajame pagal prestižą Europos turnyre Klaipėdos ekipai nebuvo naudinga finansiškai.

„Turint galimybę žaisti Jungtinėje lygoje, nematau prasmės žaisti Europos taurės turnyre“, – sakė O.Kurauskas. Jis pridūrė, kad Europos taurės turnyre komanda galėtų žaisti tik tuo atveju, jeigu LKL pirmenybėse vėl galėtų rungtyniauti ne keturis, o du ratus. Tada klaipėdiečiai galbūt ryžtųsi žaisti trimis frontais.

Jei LKL nuspręstų įvesti visiems klubams 4 ratų sistemą, dėl didelio krūvio „Neptūnas“ tikriausiai atsisakytų Europos taurės varžybų.

„Mano nuomone, LKL keturių ratų sistema nėra naudinga. Reikėtų, kad visos komandos žaistų du ratus ir nebereikėtų skaičiuoti jokių procentų.

Varžybų nebūtų per mažai, nes yra kitų turnyrų – Eurolyga, Europos taurė, Jungtinė lyga, Iššūkio taurė, Baltijos lyga, Lietuvos krepšinio federacijos taurė.

Kovoti po 4 kartus su tomis pačiomis komandomis – nenaudinga.

Žiūrovų susirenka mažiau, o arenos nuoma brangi. Mums tektų sugrįžti į senąją „Neptūno“ areną“, – skaičiavo Klaipėdos klubo direktorius.

Jungtinei lygai sako „taip“

„Neptūno“ vadovas ne kartą yra pareiškęs, kad Jungtinė lyga jį traukia labiau nei Europos taurės turnyras. Pirmiausia dėl finansinės naudos.

O.Kurauskas nenori daug kalbėti apie Jungtinės lygos, kurioje dominuoja Rusijos klubai, politinį atspalvį: „Tegu politikai politikuoja. Palikime sportą ramybėje. Juk sukurtas geras projektas.“

Nugalėti „Žalgirio“ nesitiki

LKL finalo serijoje „Neptūnas“ turės namų aikštės pranašumą, nes reguliariajame sezone finišavo trečias, o „Žalgiris“ buvo ketvirtas.

Vos pradėjus prekiauti bilietais į pirmąsias LKL finalo rungtynes Klaipėdoje buvo nupirkta daugiau nei 2 tūkst. bilietų. Nepaisant kylančio ažiotažo, „Neptūnas“ atsargiai vertina savo galimybes kovoje su „Žalgiriu“.

„Turbūt tik paskutinis beprotis ir akiplėša gali tikėtis „Žalgirį“ per sezoną įveikti septynis kartus“, – po pusfinalio serijos kalbėjo Klaipėdos komandos treneris Kazys Maksvytis, prisiminęs, kad klaipėdiečiai „Žalgirį“ įveikė du kartus reguliariajame čempionate ir sykį prieš sezoną vykusiame Vlado Garasto turnyre.

Atrodo, kad „Neptūno“ vadovas O.Kurauskas irgi nenori tapti nei bepročiu, nei akiplėša. Jo nuomone, finale įveikti keturiskart didesnį biudžetą turintį „Žalgirį“ yra nerealu.

„Galime būti apimti euforijos ir kalbėti apie Eurolygą, bet reikia žiūrėti realybei į akis, – kalbėjo O.Kurauskas. – „Žalgiris“ turi aukščiausios klasės žaidėjus, tokius kaip Robertas Javtokas, Paulius Jankūnas ir Šarūnas Jasikevičius.

Trenerių kaita ar finansinės priežastys trukdė jiems sezono metu, bet matėme, kokie susitelkę jie buvo per pusfinalį.

Š.Jasikevičius sugrįžo į „Žalgirį“, kad pagaliau užsimautų LKL čempionų žiedą ir papildytų savo trofėjų kolekciją.

Net ir turint aikštės pranašumą, nedrįsčiau teigti, kad „Neptūnas“ laimės finalo seriją.

Bus neįtikėtinas rezultatas, jei mums pavyktų iškovoti daugiau nei vieną pergalę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.