EUROLYGA 2023

Lovoje – pora, NBA pasaulyje – varžovai

Philas Jacksonas ir „Lakers“ bendrasavininkė Jeanie Buss sukėlė nelauktų rūpesčių NBA vadovams. Kai legendinis NBA treneris šįmet buvo paskirtas „Knicks“ klubo prezidentu, kartu gyvenanti sužadėtinių pora krepšinio pasaulyje tapo varžovais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-03 08:30, atnaujinta 2018-02-13 06:12

Los Andželo „Staples Center“ arenoje Ph.Jacksonas telefonu siunčia žinutę savo sužadėtinei, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Geriausias visų laikų NBA treneris sėdi prabangioje ložėje, kuri yra 112-ajame tribūnų sektoriuje, o J.Buss – kiek žemiau,  kur yra tokios pat 108-ojo sektoriaus ložės.

„Susitinkame parkinge“, – įspėja Ph.Jacksonas, prieš pakildamas iš savo vietos.

Kai jis atsuka nugarą į krepšinio aikštę, iki „Los Angeles Lakers“ ir „New York Knicks“ mačo pabaigos dar lieka 8 min. 45 sek., tačiau šių dviejų legendinių NBA komandų dvikovoje jau nėra jokios intrigos.

Kovo 25-ąją svečiai iš Niujorko leido pasiekti šeimininkams naują rekordą, kuris nepavyko netgi auksinėms „Lakers“ kartoms – Karimui Abdului-Jabbarui ir Magicui Johnsonui ar Shaquille’ui O’Nealui ir Kobe Bryantui, kuriuos dar treniravo pats Ph.Jacksonas.

„Knicks“ komanda vien per ketvirtąjį kėlinį praleido 51 tašką ir pralaimėjo 97:126.

„Siaubinga“, – mesteli Ph.Jacksonas, palikdamas svečių ložę.

Kai jis nusileidžia į požeminę stovėjimo aikštelę, J.Buss jau laukia sužadėtinio automobilyje. Čia tykojęs žurnalistas klausia Ph.Jacksono, ką jis veiks šį vakarą.

„Eisiu pavedžioti mūsų šuns“, – garsiai juokiasi naujasis „New York Knicks“ prezidentas.

Prezidentai gyvena kartu

Nuo „Staples Center“ arenos iki Ph.Jacksono ir J.Buss vilos garsiajame Kalifornijos Plaja del Rėjaus rajone prie Ramiojo vandenyno – vos 25 minutės kelio.

Važiuodama iš rungtynių pora turi pakankamai laiko pasikalbėti. Bet apie ką šį kartą du sužadėtiniai papasakos vienas kitam, kai vieno jų klubas taip pažemino kito ekipą? Ar jis burbėjo dėl pralaimėjimo, o ji džentelmeniškai stengėsi nutylėti šią vyrą erzinančią temą?

O galbūt jie kalbėjosi tik apie orus, budizmą ir savo šuns sveikatą?

Šio vakaro pokalbis liks paslaptis, tačiau nuo kovo 18-osios du sužadėtiniai pateko į unikaliausią situaciją per visą pasaulio sporto istoriją.

Tą dieną Ph.Jacksonas tapo „New Yorks Knicks“ prezidentu, o jo sužadėtinė jau seniai yra „Los Angeles Lakers“ bendraturtė ir prezidentė.

Klubai – istoriniai varžovai

Įtakingiausia NBA šeima tapusios poros istorija nuo šiol jaudina ne tik glamūrinius žvaigždžių žurnalus.

„Knicks“ ir „Lakers“ įsikūrę priešingose JAV pusėse ir visuomet buvo du ekonomiškai galingiausi ir daugiausia žiniasklaidos dėmesio sulaukiantys NBA klubai.

Vos Philas ir Jeanie praveria savo vilos duris, prisėda ant sofos ar kartu vedžioja savo šunį, banalią šeimos kasdienybę apgaubia NBA viršūnių susitikimo G2 šešėlis.

Kaip suprantamiau paaiškinti šios situacijos pikantiškumą?

Jeigu prisimintume Lietuvos politikus, tai būtų tas pat, jeigu Dalia Grybauskaitė ir Viktoras Uspaskichas mūvėtų po sužadėtuvių žiedą ir kiekvieną vakarą šnabždėtų vienas kitam į ausį apie vidaus politikos arba verslo reikalus.

Kandi JAV žiniasklaida nepraleidžia progos pasišaipyti iš šios neįprastos situacijos.

Vienas Niujorko dienraščio vedamųjų rašytojas ta proga netgi sukūrė menamas žinutes, kurias vienas kitam galėtų pasiųsti Jeanie ir Philas.

„Tu mane ypač seksualiai sujaudini, kai prabyli apie žaidėjų mainus“, – buvo rašoma vienoje iš jų.

Tačiau du „Lakers“ ir „Knicks“ prezidentai patys taip pat nevengia pasijuokti iš dabartinės savo šeimos situacijos.

„Kas jums dabar yra sunkiau – dalytis viena lova ar vadovauti savo komandai?“ – klausė žurnalistas, kai J.Buss ir Ph.Jacksonas kartu grįžo iš restorano.

„Sunkiausia, kai jis knarkia“, – pajuokavo Jeanie.

NBA įspėjo sužadėtinius

Bet dabar juokiasi toli gražu ne visi.

NBA net norėtų pastatyti savo sieną sužadėtinių lovoje, nes ši situacija lygos vadovams sukėlė tikrą galvos skausmą.

„Mes daug diskutavome su „Knicks“ ir „Lakers“ savininkais, kad asmeniniai J.Buss ir Ph.Jacksono santykiai neturėtų jokios įtakos dviejų klubų veiklai“, – teigė NBA spaudos atstovas Mike’as Bassas jau kitą rytą po to, kai legendinis treneris perėmė Niujorko klubo vairą.

Sužadėtiniai net buvo priversti oficialiai pasirašyti NBA dokumentą, jog išvengs „privačių ir lygos“ interesų konflikto.

Dabar situacija yra ypač jautri, nes „Knicks“ ir „Lakers“ šį sezoną net nepateko į atkrintamąsias varžybas ir vasarą iš pagrindų ruošiasi keisti komandų sudėtis ir trenerių štabą.

„Aš nematau jokios problemos, nes nepriimu jokių sprendimų, susijusių su krepšiniu“, – tvirtino J.Buss, kurios brolis Jimas rūpinasi visais sportiniais „Lakers“ reikalais.

Meilei negalioja taisyklės

Tačiau JAV žiniasklaida akylai stebės, ar „Lakers“ valdovė kalba tiesą.

Ph.Jacksono ir J.Buss santykiai visuomet buvo dėmesio centre, kai jie tapo pora.

1999 m. Ph.Jacksonas atvyko į Los Andželą ir perėmė „Lakers“ vairą, kai buvo jau laimėjęs šešis NBA čempiono žiedus su „Chicago Bulls“ ir Michaelu Jordanu.

Budizmo įkvėpta humanistinė trenerio metodika ypač intrigavo išlepusius Vakarų pakrantės turtuolius.

Legendinio „Lakers“ savininko Jerry Busso duktė tuo metu buvo geidžiamiausia Los Andželo nuotaka. Vieniša blondinė gražuolė visus žavėjo ne tiktai savo turtais, bet ir drąsiu charakteriu, kai nuoga pozavo ant „Playboy“ viršelio.

16 metų amžiaus skirtumas nesukliudė dviejų įžymybių meilei.

„Jeigu būtumėte manęs anksčiau paklausę, ar man patinka tokio stiliaus vyrai, būčiau tikrai atsakiusi – niekada. Bet jis mane sužavėjo“, – neslėpė J.Buss.

Prieš lemtingą pažintį su krepšinio treneriu ji trumpai draugavo su tenisininku Johnu McEnroy, o anksčiau net buvo ištekėjusi už tinklinio olimpinio čempiono Steve’o Timmonso.

J.Bussas taip pat pritarė naujajam dukters pasirinkimui, o Jeanie ir Philo meilės angelai net dvylika metų sklandė po „Staples Center“ arenos skliautais.

„Jeanie visada atsisėsdavo pirmojoje eilėje už komandos suoliuko taip, kad kiekvieną akimirką jų žvilgsniai galėtų susitikti“, – neslėpė Linda Rambis, artimiausia J.Buss draugė.

Komandą į NBA viršūnę, aišku, grąžino ne naujos poros aistra, tačiau „Lakers“ savo trofėjų kolekciją papildė net penkiais čempionų žiedais lyg tyčia tuomet, kai Ph.Jacksonas Los Andžele dirbo treneriu, o Jeanie buvo klubo viceprezidentė.

Buvęs „Knicks“ vidurio puolėjas tapo daugiausia titulų (11) NBA iškovojusiu treneriu, bet 2011-aisiais jis nutarė pasitraukti, išvargintas nuolatinių kelionių į rungtynes ir vis labiau kamuojamas sveikatos bėdų.

Ramaus gyvenimo neužteko

2014-ųjų pavasarį kilo nelaukta audra ramiame poros gyvenime.

„Aš myliu Jimą ir Jeanie Buss, tačiau mums reikia, kad Philas gautų svarbias pareigas „Lakers“ klube“, – kovo 12-ąją tviteryje paskelbė M.Jonhsonas, kai pasklido pirmieji gandai, jog legendinis treneris netrukus ruošiasi grįžti į Niujorką.

Jeanie žinojo, kad ką nors pakeisti jau vėlu, bet vis dar mėgino įkalbėti sužadėtinį treniruoti „Lakers“, o ne tapti „Knicks“ prezidentu.

Kai Ph.Jacksonas prieš trejus metus baigė trenerio karjerą, prasidėjo visiškai kitoks poros gyvenimas.

Jie leido vakarus kartu Jeanie viloje Plaja del Rėjuje ir Philo namuose Montanoje, žaisdami „Scrabble“ ar žiūrėdami sporto varžybų TV transliacijas.

Po 13 metų draugystės jie pagaliau net rado laiko savo šventei ir susižadėjo per 2012-ųjų Kalėdas.

Bet NBA niekuomet nepaliko Ph.Jacksono ramybėje. „Cleveland Cavaliers“ ir „Toronto Raptors“ klubai domėjosi galimybėmis jį perkalbėti, o „Lakers“ sirgaliai taip pat neužmiršo legendinio trenerio.

„We want Phil!“, – ir šį sezoną skandavo „Staples Center“ tribūnos.

Brolis išdavė seserį

Bet Bussų šeima neišgirdo šio „Lakers“ sirgalių prašymo.

Jeanie ir Philo santykiai vėl sulaukė didžiulio dėmesio, kai J.Buss savo autobiografijoje „Laker Girl“ atvirai papasakojo apie vieną lemtingą „Lakers“ ateičiai epizodą.

2012-ųjų lapkritį sunkiai sergantis J.Bussas nutarė atiduoti krepšinio klubą šešiems savo vaikams. Du iš jų tapo pagrindiniais „Lakers“ vadovais: Jimas rūpinosi sporto, o Jeanie – verslo reikalais.

Po prastos 2012–2013 m. sezono pradžios Jimas pradėjo ieškoti naujo trenerio.

„Ar tu manai, kad mes su Philu galėtume dirbti kartu?“ – kartą paklausė jis sesers.

Du vyrai susitiko Plaja del Rėjaus viloje, o Jeanie tuomet išėjo į lauką, nenorėdama dalyvauti jų diskusijoje.

Ph.Jacksonas nesiruošė grįžti ant suolo, tačiau naujasis „Lakers“ projektas jį rimtai viliojo.  Bet kitą rytą Philas sulaukė telefono skambučio ir sužinojo, jog „Lakers“ jau pasirinko Mike’ą d’Antoni.

Jeanie buvo įsitikinusi, kad taip buvo nuspręsta dar per dviejų vyrų pokalbį, kol galiausiai suprato, jog brolis ją paprasčiausiai apgavo.

„Po dviejų dienų užsidariusi treniruoklių salėje aš žliumbiau taip isteriškai, kad mane reikėjo parvežti namo.

Ši žinia mane tiesiog sužlugdė. Ji iš manęs beveik atėmė aistrą šiam darbui ir sportui, – autobiografijoje prisipažino J.Buss. – Tai buvo išdavystė.

Kaip galima taip pasielgti su savo seserimi? Kaip galima taip padaryti Ph.Jacksonui?“

Bussų šeima skilo po audringų ginčų, kol brolis ir sesuo galiausiai nusprendė neišsiskirti dėl „bendrų interesų“. Bet po šios istorijos J.Bussas buvo amžiams pasmerktas visų „Lakers“ gerbėjų akyse.

Vestuvių teks palaukti

Naujos Ph.Jacksono pareigos Niujorke įpylė tik dar daugiau žibalo į ugnį.

Prieštaraudama savo širdžiai J.Buss netgi buvo priversta ginti savo šeimos ir „Lakers“ garbę.

„Egoistiškai aš labai norėčiau, kad mes dirbtume viename biure ir kartu važiuotume į darbą.

Galėjau jam siūlyti ieškoti komandai rėmėjų ir rūpintis apsauga, bet nemanau, kad jam būtų patikęs toks iššūkis“, – aiškino „Lakers“ vadovė.

Dzeno Meistras išvyko į kitą JAV pakrantę, kuri 4 tūkst. mylių nutolusi nuo Plaja del Rėjaus. Ph.Jacksonas ir J.Buss nuo šiol rečiau žais „Scrabble“.

„Jis taip mėgsta varžytis, kad net aš tapau beprote. Esu patenkinta, kad jis rado darbą“, – šypsojosi Jeanie.

Jos kelionės į Niujorką, kur yra ir NBA būstinė, ir „Lakers“ mačus transliuojančios „Time Warner Cable“ būstinė, suteiks galimybę sužadėtiniams pasimatyti.

Galingiausia Amerikos sporto pora vis dar turi ne tik skirtingų krepšinio verslo interesų, bet ir vieną bendrą projektą. Jiems teks kartu rasti tinkamą datą vestuvėms. („L’Equipe“, LR)

43,5

Tiek milijonų JAV dolerių už penkerių metų sutartį „New York Knicks“ savininkas J.Dolanas pasiūlė Ph.Jacksonui, kad jis užimtų klubo prezidento postą.

Įtakingiausia NBA pora

Jeanie Buss gimė 1961 m. rugsėjo 26 d. Santa Monikoje (JAV).

Karjera: „Los Angeles Strings“ (tenisas, 1979–1993 m.) prezidentė, „Los Angeles Blades“ (riedučiai, 1993–1997 m.) prezidentė. „Los Angeles Lakers“ viceprezidentė verslo reikalams (nuo 1995 m.). „Los Angeles Lakers“ bendraturtė ir prezidentė nuo 2013-ųjų vasario, kai mirė jos tėvas.

Philas Jacksonas gimė 1945 m. rugsėjo 17 d. Dir Lodže (JAV).

Karjera: „New York Knicks“ žaidėjas, pašauktas NBA naujokų biržoje 1967 metais. Dvylika sezonų žaidė NBA kaip vidurio puolėjas. Būdamas krepšininkas du kartus (1970, 1973 m.) tapo NBA čempionu. „Chicago Bulls“ (1989–1998 m.), „Los Angeles Lakers“ (1999–2004, 2005–2011 m.) treneris. NBA rekordininkas, nes kaip treneris laimėjo net 11 titulų (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2002, 2009, 2010 m.). „New York Knicks“ prezidentas nuo 2014-ųjų kovo 18 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.