EUROLYGA 2023

Italų agentas užsimojo iš lietuvių žaidėjų atimti 5 mln. litų

Kai ant krepšinio parketo žaidėjai kovoja dėl kiekvieno kamuolio, įnirtinga kova vyksta ir už aikštės ribų. Dėl būsimo krepšinio talento, kylančios žvaigždės ar krepšinio elite įsitvirtinusio žaidėjo nuožmiai kovoja ir krepšinio agentai.

R.Javtokas ir P.Jankūnas - buvę „Interperformances" agentūros klientai<br>lrytas.lt montažas
R.Javtokas ir P.Jankūnas - buvę „Interperformances" agentūros klientai<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

2014-07-03 19:10, atnaujinta 2018-02-12 06:21

Ne paslaptis - šiuolaikiniame krepšinyje, kaip ir apskritai sporte, sukasi didžiuliai pinigai.

Turtingi ir ambicingi klubai negaili įspūdingų sumų krepšinio žvaigždėms, o derybose dėl pelningų kontraktų ypatingą vaidmenį atlieka žaidėjų agentai.

Agentas krepšininkui - ir pagrindinis derybininkas, ir patarėjas renkantis klubas, ir draugas, ir bendražygis. „Jei reikia, agentas gali būti ir žaidėjo auklė, ir žaidėjo vairuotojas", - šypteli krepšinio agentas Virginijus Bulotas.

„Wasserman Media Group” sporto agentūros atstovas V.Bulotas, atstovaujantis būriui garsių Lietuvos krepšininkų interesams, puikiai žino, kiek reikia įdėti pastangų siekiant išsaugoti žaidėjo pasitikėjimą. Ir žino, kad lengvai galima jį prarasti.

Patyręs krepšinio agentas dešimtmetį buvo anksčiau įtakingos krepšinio agentūros „Interperformances" atstovas Lietuvoje.

Arvydas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas, Šarūnas Jasikevičius, Robertas Javtokas, Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza, Martynas Pocius, Paulius Jankūnas. Šie ir dar daugelis kitų Lietuvos krepšinio žvaigždžių buvo italo Luciano Capicchioni vadovaujamos „Interperformances" klientai.

Tačiau viena didžiausių krepšinio agentūrų pasaulyje prarado turėtas pozicijas - garsiausi jos klientai, nusivylę agentūros darbu, trinktelėdavo durimis ir pasirinkdavo kitus agentus.

Nors „Interperformances“ rūpinasi daugiau nei 300 žaidėjų, Lietuvoje ji prarado turėtas pozicijas – jai priklauso tik 10 krepšininkų, iš kurių nė vienas neatstovauja Lietuvos rinktinei.

Tačiau L.Capicchioni „nepamiršta" Lietuvos krepšininkų. Jis iš keturių Lietuvos krepšininkų, kurie atsisakė „Interperformances“ agentūros paslaugų - Martyno Pociaus, Pauliaus Jankūno, Tado Klimavičiaus ir Roberto Javtoko, reikalauja 5 mln. litų. R.Javtokas Lugano arbitražo teisme bylą jau pralaimėjo.

Šiems krepšininkams dabar atstovauja agentūra „B Baltics", kuriai vadovauja Virginijaus Buloto sūnus Tadas.

Į teismą paduotiems žaidėjams atstovaujantis T.Bulotas kartu su Kauno „Žalgirio“ vadovais ketina kirsti atgal ir pateikti ieškinį pačiam L.Capicchioni.

V.Bulotas teigia, kad „Interperformances" nuo minėtų keturių Lietuvos krepšininkų kontraktų yra uždirbusi 1,5 mln. eurų.

- L.Capicchioni yra sakęs, kad jo agentūra Lietuvoje investavo į krepšinio mokyklas. Ar investicijos buvo didžiulės? - lrytas.lt paklausė Virginijaus Buloto.

- L.Capicchioni įvardyta suma, skirta A.Sabonio krepšinio mokyklai, buvo 250 tūkst. JAV dolerių per sezoną. Iš tikrųjų tokia suma buvo skirta ne sezonui, o mažiausiai penkiems.

Be pagalbos tokiais pinigais buvo ir daugiau įsipareigojimų. L.Capicchioni teigė, kad anksčiau žaidėjai buvo žodžio žmonės ir laikėsi savo žodžio. Tą patį reikėtų priminti ir jam. Kai buvo pasirašyta sutartis, kuria skiriama parama mokyklai, buvo numatyta ir dalis komisinių. Pavyzdžiui, agentūra pasirašo sutartį su A.Sabonio mokyklos auklėtiniu P.Jankūnu ir kol jis atstovauja

„Interperformances" agentūrai, mokykla iš jos gauna dalį komisinių. Tai buvo numatyta sutartyse su visais žaidėjais - P.Jankūnu, M.Kalniečiu, J.Mačiuliu, M.Adnriuškevičiumi ir kitais. Tačiau agentūra komisinių mokyklai nesumokėjo nė vieno dolerio.

- Kodėl jūs išėjote iš „Interperformances" agentūros?

- L.Capicchioni mane įvardijo, kad aš neva esu geriausias agentas ir dėl to išėjau (iš agentūros – red.). Tačiau galiu įvardyti labai daug agentų, kurie šioje agentūroje dirbo labai daug metų, bet vėliau išėjo - A. Ortega, Andrea Gracis, Markas Brownas. Kai susitinkame vasaros stovykloje Trevize, juokiamės, kad susirinko „ex-Interperformances". Tie žmonės, kurie dirbo pas L.Capicchioni, pamatę jo automobilį, neslepia, kad norėtų jo šoną prabraukti raktu. Tai daug ką pasako.

Išėjo beveik visi žmonės - liko nedaug žmonių, kuriuos radau dar atėjęs į šią agentūrą.

Iš pradžių galvojau, kad čia problemos dėl manęs, bet paaiškėjo, kad pasitraukė visi kolegos, kurie įvardija tas pačias pasitraukimo priežastis.

- Kokios tos priežastys?

- Darbo traktavimas į vieną pusę ir visiškas negirdėjimas kitos pusės argumentų. L.Capicchioni teigia, kad D.Motiejūnas ilgus metus atstovavo „Interperformances" agentūrai. Tai yra netiesa. Donatas niekada nebuvo pasirašęs atstovavimo šiai agentūrai sutarties, išskyrus NBA atstovavimo sutartį, kuri buvo pasirašyta su šios agentūros agentu Herbu Rudoy.

Sutartis buvo pasirašyta 2011 metų NBA naujokų biržos dieną - birželio 23-ąją, o nutraukta per D.Motiejūno gimtadienį - rugsėjo 20-ąją. NBA sutartis yra palanki žaidėjui, nes jis bet kada gali ją nutraukti.

- Kodėl D.Motiejūnas nebenorėjo dirbti su H.Rudoy?

- Jis tada suprato ir pamatė, kaip dirba „Interperformances" ir kaip dirba konkurentai. Agentūrų rinka nėra uždara ir visi gali tarpusavyje bendrauti - kiti siūlo savo paslaugas, kalbina žaidėjus pasirašyti sutartis su jų agentūromis. Akivaizdžiai matėsi, kaip dirbo dabartiniai jo agentai ir kaip dirba buvusi jo agentūra - „Interperformances".

- Dėl kokių priežasčių žaidėjai dažniausiai nusprendžia pakeisti agentą?

- Štai, iki šio sezono pabaigos su šia agentūra sutartį turėjo Paulius Jankūnas. Bet jei paklaustumėte, kad paskutinį kartą L.Capicchioni skambino Pauliui. Ar kada paskutinį kartą paskambino R.Javtokui, Tadui Klimavičiui, kai šie dar priklausė agentūrai. Darbo nebuvo.

M.Pocius dvejus metus žaidė Madrido „Real“, tačiau per tą laiką nebuvo nė vieno skambučio. Ž.Janavičiui paskambino po ketverių metų ir sako: „Turiu tau pasiūlymų“. O kur buvo anksčiau?

L.Capicchioni sako, kad nereikia būti žaidėjų aukle. Kartais reikia būti ir aukle, ir taksistu tam, kad pajustum žaidėją, suprastum, kaip jis gyvena ir padėti jam dirbti darbą.

- Kodėl „Interpeformances" agentūra pasikeitė?

- To geriausia būtų klausti paties L.Capicchioni. Su šia kompanija, joje dirbusiais žmonėmis bendrauti pradėjau nuo 1996-ųjų, kai Ž.Ilgauskas buvo pakviestas į NBA, o nuo 2001-ųjų pradėjau su jais bendradarbiauti. Ir jau tada buvo pastebimas agentūros irimas. Tada aš jam sakiau: „Jeigu jūs pasiliksite pagrindinius biurus tik San Marine, Madride ir Čikagoje, jūs prarasite viską.“

Juk reikalingi vietiniai žmonės, kuri dirbtų, stebėtų, kas vyksta. Jie Ž.Ilgauską būtų praradę dar 1998-aisiais, jeigu aš nebūčiau jo sustabdęs. Nes buvo lygiai ta pati problema.

L.Capicchioni kaltina dabartinius žaidėjus darbo ir treniruočių stoka. Bet metant tokius kaltinimus pirmiausiai reikia pamatyti tuos žaidėjus. Donatą jis matė Trevize vienoje, gal dviejuose treniruotėse. Bet jis nematė, kaip Donatas dirbo prieš tai, nemato, kaip jis dirba dabar.

- Kurie garsiausi krepšininkai naudojasi „Interperfomances" agentūros paslaugomis?

- Argentinietis Emanuelis Ginobilis („San Antonio Spurs" puolėjas - red.) ir serbas Nemanja Bjelica (Stambulo „Fenerbahce Ulker"). Galiu paminėti kitus agentūrai priklausius krepšininkus, kurie savu laiku buvo net talentingesni už N.Bjelicą, bet taip ir neatsiskleidė. Pavyzdžiui, Gruzijos rinktinės žaidėjas Nika Metreveli. Mano manymu, jis buvo ne mažiau talentingas žaidėjas nei D.Motiejūnas.

Kai jam buvo 12 metų, agentūra išsivežė jį iš Gruzijos, tačiau šiandien jis žaidžia Italijos trečiojoje lygoje.

Sutinku, agentūra atskleidė N.Bjelicą, taip pat - Vladimirą Štimacą. Bet per ilgą laiką iššovė tik du žaidėjai.

- Kokie santykiai su buvusiais klientais?

- L.Capicchioni man daug davė, nemažai iš jo išmokau. Kai Lietuvos krepšininkas atsisakydavo jo agentūros paslaugų, tai priimdavau kaip savo darbo broką. Man buvo labai skaudu, kai J.Mačiulis paliko „Interperformances", tačiau Jonas man pasakė: „Tai tikrai ne tavo problema ir tau neturiu jokių problemų. Bet esu nepatenkintas jo, kaip mano pagrindinio agento, darbu".

M.Andriuškevičius agento A.Ortegos dėka pasirašė labai gerą kontraktą Ispanijoje (su Alikantės „Lucentum" - red.), bet krepšininkas norėjo pakeisti agentą. Man jis priekaištų neturėjo. Juk po galvos traumos aš skridau į JAV, gaminau jam valgyti ir gyvenau su juo po tos komos. L.Capicchioni galvoja, kad nereikia žaidėjui padėti ir čia yra auklės darbas. Aš galvoju kitaip.

Tuo metu jis jokiais teismais neatakavo nei agentūrą palikusių Š.Jasikevičiaus, nei L.Kleizos, nei J.Mačiulio, nei Sani Bečirovičiaus, nei Theo Papalouko.

Viskas daroma desperatiškai - juk pamatė, kad liko vos keletas gerų žaidėjų. Jis grasina teismais visiems žaidėjams, kurie atsisako jo paslaugų – R. Javtokui, M.Pociui, T.Klimavičiui, P.Jankūnui ir kitiems.

- Kokios galimybės laimėti teisme prieš žaidėjus? - Pagal „FIBA" taisykles žaidėjo ir agentūros sutartis galioja dvejus metus. Kai baigiasi terminas, reikia susėsti su žaidėju, susitarti ir pasirašyti naują sutartį. L.Capicchioni iki „FIBA" licencijavimo su žaidėjais būdavo paprasti civiliniai santykiai pagrįsti sutartimis. Nors L.Capicchioni pripažino „FIBA" tvarką ir dirba pagal jos licenciją, jis taisyklių agentūros ir žaidėjų santykiuose nepakeitė. Jis paliko savo seną sutartį ir pagal jas duoda žaidėjus į teismą.

- Galbūt bandoma susigrąžinti įtaką?

- Aš ilgai buvau kantrus ir lojalus. Kai D.Motiejūnas pasirašinėjo sutartį Trevize, ten esantiems L.Capicchioni ir H.Rudoy pasakiau: „Jeigu jūs nepakeisite strategijos, nepakeisite darbo metodų, tada neturiu pagrindo palikti čia savo žmonių."

Su visa pagarba L.Capicchioni, kuriam 67 metai, ir H.Rudoy, kuris yra labai gudrus ir savo srities profesionalas, jam - virš 70 metų. Amžiaus skirtumas tarp jų ir žaidėjų yra per didelis. Nebėra paprastos komunikacijos tarp 19-mečio ir 70-mečio. O konkurentai tuo naudojasi.

Agentūrą paliko Marcas Gasolis, Tiago Splitteris. Kiek jie turėjo naujosios kartos Italijos žaidėjų, tačiau tarp jų nėra nei M.Belinelli, nei D.Gallinari, nei A.Bargnani.

Į šią agentūrą turi ateiti nauja darbuotojų karta. Tačiau L.Capicchioni sūnus, kuriam numatomas agentūros perdavimas, per daugiau nei 12 metų į Lietuvą buvo atvažiavęs tik vieną kartą. Jis žmonių nepažįsta, nežino, su kuo kalbėti. Taip, Lucky yra labai gudrus, savo metu jis buvo geriausias agentas, bet Rusija kažkada taip pat buvo didelė. Griūna visi, kurie neina su laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.