EUROLYGA 2023

Už rinktinės pergalių trimitų – ūmios ligos vaistų paieškos

Dar bent dvejus ar trejus metus krepšinio sirgaliai skųsis, kad Lietuvos rinktinė neturi solidaus Manto Kalniečio dublerio arba naujos žvaigždės opiausioje nacionalinės komandos pozicijoje. Bet Lietuvos ekipai reikalingas ne tik patikimas atakų organizatorius, tačiau ir ryškios asmenybės. Tuo įsitikinę krepšinio treneriai Rūtenis Paulauskas ir Algirdas Milonas.

Sostinės krepšinio mokyklos atstovų teigimu, Lietuvai trūksta ryškių individualiai stiprių žvaigždžių.<br>G.Šiupario nuotr.
Sostinės krepšinio mokyklos atstovų teigimu, Lietuvai trūksta ryškių individualiai stiprių žvaigždžių.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Sep 17, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:17 PM

Trečiadienio popietę Sostinės krepšinio mokykla (SKM) surengė diskusiją, kurioje iškėlė individualaus krepšininkų meistriškumo ugdymo Lietuvoje trūkumą ir jo įtaką nacionalinei komandai.

Pasaulio čempionate Ispanijoje rinktinei trūko ne tik kūrybingo ir individualiai stipraus įžaidėjo, bet ir ryškesnių asmenybių, – įsitikinę SKM konferencijos dalyviai.

Aukščiausios piramidės taško problemos prasideda žemiausiame – vaikų krepšinyje.

„Mūsų akimis – ne viskas gerai. Dabar mes – tarp keturių geriausių pasaulyje, o kaip bus rytoj – neaišku“, – sakė diskusiją vedęs SKM direktorius Andrius Čerškus.

Įžaidėjų spraga neužsilopys

Pasaulio pirmenybės puikiai iliustravo krepšinio komandą be tvirto generolo. M.Kalnietį paskutinę akimirką praradę lietuviai puolime dažnai buksavo ir varžovų aikštės pusėje neretai turėdavo tiesiog „gimdyti“ taškus.

Su M.Kalniečiu rinktinės veidas būtų buvęs dailesnis. Bet, kaip teigia A.Milonas, individualaus krepšininkų paruošimo stoka galėjo įstumti mus į aklavietę kito įžaidėjo paieškose.

„Šis pasaulio čempionatas parodė, kad kaip komanda esame labai geri, bet kai lemiamu metu reikia vienam krepšininkui pelnyti lemiamus taškus, to pritrūksta, - įsitikinęs treneris A.Milonas. – Jei skirtumėme didesnį dėmesį individualiam krepšininkų rengimui, ir pergalių būtų daugiau, ir smagiau krepšinis žiūrėtųsi.“

SKM individualiai stiprių krepšininkų trūkumą bandys spręsti keisdama mokyklos strategiją ir orientuodamasi ne į komandinius rezultatus, bet žaidėjų meistriškumo ugdymą ir individualų jų parengimą.

Specialistas R.Paulauskas tikino esą negalima pamatuoti, kiek įtakos individualus paruošimas turi aukšto lygio įžaidėjų formavimui.

Tačiau solidžių įžaidėjų perspektyvas rinktinėje jis vertina labai atsargiai.

„Eilėje prie M.Kalniečio bus tie patys žmonės, kurie išsidėstys panašiai kaip ir Ispanijoje, – sakė R.Paulauskas. – M.Kalnietis dar yra pakankamai jaunas – sutvirtės, atsigaus, grįš į formą. Jis liks pagrindinis žmogus įžaidėjo pozicijoje.“

Kaip keisis strategija?

Prie individualaus jaunimo paruošimo prieš metus drastiškai apsistojo Šarūno Marčiulionio krepšinio akademija. Žymiausia Vilniaus mokykla gerokai sumažino auklėtinių skaičių siekdama geriausiems vaikams suteikti daugiau trenerių dėmesio.

Per 3000 vilniečių krepšinio pagrindų mokanti SKM neketina mažinti auklėtinių skaičiaus. Anaiptol, jie tai įžvelgia kaip privalumą.

SKM tikslo sieks keisdami treniruočių metodiką. Ji savo vaisius nori skaičiuoti ne rezultatais aikštelėje, o išugdytais gerais krepšininkais.

Mokykla tikisi, kad prie besikeičiančios Lietuvos krepšininkų ugdymo strategijos prisidės ir LKF. SKM norėtų, kad 1-4 klasių mokiniai dalyvautų ne įprastuose turnyruose „5x5“, o „3x3“.

„Vaikai daugiau čiupinėtų kamuolį, būtų individualiai stipresni“, - sakė A.Milonas.

„Pergalių siekimas tapo vienu reikšmingiausių tikslų, kurių siekia žaidėjai, treneriai, tėveliai ar mokyklos. Individualus rengimas nueina į antrą planą, - tvirtino R.Paukauskas. - Rinktinei trūksta fiziškai stiprių, išsivysčiusių žaidėjų. Individualiu meistriškumu nusileidžiame ir prancūzams, ir amerikiečiams, ir serbams. Nenorime atsilikti ir svarstome, kaip būtų galima keisti nuostatas.“

SKM ketina remtis ir užsieniečių pavyzdžiu, nors pats R.Paulauskas teigė, kad kai kurios šalys lietuvius laiko jaunųjų krepšininkų paruošimo pavyzdžiais.

R.Paulausko nuomone, SKM ketina žvalgytis ne tik į didžiųjų krepšinio valstybių patirtį, bet ir į mažesniųjų, kur individualios žvaigždės ugdomos netradiciniais būdais.

„Belgijoje ir Lenkijoje vaikai sutrumpintoje aikštėje žaidžia trise prieš tris, be užtvarų. Pilna laisvė rungtyniauti, pademonstruoti visus technikos veiksmus. Tokia sistema sulaukia vis daugiau populiarumo. Iki tam tikro amžiaus toks ugdymas yra naudingas“, - pabrėžė R.Paukauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.