EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė: pakilimai, citata ir savaitės lietuvis

Flamandų sirgaliams krepšinio nereikėjo. Tačiau aštuonios komandos Ostendėje surengtame Eurolygos atrankos turnyre per keturias dienas sužaidė septynerias rungtynes ir išsiaiškino, kad su stipriausiais žemyno klubais šį sezoną kovos Kazanės „Uniks“. Šis klubas penktadienį iškovojo paskutinį kelialapį į Eurolygos turnyrą.

Ostendėje nežaidė nė vienas Lietuvos krepšininkas, tačiau mūsų šalies atstovų turėjo Nimburko klubas, kurį treniruoja K.Kezmūra.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Ostendėje nežaidė nė vienas Lietuvos krepšininkas, tačiau mūsų šalies atstovų turėjo Nimburko klubas, kurį treniruoja K.Kezmūra.<br>V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 27, 2014, 3:08 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:24 AM

Kazanės „Uniks“ krepšininkai sulaukė atpildo už tai, kad nenuleido rankų net tada, kai jų padėtis atrodė beviltiška. Lemiamose Eurolygos atrankos turnyro rungtynėse „Uniks“ nuo Liono-Vilerbano ASVEL komandos 19 taškų skirtumu, bet pasiekė pergalę 88:79.

Nuo antrojo kėlinio pradžios grimzdusi Tatarstano ekipa dugną pasiekė 24-ąją min., kai rezultatas tapo 41:60. Tik tada „Uniks“ žaidėjai nusprendė, kad nenori rungtyniauti Europos taurės turnyre ir pakilo į lemiamą šturmą.

Laimėję 6 min. atkarpą 21:2, Kazanės krepšininkai dar trečiajame kėlinyje išlygino rezultatą, o ketvirtajame jau patys diktavo sąlygas ir iškovojo paskutinį 24-ąjį kelialapį į Eurolygą. Kazanės komanda pateko į A grupę, kurioje žais su Kauno „Žalgiriu“, Madrido „Real“, Stambulo „Anadolu Efes“, Sasario „Banco di Sardegna“ ir „Nižnij Novgodor“.

Eurolygoje „Uniks“ rungtyniaus antrą kartą. Stipriausiame žemyno turnyre Tatarstano komanda debiutavo 2011-2012 metų sezone ir tada pateko į ketvirtfinalį.

Savaitės pakilimai

„Uniks“. „Uniks“ nutraukė ilgą Rusijos klubų nesėkmių seriją Eurolygos atrankoje. Nors pinigingi rusų klubai kiekvieną sykį laikomi favoritais, jie nuolat atsitrenkdavo į kuklesnių komandų barjerą, o į pagrindinį turnyrą iki šių metų prasibrovė tik „Chimki“ (2010 m.). Kazanės ekipai laimėti atrankos varžybas pavyko tik trečiuoju bandymu.

P.Vincent‘as. Buvęs Prancūzijos moterų rinktinės treneris nugalėjo dabartinį Prancūzijos vyrų rinktinės trenerį. Ši dvikova įvyko pusfinalyje, kuriame Pierre‘o Vincent‘o vadovaujama ASVEL ekipa pranoko Vincent‘o Collet treniruojamą Strasbūro SIG komandą 74:65. Abu krepšinio specialistai, treniruodami Prancūzijos rinktines, yra tapč Europos čempionais. P.Vincent‘as auksą laimėjo 2009 metais su moterimis, V.Collet – 2013 metais su vyrais.

S.Burttas. Įspūdingiausią asmeninį pasirodymą Ostendėje surengė Zelionos Guros „Stelmet“ gynėjas Stevenas Burttas. Jis per ketvirtfinalio rungtynes su „Uniks“ pelnė 30 taškų. Amerikietis ypač pratrūko, kai likus žaisti 2 min. 47 sek. gavo techninę pražangą. Per likusį laiką jis pelnė 9 taškus, bet neišgelbėjo komandos nuo pralaimėjimo 86:90.

Savaitės nuopoliai

Čempionai. Atrankos turnyre žaidė tik du 2014 metų nacionaliniai čempionai. Abu pralaimėjo jau pirmąsias rungtynes: Belgijos čempionas Ostendės „Telenet“ – ASVEL komandai, Kęstučio Kemzūros treniruojamas Čekijos čempionas Nimburko ČEZ – Jeruzalės „Hapoel“ ekipai.

Žiūrovai. Žiūrovų susidomėjimas turnyru buvo labai menkas. Tik pirmąją varžybų dieną, kai žaidė šeimininkai „Telenet“ krepšininkai, „Sleuyter“ arenoje susirinko 3,8 tūkstančio žiūrovų. Kitas dvi dienas užimtos buvo mažiau nei tūkstantis vietų, o į finalą atėjo 1,8 tūkstančio sirgalių. Bilietai vienam varžybų etapui kainavo 15 eurų (jaunimui iki 15 metų – 8 eurus).

Latviai. Silpniausiai Ostendėje žaidė Rygos VEF komanda. Latvijos vicečempionė pirmajame rate nusileido SIG ekipai net 29 taškų skirtumu 53:82.

Savaitės lietuvis

K.Kemzūra. Ostendėje nežaidė nė vienas Lietuvos krepšininkas, tačiau mūsų šalies atstovų turėjo Nimburko klubas, kurį treniruoja Kęstutis Kezmūra ir Robertas Kuncaitis. Deja, lietuvių odisėja buvo trumpa – ČEZ nesugebėjo pasipriešinti „Hapoel“ ekipai. Nimburko krepšininkai dar antrajame kėlinyje atsiliko dviženkliu skirtumu ir rimtų problemų varžovams nesukūrė.

Savaitės skaičius

4

Tiek taškų finale įmetė „Uniks“ atstovaujantys rusai. Vienintelis pasižymėjęs Rusijos krepšininkas buvo Dmitrijus Sokolovas. Net 63 taškus Kazanės ekipai surinko amerikiečių kvartetas: Jamesas White‘as (21), D‘Oras Fischeris (18), Curtisas Jerrellsas (15) ir Keithas Langfordas (9).

Savaitės citata

Jevgenijus Bogačiovas („Uniks“ prezidentas): „Pirmąsias rungtynes laimėjome per mižiniškus vargus, antrose žaidėme truputį geriau, o trečiosios buvo tikra drama. Kai atsilikome 19 taškų skirtumu, atrodė, kad tai pabaigos pradžia, bet treneriais ir žaidėjai sukūrė stebuklą. Trečiasis ir ketvirtasis kėliniai buvo kažkas tokio!“

Savaitės žaidėjas

C.Jerrellsas („Uniks“). Iš Milano „Emporio Armani“ persikėlęs 185 cm ūgio įžaidėjas visą turnyrą buvo svarbiausias „Uniks“ variklis, o labiausiai pasižymėjo sunkiausiomis akimirkomis. Jis tempė komandą per sudėtingas rungtynes su „Stelmet“ ir atgaivino ją dvikovos su ASVEL trečiajame kėlinyje. C.Jerrellsas vidutiniškai pelnydavo 17,3 taško ir atlikdavo 4,3 rezultatyvaus perdavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.