EUROLYGA 2023

Išskirtinis Eurolygos treneris K.Maksvytis ir kiti įdomūs faktai

Kai Dušanas Ivkovičius baigė sportininko karjerą ir pradėjo dirbti treneriu Belgrado „Radnički“ krepšinio mokykloje, Kazys Maksvytis nė nebuvo gimęs. O kai garsusis serbas treniruodamas kitą Belgrado komandą „Partizan“ pirmą kartą tapo Jugoslavijos čempionu, lietuvis dar tik mokėsi vaikščioti. Tačiau dabar jie – vieno amato meistrai ir vadovauja stipriausiame žemyno turnyre kovojančioms komandoms. Tik D.Ivkovičius yra vyriausias, o K.Maksvytis – jauniausias tarp 24 Eurolygos trenerių.

Kai D.Ivkovičius pradėjo trenerio karjerą, K.Maksvytis nė nebuvo gimęs.<br>G.Šiupario nuotr.
Kai D.Ivkovičius pradėjo trenerio karjerą, K.Maksvytis nė nebuvo gimęs.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Oct 23, 2014, 4:11 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 10:49 PM

Jauniausi. Trečią sezoną Klaipėdos „Neptūnui“ vadovaujantis Kazys Maksvytis yra vienintelis Eurolygos treneris, dar nepažymėjęs 40-ojo gimtadienio. Jam šių metų vasarą sukako 37-eri.

Milanui Tomičiui (Pirėjo „Olympiakos“) ir Jeanui Marcui Duprazui (Limožo CSP) yra 41-eri, Xavierui Pascualiui („Barcelona“) – 42-eji, Guy Goodesui (Tel Avivo „Maccabi“) ir Miodragui Rajkovičiui (Zgoželeco „Turow“) – 43-eji, Dimitriui Itoudžiui (Maskvos CSKA) ir Dejanui Radonjičiui (Belgrado „Crvena zvezda“) – 44-eri.

Vyriausi. Vyriausias tarp vyriausiųjų trenerių – šiais metais prie Stambulo „Anadolu Efes“ vairo stojęs Dušanas Ivkovičius. Jam spalio 29 dieną sukaks 71-eri.

Svetislavui Pešičiui (Miuncheno „Bayern“) yra 65-eri, Romeo Sacchetti (Sasario „Banco di Sardegna“) – 61-eri, Duško Ivanovičiui (Atėnų „Panathinaikos“) – 57-eri, Željko Obradovičiui (Stambulo „Fenerbahce“) – 54-eri, Jasminui Repešai (Zagrebo „Cedevita“) ir Gintarui Krapikui (Kauno „Žalgiris“) – 53-eji.

Debiutantai. Be K.Maksvyčio dar šeši treneriai šį rudenį debiutavo kaip Eurolygos komandų vyriausieji treneriai. Tai – M.Tomičius, J.M.Duprazas, G.Goodesas, M.Rajkovičius, D.Itoudis ir R.Sacchetti.

Trims iš jų Eurolygos virtuvė gerai žinoma. M.Tomičius ir G.Goodesas šiais metais nepakeitė komandos, bet į vyriausiojo kėdę persėdo iš asistento. O D.Itoudis yra ko gero garsiausias XXI amžiaus trenerio padėjėjas – jis daugybę metų talkino Ž.Obradovičiui „Panathinaikos“ ekipoje.

Patirtis. Daugiausia sezonų šiuolaikinės Eurolygos komandoms vadovauja D.Ivanovičius. Buvęs Vitorijos „Laboral Kutxa“ ir „Barcelona“ treneris pagrindinio žemyno turnyro klubuose dirba 14-ąjį sezoną. D.Ivanovičius praleido tik praėjusį – 2013-2014 metų – sezoną, kai atleistas iš Vitorijos klubo nutarė pailsėti nuo didžiojo krepšinio.

Ž.Obradovičius šiuolaikinėje Eurolygoje dirba 13-ąjį sezoną (praleido tik pirmąjį, kai „Panathinaikos“ žaidė Suprolygoje, ir 2012-2013 metų, kai nevadovavo jokiai komandai), J.Repeša – 10-ąjį, Erginas Atamanas (Stambulo „Galatasaray“) – 9-ąjį, X.Pascualis ir D.Ivkovičius – 8-ąjį. Vyriausias Eurolygos treneris D.Ivkovičius šiame amžiuje buvo padaręs net kelias pertraukas. Jis keletą metų treniravo Serbijos rinktinę, o kelis sezonus užsiėmė kitais darbais.

Rungtynės. Nors D.Ivanovičius šiuolaikinėje Eurolygoje dirba daugiausia sezonų, pagal rungtynes ir pergales jį lenkia Ž.Obradovičius.

Buvęs ilgametis „Panathinaikos“ ir dabartinis „Fenerbahce“ treneris iki šio sezono pradžios komandoms vadovavo per 263 Eurolygos rungtynes ir pasiekė 180 pergalių.

D.Ivanovičiaus rezultatas – 246 rungtynės ir 142 pergalės. Jis yra vienintelis treneris, kurio komandos Eurolygoje patyrė daugiau nei šimtą pralaimėjimų (104).

Pagal pergales už šių trenerių rikiuojasi X.Pascualis (123), D.Ivkovičius (108), J.Repeša (92) ir E.Atamanas (61), pagal rungtynes – J.Repeša (163), X.Pascualis (155), D.Ivkovičius (150) ir E.Atamanas (141). (Visa statistika – iki šio sezono pradžios.)

Senbuviai. Ilgiausiai vienoje komandoje vyriausiuoju treneriu dirba X.Pascualis. Jis 2008 metų vasarį, būdamas vos 35-erių, „Barcelona“ komandoje pakeitė D.Ivanovičių. Prieš tai X.Pascualis du su puse sezono buvo „Barcelona“ trenerio padėjėjas.

R.Sacchetti vadovauja „Banco di Sardegna“ krepšininkams nuo 2009 metų, Pablo Laso – Madrido „Real“ ekipai nuo 2011 metų, o visų kitų trenerių stažas dabartinėse pareigose yra trumpesnis. Lygiai trečdalis – aštuoni treneriai – dabartinėse pareigose dirba tik nuo šio sezono.

Žalgirietis. „Žalgirio“ trenerio G.Krapiko karjera Eurolygoje perskelta į du tarpsnius. Jis vadovavo Kauno komandai 2008-2009 metų sezone ir per 10 Eurolygos rungtynių pasiekė 2 pergales. Kitą sezoną G.Krapikas tęsė darbą, bet per 8 rungtynes pasiekė vos 1 pergalę ir 2009 metų gruodį buvo atleistas.

Į vyriausiojo trenerio pareigas G.Krapikas grįžo 2014 metų pavasarį, kai prieš paskutines „Top 16“ etapo rungtynes pakeitė Saulių Štombergą. Sugrįžimą žalgirietis pažymėjo pergale.

Iš viso G.Krapikas iki šio sezono Kauno komandai vadovavo 19 rungtynių ir pasiekė 4 pergales. Serbai. Net ketvirtadaliui Eurolygos komandų vadovauja iš Serbijos kilę treneriai. Tai – Ž.Obradovičius, D.Ivkovičius, S.Pešičius, Saša Obradovičius (Berlyno ALBA), M.Rajkovičius ir M.Tomičius.

Tiesa, vadinti Serbijos krepšinio specialistu M.Tomičių nėra visai tikslu. Jis būdamas vos 18-os persikėlė į Graikiją, beveik visą tiek žaidėjo, tiek trenerio karjerą praleido „Olympiakos“ klube ir daugiau nei du dešimtmečius turi Graikijos pilietybę.

Šalys. Eurolygoje taip pat dirba po tris trenerius iš Ispanijos ir Italijos, po du – iš Lietuvos, Graikijos, Juodkalnijos ir Kroatijos, po vieną – iš Izraelio, Latvijos, Prancūzijos ir Turkijos. Verta patikslinti dar vieno trenerio kilmę. J.Repeša yra kilęs iš Hercegovinos (kroatiškosios Bosnijos ir Hercegovinos dalies). Trenerio karjerą J.Repeša pradėjo gimtojoje šalyje, bet jau seniai gyvena Kroatijoje ir yra pristatomas kaip šios šalies atstovas.

Beje, Eurolygoje žaidžia 12 šalių komandos, o treneriai atstovauja 11 valstybių. Tarp trenerių nėra Vokietijos, Lenkijos ir Rusijos krepšinio specialistų. Užtat dirba strategai iš Eurolygos komandų neturinčių Latvijos ir Juodkalnijos.

Karjera. Įdomu, kad D.Ivanovičius krepšininko karjerą baigė būdamas tokio pat amžiaus, kokio dabar yra K.Maksvytis – 37-erių.

O šį sezoną Eurolygos komandas treniruojantys R.Sacchetti, Ainaras Bagatskis („Nižnij Novgorod“) ir Velimiras Perasovičius („Valencia“) sportinę aprangą nusivilko būdami dar vyresni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?