EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitėje – spalvų ir intrigų gausa

Abu Lietuvos klubai yra tarp toliau kovojančių dėl teisės žaisti „Top 16“ etape.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Abu Lietuvos klubai yra tarp toliau kovojančių dėl teisės žaisti „Top 16“ etape.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-12-07 09:33, atnaujinta 2018-01-19 19:03

Dušanas Ivkovičius į kovą metė dar vieną 18-metį, Klaipėdos „Neptūnas“ patyrė mažiausią pralaimėjimą išvykose, Lenkijos čempionai nebuvo įleisti į Zgoželeco miestą, Jevgenijus Pašutinas pakeitė Kazanės „Uniks“ veidą, „Barcelona“ atėmė iš Kauno „Žalgirio“ didžiausio skirtumo rekordą, o Sardinijos ir Bavarijos klubai pirmieji prarado viltis patekti į „Top 16“.

Tokia buvo aštuntoji vyrų krepšinio Eurolygos savaitė, po kurios lygiai pusė klubų jau žino, ką veiks po Naujųjų metų. Dešimt iš jų tikrai žais „Top 16“ etape, du keliaus į Europos taurės turnyrą.

Eurolygos reguliariajame sezone komandoms liko sužaisti po vienerias rungtynes namie ir vienerias svečiuose.

Ramiai šių dvikovų gali laukti dešimt ekipų, kurios jau užsitikrino kelialapius į „Top 16“ etapą ir žino, jog po Naujųjų metų stipriausiame žemyno turnyre žais dar bent 14 rungtynių.

Tai – Madrido „Real“, Stambulo „Anadolu Efes“ (A grupė), Maskvos CSKA, Tel Avivo „Maccabi“, Malagos „Unicaja“ (B grupė), „Barcelona“, Stambulo „Fenerbahce“, Atėnų „Panathinaikos“ (C grupė), Pirėjo „Olympiakos“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (D grupė).

Daugiausia šiame dešimtuke nuveikė CSKA. Maskvos komanda jau užsitikrino ir pirmąją vietą B grupėje.

Dėl likusių šešių kelialapių toliau kovoja 12 komandų, o galimybes patekti į „Top 16“ jau prarado Sasario „Banco di Sardegna“ ir Miuncheno „Bayern“. Sardinijos ir Bavarijos klubai persikels į Europos taurės turnyrą.

Abu Lietuvos klubai yra tarp toliau kovojančių dėl teisės žaisti „Top 16“ etape. Tačiau jų padėtis skirtinga. Kauno „Žalgiriui“ reikia arba pačiam laimėti bent vienerias iš dvejų likusių rungtynių (su Kazanės „Uniks“ ir „Banco di Sardegna“), arba sulaukti, kad bent vieną pralaimėjimą patirtų „Nižnij Novgorod“.

Tuo tarpu Klaipėdos „Neptūnas“ privalo kitą savaitę įveikti Stambulo „Galatasaray“ krepšininkus. Jei klaipėdiečiai to nepadarys, jie tikrai atsisveikins su Eurolyga. Pergalės atveju situacija vis tiek liks neaiški. Jei „Neptūnas“ laimės ir paskutiniąsias rungtynes su „Valencia“, jis tikrai pateks į „Top 16“, o suklupęs Valensijoje turės laukti palankių rezultatų kituose D grupės mačuose.

Savaitės mūšis

Miuncheno „Bayern“ klubui šios rungtynės buvo paskutinės vilties mūšis. Milano „Emporio Armani“ dar turėjo teisę klysti, bet pralaimėjimo atveju irgi būtų atsidūrusi labai sudėtingoje padėtyje.

Todėl visiškai suprantama, kad nė viena komanda nenorėjo atiduoti varžovams nė vienos aikštės pėdos, ir lygi kova Milano „Forum“ arenoje vyko nuo pirmųjų iki paskutiniųjų akimirkų.

Didžiausias skirtumas per šias rungtynes buvo 6 taškai. Tokiu skirtumu po pirmųjų atakų į priekį išsiveržė „Bayern“ (6:0). Vėliau nei Milano, nei Miuncheno krepšininkams nė sykio nepavyko įgyti net tokio, regis, visai nežymaus pranašumo, o pirmaujanti komanda keitėsi 23 kartus!

Dvikovos antididvyriu tapo „Bayern“ treneris Svetislavas Pešičius. Jis per didžiąją pertrauką gavo antrąją techninę pražangą ir vadovauti komandai paliko savo padėjėją Emirą Mutapčičų.

Tuo tarpu dvikovos didvyris buvo „Emporio Armani“ gynėjas Danielis Hackettas. 26 metų gynėjas per tris kėlinius įmetė 8 taškus, o per ketvirtąjį – 17. Iki finalo sirenos likus 2 sek. D.Hackettas iš sudėtingos padėties įmetė paskutinįjį dvitaškį, nulėmusį gyvybiškai svarbią Milano ekipos pergalę 83:81.

„Emporio Armani“ puolėjas Linas Kleiza per 18,5 min. pelnė 13 taškų (2/3 dvitaškių, 3/8 tritaškių, 0/1 baudos) ir 37-ąją min. prasižengė penktąjį kartą.

Savaitės pakilimai

D.Ivkovičius. Vyriausias Eurolygos treneris Dušanas Ivkovičius jaunesniems kolegoms rodo ryžtingų sprendimų pavyzdį. Stambulo „Anadolu Efes“ strategas šį sezoną leido žaisti jau penkiems 20 metų ar jaunesniems krepšininkams. Penktuoju šią savaitę tapo Okbenas Ulubay. Traumas patyrus dviem kitiems puolėjams D.Ivkovičius įtraukė iki tol Eurolygoje nė akimirkos nežaidusį 18-metį O.Ulubay į starto penketą ir nė kiek nepasigailėjo dėl drąsaus žingsnio. Naujokas pelnė 9 taškus, o „Anadolu Efes“ išvykoje nugalėjo Kauno „Žalgirį“ 66:57.

R.Fernandezas. Išsigydęs rankos traumą į rikiuotę grįžo ir po mėnesio pertraukos Eurolygoje žaidė Madrido „Real“ puolėjas Rudy Fernandezas. Jis iškart sustiprino „baltųjų“ gretas ir pelnė 11 taškų, o jo komanda išvykoje sunkiai nugalėjo „Nižnij Novgorod“ klubą 101:98.

J.Pašutinas. Lapkričio viduryje prie Kazanės „Uniks“ vairo grįžęs Jevgenijus Pašutinas pakeitė šios komandos veidą. Ji su J.Pašutinu laimėjo visas penkerias rungtynes (trejas Eurolygoje ir dvejas Jungtinėje lygoje). Šią savaitę Tatarstano klubas pergalių seriją pratęsė išvykoje 72:68 įveikdamas Sasario „Banco di Sardegna“. Vadovaujant J.Pašutino pirmtakui Argyriui Padoulakiui „Uniks“ laimėjo 1 iš 5 Eurolygos ir 4 iš 6 Jungtinės lygos rungtynių.

Savaitės nuopoliai

D.Diamantidis. Atėnų „Panathinaikos“ ne tik patyrė triuškinamą pralaimėjimą Stambulo „Fenerbahce“ klubui 62:84, bet ir prarado savo svarbiausią žaidėją Dimitrį Diamantidį. Jis jau pirmojo kėlinio viduryje susižeidė čiurną, vėliau bandė grįžti į aikštę, bet nusprendė, kad skausmas yra per stiprus, ir nuo antrojo kėlinio pradžios liko ant suolo. D.Diamantidis papildė ir taip netrumpą „Panathinaikos“ traumuotų žaidėjų sąrašą, kuriame jau iki tol buvo žaisti Stambule negalėję Estebanas Batista ir Loukas Maurokefalidis.

„Unicaja“. Malagos „Unicaja“ iššvaistė milžinišką pranašumą. Andalūzai antrajame kėlinyje pirmavo prieš Limožo CSP ekipą 32:12, bet trečiajame kėlinyje sustojo ir pralaimėjo 64:67. Pasiekę pergalę Prancūzijos čempionai nutraukė 5 pralaimėjimų seriją. Daugiau rungtynių iš eilės šį sezoną pralaimėjo tik „Bayern“, kuri negali įveikti nė vieno varžovo jau šešias savaites.

Zgoželecas. Prieš dvi savaites Zgoželece buvo atidaryta nauja arena. Tačiau ją aplankę Eurolygos atstovai neleido naujoje arenoje rengti šio turnyro rungtynių, todėl Zgoželeco „Turow“ klubas svečius iš Barselonos priėmė ten pat, kur žaidė ir kitas Eurolygos rungtynes – Liubine. Ketvirtasis mačas šiame mieste baigėsi didžiausiu „Turow“ sutriuškinimu. „Barcelona“ nugalėjo 104:65 ir pasiekė šio sezono didžiausio skirtumo rekordą (šis rekordas nuo antrojo turo priklausė „Žalgiriui“).

Savaitės skaičius

4

Tiek rungtynių išvykose žaidė ir tiek pat pralaimėjo Klaipėdos „Neptūnas“. Lietuvos vicečempionai visas keturis kartus varžovams nusileido dviženkliu skirtumu, tačiau šią savaitę pralaimėjo mažiausiai. Pirėjo „Olympiakos“ klaipėdiečius įveikė 89:79.

Savaitės citata

Saša Obradovičius (Berlyno ALBA treneris po pralaimėtų rungtynių su Tel Avivo „Maccabi“): „Galbūt mūsų krepšininkams trūksta patirties – tik du iš jų iki šio sezono žaidė Eurolygoje. Tačiau esu labai patenkintas mūsų nusiteikimu. Kovojome iki pabaigos, nė akimirkai nenuleidome rankų. Tai yra mūsų komandos firminis ženklas šį sezoną“.

Savaitės penketas

Tayloras Rochestie („Nižnij Novgorod“). Amerikiečiui patiko būti rezultatyviausiu Eurolygos žaidėju. Per mačą su „Real“ ekipa jis vėl buvo sunkiai sustabdomas, labai taikliai atakavo ir pelnė 22 taškus (4/5 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 5/5 baudų) bei atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

Danielis Hackettas („Emporio Armani“). Italijoje gimęs ir augęs buvusio amerikiečio krepšininko sūnus sužaidė svajonių rungtynes. Jis pelnė 25 taškus (7/11 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 2/4 baudų), iš kurių net 17 – ketvirtajame kėlinyje. Pasakišką pasirodymą vainikavo pergalingas dvitaškis likus 2 sek. iki sirenos.

Fernando San Emeterio („Laboral Kutxa“). Karjeros rezultatyvumo rekordą pakartojęs ispanas varė į neviltį „Galatasaray“ žaidėjus. F.San Emeterio pelnė 25 taškus (8/9 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 3/5 baudų).

Devinas Smithas („Maccabi“). Tel Avivo ekipos smegenys per dvikovą su ALBA kartu buvo ir patikimiausios „Maccabi“ rankos. Karjeros rezultatyvumo rekordą pasiekęs amerikietis įmetė 26 taškus (6/10 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 8/9 baudų) ir nuramino komandą, kai varžovai pradėjo minti ant kulnų.

D‘Oras Fischeris („Uniks“) Įsismaginęs amerikietis su „Banco di Sardegna“ žaidė dar galingiau nei prieš savaitę su „Real“. Jis pelnė 23 taškus (10/11 dvitaškių, 3/3 baudų), atkovojo 15 kamuolių ir surinko 43 naudingumo balus (du pastarieji skaičiai – jo karjeros rekordai). D.Fischeris pripažintas nadingiausiu šios savaitės žaidėju.

Savaitės lietuvis

Donatas Zavackas („Neptūnas“). Vyriausias „Neptūno“ žaidėjas neleido komandai nugrimzti Pirėjuje. Jis pelnė 15 taškų (2/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 8/9 baudų), iš kurių net 11 – ketvirtajame kėlinyje. D.Zavackas buvo rezultatyviausias šios savaitės lietuvis.

Savaitės nusivylimas

Krešimiras Lončaras („Valencia“). Vienas didžiausių, jei ne pats didžiausias, šio sezono nusivylimų K.Lončaras labai nesėkmingai žaidė ir per rungtynes su „Crvena Zvezda“. Kroatas mėtė pro šalį (1/5 dvitaškių, 0/2 tritaškių) ir pelnė vos 2 taškus, o jo komanda pralaimėjo namie ir dar labiau nutolo nuo „Top 16“ etapo.

8-ojo turo rezultatai

A grupė

Kauno „Žalgiris“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 57:66. J.Andersonas 18, P.Jankūnas 13/ D.Draperis 14, S.Perperoglou 13, D.McGrathas 12. 9055 žiūrovai.

„Nižnij Novgorod“ – Madrido „Real“ 98:101. T.Rochestie 22, T.Kinsey 20, S.Antonovas 16/ S.Rodriguezas 19, A.Nocioni 15, G.Bourousis 13, ... J.Mačiulis 1. 4000 žiūrovų.

Sasario „Banco di Sardegna“ – Kazanės „Uniks“ 68:72. D.Loganas 17, R.Sandersas 12/ D.Fischeris 23, 15 atk.kam., J.White‘as 14. 3068 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 6 ir 2, 2. „Anadolu Efes“ – 6 ir 2, 3. „Uniks“ – 4 ir 4, 4. „Žalgiris“ – 4 ir 4, 5. „Nižnij Novgorod“ – 3 ir 5, 6. „Banco di Sardegna“ – 1 ir 7.

B grupė

Limožo CSP – Malagos „Unicaja“ 67:64. J.Smithas 18, J.P.Batista 14/ R.Toolsonas 15, S.Markovičius 11, ... M.Kuzminskas 4. 4800 žiūrovų.

Tel Avivo „Maccabi“ – Berlyno ALBA 95:89. D.Smithas 26, B.Randle‘as 21, Y.Ohayonas 13/ J.McLeanas 16, C.Hammondsas 15, R.Reddingas 13. 11060 žiūrovų.

Maskvos CSKA – Zagrebo „Cedevita“ 97:79. N.De Colo ir S.Weemsas po 14, V.Fridzonas, A.Voroncevičius ir A.Kaunas po 13/ F.Pilepičius 23, T.Zubčičius 14. 4467 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. CSKA – 8 ir 0, 2. „Maccabi“ – 5 ir 3, 3. „Unicaja“ – 4 ir 4, 4. ALBA – 3 ir 5, 5. „Cedevita“ – 2 ir 6, 6. CSP – 2 ir 6.

C grupė

Milano „Emporio Armani“ – Miuncheno „Bayern“ 83:81. D.Hackettas 25, J.Raglandas 14, L.Kleiza 13/H.Schaffartzikas 15, N.Džedovičius 13. 10957 žiūrovai.

Stambulo „Fenerbahce“ – Atėnų „Panathinaikos“ 84:62. A.Goudelockas 18, S.Erdenas 14/ A.J.Slaughteris 20, J.Gistas 9. 12473 žiūrovai.

Zgoželeco „Turow“ – „Barcelona“ 65:104. T.Tayloras 17, M.Chylinski 12/ B.Nachbaras 17, M.Hezonja 15. 3217 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Barcelona“ – 8 ir 0, 2. „Fenerbahce“ – 6 ir 2, 3. „Panathinaikos“ – 5 ir 3, 4. „Emporio Armani“ – 3 ir 5, 5. „Bayern“ – 1 ir 7, 6. „Turow“ – 1 ir 7.

D grupė

Pirėjo „Olympiakos“ – Klaipėdos „Neptūnas“ 89:79. B.Petway 20, B.Dunstonas 15, V.Spanoulis 13/ D.Zavackas 15, K.Bensonas ir A.Butkevičius po 11. 4500 žiūrovų.

Stambulo „Galatasaray“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 82:89. C.Arroyo 22, Z.Ercegas 17, S.Guleras 14, ... M.Pocius 7/ F.San Emeterio 25, Th.Heurtelis 12, K.Tilie 11, 10 atk.kam. 8029 žiūrovai.

„Valencia“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 68:77. B.Dubljevičius 22, P.Ribasas 15, V.Lučičius 14/ B.Marjanovičius 18, 11 atk.kam., M.Williamsas 17. 8500 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 7 ir 1, 2. „Crvena Zvezda“ – 5 ir 3, 3. „Laboral Kutxa“ – 4 ir 4, 4. „Galatasaray“ – 3 ir 5, 5. „Neptūnas“ – 3 ir 5, 6. „Valencia“ – 2 ir 6.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.