EUROLYGA 2023

Neeilinių sugebėjimų centro puolėjas svaigina NBA skautus

Jis prieš keletą dienų tapo NCAA čempionu, o dabar laukia NBA naujokų biržos. Mažai abejojančių, kad Duke'o universiteto žvaigždė Jahlilas Okaforas naujokų loterijoje pirmasis išgirs savo pavardę.

Duke'o universiteto žvaigždė Jahlilas Okaforas šią vasarą pravers NBA duris.<br>„Getty Images“ / „Scanpix“ nuotr.
Duke'o universiteto žvaigždė Jahlilas Okaforas šią vasarą pravers NBA duris.<br>„Getty Images“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2015, 8:21 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 6:34 AM

Liaupsių 19 metų 211 cm ūgio vidurio puolėjui šį sezoną – daugiau nei kritikos. Talentingas aukštaūgis šį sezoną buvo tikras Duke'o „Blue Devils“ komandos lyderis, per rungtynes pelnydavęs po 17,5 taško, atkovodavęs po 8,6 kamuolio ir blokuodavęs po 1,5 metimo, rašo businessinsider.com.

Tvirtai sudėtas kūnas, ilgos rankos, dinamiškas ir kūrybingas žaidimas puolime pavertė jį išskirtiniu žaidėju, kurio trokšta visi NBA klubai. Jam pranašaujama vieno geriausių vidurio puolėjų ateitis NBA lygoje, tačiau šis deimantas toli gražu nėra gerai nušlifuotas.

Specialistai beria stebuklingus žodžius kalbėdami apie J.Okaforo sugebėjimus puolime, tačiau tampa gerokai atsargesni, vertindami kitas jo žaidimo dalis.

NCAA finale, kuriame „Duke Blue Devils“ 68:63 (31:31, 37:32) palaužė „Wisconsin Badgers“, J.Okaforas pelnė 10 taškų. Aukštaūgis reguliariajame sezone sulaukė daugybės pagyrimų, tačiau NCAA atkrintamosiose kai kurie specialistai ėmė kritikuoti krepšininko žaidimą.

Be prasto pataikymo iš baudų metimo linijos (vos 51 proc.), daugiausia nerimo kelia gynyba.

NCAA pirmenybių sezono finiše gerokai suprastėjo jo kova dėl atšokusių kamuolių, jis dažnai vėluoja ginantis du prieš du, o blokų statistika, lyginant su per pastaruosius 10 metų pirmajame dešimtuke pakviestų centro puolėjų skaičiais, yra pati prasčiausia.

J.Okaforas nuolat lyginamas su kitų NCAA talentu – taip pat 19 metų, taip pat 211 cm ūgio vidurio puolėju Karlu Anthony Townsu. Kentukio universiteto komandoje rungtyniaujantis aukštaūgis, skautų lyginamas su „Portland Trail Blazers“ žvaigžde LaMarcusu Aldridge'u, yra vienas realiausių kandidatų nugvelbti iš J.Okaforo pirmąjį naujokų biržos šaukimą.

Šiuo metu tarp NBA skautų ir krepšinio ekspertų verda diskusijos, kuris iš šių krepšininkų taps pirmuoju numeriu, tačiau akivaizdu, kad būtent šie žaidėjai užims pirmąsias dvi biržos šaukimo vietas. Nors J.Okaforo sugebėjimai gynyboje kelia nemažai klausimų, aukštaūgio potencialas puolime žavi visų NBA komandų skautus.

Vieni giria jo sugebėjimą žaisti nugara į krepšį ir pagal šį aspektą jau dabar lygina su penkiais geriausiais dabartiniais NBA aukštaūgiais.

Dar kiti krepšinio specialistai ypač vertina kitą unikalų J.Okaforo sugebėjimą – efektyviai priimti prastus perdavimus. O užsiėmęs patogią poziciją vikrus, greitas ir puikiu kojų darbu pasižymintis centro puolėjas savo tiesioginius oponentus priverčia jaustis beviltiškai.

Kad ir koks tobulas būtų jo puolimas, jis neužgožia trūkumų gynyboje. Juolab kad kieta, patikima ir užtikrinta gynyba yra tiesiog privalomas sugebėjimas elitiniams NBA lygos „centrams“. O J.Okaforo spragos gynyboje gerokai apsunkintų cementuoti komandą aplink aukštaūgį, kuris ne visada sugeba apginti ekipos krepšį.

Bet kokiu atveju tokių sugebėjimų krepšininkas neabejotinai įsitvirtins NBA ir turėtų tapti dominuojančia elitinės krepšinio lygos jėga.

J.Okaforui dar tik 19 metų ir jis turi laiko pašalinti visus savo trūkumus, o neeiliniai sugebėjimai praverstų bet kuriai NBA komandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.