EUROLYGA 2023

Į NBA patekusiam latviui – legendinio Ph. Jacksono pagyros

Kristapas Porzingis per NBA naujokų biržą pagerino Jono Valančiūno rekordą, kai į stipriausią krepšinio lygą pasaulyje buvo pakviestas ketvirtuoju numeriu. Ir nors sulaukė daugybės tautiečių kritikos, kai per vieną interviu neapdairiai pasisakė apie savo šalį ir jos kalbą, o NBA naujokų biržoje nuaidėjus jo pavardę „Knicks“ sirgaliai iš pykčio ėmė isterikuoti, K.Porzingis turėtų mėgautis savo startu.

K.Porzingis buvo nušvilptas, bet geros nuotaikos neprarado.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
K.Porzingis buvo nušvilptas, bet geros nuotaikos neprarado.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Ph.Jacksonas yra užtikrintas dėl savo sprendimo.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Ph.Jacksonas yra užtikrintas dėl savo sprendimo.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 26, 2015, 2:38 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 6:40 AM

19 metų 212 cm aukštaūgiu patikėjo legendinis NBA treneris Philas Jacksonas. Būtent NBA Žiedų valdovu – dukart triumfavo kaip žaidėjas ir vienuolika kartų kaip treneris – vadinamas Ph.Jacksonas nutarė palaidoti praėjusį sezoną, kad galėtų atgaivinti „Knicks“ klubą, kuriame dabar dirba prezidentu.

Tik atvykęs į „Knicks“ Ph.Jacksonas pademonstravo rimtus ketinimus. Ir kai NBA naujokų biržoje atėjo „Knicks“ eilė, jis išliko šaltas prieš sirgalių emocijas, specialistų patarimus.

Sužavėjo sportiškumas

Ph.Jacksonas pirmąja savo Didžiojo atstatymo detale pasirinko dar prieš porą mėnesių nežinomą talentą, bet K.Porzingis ne veltui patraukė dėmesį. K.Porzingis tapo aukščiausiu numeriu NBA naujokų biržoje pašauktu Baltijos šalių žaidėju. Nuo 2011 metų rekordas priklausė Jonui Valančiūnui, kurį Torontas sutiko kitaip.

K.Porzingis buvo nušvilptas, o Ph.Jacksonas pareiškė, kad jis to tikėjosi. Bet jam tai nerūpėjo.

„Mūsų sirgaliai jį pamėgs“, – nukirto 69 metų NBA legenda.

K.Porzingis pastaruosius trejus sezonus praleido Ispanijoje, vilkėdamas Sevilijos klubo marškinėlius. Pasak Ph.Jacksono, latvis turi neįprastų dovanų. K.Porzingis gali lengvai mesti iš toli, bet jam prireiks laiko, kol prisitaikys prie labiau fizinio NBA krepšinio. Taip pat jis aukštas, lieknas ir turi ilgas rankas. Per paskutinę treniruotę jis svėrė 105 kilogramus ir iš vietos pašoko 96 centimetrus.

„Šis vaikinas – visiškas atletas. Manėme, kad dėl šio vaikino atpildas už riziką tikrai atsipirks, – sakė Ph. Jacksonas. – Žinoma, mūsų trenerių štabas nerimauja dėl kiekvieno jauno žaidėjo, kai kalbame apie gynybą. Mes tai suprantame. Tad didžiausias klausimas jam: kaip pavyks įsitraukti į žaidimą ir gintis? Jis tikrai greitai galės atakuoti, bet gynybos reikės išmokti.“

Reikalų neskubins

Praėjusį sezoną „Knicks“ pasiekė klubo antirekordą, kai pralaimėjo 65 mačus, bet Ph.Jacksonas buvo visus įspėjęs, kad sezonas – laidojamas. Klubas iki NBA naujokų biržos turėjo sutartis tik su penkiais žaidėjais, tarp kurių – Carmelo Anthony, su kuriuo kontraktas galios dar ketverius metus.

Dabar klubo sudėtyje yra daugiau skylių nei kiaurasamtyje. Ph.Jacksonas pabrėžė, kad ekipa dar klijuojama, o K.Porzingis vienas negali sukurti greito ir gero efekto.

„Visi žinome, kad jam reikės subręsti“, – sakė buvęs treneris. Jis jau iškeitė Timą Hardaway'ų jaunesnįjį į įžaidėją iš Jerianą Grantą iš „Atlanta Hawks“. T.Hardaway'us – pirmasis „Knicks“ šaukimas 2013 metais – per pastaruosius dvejus sezonus taip ir nesugebėjo perprasti žaidimo ir gynybos schemų.

Dabar Ph.Jacksonas žada, kad pratęs sutartis su keletu žaidėjų iš praėjusio sezono. Bet rimtų permainų bus ir K.Porzingio įsigijimas bei atsisveikinimas su T.Hardaway – jų įrodymas. Ir nors „Knicks“ turi patyrusį Jose Calderoną, daugiausia tikimasi iš J.Granto. NCAA suspindėjęs įžaidėjas turėtų gerai pakeisti traumų kamuojamą 33 metų J.Calderoną.

„Knicks“ klubas į birželio 1-ąją prasidėsiantį laisvųjų agentų langą įžengs su galimybe išleisti daugiau nei 26 mln. JAV dolerių, nemokant algų kepurės pažeidimo mokesčių.

Derinsis prie žvaigždės

Šį mėnesį Ph.Jacksonas su skautais keliavo į Las Vegasą, kur stebėjo K.Porzingį ir daug kitų žaidėjų. Ph.Jacksonas teigė, kad matė apie 30 talentų treniruotes, o išanalizuoti spėjo apie 70 krepšininkų.

„Kad ir ką Carmelo norės, kad daryčiau, aš tai padarysiu. Darysiu viską, kad įrodyčiau, jog esu vertas būti su juo aikštėje“, – sakė K.Porzingis.

Jis supranta, kad Ph.Jacksono pasirinkimas reiškia, jog jam teks derintis prie „Knicks“ lyderio. Praėjusį sezoną „Sevilla“ komandoje K.Porzingis vidutiniškai pelnė 10,7 taško, atkovojo 4,7 kamuolio. Jis 32 proc. taiklumu mėto tritaškius. Per 16 Europos taurės mačų kylančia 2015 metų turnyro žvaigžde paskelbtas latvis pelnė 11,1 taško. Tritaškius Europoje jis mėtė 45,9 proc. taiklumu.

„Mums patinka turėti vaikinus, kurie gali sugauti kamuolį ir mesti. Taip pat ir tokie, kurie turi puikius įgūdžius, skaitant gynybą ir reaguojant į situacijas“, – sakė Ph.Jacksonas.

Sirgaliai nušvilpė

Bet Ph.Jacksono pasirinkimas nebuvo populiarus tarp „Knicks“ sirgalių. ESPN netgi nukreipė kamerą į vieną berniuką, kuris apsiverkė. Bet K.Porzingiui tai nesugadino šventės. Jis šypsojosi, kai lipo ant scenos ir spaudė ranką NBA komisarui Adamui Silveriui.

„Turiu padaryti viską, ką galiu, kad tie švilpiantys sirgaliai pradėtų ploti. Noriu būti „Knicks“ dalimi ir žinau, kad čia gerbėjai kartais būna žiaurūs. Tačiau čia taip viskas vyksta ir aš esu tam pasirengęs“, – sakė K.Porzingis.

Jam dabar bus skiriama itin daug dėmesio. Juk latvis tapo svarbiausiu Ph.Jacksono kūrybos „Knicks“ klube aspektu. Pernai kovo mėnesį darbą klube gavęs P.Jacksonas ant pečių užsikrovė didelę naštą – prikelti klubą. Pirmoji jo naujokų birža buvo nesėkminga, nes „Knicks“ jau senokai buvo iškeitę savo pirmąjį šaukimą.

Būtent dėl to sirgaliai su nekantrumu laukė, kam gi Ph.Jacksonas išnaudos tokią galimybę. Ph.Jacksonas savo sprendimu neabejoja. Jis teigė, kad K.Porzingis puikiai tinka jo planui.

Straipsnis parengtas pagal nytimes.com ir lrytas.lt inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.