EUROLYGA 2023

Italija bandys grįžti į Europos krepšinio elitą

Italijos krepšinis pastaraisiais metais išgyveno nuopolį. Klubai buvo mažai pastebimi Eurolygos ir Europos taurės turnyruose, rinktinė nekovojo dėl žemyno pirmenybių medalių, o 2009 metais „Squadra Azzurra“ net nepateko į Europos čempionato baigiamąjį turnyrą. Tačiau dabar stiprias krepšinio tradicijas turinti valstybė ruošiasi naujam šuoliui – šiais metais Italija subūrė itin pajėgią komandą, kurios galimybių ribos yra labai aukštai.

D.Gallinari prisijungė prie Italijos rinktinės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Gallinari prisijungė prie Italijos rinktinės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jul 23, 2015, 5:12 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 10:58 AM

Prezidentas – optimistas

„Šiandien prasideda mūsų kelionė, mūsų epinė istorija, – per rinktinės pristatymą skambių žodžių nevengė Italijos krepšinio federacijos prezidentas Giovanni Petrucci. – Šioje komandoje yra visi geriausieji: ir treneriai, ir krepšininkai. Kodėl gi mums nekelti aukščiausių tikslų ir netikėti, kad rinktinė gali nueiti visą kelią?“

Galbūt Italijos krepšinio vadovo optimizmas ir perdėtas, tačiau jo pakili nuotaika – pagrįsta. Žaisti rinktinėje dėl traumų ar kurių nors kitų priežasčių neatsisakė nė vienas trenerio Simone Pianigiani pakviestas krepšininkas, o „mėlynųjų“ sudėtis yra ko gero galingiausia per visą jų istoriją.

Tiesa, italams jau pirmajame etape teks spręsti labai sudėtingas užduotis. Jie pateko į „mirtininkų“ grupę ir Berlyne kovos su Ispanijos, Serbijos, Turkijos, Vokietijos bei Islandijos komandomis. Tai bus rimtas brandos patikrinimas, bet išlaikiusiems šį egzaminą atsivers puikios perspektyvos.

To nepamiršo rinktinės kapitonas Luigi Datome: „Mūsų minimali užduotis – patekti į atkrintamąsias varžybas. Bet tikrasis tikslas – iškovoti kelialapį į olimpines žaidynes“.

Ketveriukė iš NBA

„Mėlynųjų“ sudėtyje šiais metais yra net keturi praėjusį sezoną NBA lygoje rungtyniavę krepšininkai (beje, tokio gausaus legiono, kaip du praėjusius sezonus, stipriausioje pasaulio lygoje Italija anksčiau nebuvo turėjusi).

Sirgalius labiausiai nudžiugino Danilo Gallinari sugrįžimas. Šis puolėjas labai ilgai (visą 2013-2014 metų sezoną) gydėsi sunkią kelio traumą, bet pamažu atgavo jėgas ir praėjusiame NBA čempionate atstovaudamas „Denver Nuggets“ klubui žaidė 59 rungtynes ir pelnydavo 12,4 taško.

Dėl traumos didelę praėjusio sezono dalį praleido ir Andrea Bargnani. „New York Knicks“ puolėjas žaidė tik 29 rungtynes, per kurias įmesdavo 14,8 taško. Vis dėlto sezono pabaigoje A.Bargnani traumos pasėkmės stipriai netrikdė, todėl S.Pianigiani nereikėjo smarkiai nerimauti, kad šio žaidėjo nebus rinktinėje.

Marco Belinelli irgi ne visas pirmenybes galėjo padėti „San Antonio Spurs“ ekipai. Prieš metus pirmuoju NBA čempiono žiedą iškovojusiu italu tapęs M.Belinelli praėjusį sezoną žaidė 62 mačus ir pelnydavo 9,2 taško.

Už Atlanto prasčiausiai sekėsi L.Datomei. Jis vasarį buvo iškeistas iš „Detroit Pistons“ į „Boston Celtics“ klubą, bet per visą čempionatą žaidė vos 21 rungtynes, per kurias įmesdavo 5 taškus, ir šią vasarą nusprendė, jog jam NBA– per aukštas lygis. Grįžti į Europą nutaręs L.Datome liepos viduryje pasirašė sutartį su Stambulo „Fenerbahce“ klubu.

Šiais metais komandas pakeitė ir du NBA liekantys italai. A.Bargnani rudenį apsivilks „Brooklyn Nets“, o M.Belinelli – „Sacramento Kings“ aprangą.

Visi turės būti lyderiai

Nuo 2013 metų vasario mėnesio jokio klubo netreniruojančio ir visas jėgas rinktinei skiriančio S.Pianigiani manymu, svarbiausia, kad krepšininkai kuo greičiau priprastų vienas prie kito.

„NBA ir Italijos lygoje žaidžiamas skirtingas krepšinis. Todėl mūsų pirmoji užduotis – pasiekti, kad iš Amerikos grįžę krepšininkai prisimintų europietiškus įgūdžius, – sakė rinktinės treneris. – Nemažai žaidėjų dar niekada nerungtyniavo kartu, todėl labai svarbu, kad jie greitai pajustų vienas kito petį. Jei to nepadarysime, neturėsime jokių vilčių.

Pasiekti didelius tikslus galėsime tik tuo atveju, jei visi žaidėjai bus pasirengę bent vienai minutei, bent vienai atakai imtis lyderio vaidmens“.

Tokių krepšininkų Italijos rinktinė turi nemažai. Žaisdami Milano „Emporio Armani“ ilgesnes ar trumpesnes atkarpas paskui save visą komandą vesdavo Alessandro Gentile, Danielis Hackettas ir Nicolo Melli, praėjusį sezoną italų krepšininkams daug galimybių suteikusioje Emilijos Redžo „Grissin Bon“ ekipoje imtis iniciatyvos nebijodavo Achille Polonara, Andrea Cinciarini, Amedeo Della Valle ir Riccardo Cervi.

Ko išmoko klubuose, šie krepšininkai privalės parodyti ir rinktinėje.

Pasirengimo planas

Antradienį treniruotis pradėjusi Italijos rinktinė iki Europos pirmenybių dalyvaus keturiuose turnyruose ir sužais 12 draugiškų rungtynių.

Jau liepos pabaigoje Trente prasidės keturių komandų turnyras, kuriame italai susitiks su Nyderlandų, Austrijos ir Vokietijos rinktinėmis. Čia S.Pianigiani pirmiausiai patikrins atsarginius, o svarbiausios repeticijos prasidės rugpjūčio viduryje. Italijos rinktinė Tbilisyje išmėgins jėgas su Latvija, Estija ir Gruzija, Koperyje – su Ukraina, Suomija ir Slovėnija bei Trieste – su Mičigano valstybiniu universitetu, Gruzija ir Rusija.

Italijos rinktinės sudėtis

P.Aradori (27 m., 194 cm, praėjusį sezoną žaidė Venecijos „Umana“), A.Bargnani (30, 213, „New York Knicks“, NBA), M.Belinelli (29, 196, „San Antonio Spurs“, NBA), R.Cervi (24, 214, Emilijos Redžo „Grissin Bon“), A.Cinciarini (29, 193, „Grissin Bon“), M.Cusinas (30, 211, Kremonos „Vanoli“), L.Datome (28, 201, „Boston Celtics“, NBA), A.Della Valle (22, 194, „Grissin Bon“), D.Gallinari (27, 205, „Denver Nuggets“, NBA), A.Gentile (22, 201, Milano „Emporio Armani“), D.Hackettas (28, 197, „Emporio Armani“), N.Melli (24, 205, „Emporio Armani“), D.Pascolo (25, 202, Trento „Dolomiti Energia“), G.Poeta (30, 191, Manresos „Bruixa d‘Or“, Ispanija), A.Polonara (24, 203, „Grissin Bon“), L.Vitali (29, 201, Las Palmaso „Herbalife“, Ispanija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.