EUROLYGA 2023

Lietuvis Stambule viena koja jau buvo prie NBA ekipos

Vienu metimu lietuvis Tautvydas Žioba galėjo ne tik sugadinti šventę turkams, šlovinant pasaulinio „Red Bull King of the Rock“ gatvės krepšinio čempionato finalo nugalėtoją, bet ir įsigyti bilietą į pirmąjį naujojo NBA sezono mačą, kuriame kovotų lygos čempionas „Golden State Warriors“. Maža to – mūsų šalies krepšininkas tuomet lyg tarp kitko bendrautų su šios ekipos žaidėju Harrisonu Barnesu.

T.Žioba pasaulio gatvės krepšinio turnyre pralaimėjo tik finale.<br>M.Krukausko nuotr.
T.Žioba pasaulio gatvės krepšinio turnyre pralaimėjo tik finale.<br>M.Krukausko nuotr.
T.Žioba pasaulio gatvės krepšinio turnyre pralaimėjo tik finale.<br>M.Krukausko nuotr.
T.Žioba pasaulio gatvės krepšinio turnyre pralaimėjo tik finale.<br>M.Krukausko nuotr.
T.Žioba pasaulio gatvės krepšinio turnyre pralaimėjo tik finale.<br>M.Krukausko nuotr.
T.Žioba pasaulio gatvės krepšinio turnyre pralaimėjo tik finale.<br>M.Krukausko nuotr.
T.Žioba pasaulio gatvės krepšinio turnyre pralaimėjo tik finale.<br>M.Krukausko nuotr.
T.Žioba pasaulio gatvės krepšinio turnyre pralaimėjo tik finale.<br>M.Krukausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Modestas Krukauskas, specialiai lrytas.lt iš Stambulo (Turkija)

Aug 30, 2015, 2:05 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 8:15 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Tokia buvo pergalės kaina. Neįtikėtina, tačiau prie favoritų nepriskirtas kaunietis tarp 32-iejų geriausių pasaulinę atranką laimėjusių vienas prieš vieną turnyro žaidėjų ne tik nušluostė nosis garsiems ir tituluotiems krepšininkams,  bet ir prasibrovė į finalą, kur tik po dramatiškos kovos 9:10 nusileido praėjusių metų čempionato laimėtojui turkui Kivancui Dineriui.

Tačiau svarbiausiame šių metų gatvės krepšinio pirmenybių mače kovojęs kaunietis į kitų metų „Red Bull King of the Rock“ finalinį etapą važiuos be atrankos – vardinį kvietimą jam garantavo sėkmingos kovos turnyre Stambule (Turkija).

„Nėra nieko blogesnio už antrą vietą, o ypač, kai žinai, kad esi niekuo ne silpnesnis už čempioną“, – šeštadienio vakarą nusiminęs ant vieno iš seniausių Stambulo odos ir avalynės fabrikų stogo teigė antrą vietą tarp 32 finalinio etapo dalyvių užėmęs dvimetrinis  T.Žioba.

Šeštąjį kartą pasaulinėse gatvės krepšinio varžybose dėl karaliaus titulo specialiai ant fabriko stogo sumontuotose krepšinio aikštelėse santykius aiškinosi Japonijos, Libano, Kazachstano, Ispanijos, Serbijos, Moldovos, Italijos, Argentinos, Pietų Afrikos Respublikos, Lenkijos, Panamos, Rusijos, Taivano, Gruzijos, Turkijos, Lietuvos, Baltarusijos, Tuniso, Angolos ir Prancūzijos krepšininkai.

Ištraukus burtus paaiškėjo, kad pirmame kovų etape 22-ejų T.Žiobui teks grumtis su Taivano žaidėju Ting Wei Liu. Nors daugiau kaip 200 mūsų šalies atrankos varžybų konkurentų aplenkęs kaunietis buvo laikomas pretendentu į šio etapo pergalę, ji nebuvo lengva – T.Žiobas per 4 minutes įgijo persvarą 9:4, tačiau ją per paskutinę minutę iššvaistė ir laimėjo tik 11:10.

Antrame etape mūsų šalies žaidėjui teko grumtis su prancūzu Konso Yannnicku. Jį T.Žioba šiaip ne taip įveikė 6:4. Ketvirtfinalyje lietuvio laukė itin galingas ir grėsmingas oponentas – 210 cm ūgio gruzinas Vachtangas Kadaria, tačiau net trys tritaškiai iš eilės mūsiškiui leido iš varžybų išstumti aukštesnį ir ambicijų aukščiausiai kelti Gruzijos vėliavą turėjusį varžovą 9:7.

Pusfinalyje T.Žiobai teko dar vienas grėsmingas krepšininkas – jau ne vienus metus titulo siekiantis ispanas Sergio de la Fuente, kuris savo sąskaitoje turėjo du pasaulinio gatvės krepšinio finalus.

Sumaniai sužaidęs ir per 4 minutes penkis kartus privertęs prasižengti oponentą T.Žioba pirma laiko šventė pergalę 6:4 ir pateko į finalą, kur jo laukė 2014-ųjų turnyro laimėtojas turkas K.Dineris.

Būtent jo pergalė Taivane lėmė, kad pasauliniai gatvės krepšinio turnyro mačai šiemet vyko Turkijoje. Jei šiemet būtų laimėjęs Lietuvos krepšininkas, varžybos keltųsi į mūsų šalį.

Stambule vyko ir moterų gatvės krepšinio turnyras. Jame pergalę šventė rusė Jekaterina Bezgodova.

2010-aisiais Alkatraso kalėjimo saloje prie San Fransisko pirmą kartą surengtas ir čia kelerius metus vykęs „King of the Rock“ pasaulio finalas 2014-aisiais persikėlė į Taivanui priklausančios Samasanos salos kalėjimą, o šiemet – į Turkijos fabriką.

22-ejų profesionaliai sportuoti siekęs T.Žioba šių metų vasarį gulėsi ant chirurgų stalo dėl sunkios operacijos, kad galėtų vėl varžytis krepšinio aikštėje, o jau liepą laimėjo nacionalinę atranką ir iškovojo kelialapį grumtis Turkijoje su geriausiais kitų 23 valstybių krepšinio asais.

„Ne taip norėjau baigti turnyrą. Ir nesvarbu, kad turiu kelialapį į kitų metų „King of the Rock“ finalus. Kai dabar pagalvoji, geriau būtum pralaimėjęs pusfinalį ir ne taip išgyventum dėl nesėkmės“, – šeštadienio vakarą teigė T.Žioba.

– Finalas buvo sunkiausias? – lrytas.lt paklausė T.Žiobos.

– Tikrai ne. Finalas nebuvo toks sunkus – ketvirtfinalis buvo kur kas klampesnis su Gruzijos atstovu V.Kadaria. Galima sakyti, kad su gruzinu man pasisekė, o finale pralaimėjau tik per savo kvailą galvą. Taip, turkas  čempionas, jis atrodytų geresnis, tačiau pralaimėjau aš, o ne jis laimėjo. Bandžiau viską išspręsti tritaškiais, tačiau jie nekrito, o varžovas pabėgo 6:0 ir buvo sunku pasivyti.

– Turkija rengė šį gatvės krepšinio čempionatą ir buvo kalbama, kad jai turėtų jis būti sėkmingas – savo sienos, savi teisėjai...

– K.Dineris ir vėl geriausias. Tačiau kitąmet turnyre aš jį nugalėsiu. Prieš finalą sužinojau, kad abu lemiamo mačo dalyviai automatiškai žais ir kitąmet. Juokais galiu pasakyti, kad gerai, jog nenugalėjau jo – nebūtų kur tobulėti. O dabar pasirengsiu kitų metų kovoms ir laimėsiu gatvės krepšinio čempionatą. Jei rimtai – bandau taip guostis, nes nugalėti privalėjau šiemet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.