EUROLYGA 2023

Penki NBA talentai, kuriuos žlugdė narkotikai ir alkoholis

Į ligoninę patekęs L.Odomas sulaukė didžiulio palaikymo.<br>AP nuotr.
Į ligoninę patekęs L.Odomas sulaukė didžiulio palaikymo.<br>AP nuotr.
Į ligoninę patekęs L.Odomas sulaukė didžiulio palaikymo.<br>AP nuotr.
Į ligoninę patekęs L.Odomas sulaukė didžiulio palaikymo.<br>AP nuotr.
Čia buvo rastas L.Odomas.<br>AP nuotr.
Čia buvo rastas L.Odomas.<br>AP nuotr.
Čia buvo rastas L.Odomas.<br>AP nuotr.
Čia buvo rastas L.Odomas.<br>AP nuotr.
Čia buvo rastas L.Odomas.<br>AP nuotr.
Čia buvo rastas L.Odomas.<br>AP nuotr.
Čia buvo rastas L.Odomas.<br>AP nuotr.
Čia buvo rastas L.Odomas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Oct 15, 2015, 8:08 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 6:22 PM

Stipriausia krepšinio lyga NBA žaidėjams gali pasiūlyti labai daug. Milijoniniai kontraktai, priešakyje laukianti šlovė ir šviesus bei garsus rytojus, tačiau ne visų krepšininkų karjeros klostosi taip, kaip jie norėtų. NBA čempionas Lamaras Odomas, rastas be sąmonės viešnamyje, tik priminė tamsiąją šlovingo NBA gyvenimo pusę.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

2011 metų skambų NBA šeštojo žaidėjo apdovanojimą gavęs 35 metų krepšininkas, kaip pranešama, ne tik linksminosi su prostitutėmis. Per tris dienas jis suvartojo 10 potenciją stiprinančių tablečių, nekreipdamas dėmesio į daugybę pranešimų apie šio vaisto grėsmę.

Ant krepšininko kūno buvo aptikta ir kokaino.

Ilgiausiai „Los Angeles Lakers“ klube žaidęs ir šios ekipos sirgalių numylėtiniu tapęs L.Odomas turėjo svaiginamą karjerą, tačiau asmeninės problemos ir nesugebėjimas narkotikams tarti „ne“ privedė prie šios dienos situacijos.

Dabar medikai kovoja dėl jo gyvybės.

L.Odomas – ne pirmas krepšininkas, kurio karjerą sutrumpino narkotikai.

Lrytas.lt pateikia penkias garsias istorijas NBA talentų, kuriuos suardė narkotikai ir alkoholis. Viena istorijų – kraupi ir skaudžiausia, nes ant NBA parketo taip ir neatsistojęs krepšininkas mirė.

Shawnas Kempas

Sh.Kempas NBA praleido 14 metų, per kuriuos ilgiausiai vilkėjo „Seattle SuperSonics“ marškinėlius. 208 cm ūgio krepšininkas per šį laiką šešis kartus žaidė NBA Visų žvaigždžių komandose ir įsitvirtino, kaip vienas geriausių aukštaūgių šiame sporte. Sunkiojo krašto pozicijoje žaidęs Sh.Kempas ir dabar laikomas vienu geriausių dėjimų į krepšį specialistų. „Youtube“ rodomi jo dėjimai ir šiandien sulaukia nemažai dėmesio.

Sh.Kempas išgarsėjo ir griežtu charakteriu, o jo karjeros pabaigą žymi pomėgis vartoti alkoholį ir narkotikus.

Krepšininko karjera ėmė sukti ne į tą pusę dar „SuperSonics“ komandoje, kai jis pradėjo pyktis ir su klubo vadovais, ir su lyga. Sh.Kempas grasino nežaisti 1996–1997 metų sezoną ir netgi 22 dienas nedalyvavo treniruotėse.

1996–1997 metų sezoną Sh.Kempas buvo iškeistas į „Cleveland Cavaliers“ klubą. Čia jis susitiko ir Žydrūną Ilgauską. Klivlande Sh.Kempas kovojo su svorio problemomis ir jam nesisekė. Galiausiai po 1999–2000 metų sezono Sh.Kempas buvo iškeistas į „Portland Trail Blazers“ klubą, bet krepšininko polinkis vartoti alkoholį ir narkotikus trukdė žaisti gerai.

Jau pirmajame sezone Portlande Sh.Kempas gydėsi nuo narkotikų priklausomybės. Prieš 2002–2003 metų sezoną jis buvo atleistas. Tuomet laisvuoju agentu tapęs krepšininkas pasirašė sutartį su „Orlando Magic“ ir per tą patį sezoną buvo pakeistas į kitą žaidėją iš laisvųjų agentų rinkos.

2005–2006 metų balandį Sh.Kempas mėgino sugrįžti į NBA. Krepšininko šansai buvo neblogi ir „Dallas Mavericks“ nusprendė pasiimti krepšininką į ekipą, kuri pateko į atkrintamąsias. Jam netgi buvo sudaryta speciali treniruočių programa, bet jam nepavyko įsitvirtinti. Priežastys, kodėl taip nutiko, slepiamos, bet manoma, kad ir vėl koją pakišo svaigalai.

2005 metais S.Kempas buvo suimtas. Teisėsauga pradėjo tyrimą dėl narkotikų laikymo. S.Kempas kartu su kitu vyru buvo sučiupti turėdami kokaino, apie 60 gramų marihuanos bei šaunamąjį ginklą. Vėliau S.Kempas buvo pripažintas kaltu. 2006 metų liepą jis buvo ir vėl sulaikytas, kai su savimi turėjo marihuanos.

2008 metais S.Kempas žaidė Italijos mėgėjų lygoje.

Isaiah Rideris

NBA gerbėjai ir šiandien gerai pamena 2001 metų NBA čempioną I.Riderį. Puikų talentą turintis krepšininkas NBA išbuvo vos devynis sezonus, nors jau pirmajame – 1994 metais – pateko į simbolinę geriausių lygos naujokų komandą.

1994–2002 metais jis vilkėjo „Minesotta Timberwolves“, „Portland Trail Blazers“, „Atlanta Hawks“, „Los Angeles Lakers“ ir „Denver Nuggets“ marškinėlius ir per visą šį laiką garsėjo pramuštgalvišku požiūriu. Jo sprendimai stebino daugelį, nes buvo karštakošiški ir nepamatuoti.

Aikštėje I.Rideris buvo tikra taškų mašina. Pataikyti jis galėjo iš bet kurios vietos aikštėje ir tuo didžiavosi. Tačiau krepšininko karjerą temdė nuolatiniai pykčiai su komandos draugais, treneriais ir žurnalistais. Krepšininkas turėjo problemų dėl narkotikų ir galiausiai buvo išmestas iš NBA. Kai „Nuggets“ atsisakė jo paslaugų, jo nenorėjo joks klubas. Krepšininkas atsisakė kalbėti apie karjeros pabaigą ir pareiškė, kad žais, jeigu tik gaus progą.

Kai I.Rideris pradėjo visus žavėti savo žaidimu, kartu prasidėjo ir jo istorijos už aikštės ribų. Dar Minesotoje jis buvo vieno žiauraus įvykio dalyviu. Žiniasklaida rašė apie incidentą, kai krepšininkas sporto bare spyrė moteriai trenerei. Vėliau jis buvo nuteistas dėl penktojo laipsnio užpuolimo. Vėliau  buvo suimtas dėl marihuanos laikymo.

Kai buvo suimtas, jis naudojosi nelegaliu telefonu.

Dar žaisdamas Atlantoje I.Rideris buvo apkaltintas marihuanos rūkymu. Lyga reikalavo, kad jis dėl problemos kreiptųsi į specialistus, tačiau krepšininkas atsisakė. Iki to momento, kai jis ištarė „gerai“, lyga ir klubas jam spėjo susukti 200 tūkstančių JAV dolerių baudą.

„Hawks“ ekipa krepšininką buvo ne kartą suspendavusi.

2007 metais I.Rideris buvo nuteistas septyniems mėnesiams kalėjimo, kai prisipažino kaltas dėl kokaino laikymo, policijos vengimo ir kitų nusikaltimų. Jam teko kalėti tik pusę nurodyto laiko.

Vinas Bakeris

V.Bakeris į NBA žengė patraukęs daugybę dėmesio. Tai – aštuntasis 1993 metų NBA naujokų biržos šaukimas, per karjerą į Visų žvaigždžių komandą patekęs keturiskart. Tačiau „Milwaukee Bucks“, „Siettle SuperSonics“, „Boston Celtics“, „New York Knicks“, „Houston Rockets“ ir „Los Angeles Clippers“ marškinėlius vilkėjusio aukštaūgio gyvenimą temdė alkoholis.

Po 1998–1999 metų NBA lokauto V.Bakeris sugrįžo sverdamas gerokai daugiau, nei kas nors galėjo patikėti – 136 kilogramus. Jis dar sugebėjo numesti šiek tiek svorio, tačiau jau tada atskleidė, kad tai trukdo padaryti alkoholis. Sportininkas teigė, kad po prastų rungtynių namuose ar viešbučiuose daug gerdavo.

Netgi „Celtics“ treneris yra piktinęsis krepšininku, kai užuodė nuo jo sklindantį alkoholio kvapą. „Celtics“ dėl  piktnaudžiavimo alkoholiu krepšininką buvo suspendavusi, o galiausiai ir atleido. Tada jis perėjo į „Knicks“ ir 2005 metais buvo iškeistas į „Rockets“ klubą. Tais pačiais metais „Rockets“ atsisakė jo paslaugų.

2005–2006 metus jis buvo „Clippers“ klube. Būtent 2006 metais ir baigėsi jo karjera NBA.

2014 metais jis pateko į Denniso Rodmano komandą, kuri žaidė Šiaurės Korėjoje.

V.Bakeriui alkoholis pridarė ir daug finansinių bėdų.  Dėl jų jis prarado apie 100 milijonų JAV dolerių.

Michaelas Ray'us Richardsonas

M.R.Richardsonas dar prieš žengdamas į NBA gavo „Kito Walto Frazierio“ etiketę, o sirgaliai jo laukė su didžiulėmis viltimis. 1978 metais NBA naujokų biržoje ketvirtuoju šaukimu savo pavardę išgirdęs gynėjas turėjo „Sugar“ (cukrus. – Red.) pravardę. NBA jis žaidė „New York Knicks“, „Golden State Warriors“ ir „New Jersey Nets“, o vėliau kėlėsi ir į Europą, kur žaidė Italijoje, Kroatijoje, Prancūzijoje. 2011–2014 metais jis treniravo „London Lightning“ klubą iš Kanados. Nuostabi gynyba ir žavus  puolimas išgarsino M.R.Richardsoną, bet NBA jis ištvėrė vos aštuonerius metus.

Nepaisant visų pagyrų, Cukrinis Ray'us buvo įnikęs į narkotikus. 1986 metais tuometinis NBA komisaras Davidas Sternas  uždraudė krepšininkui žaisti, ir šis tapo pirmąja prieš narkotikus nukreiptos lygos kampanijos auka. 1986 metais M.R.Richardsono testas trečią kartą atskleidė, kad jis vartojo kokainą. 1988 metais jis atgavo teisę žaisti, bet 1991 metais ir vėl buvo pričiuptas.

Netekęs galimybės žaisti NBA, iki 2002 metų jis gana sėkmingai tęsė karjerą Europoje.

Lenas Biasas

Tai, ko gero, liūdniausia istorija iš visų minėtų. 1986 metais „Boston Celtics“ į lygą antruoju šaukimu pakvietė 22 metų 203 cm ūgio lengvąjį kraštą. Niujorko „Madison Square Garden“ arenoje ištarta krepšininko pavardė sulaukė daug ovacijų, nes jam buvo piešiama ypatinga ateitis.

Tačiau NBA lyga taip ir neišvydo šio krepšininko.

Dieną po NBA naujokų biržos – birželio 18-ąją – L.Biasas kartu su tėvu išskrido į Vašingtoną. Ten jis su „Celtics“ treneriais ir vadovybe pasirašė reklamos sutartį. L.Bias su „Nike“ sudarė 3 milijonų JAV dolerių sutartį.

L.Biasas tą patį vakarą sugrįžo į Bostoną ir sėdo į savo naują sportinį automobilį. Juo ir sugrįžo į savo kambarį Merilendo universiteto miestelyje.

Kaip paaiškėjo, tą vakarą L.Biaso automobilis buvo pastebėtas viename prasčiausių miesto rajonų, kur prekiaujama narkotikais. Nebuvo nustatyta, kas vairavo automobilį, tačiau visuomet buvo manoma, kad tai – L.Biasas. Universitetas pranešė, kad L.Biass sugrįžo 23 valandą ir tuomet su komandos draugais bei amerikietiškojo futbolo žaidėjais patraukė valgyti.

Į kambarį jis sugrįžo apie 3 valandą nakties, o 6 val. 32 min. nuaidėjo pagalbos dispečerinės telefonas. 911 numeriu policijai buvo pranešta, kad L.Biasas nekvėpuoja. Medikai jau po keturių minučių buvo jo kambaryje, tačiau krepšininkas taip niekada ir neatgavo sąmonės.

8 valandą 55 minutės buvo užfiksuota jo mirtis. Mirties priežastimi nustatyta širdies aritmija, kuri dažnai siejama su kokaino vartojimu.

L.Biasas niekada nežaidė „Celtics“ klube. Jo istorija laikoma viena didžiausių krepšinio tragedijų. Jis laikomas vienu geriausių krepšininkų, kuriam taip ir nepavyko sužaisti nė vieno mačo profesionalų lygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.