EUROLYGA 2023

325 tūkst. eurų skola: R.Javtokas akis į akį su L.Capicchioni

Beveik du dešimtmečius iš didžiojo krepšinio duoną valgantis Lietuvos rinktinės kapitonas Robertas Javtokas pastaruoju metu perpranta teisinės sistemos subtilybes. Kauno „Žalgirio“ ekipos marškinėlius vilkintis aukštaūgis prieš tris savaites, po gan ilgoko teismų maratono, buvo priverstas susitaikyti su mintimi, jog krepšinio agentūrai „Interperformances“ privalės sumokėti 325 tūkst. eurų kompensaciją.

R.Javtokui jau priteistos 325 tūkst. eurų netesybos, o P.Jankūnas vis dar bylinėjasi su „Interperformances“<br>M.Kulbio nuotr.
R.Javtokui jau priteistos 325 tūkst. eurų netesybos, o P.Jankūnas vis dar bylinėjasi su „Interperformances“<br>M.Kulbio nuotr.
R.Javtokui jau priteistos 325 tūkst. eurų netesybos, o P.Jankūnas vis dar bylinėjasi su „Interperformances“<br>M.Kulbio nuotr.
R.Javtokui jau priteistos 325 tūkst. eurų netesybos, o P.Jankūnas vis dar bylinėjasi su „Interperformances“<br>M.Kulbio nuotr.
R.Javtokui jau priteistos 325 tūkst. eurų netesybos, o P.Jankūnas vis dar bylinėjasi su „Interperformances“<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Javtokui jau priteistos 325 tūkst. eurų netesybos, o P.Jankūnas vis dar bylinėjasi su „Interperformances“<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Modestas Krukauskas

Oct 19, 2015, 7:02 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 2:07 AM

Tačiau žaidėjas nežada nuleisti rankų – praėjusią savaitę R.Javtokas akis į akį susitiko su agentūros vadovu Luciano Capicchioni.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Prieš prasidedant Eurolygos varžyboms, R.Javtokas praėjusios savaitės pradžioje pasiprašė išleidžiamas vienai dienai į Italiją. Ten pirmadienio vakarą jis pasimatė su buvusiu savo agentu L.Capicchioni, o jau antradienį pavakare treniravosi su žalgiriečiais ir rengėsi Eurolygos batalijoms.

„Buvo pokalbis su L.Capicchioni. Susitikome, pasišnekėjome. Tik tiek galiu pasakyti. Nenoriu pakenkti sau ar sutrukdyti įvykių eigą“, – lakoniškai apie neviešą susitikimą sakė R.Javtokas, pridėjęs, kad iki galimos šios istorijos pabaigos jis nenorėtų aptarinėti pokalbio detalių.

Neoficialiomis lrytas.lt žiniomis, tarp žalgiriečio ir Italijos krepšinio verslo atstovo kalbėta apie galimai kur kas mažesnę išmoką „Interperformances“ už sutarties nutraukimą, tačiau galutinį žodį turi tarti Italijos pusė: tik L.Capicchioni galėtų sumažinti drąstišką finansinę baudą lietuviui.

„Aš dariau viską sąžiningai. Čia kai kur teisinėje sistemoje yra tam tikrų spragų“, – pokalbį baigė žalgirietis R.Javtokas, lyg ir mesdamas akmenį į šalies teismų sistemą.

Mat patyręs krepšinio agentas L. Capicchioni ir jo vadovaujama “Interperformances“ dešimtmetį buvo itin Lietuvoje, o italo klientais buvo Arvydas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas, Šarūnas Jasikevičius ir dar vis sportuojantys Robertas Javtokas, Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza, Martynas Pocius ar Paulius Jankūnas.

Tačiau prieš trejetą metų viena didžiausių krepšinio agentūrų pasaulyje prarado turėtas pozicijas – garsiausi jos klientai, nusivylę agentūros darbu, trinktelėjo durimis ir pasirinko kitus agentus.

Tačiau L.Capicchioni „neužmiršo“ jį palikusių Lietuvos krepšininkų. Jis iš keturių Lietuvos krepšininkų, kurie atsisakė „Interperformances“ agentūros paslaugų – Martyno Pociaus, Pauliaus Jankūno, Tado Klimavičiaus ir Roberto Javtoko, reikalavo apie 1,44 mln. eurų.

Rugsėjo pabaigoje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pripažino ir leido vykdyti Šveicarijos sporto arbitražo teismo sprendimą, kuriame sakoma, kad už nutrauktą sutartį su agentu R.Javtokas privalo italui sumokėti 325 tūkstančius eurų.

Nagrinėtoje byloje nustatyta, kad ginčo šalys – krepšininkas ir agentas – susitarė, jog tuo atveju, jeigu žaidėjas nutrauks su agentu sutartį, nesilaikydamas įspėjamojo periodo, jis turės agentui sumokėti sumą, kuri yra lygi 25 procentams paskutinės suderėtos sutarties vertės.

Kadangi sutartis buvo nutraukta, Šveicarijos sporto arbitražo teismas priteisė iš krepšininko sutartimi nustatytas netesybas – 325 000 eurų. Tokį arbitražo sprendimą krepšininkas kvestionavo kaip prieštaraujantį viešajai tvarkai dėl pernelyg didelių baudinių netesybų priteisimo. Tačiau Lietuvos Aukščiausias teismas įpareigojo R.Javtoką vykdyti teisinį prendimą.

Tiesa, prieš tai Lietuvos apeliacinis teismas buvo neleidęs pripažinti Šveicarijos arbitražo teismo sprendimo, tačiau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas po kasacinio teismo išvadų priėmė kitokį sprendimą.

„Ieškinys vienas, o sprendimai skirtingi, – pečiais gūžčiojo dabartinis R.Javtojo ir kitų žaidėjų agentas Virginijus Bulotas. – Martynas Pocius apskritai neturės nieko mokėti „Interperformances“, P.Jankūnui ir T.Klimavičiui keliamos finansinės pretenzijos yra keturis-penkiskart mažesnės. Juridiškai, yra labai nemažai klaustukų, kalbant apie FIBA, FIBA agento licenciją, pagal FIBA nuostatas dirbančią krepšinio agentūrą. Tačiau dabar laukiame teismų sprendimų, požiūrio, o tuomet svarstysime ateities žingsnius“.

Manoma, kad galutinį taškas tarp R.Javtoko ir L.Capicchioni bus padėtas po gerų poros savaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.