EUROLYGA 2023

Lietuvis A. Karnišovas tarė „sudie“ JAV krepšinio rinktinei

Likus kelioms dienoms iki NBA čempionato pradžios „Denver Nuggets“ klube dirbantis Artūras Karnišovas pasidalijo mintimis apie artėjančio sezono favoritus ir savo galimybes ateityje prisidėti prie Lietuvos krepšinio rinktinės trenerių štabo. NBA kovų maratonas pajudės antradienį, o tarp 30 lygos komandų kelionę per 2015–2016 m. sezoną pradės ir aštuoni lietuviai.

A.Karnišovas pernai talkino JAV rinktinei, kurioje žaidė ir „Nuggets“ puolėjas K.Fariedas. Tačiau 2016 m. olimpinėse žaidynėse lietuvis amerikiečiams jau nepadės.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Karnišovas pernai talkino JAV rinktinei, kurioje žaidė ir „Nuggets“ puolėjas K.Fariedas. Tačiau 2016 m. olimpinėse žaidynėse lietuvis amerikiečiams jau nepadės.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Valančiūnas (dešinėje) su pasikeitusia „Toronto Raptors“ pasitinka ketvirtą NBA sezoną.<br>AFP nuotr.
J.Valančiūnas (dešinėje) su pasikeitusia „Toronto Raptors“ pasitinka ketvirtą NBA sezoną.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Oct 24, 2015, 8:43 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 4:59 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE. 

Lietuvos rinktinės lyderis Jonas Valančiūnas pasitinka ketvirtąjį sezoną „Toronto Raptors“ klube.

Ketvirtus metus „Houston Rockets“ žais ir Donatas Motiejūnas, dėl nugaros operacijos praleidęs praėjusio NBA sezono pabaigą ir Europos čempionatą.

A.Karnišovas ir Tomas Balčėtis netrukus pamatys, kaip atrodys „Denver Nuggets“ ekipa, prie kurios abu prisideda savo idėjomis.

„Dallas Mavericks“ tarptautinių skautų būriui vadovauja Barselonos olimpinių žaidynių prizininkas Alvydas Pazdrazdis, o dabartinis Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius vėl bus „Boston Celtics“ žvalgas.

JAV gyvenantis krepšinio teisėjas Gediminas Petraitis praėjusį sezoną debiutavo NBA ir švilpė per dvylika lygos rungtynių, taip pat per šių metų vasaros lygos kovas.

Prieš ketverius metus karjerą baigęs Žydrūnas Ilgauskas bus netoli „Cleveland Cavaliers“ klubo – pernai buvo pakviestas būti generalinio vadybininko konsultantu.

Apie NBA pirmenybes „Lietuvos rytas“ kalbėjosi su rezultatyviausiu visų laikų Lietuvos rinktinės žaidėju A.Karnišovu.

„Denver Nuggets“ generalinio direktoriaus padėjėju dirbantis 44 metų lietuvis NBA ir jos klubų struktūrose sukasi jau dešimt metų – panašiai tiek, kiek truko jo ryški karjera Lietuvos rinktinėje ir didžiuosiuose Europos klubuose.

– Artūrai, ar eidamas dabartines pareigas NBA klube jaučiatės taip pat gerai, kaip jausdavotės aikštėje? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Karnišovo.

– Dabar mano darbas yra visiškai kitoks. Nesu krepšininkas, net ir ne treneris, bet jaučiuosi gerai ir būdamas vadybininkas. Darau tai, ką mėgstu. Viskas yra susiję su krepšiniu, o tai yra labai smagu.

– „Nuggets“ klube šį sezoną yra naujas treneris (Mike’as Malone’as), naujas įžaidėjas (Emmanuelis Mudiay) ir naujas žaidėjų persirengimo kambarys.  Kokių tikslų turite šį NBA sezoną?

– Visi labai laukiame čempionato pradžios. Komandoje dirba ne tik naujas treneris, bet ir asistentai. Jie sukūrė naują žaidimo sistemą. Tikimės, kad permainos išeis į gera.

Mūsų uždavinys yra patekti į atkrintamąsias varžybas. Komandoje – daug jaunų krepšininkų. Šiemet NBA naujokų biržoje 7-am pakviestam E.Mudiay – vos 19 metų, bet jis turėtų būti mūsų starto penketo įžaidėjas.

– Ar tai, kad „Nuggets“ gretose yra net penki krepšininkai iš Europos, yra jūsų įdirbis?

– Tai visos mūsų grupės rezultatas. Gerai pažįstame Europos krepšinį, turime daug ryšių, žinių, daug važinėjame po varžybas Europoje. Žiūrėsime, kokį tai duos rezultatą.

– Kaip vertinate „Raptors“ su J.Valančiūnu galimybes šį sezoną? Praėjusį sezoną Toronto ekipa solidžiai žaidė reguliariajame čempionate, bet krito pirmajame atkrintamųjų varžybų rate. Ar patyrusiais žaidėjais Luisu Scola ir DeMarre’u Carrollu pasipildžiusi komanda yra pajėgi žengti toliau?

– Toronto klubas išlaikė branduolį, jo siekiai tikrai yra didesni nei „Nuggets“. Vakarų konferencijoje, kur žaidžiame mes, labai sunku patekti į pirmąjį aštuonetą. Rytuose iškopti į atkrintamąsias varžybas paprasčiau, nes ten daugiau lygių, sunkiai nuspėjamų komandų.

– Vienas „Sports Illustrated“ apžvalgininkų prognozuoja, kad J.Valančiūnas turėtų tapti ryškiausiu proveržiu tarp visų Atlanto pogrupio krepšininkų.  Ko galime tikėtis iš Jono per ketvirtą jo sezoną NBA?

– Labai tikiuosi, kad jis pagerins savo žaidimą šį sezoną ir gaus daugiau atsakomybės bei žaidimo laiko. Manau, vasara su Lietuvos rinktine jam buvo naudinga. Linkiu jam didelės sėkmės.

– Visų žvaigždžių savaitgalis šį sezoną vyks Toronte. Kaip vertinate J.Valančiūno galimybes pirmąkart patekti į Rytų konferencijos rinktinę?

– Praėjusį sezoną Rytų rinktinėje buvo daug žaidėjų iš „Hawks“ ekipos, kuri pirmavo Rytų konferencijoje. Manau, „Raptors“ rezultatai daug lems, ar Visų žvaigždžių rungtynėse išvysime Joną.

– Kiek nugaros operacija gali sutrikdyti Donato Motiejūno sezoną „Rockets“ klube?

– Dabar sunku pasakyti. Regis, jis jau yra arti to, kad pradėtų pratybas su komanda, bet tiksliai jo situacijos nežinau. Kartais susirašome žinutėmis, bet puikią progą pasiteirauti turėsiu kitą savaitę – mes kaip tik žaisime pirmąsias rungtynes Hjustone spalio 28 dieną.

– Ar D.Motiejūnas gali tikėtis „Rockets“ pasiūlymo pasirašyti naują sutartį dar šiais metais, o galbūt jam naudingiau tapti laisvuoju žaidėju kitą vasarą? Ar jis galėtų tikėtis panašios vertės sutarties, kaip šiemet pasirašė J.Valančiūnas (apie 64 mln. dolerių per 4 metus)?

– Sunku nuspėti, ką mano „Rockets“, o pačiam Donatui šiuo metu svarbiausia yra rūpintis, kaip sugrįžti po traumos ir likti sveikam. Visos jo mintys turi būti apie tai.

– Ar „Rockets“ klubas, vasarą mainais už keturis žaidėjus iš jūsų gavęs įžaidėją Ty Lawsoną, tapo pretendentu į NBA aukso žiedus?

– Turbūt. Visi kalba, kad jų komanda sustiprėjo, bet išvadas daryti anksti. Jų „centras“ Dwightas Howardas ikisezoninėse rungtynėse dėl traumos nežaidė. Ir kitos komandos dar nežaidė visu pajėgumu. Netrukus bus aiškiau, daug lems pirmosios 20 rungtynių.

– Ar čempione šiemet tapusi „Golden State Warriors“ komanda vėl yra favoritė?

– Ikisezoninėse rungtynėse ji neatrodė labai gerai. Galbūt žaidėjams sunku susitelkti, galbūt kontrolinių rungtynių rimtai nevertino. Manau, kad „Warriors“ bus viena iš trijų geriausių komandų Vakaruose.

Trejete tikriausiai bus „Oklahoma City Thunder“, į kurią po traumų sugrįžo Kevinas Durantas ir Russellas Westbrookas, taip pat „Los Angeles Clippers“. Rytuose daugiau nežinios, bet tikriausiai favoritas vėl bus „Cleveland Cavaliers“.

– NBA planetoje šįmet sukasi aštuoni lietuviai. Su kuriuo bendraujate dažniausiai?

– Pasikalbu su visais. Neskaitant T.Balčėčio, kurį matau kasdien, nes kartu dirbame, dažniausiai susitinku su A.Pazdrazdžiu. Jis dairosi žaidėjų „Mavericks“ klubui, aš – „Nuggets“, tad mūsų keliai dažnai susikerta tai Dalase, tai Denveryje, tai koledžų komandų rungtynėse.

Ž.Ilgauskas daugiau laiko skiria šeimai. Jis sutiko padėti treniruoti jaunimą Klivlande, tad nežinau, kiek jis dar tiesiogiai susijęs su „Cavaliers“. G.Petraitis praėjusį sezoną teisėjavo ir mūsų rungtynėms, pasikalbėjome. Smagu, kad NBA turime ir lietuvį arbitrą.

– Šiemet nebuvote atvykęs stebėti Europos čempionato. Kodėl?

– Viešėjau Europoje anksčiau – rugpjūčio mėnesį. Šįkart aplankiau kitas komandas. Mačiau Vokietijos rinktinę, kurią treniravo Chrisas Flemingas, dabartinis „Nuggets“ trenerių štabo narys. Aplankiau ir Italijos rinktinę, nes ten žaidė mūsų puolėjas Danilo Gallinari.

„Nuggets“ pasirengimo stovykla šiemet prasidėjo anksčiau, tad man reikėjo būti Denveryje. Iš ten stebėjau Europos pirmenybes.

Labai džiaugiausi dėl mūsų rinktinės – vyrai pasirodė puikiai. Nors liūdna pralaimėti finale, antroji vieta ir bilietas į olimpines žaidynes yra nuostabus rezultatas.

– Pats jau daugiau nei dešimt metų esate rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės krepšininkas (oficialiose rungtynėse A.Karnišovas yra įmetęs 1456 taškus). Kaip manote, kas pirmasis pagerins jūsų rezultatą?

– Net nežinau, kurie žaidėjai yra arčiausiai.

– Linas Kleiza – 784 taškai, 6-oji vieta. Mantas Kalnietis – 586 taškai, 11-oji vieta. Jiems tolokai iki jūsų.

– Viskas priklauso, kiek metų jie rungtyniaus Lietuvos rinktinėje.  Jei visi žais tiek ilgai, kiek Robertas Javtokas, tikrai turi galimybių mane pavyti. (Šypsosi.) Galbūt J.Valančiūnas ir D.Motiejūnas turi galimybių. Žinoma, jei žais rinktinėje ilgai.

– Pernai pasaulio pirmenybėse dirbote čempione tapusios JAV rinktinės skautu.  Ar padėsite amerikiečiams ir olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire?

– Padėjau JAV rinktinei tik pasaulio čempionate. Kitąmet to nebedarysiu, nes praleisiu daugiau laiko užsiimdamas „Nuggets“ komandos vadyba. Tikriausiai vėl daugiausia rungtynių pamatysiu per televizorių.

– Ar jus kvietė kada nors prisidėti prie Lietuvos rinktinės trenerių štabo?

– Ne, niekada. Tačiau skautas Benas Matkevičius ir kiti treneriai atlieka tikrai puikų darbą Lietuvos rinktinėje. Rezultatai iškalbingi. Manau, kad kada nors ateityje norėčiau. Kaip sakoma, niekada nesakyk „niekada“.

Bet dabar klube einu tokias pareigas, kad vasarą turiu daug darbų burdamas Denverio komandą ir man būtų sunku suderinti darbą NBA ir Lietuvos rinktinėje.

NBA – pažįstami veidai

Visas būrys anksčiau LKL klubuose žaidusių krepšininkų rungtyniaus NBA komandose šį sezoną: tai buvę „Žalgirio“ legionieriai amerikiečiai Jamesas Andersonas („Sacramento Kings“), Sonny Weemsas („Phoenix Suns“), Ty Lawsonas („Houston Rockets“), serbas Bobanas Marjanovičius („San Antonio Spurs“), buvęs „Lietuvos ryto“ žaidėjas australas Aronas Baynesas („Detroit Pistons“), dalį praėjusio sezono „Neptūne“ žaidęs amerikietis Keithas Bensonas („Miami Heat“).

Antrąjį sezoną NBA pradės lietuvių kilmės kanadietis Nikas Stauskas, vasarą iš „Sacramento Kings“ perėjęs į „Philadelphia 76ers“.

„Dallas Mavericks“ generaliniu vadybininku lieka buvęs Lietuvos rinktinės trenerių konsultantas Donnie Nelsonas.

Buvęs žalgirietis Robertas Packas šiemet dirbs trenerio asistentu „New Orleans Pelicans“ klube.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.