EUROLYGA 2023

Kritiko strėlės – į „Lietuvos ryto“ trenerio šarvus

Greita komanda, kurios vizitinė kortelė – tolimi metimai, gynyboje – sėkmingas spaudimas per visą aikštę, o namuose ji bus praktiškai nenugalima. Tokį Vilniaus „Lietuvos rytą“ mato Rūtenis Paulauskas, tačiau po šių žodžių krepšinio specialistas prideda „BET“ iš didžiųjų raidžių.

M.Nicola sulaukė daug kritikos.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Nicola sulaukė daug kritikos.<br>P.Mantauto nuotr.
„Lietuvos rytas“ ir vėl pralaimėjo „Žalgiriui“.<br>P.Mantauto nuotr.
„Lietuvos rytas“ ir vėl pralaimėjo „Žalgiriui“.<br>P.Mantauto nuotr.
„Lietuvos rytas“ ir vėl pralaimėjo „Žalgiriui“.<br>P.Mantauto nuotr.
„Lietuvos rytas“ ir vėl pralaimėjo „Žalgiriui“.<br>P.Mantauto nuotr.
„Lietuvos rytas“ ir vėl pralaimėjo „Žalgiriui“.<br>P.Mantauto nuotr.
„Lietuvos rytas“ ir vėl pralaimėjo „Žalgiriui“.<br>P.Mantauto nuotr.
P.Mantauto nuotr.
P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Martynas Suslavičius

Oct 26, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 7:43 PM

Pirmoji Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ akistata Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) sostinės komandos aistruoliams nuotaikų nepagerino. Sekmadienį Kaune „Lietuvos rytas“ 70:79 pralaimėjo „Žalgiriui“ ir atsidūrė antrojoje turnyro lentelės vietoje.

Prieš rungtynes krepšinio sirgaliai ir specialistai trynė rankomis. Gerokai savo veidus atnaujinusios ekipos dar neprasidėjus sezonui žadėjo daugiau intrigų, o „Lietuvos ryto“ gerbėjai troško išsiaiškinti, ar praėjusio sezono LKL finalo seriją 0:4 pralaimėjusi Vilniaus komanda šįkart kibs į atlapus skriaudėjams.

Nuovargis – ne ant tų pečių

Atsakymas buvo skaudus. „Lietuvos rytas“ prasčiau mėtė dvitaškius (49 proc. prieš 56 proc.), gerokai prasčiau metė ir iš toli (19 proc. prieš 50 proc.).

„Lietuvos rytas“ padarė mažiau klaidų (15 – 22), perėmė daugiau kamuolių (13 – 9), bet savo kozirių neišnaudojo.

„Lietuvos rytas“ turėjo keturias dienas pasiruošimui. Komanda galėjo treniruotis ir stebėti „Žalgirį“, bet aikštėje atrodė taip, kad kauniečiai būtų energingesni, o „Lietuvos rytas“ – pavargęs“, – sakė R.Paulauskas.

Jis prieš rungtynes buvo įsitikinęs – „Lietuvos ryto“ pranašumu turėjo tapti galimybė ruoštis rungtynėms, nes „Žalgiris“ po varginančio penktadienio Eurolygos mačo su Krasnodaro „Lokomotiv“ (74:76) neturėjo laiko atsistatyti.

„Žalgiris“ žaidė taip, kaip leido „Lietuvos rytas“. Kauniečiai nebuvo greita ekipa, nes tikrai buvo pavargę, bet „Lietuvos rytas“ sudarė tokį įspūdį, lyg varžovai buvo greitesni. Vilniaus komandai trūko ir fizinės, ir emocinės energijos“, – sakė R.Paulauskas.

Nemato gynybos

Krepšinio specialistai dar prieš „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ rungtynes pabrėžė, kad Vilniaus klubas turi lygiavertį atsarginių suolelį, todėl Marcelo Nicola rankose – geros kortos. Pasak Tomo Pačėso, geras kortas „Lietuvos rytas“ turėjo ir praėjusį sezoną, bet tada nesusiklostė aplinkybės. Dvikova su „Žalgiriu“ parodė, kad jos nesiklosto ir dabar.

„Rungtynių pradžioje puolime neišnaudojome galimybių mesti laisvi. Tai mus privertė nervintis, o tada patekom į bėdą. Ėmėme žaisti nekantriai ir kartais viską darėme per jėgą. Antrojoje pusėje žaidėme patogiau. Komanda geriau žaidė gynyboje ir sumažinome skirtumą“, – po rungtynių kalbėjo M.Nicola.

Jo komandai pavyko sumažinti 19 taškų deficitą, bet treneris tikėjosi geresnio darbo gynyboje. Pasak R.Paulausko, to paties tikėjosi ir jis.

„Lietuvos rytas“ nesugebėjo greitai atakuoti ir stabdyti greitų „Žalgirio“ atakų. Pastarasis aspektas mane labai nustebino, – sakė krepšinio specialistas. – Treneris daug kalba apie darbą gynyboje, bet tos gynybos dabar nėra. Jis vis pabrėžia, kad reikia dirbti sunkiai ir daug, bet užmiršta, kad daug ir gerai – skirtingi dalykai. Galbūt M.Nicola yra geras vyrukas, bet jam dabar trūksta kompetencijos.“

Aštrios strėlės – į trenerį

R.Paulauskas lengvai grindžia kritiką treneriui. Buvęs Maskvos CSKA, „Lietuvos ryto“ trenerių asistentas bei Lietuvos moterų krepšinio rinktinės vadovas iškart pirštu duria į Vilniaus klubo sudėtį.

„Šių metų „Lietuvos ryto“ komplektacija man tikrai patinka. Vasarą komanda atliko puikius namų darbus. Anksčiau galvojau, kad gal ši ekipa surinkta tam, kad ateityje žaistų puikiai, bet jau atėjo laikas parodyti savo veidą“, – sakė R.Paulauskas.

Tad kodėl „Lietuvos rytui“ nepavyksta išlaisvinti savo jėgų?

„Iš M.Nicolos buvo tikimasi, kad jis pagerins komandos gynybą, bet taip nėra. „Lietuvos rytas“ prieš „Žalgirį“ nepadarė nieko gero. Jis čia atvyko tam, kad padėtų komandai, bet mes to nematome. „Lietuvos rytas“ buvo pavargęs ir neįdomus. Treneris neišnaudoja visų šių žaidėjų. Esu buvęs „Lietuvos ryto“ klube ir mačiau, kad kiekvienas treneris į ekipą atneša kažką savito ir naujo, o M.Nicolai vis kažko trūksta, – kalbėjo R.Paulauskas. – Vilniaus komanda turi daug galimybių tobulėti ir gali parodyti gerą veidą, bet turi visiškai pasikeisti darbas. Man atrodo, kad treniruočių procesas vyksta netinkamai ir apgailėtinai.“

Suspindėti trukdo ir biudžetas?

R.Paulauskas negailėjo kritikos M.Nicolai, tačiau pabrėžė, kad „Lietuvos rytui“ išlįsti iš penkerius metus klubą apsupusio „Žalgirio“ šešėlio – sunku. „Lietuvos rytui“ nuo 2010 metų nepavyksta nuversti „Žalgirio“ nuo LKL sosto.

„Lietuvos rytui“ nepavyksta suformuoti specialaus branduolio. Tarkime buvo Andrius Šležas, Robertas Štelmaheris ar Simas Jasaitis, Robertas Javtokas. Tai buvo lyderiai ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. „Lietuvos rytui“ sunku ir dėl to, kad „Žalgiris“ aplink save yra sukūręs puikų mikroklimatą. „Žalgiriui“ lengviau pritraukti krepšininkus, nes ji turi vietą Eurolygoje. Savo vaidmenį atlieka ir biudžetas. Kita vertus, „Lietuvos rytas“ turi gerą sudėtį“, – svarstė R.Paulauskas.

Jis prisiminė ir 2008-2010 metais „Lietuvos rytui“ vadovavusį Rimą Kurtinaitį. „Lietuvos rytas“ 2009 metais laimėjo ULEB taurę ir dominavo kituose turnyruose.

„Naujos šviežios idėjos. Savitas komandos braižas. Štai ko reikia „Lietuvos rytui“, – sakė R.Paulauskas. – „Žalgirio“ komandoje matėme kolektyvą ir aiškią kryptį. Aš negalėčiau pasakyti, kuriuo krepšininku labiausiai pasitiki M.Nicola. Gal Nicolasu Laprovittolla? Bet kai jis pradeda gerai žaisti, sėda ant suolo. Antanu Kavaliausku? Po vienos klaidos sodinamas ir jis, nors jam gal trūksta laiko įsibėgėti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.