EUROLYGA 2023

Dešimt NBA rekordų, kuriuos vargiai kas pranoks

Jaunajai krepšinio sirgalių kartai Michaelas Jordanas yra tas žaidėjas, kuris buvo lyg ir viso NBA veidas – geriausias, šokliausias ir visų įmanomų rekordų meistras. Ar ne pasiekimas – šešiskart žaisti NBA finale ir tiek pat kartų savo ekipą „Chicago Bulls“ užtempti ant nugalėtojų pakylos bei išsidalinti gražuolius aukso žiedus. Tačiau dar ir iki „skraidančiojo Michaelio“ buvo NBA krepšininkų, kurie „kūrė“ lygos istoriją, jos rekordus, kuriuos vargu, ar kas greitai sugebės perrašyti.

M.Jordanas nėra NBA rekordų savininkas, nors jis laikomas vienu garsiausių ir žymiausių NBA žaidėjų.<br>APF nuotr.
M.Jordanas nėra NBA rekordų savininkas, nors jis laikomas vienu garsiausių ir žymiausių NBA žaidėjų.<br>APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-27 19:40, atnaujinta 2017-10-07 11:17

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

„Pasaulis neturės daugiau niekada... ne, ne M.Jordano, o Wilto Chamberlaino, kuris yra pasiekęs daugiausiai dabar jau sunkiai pasiekiamų rekordų NBA“, – rašoma dime magazine.

Tad kokie tie dešimt NBA rekordų, kuriuos vargu ar kada bus įmanoma pagerinti? Supažindiname lrytas.lt skaitytojus 70-ojo NBA sezono išvakarėse.

10.  LeBrono Jameso šešių rungtynių serija, kuriose jis įmetė ne mažiau kaip 30 taškų, o pataikymas žaidžiant buvo ne mažesnis nei 60 procentų.

Reikia manyti, kad tai buvo viena geriausių karaliaus L.Jameso serijų, kuri baigėsi 2013-ųjų vasario 14 dieną – per visų įsimylėjėlių šventę. Žaisdamas su „Oklahoma Thunder“ klubu L.Jamesas pelnė 39 taškus, tačiau pataikė „iš žaidimo“ tik 14 metimų iš 24. Tai yra, jis metė tik 58,3 proc. taiklumu.

Tačiau ši „nesėkmė“ neišmušė Karaliaus LeBrono iš pusiausvyros ir „Miami Heat“ ekipa po to dar laimėjo 27 rungtynes bei tapo NBA čempione. Manoma, kad šis rekordas nebus greitai pagerintas – nėra lygoje tokių žaidėjų, kurie tai galėtų padaryti.

9. „Los Angeles Lakers“ 33-ejų pergalių iš eilės seriją.

Šį pasiekimą „Lakers“ į NBA rekordų knygą įrašė 1972-1973 metų sezone.

8. 3265 kartai – tiek per karjerą kamuolių perėmė Johnas Stocktonas.

Tai vienas iš retų atvejų, kai teisingas požiūris į krepšinį, poilsį davė gerų rezultatų – J.Stocktonas išlieka bene universaliausio NBA krepšininko etalonu. Tiesa, „Utah Jazz“ žaidėjas tik 1988-1989-ųjų ir 1991-1992 metų sezonuose buvo geriausias žaidėjas perimant kamuolius, tačiau per 19 karjeros metų J.Stocktonas tapo rekordiniu kamuolių „vagimi“ NBA. Arčiausiai J.Stocktono buvo Jasonas Kiddas, kuris karjerą baigė prie dvejus metus, o perimtų kamuolių grafoje pas jį puikavosi skaičiai 2684.

7. 15 806 – tiek per karjerą rezultatyvių perdavimų padarė Johnas Stocktonas.

Tokį kiekį perdavimų, po kurių pelnyti taškai, buvo galima atlikti tik turint gerą partnerį. Ir jį J.Stocktonas turėjo – garsųjį „paštininką“ Karlą Malone. Tandemas „mažiukas-didelis“ Jūtos klube veikė kaip laikrodis.

Mažai kas gali pasigirti, kad per rungtynes atliko vidutiniškai po 12,6 rezultatyvaus perdavimo – ir taip visą sezoną... Niekas nesako, kada kada nors šis rekordas nebus „peržengtas“. Tačiau faktas lieka faktu – 10 tūkst. rezultatyvių perdavimų ribą NBA lygoje yra atlikę vos 4 krepšininkai.

6. Wilto Chamberlaino kova po krepšiais – atkovoti 23 924 kamuoliai.

Šį rekordą geriau pamatyti ir suprasti tik pateikus kitų garsių krepšininkų pasiekimus: garsusis Billas Russelas per 13 metų karjeros NBA sugebėjo atkovoti 21 620 kamuolių po krepšiais, Kareemas Abdul Jabbaras iki rekordo nepritraukė 4220 atkovotų kamuolių. Žinote kitą NBA krepšininką, kuris vidutiniškai per rungtynes atkodavo po 22,8 kamuolio po krepšiais?

5. Wilto Chamberlaino rekordas – 100 taškų per rungtynes.

Matyt, garsiausias mačas visų laikų NBA istorijoje – 36 pataikymai iš 63 galimų, 28-ios pataikytos baudos iš 32. Visą tai – 100-as krepšininko taškų. Tai įvyko 1962 metų kovo 2 dieną Penselvanijos Cherschy miestelyje. Varžybas, kuriose vienas NBA žaidėjas įmetė 100 taškų, matė 4124 sirgaliai, sumokėję po 2,5 dolerio. Verta išvysti už tokią kainą istorinį mačą.

4. Dešimt Michelo Jordano, kaip rezultatyviausio NBA sezono žaidėjo, titulų.

Daug ar mažai? Suraskite dar vieną tokį žaidėją. Kad ir ne NBA lygoje, kuris dešimt metų būtų geriausių iš geriausių. Pirmą kartą daugiausiai taškų įmetusiu lygos krepšininku M.Jordanas tapo 23-ejų.

3. Wilto Chamberlaino kova po krepšiais – atkovoti 55 kamuoliai per rungtynes

1960-ųjų lapkričio 24 dieną W.Chamberlainas kovojo prieš kitą aukštaūgį, taip pat NBA žvaigždę Billą Russelą ir varžovą tiesiog „sumalė į miltus“. Kol kas nė vienas iš NBA krepšininkų nepriartėjo prie 216 cm ūgio W.Chamberlaino pasiekimo. Buvo keli bandymai – 34 atkovoti kamuoliai. Net ir geriausiai kovojanti dėl atšokusių kamuolių praėjusio sezono komanda – „Oklahoma Thunder“ – vidutiniškai rinko „tik“ po 47,5 kamuolio.

2. Billo Russelo trofėjus – 11 čempionų žiedų

Nėra didesnės legendos kaip „Boston Celtics“ žvaigždė B.Russelas. Visi rodo pirštais į M.Jordaną ir kalba apie šešis jo titulus, tačiau yra žaidėjas, kuris dukart daugiau kartų džiaugėsi aukso žiedais.

Taip, galima sakyti, kad B.Russelas žaidė tuomet, kai NBA lygoje buvo perpus mažiau komandų, žaidėjų profesionalumas buvo kur kas žemesnis. Tačiau 11 titulų per 13 metų – tai jau pasiekimas.

1. Wilto Chamberlaino statistika – sezone vidutiniškai per mačą įmetė po 50,4 taško.

Vidutiniškai 50,4 taško ir 25,7 atkovoto kamuolio – tokia W.Chamberlaino statistika 1961-1962 metų sezone. Ar reikia dar ką pridėti? Nebent, kad aikštėje jis vidutiniškai taip pat išbūdavo 48,5 min. Tai geras žaidėjo sezonas? Gal baikime juokauti ir padėkime tašką – tokio sezono iki šiol neturėjo nė vienas kitas lygos krepšininkas. Ne, taškas yra per menkas... Dedame šauktuką....

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.