EUROLYGA 2023

Europos užkariautojas NBA – nebe prašalaitis

Davidas Blattas praėjusį sezoną buvo ateivis. Žalias žmogeliukas ant daugybę metų atidžiai stebėtos, bet pėdoms naujos NBA žemės. Naujajame pasaulyje jis iškart buvo apdovanotas garsiu žvaigždynu ir gavo pavojingiausią ginklą visatoje – LeBroną Jamesą. NBA spaudimas toks didelis, kad D.Blattui tikrai būtų pravertęs skafandras su modernia deguonies sistema.

D.Blattas emocingai reaguoja į veiksmą aikštėje.<br>„USAToday“/“Scanpix“ nuotr.
D.Blattas emocingai reaguoja į veiksmą aikštėje.<br>„USAToday“/“Scanpix“ nuotr.
D.Blattui NBA iššūkiai tapo kasdienybe.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Blattui NBA iššūkiai tapo kasdienybe.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Blatto ir L.Jameso santykiai – viena labiausiai aptarinėjamų „Cavaliers“ temų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Blatto ir L.Jameso santykiai – viena labiausiai aptarinėjamų „Cavaliers“ temų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jameso autoritetas komandoje kartais užgožia ir trenerį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
L.Jameso autoritetas komandoje kartais užgožia ir trenerį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Blattas per 2011 metų Europos čempionatą Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
D.Blattas per 2011 metų Europos čempionatą Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
D.Blattas pasirengęs antrajam sezonui NBA.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Blattas pasirengęs antrajam sezonui NBA.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Oct 27, 2015, 1:53 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 1:15 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Bet sezonas baigėsi, o antradienį prasideda naujasis, ir D.Blattui jau nebus klijuojama naujoko etiketė.

Žinoma, NBA pasaulis – platus, ir Europos krepšinį užkariavęs 56 metų specialistas turės ištirti naujus horizontus. Kita vertus, praėjusį sezoną jis jau vadovavo komandai NBA finale, tad vienintelis kalnas, ant kurio nėra tekę stovėti, – nugalėtojų.

„Aš priėmiau iššūkį prisitaikyti prie kitokio žaidimo ir beveik kitokio pasaulio, kuris skiriasi nuo visų, kuriuose teko pabūti. Buvo sunku, nes kiekvieną dieną turi išmokti kažką nauja“, – praėjusį sezoną po 2:4 „Golden State Warriors“ ekipai pralaimėtos finalo serijos apibendrino D.Blattas.

NBA sezonas Lietuvos laiku prasidės naktį iš antradienio į trečiadienį

Šį sezoną jo laukia ne ką lengvesnis darbas. „Cavaliers“ klubas ir sirgaliai šįkart tikisi tik NBA čempionų žiedų. To nori ir LeBronas Jamesas su komanda, tad NBA užkulisiuose abejonių nėra – jeigu D.Blatto šoviniai skries pro šalį, treneris galės susikrauti lagaminus ir sugrįžti į Eurolygos galaktiką.

Ir vėl traumos

„Cavaliers“ – finalo komanda, bet norint jį pasiekti teks prasimušti kelią. „Warriors“ kurpia karūnos išsaugojimo planą, o NBA „Sostų žaidimo“ scenarijų nutarė išplėsti ir nemažai kitų ekipų. Pretendentei „San Antonio Spurs“ komandai žiedai leistų įrodyti, kad lygoje dar yra vietos senukams, „Los Angeles Clippers“ krepšininkai savo sirgaliams suteiktų piktdžiugos ginklą prieš „Lakers“ gerbėjus. Atsigriebti turi ir „Oklahoma City Thunder“ – sugrįžus Kevinui Durantui žiedai tapo įmanoma misija.

D.Blatto laukia dar daugiau spaudimo, o sezoną jis pradės užrakinęs savo arsenalą.

L.Jamesas treniruojasi su komanda, bet vargu ar rungtyniaus su „Chicago Bulls“ per atidarymo rungtynes. Dvi injekcijos į klubo megažvaigždės kūną sufleruoja, kad nesibaigus skausmams, L.Jamesas gali gulti ant operacinės stalo, o „Cavaliers“ ir šįkart taptų sužeistu žvėrimi.

Didžiojo trejeto narys Kyrie Irvingas sugrįš tik sausį, o 40 milijonų JAV dolerių kainavęs Imanas Shumpertas negalės kovoti mažiausiai tris mėnesius.

Kelį skauda vidurio puolėjui Timofėjui Mozgovui, o praėjusį sezoną iš šalies svarbiausias kovas stebėjęs Kevinas Love'as dar mėgina įsivažiuoti.

Praėjusį sezoną D.Blattas ne kartą išgyveno, kad komandą retina traumos. Atrodo, kad sukaupta patirtis pravers ir šįkart.

Perprato NBA mechanizmą

Į traumuotųjų sąrašą galima įrašyti ir D.Blattą. Jam neseniai prireikė operacijos dėl Oslerio sindromo. Tai paveldima liga, kuria sergant kraujagyslės tampa trapios ir gali dažnai kraujuoti. Kraujavimas gali pasireikšti nedidelėmis raudonomis dėmėmis ant veido, burnos, lūpų ar nosies. Jeigu kraujavimas prasidėtų į smegenis ar plaučius, pasekmės galėtų būti labai sunkios.

D.Blattui operacijos prireikė dėl gana dažnai iš nosies tekančio kraujo.

Dabar jis šimtu procentų susitelkęs į darbą.

O jo – daug.

L.Jamesas praleido didžiąją dalį pasirengimo sezono, o „Cavaliers“ per septynis draugiškus mačus laimėjo vos kartą. Keršytojų sugrįžimo odė prarado gražų viršelį, bet NBA specialistai įsitikinę – Klivlandas šį sezoną turėtų džiaugti čempionų trofėjumi.

„Aš neprieštarauju ir visiškai suprantu, kad laukia daug kritikos, daugelis badys pirštais. Bus ir įvairiausių kalbų. Viskas gerai. Dabar geriau nei kada nors suprantu, kaip veikia visa NBA mašina. Juk ir pats esu jos dalis“, – sakė D.Blattas.

Treneriui tvirtumo tokiose situacijose, kai jį spaudžia sirgaliai ir žiniasklaida, suteikia tikėjimas savo darbu.

„Galiausiai už tave kalba rezultatai ir atsidavimas“, – sakė jis.

Santykiai su žvaigžde – vėl antraštėse

D.Blattas ir L.Jamesas ir šį sezoną turėtų atsidurti virtualiame porų konsultacijos kambaryje. Į NBA žengęs treneris iškart į savo rankas gavo L.Jamesą, ir JAV žiniasklaida sumirgėjo nuo kalbų apie tarpusavio trintį.

D.Blatto bičiulis Kęstutis Kemzūra dar prieš NBA finalo seriją siuntė linkėjimus treneriui ir portalui lrytas.lt pasakojo, kad kai kurios prieš dvejus metus Tel Avivo „Maccabi“ treniravusio stratego ir NBA žvaigždės bendravimo detalės – tiesiog žiniasklaidos išpūstas burbulas.

Žinoma, buvo ir vaizdo įrašų. Kaip kad epizodas, kai L.Jamesas pastūmė D.Blattą į šalį, kai kilo ginčas su teisėjais. Buvo ir JAV krepšinio specialistų istorijų. Viena jų – apie tai, kaip L.Jamesas atlieka keitimus ir užgožia trenerį.

„Tuo konkrečiu momentu L.Jamesas norėjo Davidą apsaugoti. Tai nebuvo nepagarbos ženklas, – apie vaizdo įrašą tuomet kalbėjo K.Kemzūra. – Tik nereikia pamiršti NBA specifikos. Tu turi geriausią žaidėją, ir jis turi imtis iniciatyvos. Treneris privalo padaryti taip, kad varžovas kuo mažiau galėtų jam pakenkti.“

Ir dar net neprasidėjus reguliariajam sezonui L.Jameso ir D.Blatto santykiai vėl atsidūrė „Cavaliers“ priešakyje.

„Abu turime tuos pačius tikslus. Abu suprantame, ko norime vienas iš kito. Jis – nuostabus žmogus ir unikalus krepšininkas. Vienas geriausių istorijoje, – sakė D.Blattas. – Mūsų bendravimas – procesas. Reikia išmokti, kaip geriausia su juo dirbti.“

Lyderis suprato vertę

D.Blattas neslėpė – dirbti su L.Jamesu lengva nebuvo, bet visi bandymai susitarti virto pagarba.

„Nukelčiau kepurę dešimt kartų, – sakė treneris. – Net nežinau, ar pasaulyje dar yra tokių žaidėjų, kurie turi tiek dirbti. Jis kasdien turi būti vis geresnis. Suprantu, kad jis turi būti ypatingas, nes tik visas darbas jį daro unikalų. Taip, su juo bendrauti ne visada lengva, bet pasaulyje daugiau nėra tokių, kaip jis.“

Praėjusį sezoną ne tik D.Blattas taikėsi prie L.Jameso. Vyko ir atvirkštinis procesas. Iš „Miami Heat“ į Klivlandą sugrįžęs L.Jamesas nenustygo vietoje ir norėjo greito kelio į sėkmę, o tada – NBA trofėjų. Dabar niekas nesikeičia, bet alkis – dar didesnis.

„Dabar žinau, ką mes galime. Praėjusį sezoną prieš pirmąsias rungtynes nežinojau mūsų pajėgumų. Žinojau tik tai, kad procesas bus ilgas. Jis tęsiasi ir dabar, bet nebesvarbu, kas įvyko. Atėjo naujas sezonas. Mums patinka, kad progresavome, bet atėjo naujas sezonas“, – sakė L.Jamesas.

Praeities trofėjai –po dulkėmis

D.Blattas nuo 1993-iųjų, kai pradėjo dirbti treneriu Izraelyje, Europoje iškovojo daug trofėjų. Jis keletą kartų vadovavo „Maccabi“ ekipai, Stambulo „Efes Pilsen“, Maskvos „Dynamo“, Tesalonikų „Aris“, Trevizo „Benetton“ komandoms. Dvigubą JAV ir Izraelio pilietybę turintis krepšinio specialistas ir dirbo Izraelio rinktinės asistentu, ir pats vadovavo šiai ekipai. 2006–2012 metais jis vadovavo Rusijos rinktinei, kurios skandalų šešėliuose vis pasigirsta nostalgija krepšinio genijui.

Būtent D.Blattas su Rusijos rinktine 2007 metais iškovojo Europos čempionato auksą, o 2011-aisiais Lietuvoje – bronzą. Po metų Londono olimpiadoje jis laimėjo bronzą.

Praėjus 21 metams nuo trenerio karjeros pradžios, atėjo ir jo šlovingiausia valanda. 2014 metais D.Blattas tapo Eurolygos čempionu ir metų treneriu. Su „Maccabi“ jis laimėjo Izraelio lygos ir taurės trofėjus.

Tais pačiais metais D.Blattas pasibeldė į NBA duris, nors pirmojo NBA vyriausiojo trenerio iš Europos (jeigu D.Blattą šimtu procentų galima tokiu vadinti) vardas buvo klijuojamas Ettore Messinai ar Željko Obradovičiui.

„Cavaliers“ pasiūlymo D.Blattas ilgai nesvarstė ir pasiryžo didžiausiam nuotykiui gyvenime. Kai tik pastatė koją ant naujosios NBA žemės, visa praeitis išsitrynė. Amerikiečiams nė motais visi D.Blatto laimėjimai Europoje.

Pasižymėti įmanoma tik NBA.

„Lūkesčiai dideli. Tikslai – aukšti. Pergalė ir sėkmė privalo ateiti, ir mes tai suprantame. Mes puikiai suprantame, kas esame, kur esame ir ką turime, – sakė D.Blattas. – Turime tikėti savimi, nes puikiai žinome, su kuo dirbame. Žinome apie savo potencialą. Spaudimas negali mūsų sulėtinti, nes tai – darbo dalis. Priimk iššūkį. Susitaikyk su juo. Gyvenk juo. Siek jo.“

Ar pavyks?

Pamatysime antrajame „Europos užkariautojas D.Blattas užvaldo NBA“ sezone.

Straipsnyje panaudotos „bleacherrepor.com“, „espn.go.com“, „Associated Press“ citatos.

Pirmieji NBA sezono mačai:

„Atlanta Hawks“ – „Detroit Pistons“

„Chicago Bulls“ – „Cleveland Cavaliers

„Golden State Warriors“ – „New Orleans Pelicans“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.