EUROLYGA 2023

Interviu su M. Nicola – atsakas kritikams ir prašymas palaukti

Marcelo Nicola iš asistentų ar Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubo darbuotojų išgirdo apie jam išreikštą kritiką, bet dėl jos pernelyg nesinervina. Kai sekmadienį „Lietuvos rytas“ 70:79 pralaimėjo pirmąjį LKL sezono derbį Kauno „Žalgirui“, argentinietis nervingai truktelėjo marškinių apykaklę ir prakalbo apie nesėkmę.

M.Nicola susirūpinęs, bet tikina, kad komanda greitai pasieks norimą tikslą.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Nicola susirūpinęs, bet tikina, kad komanda greitai pasieks norimą tikslą.<br>M.Kulbio nuotr.
Treneris „Lietuvos ryto“ sirgaliams dėkojo už palaikymą.<br>P.Mantauto nuotr.
Treneris „Lietuvos ryto“ sirgaliams dėkojo už palaikymą.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Nicola norėtų didesnio krepšininkų pasitikėjimo savo jėgomis.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Nicola norėtų didesnio krepšininkų pasitikėjimo savo jėgomis.<br>P.Mantauto nuotr.
M.Nicola susirūpinęs, bet tikina, kad komanda greitai pasieks norimą tikslą.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Nicola susirūpinęs, bet tikina, kad komanda greitai pasieks norimą tikslą.<br>M.Kulbio nuotr.
„Lietuvos ryto“ komanda dar stiprina tarpusavio gijas.<br>M.Kulbio nuotr.
„Lietuvos ryto“ komanda dar stiprina tarpusavio gijas.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Nicola patenkintas, kad N.Laprovittola prisitaiko prie Europos krepšinio, bet neslepia – tobulėti yra kur.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Nicola patenkintas, kad N.Laprovittola prisitaiko prie Europos krepšinio, bet neslepia – tobulėti yra kur.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Martynas Suslavičius

2015-10-27 10:21, atnaujinta 2017-10-07 14:37

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

O po jos kibo į darbą.

Ar krepšinio specialistų ir „Lietuvos ryto“ gerbėjų ar varžovų sirgalių kritika jį sužeidė?

„Visa tai – kalbos. Pagrįsta kritika – svarbi, bet mes ir patys matėme savo problemas. Faktas, kad turime žaisti geriau ir faktas, jog mėginame tai daryti“, – lrytas.lt sakė M.Nicola, kai vilkėdamas sportinį kostiumą pirmadienį ruošėsi vakarinei treniruotei.

44 metų argentinietis šį sezoną mėgaujasi savo rankomis statyta komanda. Praėjusio sezono viduryje jis pakeitė Virginijų Šeškų, tad savo rankose turėjo ir svetimų kortų. Per vasarą M.Nicola pats prisidėjo prie „Lietuvos ryto“ komplektacijos, kurią ne kartą gyrė krepšinio specialistai.

Bet po rungtynių su „Žalgiriu“ visi pabrėžė – „Lietuvos rytas“ puikus ant popieriaus, bet aikštėje kažko trūksta.

„Mums dar reikia laiko. Sezonas jau prasidėjo, todėl suprantu, kad daug laiko nėra. Tikiu, kad komanda greitai pradės žaisti tokį krepšinį, kokį turėtų“, – sakė M.Nicola.

„Lietuvos rytas“ pirmiausia turėtų sutvirtėti psichologiškai ir aikštėje nutiesti supratimo gijas, o tada ims žaisti taip, kaip numatė buvęs sunkusis kraštas. M.Nicola apie tai kalbėjo tvirtai ir nupiešė būsimąjį „Lietuvos ryto“ veidą.

O kaip dėl pasipylusios kritikos?

M.Nicola į ją atsakė šaltu veidu. Kartais atsakymus galvojo ilgiau, o kartais klausiamai žiūrėjo ir žodžius bėrė iškart.

„Teisintis nenoriu. Mes pasieksime savo tikslą“, – sakė strategas.

Interviu lrytas.lt M.Nicola pasakojo apie žaidėjus, kuriais labiausiai pasitiki, kalbėjo apie Tomo Pačėso ir Rūtenio Paulausko kritiką, Kauno „Žalgirį“ ir savo patirtį.

– Kuo šie metai skiriasi nuo praėjusių?, – lrytas.lt paklausė M.Nicolos.

– Pirmiausia – kartu su klubo vadovais visą vasarą statėme komandą. Šį sezoną pradėjau nuo pat pradžių, galėjau parengti komandą. Kitaip tariant, viskas geriau. Turėjau progą nuo pat pradžių skiepyti savo krepšinio filosofiją, įgyvendinti idėjas. Į klubą atvykau praėjusio sezono viduryje ir radau tokią komandą, kokia ji buvo. Buvo problemų, reikėjo jas spręsti. Šįkart viską galėjau ruošti nuo pradžių.

– Kokia yra toji M.Nicolos krepšinio filosofija?

– Kiekvienas treneris turi savo požiūrį į krepšinį. Man patinka kieta gynyba ir agresyvus žaidimas puolime. Kietas žaidimas gynyboje suteikia progą pakankamai lengviems taškams greitose atakose. Tai geriau nei nuolat žaidžiant penki prieš penkis.

– Bet šiandieną nesate patenkintas savo komandos gynyba?

– Mes žaidžiame tai pakildami, tai nusileisdami. Gynyba turi būti daug solidesnė, kietesnė ir agresyvesnė. Mums nepavyksta to pasiekti. Judėjimas tarp žaidėjų dar nėra automatinis, tad tam reikia laiko.

Suprantu, kad sezonas prasidėjęs ir komanda neturi daug laiko, todėl turime paskubėti. Teisintis nenoriu, bet faktas, kad turime patobulėti.

– Komandos trūkumas – nesusižaidimas?

– Tai viena iš detalių. Matome, kad trūksta automatinio veikimo gynyboje. Turime taisykles gynyboje ir visi turi jų laikytis. Tiesiog turime pasiekti tai, kad visi suprastų, ką daro ir darytų tai, ką turi.

– Daug kalbate apie gynybą. Ar pagrindiniu jūsų ginklu turėtų būti zoninė, ar gynyba vienas prieš vieną?

– Man patinka vienas prieš vieną, bet jeigu reikia, kartais prašau zoninės gynybos. Kartais reikia jos griebtis, kad išvengtum tam tikrų situacijų.

– Per rungtynes su „Žalgiriu“ gynėtės abiem stiliais. Ar visi jūsų krepšininkai – pajėgūs gintis vienas prieš vieną su „Žalgirio“ žaidėjais?

– Jie turėtų būti ir mes to siekiame. Dar kartą pakartosiu – turime žaisti geriau. Prieš „Žalgirį“ naudojome ir zoninę gynybą. Tai padėjo sumažinti skirtumą ir sugrįžti į mačo ritmą, bet kaip matėme, to neužteko.

– Po pralaimėjimo „Žalgiriui“ spaudos konferencijoje atrodėte nervingas. Koks jausmas ir vėl pralaimėti Kauno komandai?

– Buvau nusivylęs. Niekada nėra malonu pralaimėti. Kalbu apie bet kurią komandą. Tai buvo pirmosios rungtynės su „Žalgiriu“ ir per jas pamatėme, kad privalome parodyti kitokį veidą. Mums reikia daugiau pozityvumo, tikėjimo, agresyvumo. Turime būti solidesni tiek fiziškai, tiek taktiškai ar psichologiškai.

– Ką turite mintyse, kai sakote „solidesni“?

– Nedaryti per daug klaidų iš eilės. Klaidos yra žaidimo dalis, bet jeigu suklydai puolime – nepataikei ar praradai kamuolį, turi sugrįžti ir atidirbti už tai. Po tokio puolimo gynyboje reikia žaisti kietai. O jeigu nepavyko gintis, tuomet turi atsigriebti atakuodamas. Taip žaisi solidžiai ir svarbiausia – nedarysi trijų ar penkių klaidų iš eilės.

– Klaidų skaičius dažnai priklauso ir nuo atakų organizatoriaus. Kaip vertinate Nicolaso Laprovittolos žaidimą?

– Faktas, kad jam, kaip ir visai komandai, reikia žaisti geriau. Tačiau jis tobulėja ir aš matau, kad jis prisitaiko prie Europos krepšinio žaidimo. Krepšinio intensyvumas nuo jo ankstesnių komandų skiriasi ir jam vis geriau pavyksta įsilieti.

N.Laprovittola su „Žalgiriu“ savo rankose laikė vadeles.

– Ar jautėte papildomą spaudimą prieš rungtynes su „Žalgiriu“?

– Spaudimas yra visuomet. Prieš kiekvienas rungtynes. Jis tik didėtų, jeigu pralaimėtume Kėdainių „Nevėžiui“, Pasvalio „Pieno žvaigždėms“, tad nereikia kalbėti vien apie „Žalgirį“. Ši komanda sukurta pergalėms, todėl turime laimėti visada.

Skirtumo nėra – kiekvieną kartą turime mėginti laimėti.

– Ką po rungtynių sakėte savo krepšininkams?

– Kalbėjome apie taktiką ir psichologinius dalykus. Tiesiog pasakiau kalbą.

– Esate karšto būdo treneris ar bendraujate ramiai?

– Mėginu žaidėjams paaiškinti, ką jie turi daryti. Paprasta. Jeigu jie nesupranta, tada kartais reikia kalbėti kiečiau.

– O kaip jums sekasi bendrauti su krepšininkais? Ar tarpusavio ryšys – geras?

– Viskas gerai. Kai kurie žaidėjai mane žino nuo praėjusio sezono. Su naujokais kartais mėginame geriau vienas kitą suprasti. Jie mėgina prisitaikyti ir daryti tai, ko prašau. Visa tai – tobulėjimo proceso dalis.

– Po rungtynių su „Žalgiriu“ jūsų adresu pasipylė nemažai kritikos. Lietuviams treneriams būna karščiau, nes jie mato žinutes socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. Ar jums nėra lengviau, nes esate užsienietis?

– Sunku pasakyti. Visos rungtynėms mums – svarbios. Juk nėra nė vienų, kurias galėtume sau leisti pralaimėti. Tai, kad rungtynės su „Žalgiriu“ – ypatingos ir taip aišku. Visi gerokai anksčiau pradeda apie jas kalbėti, krepšininkai į tai reaguoja.

Bet man svarbiausia – ne kalbos, o tai, kad komanda turi įgauti daugiau pasitikėjimo. Krepšininkai ir visas klubas turi tikėti savimi.

– Prieš rungtynes su „Žalgiriu“ buvo kalbama, kad viena stipriųjų „Lietuvos ryto“ pusių turėjo būti tritaškiai. Tačiau jūsų komanda tritaškius mėtė 19 procentų taiklumu. Pataikėte vos 3 tritaškius iš 16-os.

– Turime tikrai gerus metikus. Manau, kad krepšinyje tarp tolimų ir metimų iš vidutinio nuotolio turi būti balansas. Mes privalome surasti tą balansą. Savaime suprantama, kad taiklių tritaškių turi būti daugiau, todėl komandai reikia sukurti progas. Tritaškiai neturi būti laukiniai – visa komanda turi dirbti dėl to, kad krepšininkas galėtų mesti tritaškį.

Ar tai darysi įmesdamas kamuolį į baudos aikštelę ir traukdamas varžovus, ar kitaip, sukursi geresnes progas. Kai bus geresnės progos, bus geresnis procentas.

Su „Žalgiriu“ nepataikėme tiek tritaškių, kiek turėjome. Kai kurie metimai skriejo iš laisvų pozicijų, bet nepataikėme.

– Prieš rungtynes buvo manoma, kad vienu „Lietuvos ryto“ ginklų taps „Žalgirio“ tvarkaraštis. Kauno komanda penktadienį žaidė įtemptas rungtynes Eurolygoje ir neturėjo laiko ruoštis, bet R.Paulauskas pabrėžė, kad aikštėje vaizdas buvo atvirkščias – tartum jūsų komandos žaidėjai buvo labiau pavargę.

– Rungtynių pradžioje mums nesisekė atakuoti. Tiesiog nepavyko pelnyti lengvų taškų. Turėjome gerų progų, bet nepataikėme. Komanda ėmė nervintis ir tai turėjo daug įtakos. Kai žaidi susinervinęs ar skubėdamas ir nepasitikėdamas savimi, prasideda problemos.

„Žalgiris“ – labai patyrusi komanda, todėl tuo pasinaudojo. Mums buvo labai sunku pakeisti rungtynių ritmą.

Nekalbėsiu apie „Žalgirio“ rungtynes penktadienį, nes čia svarbiausia tai, kaip žaidėme mes. Krepšininkai pradžioje turėjo parodyti daug daugiau energijos.

– Ar „Žalgiris“ jus kažkuo nustebino?

– Ne. Tai gera komanda, todėl tikėjomės jų gero žaidimo. Mes buvome pasirengę rungtynėms, tačiau nepavyko žaidime pritaikyti tam tikrų detalių, kurios galėjo suteikti pranašumų.

– R.Paulauskas teigė, kad jam būtų sunku pasakyti, kuriuo žaidėju labiausiai pasitikite „Lietuvos ryto“ komandoje. Kam patikėtumėte paskutinius metimus?

– Aš tikrai pasitikiu savo krepšininkais, bet mes turime patobulėti. Komandai reikia dar labiau susiburti. O žaidėjų, kurie gali mesti, mes tikrai turime. Tarp jų – ir tie, kuriems laisvai galima patikėti paskutinės sekundės metimus.

Rokas Giedraitis – jaunas, bet gali prisiimti atsakomybę. N.Laprovittola kartu su Antanu Kavaliausku gali sukurti geras progas ir taškus. Jų duetui galima laisvai patikėti paskutinę ataką. Gediminas Orelikas jau praėjusį sezoną įrodė, kad sudėtingi metimai jam – ne problema. Ir tai – tik keletas iš visų.

Bet man krepšinis – komandinis žaidimas. Neturėtų nutikti taip, kad mačo pabaigoje vienas vyrukas spręstų visas problemas. Tiesiog turime pasiekti taip, kad rungtynių pabaigoje jau turėtume pranašumą.

– Buvo užsiminta, kad galbūt jums trūksta kompetencijos ir patirties. Ypač tada, kai reikia žaisti su komandomis, kuriuose treneriai turi didesnį žinių bagažą.

– Aš nenoriu teisintis. Patirtis – darbo dalis ir ją galima įgyti. Aš iš savęs stengiuosi išsunkti viską. Negaliu skirti daug energijos kitų žmonių nuomonėms. Nelyginu savęs su didžiaisiais treneriais, bet juk ir Philas Jacksonas, Željko Obradovičius ar Ettore Messina karjeras pradėjo be patirties. Jie yra geriausi treneriai pasaulyje, bet kažkuriuo metu jie neturėjo tos patirties.

Neprikalbėsiu, nes vienintelis mano atsakymas – dar daugiau darbo ir tos patirties įgijimas. Čia esu tam, kad padėčiau krepšininkams ir komandai žaisti geriau.

Tomas Pačėsas lrytas.lt sakė, kad praėjusį sezoną „Lietuvos rytas“ turėjo geresnę sudėtį nei „Žalgirio“. Jis teigė, kad geresnę sudėtį turi ir šį sezoną. Jis pabrėžė, kad kalba apie komandos visumą ir lygiaverčius žaidėjus. Bet visa tai – ant popieriaus. Aikštėje matėme kitokį vaizdą.

– Nenorėčiau aptarinėti kitų nuomonės, nes jų – daug ir įvairių. Faktas, kad norėdamas būti pranašesnis aikštėje turi daug dirbti ir kurti tarpusavio ryšį. Krepšininkai turi aikštėje pritaikyti visas pamokas.

Galiu pasakyti, kad turime labai gerus krepšininkus, bet vis dar siekiame tapti labai gera komanda. Toks mūsų tikslas.

– Kaip manote, kada tai nutiks?

– Tikiuosi, kad labai greitai. Turime ir toliau sunkiai dirbti ir mėginti tapti stipresni psichologiškai. Galime vienas kitam padėti pasiekti tikslų.

– Ir kaip įsivaizduojate jūsų „Lietuvos ryto“ komandos žaidimą, kai ji pasieks tą tašką?

– Geriausias būdas žaisti puolime – viską pradėti nuo agresyvios gynybos. Mūsų krepšininkai tai gali. Turime dvylika gerų krepšininkų, todėl galime sau leisti dažnus keitimus. Gynyboje galime sukurti pasitikėjimą savimi, kuris puolime atneš dividendus.

Gynyba į raktas tiek į gerą žaidimą greitose atakose, tiek poziciniame krepšinyje. Stipri gynyba – komandos stuburas.

– Tai jūs paprasčiausiai sirgalių prašote dar šiek tiek palaukti, o tada „Lietuvos rytas“ parodys tikrąjį veidą?

– Mūsų sirgaliai – puikūs. Jie mus palaiko nuo sezono pradžios ir tai padeda krepšininkams labiau pasitikėti savimi. Mes tapsime dar geresne komanda. Esu tikras, kad visi vieni kitus suprantame ir gerbėjai mato, kad vyrukai atiduoda visas jėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.