EUROLYGA 2023

Startai NBA: Kristapas Porzingis – geresnis už Joną Valančiūną

Kol Jonas Valančiūnas antradienio naktį Oklando mieste sunkiai sprendė „Warriors“ gynybos ir puolimo pinkles, Niujorke „Madison Square Garden“ arena šėlo matydama istorinį latvio Kristapo Porzingio vakarą.

K.Porzingis karjerą NBA pradėjo užtikrinčiau nei J.Valančiūnas.
K.Porzingis karjerą NBA pradėjo užtikrinčiau nei J.Valančiūnas.
J.Valančiūnas ir „Raptors“ – duobėje.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
J.Valančiūnas ir „Raptors“ – duobėje.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis su trenksmu įsiveržė į NBA.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
K.Porzingis su trenksmu įsiveržė į NBA.<br>AP ir AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Nov 19, 2015, 9:03 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 9:39 PM

Dvidešimtmetis 221 cm ūgio K.Porzingis sužaidė rezultatyviausias karjeros rungtynes NBA. Latvis pelnė 29 taškus (dvitaškiai: 8/15, tritaškiai: 2/2, baudų metimai 7/7) ir atkovojo 11 kamuolių.

Šiais metais NBA duris pravėręs ir iš pradžių „Knicks“ sirgalių švilpimo susilaukęs K.Porzingis savo galingu žaidimo stiliumi, kuriuo neigia stereotipus apie europiečius NBA, užsitarnavo ne tik aistruolių, bet ir klubo vedlio Carmelo Anthony malonę.

„Jis vis dar mokosi, bet šios rungtynės jam buvo svarbios. Tai didelis žingsnis į priekį. Jis kontroliavo savo žaidimą puolime, pataikė metimus, buvo agresyvus. Esu tikras, kad tai – tik vienas iš daugelio jo šou“, – sakė C.Anthony.

Per pirmąsias dešimt rungtynių NBA K.Porzingis vidutiniškai renka po 12,8 taško ir sugriebia 8,6 atšokusio kamuolio. Jam vis dar sunkiai sekasi prisitaikyti NBA arenose – tikslą pasiekia 40,7 procento metimų iš žaidimo, tačiau tai bene vienintelė bėda, su kuria jis ilgainiui susidoros, neabejoja ekspertai.

Ir visa tai – vos per 25 minutes žaidybinio laiko.

Pagal šiuos statistiniu rodiklius latvis ženkliai lenkia J.Valančiūną, kuris į NBA iš Vilniaus „Lietuvos ryto“ atvyko 2012 metais. Tada penktu numeriu pašauktas lietuvis sunkiai rado vietą lygoje per pirmąsias dešimt rungtynių.

Jis aikštėje praleisdavo po 20 minučių ir rinkdavo 7,6 taško. J.Valančiūnas pridėdavo ir po 5,1 atkovoto kamuolio.

Vienintelė grafa, kurioje J.Valančiūnas buvo pranašesnis tik įžengęs į NBA – taiklumas iš žaidimo. Lietuvis krepšį atakuodavo 48 proc. taiklumu.

Verta pastebėti, kad mūsiškio ir K.Porzingio žaidimo stiliai yra labai skirtingi – kol J.Valančiūnas tik dabar pradeda dažniau žaisti ne tik po krepšiu, K.Porzingis mėgsta atakuoti iš toli, o per rungtynes išmeta po du tritaškius.

Akivaizdu, kad K.Porzingis į NBA žengė užtikrinčiau – tą patvirtina ir liaupsės, kurių jis sulaukė ne tik iš ekipos trenerio Dereko Fisherio, bet ir „Knicks“ legendos Patricko Ewingo.

D.Fisheris turi įdomią teoriją, kodėl latviui taip gerai sekasi pritapti NBA.

„Tai atrodo labai paprasta. Bet puikios jo anglų kalbos žinios ir gebėjimas bendrauti šia kalba jam padeda pritapti. Jam nekyla problemų, kai reikia suprasti, kas liepiama. Todėl nesu nustebęs, kad jam taip sekasi“, – spėjo D.Fisheris.

„Jis yra jėga, su kuria reikia skaitytis. Atrodo, kad Kristapas puikiai pritaps „Knicks“ ekipoje.

Jis aukštas, tačiau puikiai atakuoja iš toli. Mano laikais, tokio ūgio vyrukai žaisdavo baudos aikštelėje. Bet Kristapo žaidimas – įvairiapusiškas. Jo žaidimo stilius yra tinkamas NBA lygai, kokia ji yra dabar“, – latvį vertino ir P.Ewingas.

Gražių žodžių K.Porzingiui negailėjo ir J.Valančiūno treneris Dwane'as Casey.

„Jis man primena vyruką, vardu Dirkas Nowitzki. Kristapas turi potencialo tapti svarbių akimirkų žaidėjų. Jis neturi baimės. Jo ūgis jam padeda kovoti dėl kamuolių. Jam riba – tik dangus“, – pridėjo J.Valančiūno treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.