EUROLYGA 2023

Krepšininkai trenerio kostiumu: penki NBA deimantai

S.Kerras jau pirmaisiais metais tapo NBA čempionu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.Kerras jau pirmaisiais metais tapo NBA čempionu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.Skilesas trumpai dirbo ir Europoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.Skilesas trumpai dirbo ir Europoje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Fisheriui trenerio pareigas skyrė legendinis NBA strategas Philas Jacksonas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Fisheriui trenerio pareigas skyrė legendinis NBA strategas Philas Jacksonas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Kiddas visam laikui paliko savo pėdsakus NBA įžaidėjų metraštyje ir mėgina tą patį padaryti trenerių sąraše.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Kiddas visam laikui paliko savo pėdsakus NBA įžaidėjų metraštyje ir mėgina tą patį padaryti trenerių sąraše.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Riversas garsus dėl savo emocijų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
D.Riversas garsus dėl savo emocijų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.Kerras jau pirmaisiais metais tapo NBA čempionu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
S.Kerras jau pirmaisiais metais tapo NBA čempionu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 4, 2015, 10:04 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 6:05 AM

Krepšininko aprangos keitimas į trenerio – nieko nauja. Lietuvoje turime Joną Kazlauską, Rimą Kurtinaitį ir daugelį kitų. Pernai batelius ant vinies pakabino ir asistentu dirbti pradėjo ir Šarūnas Jasikevičius, iš kurio tikimasi, jog būtent jis ateityje taps elitiniu treneriu. 

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE

Progų yra daug ir jau šiandien galime matyti, kaip buvę puikūs įžaidėjai įsitvirtina galingiausių klubų vietose. Vieniems reikia daugiau laiko, o kiti buvę krepšininkai staigiai perėmė trenerių kultūrą ir jau vadovauja stipriausios pasaulio lygos NBA komandoms.

Pateikiame penkis buvusius žinomus NBA  krepšininkus, kurie tiesiog gimę treniruoti.

Beje, sąraše – keturi įžaidėjai, tad 39 metų „Žalgirio“ trenerio asistentui Š.Jasikevičiui tai geras ženklas.

Derekas Fisheris (41 metai), „New York Knicks“

Žaidėjo karjera: NBA praleido 18 sezonų. Trylika iš jų – „Los Angeles Lakers“ komandoje, kurią buvo palikęs, o tada sugrįžo. D.Fisheris su „Lakers“ iškovojo penkis NBA čempionų žiedus ir ne kartą atliko perdavimus nenugalimajam Los Andželo klubo duetui Kobe Bryantui ir Shaquille'ui O'Nealui. Paskutinius sezono metus praleido „Oklahoma City Thunder“ komandoje.

Trenerio karjera: Sužaidęs 1287-ąsias rungtynes 2013–2014 metų sezoną, jis baigė karjerą „Oklahoma City Thunder“ komandoje, o tada įžaidėją pasamdė „New York Knicks“ prezidentas legendinis Philas Jacksonas. Ph.Jacksonas yra treniravęs D.Fisherį „Lakers“ komandoje ir patikėjo šiam vyriausiojo „Knicks“ trenerio postą. Per pirmąjį D.Fisherio sezoną „Knicks“ laimėjo 17 mačų ir pralaimėjo 65. „Knicks“ šį sezoną iš anksto nurašė, kad vėliau galėtų kilti ir gautų aukštą NBA naujokų biržos šaukimą. D.Fisherio trenerio karjeros spinduliams teko vieta dayntis su ne itin malonia istorija. Treneris pateko į geltonosios spaudos puslapius, kai įsivėlė į skandalą su buvusiu „Lakers“ komandos draugu Mattu Barnesu. Esą D.Fisheris susitikinėjo su buvusia M.Barneso žmona.

Jasonas Kiddas (42), „Milwaukee Bucks“

Žaidėjo karjera: Į Šlovės muziejų patekusio 193 cm ūgio įžaidėjo karjera NBA tęsėsi devyniolika metų. 1994 metais pradėta odisėja buvo pažymėta trigubais dviženkliais. Jis karjerą baigė vidutiniškai pelnydamas 12,6 taško, atlikdamas 8,7 rezultatyvaus perdavimo ir atkovodamas 6,3 kamuolio per beveik 1400 mačų.

Trenerio karjera: Baigęs karjerą 2013-aisiais J.Kiddas tapo „Brooklyn Nets“ treneriu. Kai ši franšizė buvo Naujajame Džersyje, jis joje žaidė 7 sezonus. „Nets“ J.Kiddui įteikė būrį brangių NBA krepšininkų. J.Kiddas pasiekė 44 reguliariojo sezono pergales ir 2014 metų NBA atkrintamųjų serijoje peržengė „Toronto Raptors“ barjerą, bet buvo kalbama apie daug trenerio ir vadovų nesutarimų. Ir kai J.Kiddo bei „Nets“ vadovų diskusijos į darnų planą neišsirutuliojo, šis buvo iškeistas (NBA galima mainyti ir trenerius. – Red.) į „Milwaukee Bucks“. 2014–2015 metų sezoną „Bucks“ baigė turėdama 41 pergalę ir tiek pat pralaimėjimų. Būtent atvykus J.Kiddui Milvokio ekipa pridėjo 26 pergales.

Steve'as Kerras (50), „Golden State Warriors“

Žaidėjo karjera: S.Kerro žaidimo dienos buvo nepastebimos. Vidutiniškai per rungtynes jis pelnydavo 6 taškus ir atlikdavo 1,8 rezultatyvaus perdavimo. Nepaisant to, įžaidėjui pavyko pasikinkyti sėkmę. S.Kerras buvo Michaelo Jordano partneris per žvaigždės antrąjį reidą „Chicago Bulls“ komandoje. Su M.Jordanu S.Kerras laimėjo 1996 ir 1998 metų NBA čempionų žiedus. Vėliau dar du į savo sąskaitą įrašė su „San Antonio Spurs“ komanda.

Trenerio karjera: S.Kerrui vyriausiojo trenerio pareigos „Golden State Warriors“ komandoje buvo skirtos pernai. Jis pakeitė kitą iš žaidėjo į trenerių pusę perėjusį Marką Jacksoną. Kadangi S.Kerras pats buvo krepšininkas, analitikai stebėjo jo pasirinkimus ir neretai lygino sprendimus su jo sprendimais aikštėje. Tik šįkart jam sekėsi gerokai geriau. „Warriors“ iškovojo 67 pergales, ir S.Kerras pasiekė rekordą – per pirmąjį sezoną jokiam naujam treneriui nėra pavykę tiek laimėti. Tačiau didžiausią prizą plenė kiek vėliau, kai finale „Warriors“ pranoko „Cleveland Cavaliers“ ir iškovojo NBA čempionų žiedus.

Dabar S.Kerras sveiksta po dviejų nugaros operacijų.

Docas Riversas (54), „Los Angeles Clippers“

Žaidėjo karjera: D.Riversas NBA žaidė trylika metų (1983–1984 ir 1995–1996) ir daugeliui įsiminė, kaip trumpus senojo NBA stiliaus šortus pamėgęs atakuojantysis gynėjas. Aštuonis sezonus jis praleido „Atlanta Hawks“ komandoje ir vidutiniškai pelnydavo 10,9 taško, atlikdavo 5,7 rezultatyvaus perdavimo bei perimdavo 1,8 kamuolio. 1988 metais jis žaidė Visų žvaigždžių rungtynėse.

Trenerio karjera: D.Riverso perėjimas į trenerių stovyklą buvo sklandus. Jis prasidėjo 1999 metais ir jau 2000-aisiais „Orlando Magic“ strategas tapo Metų treneriu. „Magic“ gretose jis praleido ketverius metus. O po devynių sezonų „Boston Celtics“, tarp kurių – 2008 metų NBA čempionų žiedai, D.Riversas buvo iškeistas į „Los Angeles Clippers“ komandą. „Clippers“ ekipoje jis yra žaidęs 1991–1992 metais. D.Riversas „Clippers“ komandoje taip pat yra atsakingas ir už krepšinio operacijas. Per trenerio karjerą jis iškovojo 700 pergalių ir patyrė 524 pralaimėjimus.

Scottas Skilesas (51), „Orlando Magic“

Žaidėjo karjera: S.Skilesas žinomas ir Europos krepšiniui, nes 1996–1997 metais žaidė Salonikų PAOK komandoje, iš kurios dėl traumų jau buvo susiruošęs išvykti, bet gavo progą dirbti vyriausiuoju treneriu. Jis NBA praleido dešimt sezonų ir žaidė penkiose komandose. Jam priklauso lygos rekordas pagal per vieną mačą atliktų rezultatyvių perdavimų skaičių. Jų jis atliko 30.

1990–1991 metų sezoną jis buvo išrinktas labiausiai patobulėjusiu NBA žaidėju.

Trenerio karjera: 1997 metais S.Skilesas baigė savo darbą Graikijoje ir buvo pakviestas padirbėti „Phoenix Suns“ trenerio asistentu. 1999 metais jis užėmė komandos vyriausiojo trenerio postą. Per pirmuosius trejus metus jis dukart nuvedė komandą iki atkrintamųjų. Jis taip pat treniravo „Chicago Bulls“ ir „Milwaukee Bucks“ komandas. Tačiau šią vasarą „Magic“ sugrąžino vieną mėgstamiausių sirgalių krepšininkų į namus. Jis tapo dvyliktuoju „Magic“ treneriu istorijoje.

Tekstas parengtas pagal portalo „thestar.com“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.