EUROLYGA 2023

Šarūno Jasikevičiaus „Žalgiris“: aistringas, grubus ir greitas

Paulius Jankūnas įsiveržė į baudos aikštelę, pritraukė kelis „Olympiakos“ žaidėjus, perdavė kamuolį į baudos aikštelę įkirtusiam Renaldui Seibučiui, o šis akrobatiniu metimu pelnė du taškus su pražanga. Visa „Žalgirio“ arena pakilo ant kojų, o kauniečiai triumfavo.

Š.Sakalauskas įvertino kauniečių pasikeitimus.<br>P.Mantauto nuotr.
Š.Sakalauskas įvertino kauniečių pasikeitimus.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2016, 1:42 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:02 AM

Jie 75:55 sumindė Eurolygos vicečempionus iš Pirėjo ir įsirašė pirmą pergalę „Top-16“ etape, po trijų skaudžių pralaimėjimų.

Šarūnui Jasikevičiui tai buvo dviguba šventė – jis pasiekė pirmą pergalę Eurolygoje, vilkėdamas vyriausio trenerio kostiumą.

„Ji ypatinga tuo, nes dirbi, stengiesi ir pamatai, kad eini teisingu keliu. Žinote, mūsų sporte nėra laiko švęsti – jau tuoj pat laukia kiti du mačai. Na, šiandien dar turime galimybę pašvęsti, tačiau jau rytoj pradėsime galvoti apie LKL. Galiu pasakyti taip – pasitikrinau, kad esame teisingame kelyje“, – po mačo sakė Š.Jasikevičius.

Aikštėje atrodė, kad žalgiriečiai kiekvienoje atakoje nori tiesiog nušluoti „Olympiakos“ krepšininkus – tokios aistros ir atsidavimo žalgiriečiai nerodė jau seniai.

„Matėme, kaip „Žalgiris“ nedrebėjo ir net parodė „Olympiakos“ komandai, kad gali už juos žaisti dar kiečiau – atsakė grubumu. Žalgiriečiai morališkai atrodė labai tvirtai“, – pastebėjo krepšinio treneris Šarūnas Sakalauskas.

– „Žalgiris“ tiesiog sumindė „Olympiakos“. Ar visa tai – dėl trenerio pasikeitimo?, Lrytas.lt paklausė Š.Sakalausko.

– Trenerio pasikeitimas bet kuriai komandai duoda psichologinį impulsą – įvyksta sukrėtimas. Dažniausiai jis būna teigiamas – pagerėja ekipos mikroklimatas, žaidimas. Bet tas pagerėjimas būna trumpas, jeigu naujas trenerių kolektyvas tik ateina ir neranda problemos, kodėl komanda nežaidė gerai.

Vien tik dėka gerų pratimų, pagarbos negausi. Svarbu bendravimas, pašnekesiai, trenerio įvaizdis ir treniruočių procesas.

Jeigu komanda pamato, kad treneris surado priežastis, kurios neleido žaisti geriau, tai duoda vaisių. Tas pagerėjimas tęsiasi ilgai. Manau, kad „Žalgirio“ atveju matome antrą variantą.

Š.Jasikevičius – patyręs žaidėjas, iš vidaus žinantis rungtynių eigą ir apčiuopiantis varžybines problemas. Jo bendravimas tinka komandai, kiek matome iš kūno kalbos – yra žaidėjų noras, klausymas, reikalavimų išpildymas.

– Ką pakeitė Š.Jasikevičius?

– Jis stengiasi žaidėjams suteikti pasitikėjimą, kad jie tikėtų ką daro. Atsirado didesnis greitis, judėjimas puolime. Treneris reikalauja, kad žaidėjai greitai judėtų ne tik puolime, bet ir gynyboje. Puolant greičiau juda kamuolys.

Gynyboje vienas prieš vieną nevengiama fizinio kontakto.

– Žalgiriečiai tapo agresyvesni?

– Taip, matome agresyvesnį žaidimą, paremtą fizine jėga ir kontaktu gynyboje. Matėme, kaip „Žalgiris“ nedrebėjo ir net parodė „Olympiakos“ komandai, kad gali už juos žaisti dar kiečiau – atsakė grubumu. Žalgiriečiai morališkai atrodė labai tvirtai

– Kauniečiai metė vos šešis tolimus metimus. Kodėl imtasi tokios taktikos?

– Tokia rungtynių eiga. Jei matai, kad taškus pelnai iš kitų vietų, nebūtina nutraukti to, kas tau sekasi.

Matėme, kad „Žalgiris“ greičiau žaidžia ir tas greitis padėjo atkovojus kamuolį, bėgant į priekį. Tai padidina mobilumą. Lengviausia taškus pelnyti iš po krepšio ir baudų metimais. Kauniečiai stengėsi tą išnaudoti – jei „Olympiakos“ to nesustabdė, tai nereikia ir to kito ginklo.

Ir taip, „Žalgiriui“ trūksta patikimo snaiperio.

– Išvyksta M.Kalnietis. Kokio žaidėjo dairysis Š.Jasikevičius?

– Tokio kalibro kaip buvo pats Šaras – gero metiko ir gero įžaidėjo. Bet tokie žaidėjai yra žvaigždės ir tokių Europoje yra nedaug (juokiasi).

– Į Kauną turėtų atvykti jaunasis vokietis Isiahas Hartensteinas. To užteks, kad būtų sutvarkyta spraga po krepšiu, kai traumą gavo Robertas Javtokas?

– Ne, tikrai ne. Nes iškrito R. Javtokas – ką tai reiškia? Milžiniška patirtis ir gynyba, komandos lyderis – galintis kalbėti, kažką pasakyti, patarti. Jaunas vokietis to padaryti negali.

Manau, kad „Žalgirio“ treneriai žino, ko jiems reikia – tikro vidurio puolėjo ar sunkiojo krašto. Reikia žaidėjo, kuris galėtų mesti iš toli, prasiveržti ir kartu būtų fiziškai galingas.

– Tad kauniečiams trūksta dviejų aukšto lygio žaidėjų?

– Žiūrint kokių tikslų jie siekia – jei šį sezoną nori kažką nuveikti Eurolygoje, tada taip. Jeigu ruošiasi kitam sezonui, galima kviesti mažiau žinomus žaidėjus, bet žinant jų stipriąsias ir silpnąsiais puses juos pasiruošti kitam sezonui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.