EUROLYGA 2023

LKL klubų legionieriai: kiekybė nustelbia kokybę, bet perlų yra

Kas svarbiau – kokybė ar kiekybė? Nors LKL šį sezoną pasirodė daugiau nei pusšimtis užsieniečių, žiūrovai neišvydo tokio lygio legionierių kaip Tyusas Edney, Chuckas Eidsonas ar Jamesas Andersonas.

„Neptūno“ gynėją D.Ewingą specialistai vadina įdomiausiu LKL legionieriumi.<br>„Indrė Pix“ nuotr.
„Neptūno“ gynėją D.Ewingą specialistai vadina įdomiausiu LKL legionieriumi.<br>„Indrė Pix“ nuotr.
Po pertraukos į Lietuvą grįžęs havajietis D.Low – rezultatyviausias LKL žaidėjas.<br>M.Kulbio nuotr.
Po pertraukos į Lietuvą grįžęs havajietis D.Low – rezultatyviausias LKL žaidėjas.<br>M.Kulbio nuotr.
Ianas Vougioukas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ianas Vougioukas.<br>M.Patašiaus nuotr.
K.Brownas.<br>M.Kulbio nuotr.
K.Brownas.<br>M.Kulbio nuotr.
S.Butterfieldas.<br>M.Kulbio nuotr.
S.Butterfieldas.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Ewingas.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Ewingas.<br>M.Kulbio nuotr.
J.Grantas.<br>Indrės-Pix nuotr.
J.Grantas.<br>Indrės-Pix nuotr.
O.Hanlanas.<br>M.Patašiaus nuotr.
O.Hanlanas.<br>M.Patašiaus nuotr.
D.Low.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Low.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Marei.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Marei.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Pavkovičius.<br>M.Kulbio nuotr.
M.Pavkovičius.<br>M.Kulbio nuotr.
J.Randle'as.<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Randle'as.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Mar 13, 2016, 10:23 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 9:45 PM

Nuo krepšininkų iš Liberijos ar Argentinos iki 26 amerikiečių.

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) komandos varžybose šį sezoną registravo net 55 legionierius.

Šis skaičius jau nepasikeis, nes šią savaitę užsitrenkė žaidėjų perėjimų langas ir liko tik mažas plyšys – komandos pasipildyti gali jaunesniais nei 21 metų lietuviais krepšininkais.

Nors dalis užsieniečių išvyko, o keli dar nedebiutavo, prabėgus trims ratams LKL čempionate galima padaryti išvadas apie šio sezono Lietuvos krepšinio svetimšalius.

Stipriausi LKL klubai šiemet pakeitė savo užsienio politiką.

Skirtingai nei kelis pastaruosius sezonus, kai rėmėsi 2–3 legionieriais, „Žalgiris“ šiuo metu yra įregistravęs net septynis.

„Lietuvos ryto“ komanda įprastai anksčiau turėdavo daug svetimšalių žaidėjų, bet šį sezoną pradėjo su vienu, o dabar turi tris užsieniečius.

Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Pasvalyje šį sezoną rungtyniauja po penkis užsieniečius, kurie šį sezoną surenka po 40–55 proc. komandų taškų.

„Šiemet labai daug legionierių, galbūt daugiausia per lygos istoriją, bet kodėl mūsų krepšinio varžybose, išskyrus pačių stipriausių tarpusavio mačus, tribūnos dažnai būna apytuštės? Mat žmonės nori matyti ką nors išskirtinio, – „Lietuvos rytui“ sakė buvęs „Žalgirio“ krepšininkas ir sporto direktorius Vitoldas Masalskis. – Aš, atėjęs į „Žalgirio“ ir CSKA rungtynes, su malonumu sekiau tą mačą, nes džiaugiausi matydamas aukšto lygio Maskvos klubo legionierius: kaip jie mąsto aikštėje, kaip priima sprendimus mesti į krepšį, kaip vykdo komandines užduotis. Tokie yra ir Madrido „Real“ gynėjai.

LKL varžybose buvo Sonny Weemsas, Ty Lawsonas. Dabar mūsų legionieriai nėra tokios aukštos prabos. Galbūt kartais verta paaukoti pinigų, kurie sugrįžtų per žiūrovus? Kartais geriau turėti kelis ryškesnius žaidėjus nei daug atsarginių.“

Šį sezoną LKL arenose ryškiau spindi savos žvaigždės: Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Renaldas Seibutis, Deividas Gailius, Donatas Zavackas, Artūras Gudaitis.

„Klubų vadovai sugebėjo išsaugoti daug pajėgių lietuvių krepšininkų, kurių kainos pastaraisiais metais irgi kiek pakilo, – pažymėjo buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas Rolandas Jarutis. – Neverta svajoti, kad šalia aukšto lygio lietuvių žaidėjų dar būtų ir brangių legionierių.

Reikia pasirinkti: vienas aukštos klasės legionierius ir pigesni lietuviai arba geri lietuviai ir keli vidutiniai legionieriai.

Toks pasirinkimas – visada didelis galvos skausmas klubų vadovams.“

R.Jaručio nuomone, suprantama, kad iš legionierių norima ir prašoma daugiau nei iš vietos krepšininkų.

„Ir man per savo karjerą ne kartą yra tekę būti legionieriumi – visur reikalavo daugiau atsakomybės nei iš savų. O dabar kalbame apie Lietuvą – krepšinio šalį, kurioje netrūksta gerų žaidėjų. Tad legionieriai privalėtų būti gerokai geresni už vietos žaidėjus.

Taip, legionieriai kainuoja mažiau už aukšto lygio Lietuvos krepšininkus, bet išmintingiau investuoti į savus“, – dėstė buvęs Mariupolio „Azovmaš“ klubo sporto direktorius.

Kartu su krepšinio specialistais „Lietuvos rytas“ išrinko dešimt įdomiausių šio sezono LKL legionierių.

Miljanas Pavkovičius

Sezoną „Lietkabelis“ pradėjo su įžaidėju Brandonu Woodu, kuris buvo tapęs rezultatyviausiu LKL, bet amerikietis verždavosi kovoti ne visose rungtynėse.

Panevėžiečiai apkaltino B.Woodą traumos simuliavimu (kalbama, kad panevėžiečiai nufilmavo, kaip B.Woodas iš mašinos išlipa lengvai, bet į salę jau žengia šlubuodamas) ir į jo vietą pakvietė M.Pavkovičių.

34 metų serbas nėra toks rezultatyvus, bet rikiuojasi antras lygoje pagal rezultatyvius perdavimus.

„Atėjus treneriui Kaziui Maksvyčiui, Panevėžio komandai reikėjo tokio žaidėjo, – apie M.Pavkovičių kalbėjo R.Jarutis. – Serbas gerai organizuoja atakas, o taškus Panevėžyje yra kam pelnyti.

Tai pasiteisinęs pirkinys, radęs ryšį su kitais, ypač Panevėžio aukštaūgiais iš Balkanų šalių.“

Kenas Brownas

Sausio mėnesį „Lietuvos ryto“ ekipa papildęs 180 cm ūgio amerikietis yra vienas greičiausių lygos žaidėjų ir rezultatyviausias tarp trijų Vilniaus komandos užsieniečių.

„Mažasis vilniečių įžaidėjas yra toks stichinis, – K.Browną apibūdino V.Masalskis. – Gali gerai sužaisti prieš silpnesnes komandas, tačiau nebus geriausias žaidėjas kovojant su stipriais varžovais.

Jo stiprioji pusė – gynyba. Dėl to K.Brownas tikriausiai ir buvo įsigytas.“

Pabrėždamas trenerio Tomo Pačėso gebėjimus pasirinkti žaidėjus, R.Jarutis vis dėlto mano, kad K.Brownas ir kiti du vilniečių legionieriai neatitinka „Lietuvos ryto“ lygio.

„Visi „Lietuvos ryto“ legionieriai niekuo neišsiskiriantys, – tiesiai rėžė buvęs „Lietuvos ryto“ krepšininkas. – Galima sakyti, kad finalinėse LKL rungtynėse, jei jas pasieks, vilniečiai rungtyniaus be įžaidėjo.

Sezono pradžioje vilniečiai turėjo Nicolasą Laprovittolą, kuris tikrai yra geras krepšininkas pagal individualų meistriškumą, bet kartais ir geri žaidėjai sunkiai pritampa prie komandos.

Dabar „Lietuvos ryto“ komandos jėga liko treneris ir lietuviai krepšininkai.“

Assemas Marei

„Šiaulių“ vidurio puolėjas iš Egipto yra 204 cm ūgio, bet dažnai žaisdamas prieš aukštesnius varžovus dėl savo kovingumo yra lygos lyderis pagal atkovotus kamuolius (po 7,7 per rungtynes).

Nors šį sezoną A.Marei buvo sulaukęs pelningesnių pasiūlymų iš gimtinės klubų, jis liko Šiauliuose.

Aukštaūgis netgi yra pareiškęs, kad Egipte mielai gyventų, bet žaisti krepšinį labiau nori Lietuvoje.

Olivier Hanlanas

„Žalgirio“ gynėjas iš Kanados galingais prasiveržimais šį sezoną ne kartą parodė, kodėl „Utah Jazz“ pernai pasirinko jį NBA naujokų biržoje (42-uoju šaukimu). Tačiau 23 metų krepšininkui akivaizdžiai trūksta stabilumo.

„Sezono pradžioje kritikavau O.Hanlaną, bet aš klydau, – pripažino V.Masalskis. – Iš pradžių jam buvo parinktas ne tas vaidmuo.

Tai geras žaidėjas, bet jam reikia suteikti daugiau galimybių žaisti vienam prieš vieną.“

Galbūt kartais ir pats O.Hanlanas pasislenka į bendražygių šešėlį.

„Trūksta jo iniciatyvos, ypač lemiamu metu, – įsitikinęs R.Jarutis. – Jis dažnai perleidžia atsakomybę lietuviams P.Jankūnui, R.Seibučiui ar Edgarui Ulanovui.“

Jerai Grantas

Buvusio NBA krepšininko Harvey Granto sūnus ir buvusio NBA čempiono Horace’o Granto sūnėnas yra didžiausia „Neptūno“ jėga po krepšiais.

„J.Grantas yra daugiau gynybinio stiliaus žaidėjas. Treneris Dainius Adomaitis gerai jį panaudoja“, – apie atletišką 203 cm ūgio amerikietį sakė V.Masalskis.

„Neptūno“ legionierius pagal naudingumą yra antras visoje lygoje, į priekį praleisdamas tik Prienų-Birštono „Vytauto“ puolėją Vytautą Šulskį.

Jerome’as Randle’as

Rezultatyviausias šio sezono Australijos lygos žaidėjas tik prieš porą savaičių papildė „Žalgirį“, bet iškart tapo vienu komandos lyderių.

„Labai staigus, greitas, gali imtis iniciatyvos pats, o gali žaisti ir komandai. Bet reikia daugiau laiko jį galutinai įvertinti“, – sakė V.Masalskis.

J.Randle’ą prieš kelerius metus Ukrainoje į savo klubą pakvietęs R.Jarutis Kauno komandos įžaidėjo galimybes apibūdino drąsiau: „Neabejoju, kad jis sezono pabaigoje lems gerus „Žalgirio“ rezultatus.“

Spenceris Butterfieldas

Utenos „Juventus“ amerikietis gynėjas jau sezono pradžioje patenkintas klausėsi, kai treneris Antanas Sireika jį lygino su Arvydu Macijausku.

S.Butterfieldas moka pataikyti, o mokykloje įgyta amerikietiškojo futbolo žaidimo patirtis jam padėjo patekti ne tik į rezultatyviausių, bet ir geriausiai dėl kamuolių kovojančių LKL žaidėjų dešimtuką: baltaodis amerikietis atkovoja po 5,7 kamuolio, nors yra vos 191 cm ūgio.

„Jis visada pavojingas, nes turi lyderio savybių, – kalbėjo R.Jarutis. – Spenceris svariai padeda Utenos komandai, todėl ji šiemet vėl pretenduoja į geriausių LKL komandų ketvertą.“

Derrickas Low

Krepšininkas iš Havajų 2014 metais priėmė neįprastą sprendimą būti sezoną be krepšinio ir daugiau laiko praleisti namie su šeima. Tačiau po pusantrų metų pertraukos D.Low grįžo neprastos sportinės formos.

Gruodį papildęs Pasvalio „Pieno žvaigždes“ įžaidėjas greitai tapo rezultatyviausiu LKL krepšininku.

„D.Low – vienas sėkmingiausių LKL klubų pirkinių, – tvirtino R.Jarutis. – Jis gali pataikyti sudėtingus metimus, mėgsta atakuoti. Gal jam kiek atsiliepia pauzė karjeroje, bet jis gali dar labiau nustebinti.“

V.Masalskis pritarė: „D.Low turi labai taiklią ranką. Ne veltui laimėjo LKL tritaškių konkursą: atėjo lediniu veidu ir visus nugalėjo.“

Ianas Vougioukas

Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Eurolygoje žaidžia dar geriau nei LKL varžybose, bet ir Lietuvos pirmenybėse graikas pagal naudingumą Kauno komandoje nusileidžia tik P.Jankūnui.

„Labiausiai „Žalgiryje“ iš šio sezono legionierių man patinka I.Vougioukas, – sakė R.Jarutis. – Jis yra Kauno klubo geriausias pirkinys.

Graiko pakvietimas į komandą tikriausiai yra Š.Jasikevičiaus nuopelnas, nes jie yra žaidę drauge „Panathinaikos“ klube.

Po nesėkmingo praėjusio sezono I.Vougioukas sugrįžo į aukštą lygį. Eurolygoje jis atrodo labai gerai, o LKL jam galbūt trūksta susitelkimo.“

Danielis Ewingas

Klaipėdos „Neptūno“ įžaidėjas pelnė ne vieno krepšinio specialisto simpatijas.

„D.Ewingas turbūt yra pats geriausias LKL legionierius šį sezoną, – kalbėjo R.Jarutis. – Pažinau jį dar dirbdamas Mariupolio klubo direktoriumi – jau tada jis išsiskyrė ne tik talentu, krepšinio išmanymu, bet ir profesionalumu už aikštės ribų.

D.Ewingas nėra tipiškas įžaidėjas – jis dar labiau tinka atakuojančiojo gynėjo pozicijai. Bet galima pagirti „Neptūno“ ekipos trenerį D.Adomaitį, kuris puikiai naudoja D.Ewingą abiejose pozicijose.“

Karjeros pradžioje NBA, o paskui Eurolygos klubuose patirties pasisėmęs 32 metų 191 cm ūgio amerikietis šį sezoną yra įdomiausias legionierius ir V.Masalskiui.

„Galbūt jo praba ne auksinė, bet netoli aukso, – sakė buvęs „Žalgirio“ sporto direktorius. – Ne veltui „Žalgiris“ norėjo D.Ewingą perpirkti.“

Visi 2015–2016 m. sezono LKL legionieriai

„Žalgiris“: J.Randle’as (JAV; vidutiniškai pelno 12 taškų, 4,5 rez. perd.), O.Hanlanas (Kanada; 8,2 tšk., 2,2 rez. perd.), K.Vecvagaras (Latvija; 5,5 tšk., 1,1 rez. perd.), S.S.Vene (Estija; 4 tšk., 3,2 atk. kam.), I.Vougioukas (Graikija; 10,6 tšk., 4,1 atk. kam.), B.Motumas (Australija; 11,3 tšk., 3,8 atk. kam.), I.Hartensteinas (Vokietija; nežaidė).

Iš viso: 43,2 proc. komandos taškų.

„Lietuvos rytas“: K.Brownas (JAV; 9 tšk., 3 rez. perd.), Denysas Lukašovas (Ukraina; 3,7 tšk., 2 rez. perd.), A.Lapeta (Lenkija; 4,8 tšk., 4,5 atk. kam.); išvykęs N.Laprovittola (Argentina; 10,3 tšk.).

Iš viso: 13 proc. komandos taškų.

„Neptūnas“: D.Ewingas (JAV; 12,7 tšk., 3,8 rez. perd.), A.Brandtas (Australija; 2 tšk., 1 atk. kam.), T.Baderis (JAV; 5,7 tšk.), T.Plaistedas (JAV; 4,8 tšk., 3,8 atk. kam.), J.Grantas (JAV; 11 tšk., 6,3 atk. kam.).

Iš viso: 39,9 proc. komandos taškų.

Prienų-Birštono „Vytautas“: Serhijus Zahreba (Ukraina; dar neatvyko).

Iš viso: 0 proc. komandos taškų.

Utenos „Juventus“: S.Butterfieldas (JAV; 13,7 tšk., 5,8 atk. kam.), T.Knippas (JAV; dar nežaidė), Ch.Lewisas (JAV; 9,6 tšk., 2,9 atk. kam.).

Iš viso: 28,2 proc. komandos taškų.

„Šiauliai“: M.Scottas (JAV; 8,9 tšk., 2,5 rez. perd.), C.Ayersas (JAV; 9,3 tšk., 2,3 atk. kam.), D.Dudzinskis (JAV; 11,9 tšk., 4,9 atk. kam.), D.Bubalo (Kroatija; 6,6 tšk., 3,5 atk. kam.), A.Marei (Egiptas; 11,8 tšk., 7,7 atk. Kam.); išvykę D.Knightas (JAV; 4,5 tšk.), R.Gumeniukas (Ukraina; 1).

Iš viso: 54,8 proc. komandos taškų.

„Lietkabelis“: M.Pavkovičius (Serbija, 8,1 tšk., 4,9 rez. perd.), J.Love’as (JAV; 8 tšk., 2,1 rez. perd.), M.Iličius (Serbija; 8,4 tšk., 3,6 atk. kam.), A.Krapičius (Kroatija; 0), J.Žuža (Kroatija; 6,8 tšk., 1,5 atk. kam.); išvykęs B.Woodas (JAV; 17,7 tšk.), B.R.Rossas (JAV; 2,3), A.Vairogas (Latvija; 1,7).

Iš viso: 41,1 proc. komandos taškų.

„Pieno žvaigždės“: D.Low (JAV; 14,9 tšk., 4,9 rez. perd.), L.Radosavljevičius (Serbija; 6,8 tšk., 2,8 atk. kam.), A.Agafonovas (Ukraina, 10 tšk., 4,1 atk. kam.), S.Timofejenka (Ukraina; dar neatvyko), R.Moore’as (JAV; 14,2 tšk., 2,8 rez. perd.); išvykę D.Carteris (JAV; 13 tšk.), D.Mavinas (JAV; 4,4), L.Blausas (Latvija; 4,7).

Iš viso: 49,6 proc. komandos taškų.

„Nevėžis“: E.McKnightas (JAV; 0) O.Kolčenka (Ukraina; 7,2 tšk., 2,8 atk. kam.), G.Johnsonas (JAV; 7,4 tšk., 2,4 atk. kam.), T. Kingas (JAV; 9,6 tšk., 6,1 atk. kam.); išvykę S.Nimley (Liberija; 10 tšk.), Ch.Frazieras (JAV; 2), G.Džeranija (Gruzija, 1).

Iš viso: 31,1 proc. komandos taškų.

„Dzūkija“: J.Robinsonas (JAV; 9,5 tšk., 4,2 atk. kam.); išvykę A.Kobylinskis (Lenkija, 0,9 tšk.), M.Monroe (JAV; 6), N.Cvetinovičius (Serbija, 4,5), A.Lapeta (Lenkija, 9,7), J.Brodnikas (Slovėnija; 0,3).

Iš viso: 21,2 proc. komandos taškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.