EUROLYGA 2023

FIBA karas su Eurolyga: Lietuva nesivelia į mūšius ir laukia

Iš FIBA koridorių paleista didžioji krepšinio krizės šmėkla grasina sujaukti visą Europos klubinio krepšinio piramidę ir net smogti nacionalinėms rinktinėms? Ar tai tvarkos atstatymas Europos krepšinyje? Tokie klausimai girdimi iš įvairių Senojo žemyno krepšinio kampelių po to to, kai FIBA pirmadienio naktį išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad netoleruos Eurolygos rengiamo Europos taurės turnyro: jei ekipos nepereis į „FIBA-Europe“ naujai kuriamas Čempionų lygos varžybas, nukentės net ir nacionalinės ekipos.

„Žalgiris“ dar būsimą sezoną galės ramiai žaisti Eurolygoje, o „Lietuvos rytui“ teks spręsti, ar po FIBA grasinimų likti Europos taurės turnyro dalyve.<br>M.Kulbio nuotr.
„Žalgiris“ dar būsimą sezoną galės ramiai žaisti Eurolygoje, o „Lietuvos rytui“ teks spręsti, ar po FIBA grasinimų likti Europos taurės turnyro dalyve.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-22 17:47, atnaujinta 2017-05-31 22:49

„Aš, žinoma, labai abejočiau, kad FIBA puls save žlugdyti ir žudyti klubus ar rinktines. Čia daugiau yra įtakos klausimas – pagrindinė krepšinio organizacija tikisi susigrąžinti prarastas pozicijas. O dėl savotiško šantažo – aš nežinau, ar turėtume būtent dabar ką nors daryti. Kol kas neturime jokio pagrindo pradėti kelti aliarmą: neturime iš FIBA jokių oficialių raštų, Lietuvos krepšinio federacija, kaip visuomeninė organizacija, nesikreipė į mus pagalbos. Jei bus grėsmė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei, tuomet, tai bus bendras visų sporto organizacijų reikalas, bet dar kartą sakau, nemanau, kad taip toli bus žengta“, – lrytas.lt antradienį sakė Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Edis Urbanavičius.

FIBA po naujojo Čempionų lygos krepšinio turnyro pristatymo pirmadienį Paryžiuje pranešė, kad baus federacijas, kurios leis savo šalies klubams bendradarbiauti su Eurolyga. Tiesa, kol kas Eurolygos turnyre kovosiantys klubai yra ramūs – mūsiškis Kauno „Žalgiris“ ir toliau galės varžytis stipriausiame klubiniame Europos turnyre, tačiau FIBA nusitaikė į Europos taurę, kurioje ketina žaisti Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Klaipėdos „Neptūnas“.

FIBA nori, kad antro pagal pajėgumą Eurolygos rengiamo turnyro dalyviai pereitų į Čempionų lygą.

Jei nebus atsižvelgta į FIBA reikalavimą – „Lietuvos rytas“ ar „Neptūnas“ žais Europos taurėje, FIBA norės, kad Lietuvos krepšinio federacija (LKF) iš šalies pirmenybių šalintų šias ekipas. To nepadarius, grėstų Lietuvos rinktinės išmetimas iš 2017 metų Europos pirmenybių. Buvo gandų, kad FIBA galėtų uždrausti „prasikaltusioms“ nacionalinėms ekipoms pasirodyti ir 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadoje, tačiau šie gandai nepasitvirtino.

Balandžio 1 diena yra paskutinė, kai klubai turi patvirtinti savo dalyvavimą Europos taurės varžybose, tad iki to laiko turi paaiškėti daug Europos krepšinio karo niuansų. Jau žinoma, kad po pirmųjų šantažo valandų graikų Salonikų „Aris“ ir Atėnų PAOK iš Europos taurės jau „persikraustė“ į Čempionų lygą.

Lietuvoje – apmąstymų laikas

Lietuvos krepšinio federacija pranešė, kad savo poziciją dėl Europą drebinti pradėjusios krepšinio krizės ji pateiks po balandžio 26-ąją vyksiančio LKF vykdomojo komiteto posėdžio – Arvydo Sabonio vedama krepšinio organizacija pradžioje nori sužinoti dviejų klubų iš Vilniaus ir Klaipėdos galutinę poziciją, galbūt, per mėnesį naujai iškilsiančias aplinkybes, ir tik tuomet imtis veiksmų.

„Tai jau ne pirmasis nesutarimas tarp Eurolygos ir FIBA. Buvo „susirėmimų“ ir prieš 13 metų, kai FIBA kirto teisėjams: uždraudė metus savo turnyruose teisėjauti Eurolygos arbitrams“, – apie šią savaitę kylantį karą tarp komercinės Eurolygos ir FIBA organizacijos sakė Lietuvos krepšinio lygos (LKL) direktorius Romualdas Brazauskas.

Lygos vadovas tikino, kad LKL kol kas dar nėra pasirengusi išdėstyti savo poziciją nesutarimuose tarp Eurolygos ir FIBA, nors ir yra viena iš Čempionų lygos steigėjų bei turi šio turnyro akcijų.

„Tai iš esmės tai yra labiau globalus klausimas, nei vienos lygos požiūris. Šį klausimą turės spręsti ir LKL, ir Krepšinio federacija, jei bus tam tikros grėsmės komandoms ar nacionalinei rinktinei. Turėsime susėsti su Federacija ir pasikalbėti dėl galimų žingsnių. Bet dabar skubotų pareiškimų nepateiksime“, – aiškino R.Brazauskas.

Palaiko FIBA

Jei lietuviai yra įtraukti į Eurolygos ir FIBA karą, tai kitos Baltijos šalys jaučiasi ramios. Jos palaiko FIBA, nes nė viename iš Eurolygos turnyrų nėra latvių ar estų komandų.

„Žinote tą senąjį postsovietinį juokelį: reikia iš pradžių susikurti problemą ar pastatyti sunkiai įveikiamą sieną, o po to ją didvyriškai įveikti. Taip ir FIBA elgiasi dabar – ji buvo silpna, leido po savo sparnu įsikeroti komercinei organizacijai, kuriai sportiniai principai yra mažiausiai įdomūs, ir dabar su dideliu pavėlavimu bando tapti tuo, kuo ji privalėjo būti krepšinio pasaulyje. Bet kuriuo atveju, Latvija palaiko FIBA poziciją ir mato aiškią Eurolygos krepšinį žlugdančią politiką. Juk šiai lygai reikalingi tik klubai-vardai, o ne sportiniu principu kelialapius laiminčios komandos“, – lrytas.lt teigė Latvijos krepšinio sąjungos generalinis sekretorius Edgaras Šnepsas.

Tiek latviai, tiek ir estai ne vienerius metus turėjo kvietimus į Europos taurės varžybas, tačiau pasiūlymais nepasinaudojo – komandos labiau linkusios žaisti rusų rengiamame VTB turnyre arba FIBA varžybose.

„Lietuviai visada turėjo galimybių žaisti aukščiausiame lygyje – tiek „Žalgiris“, tiek „Lietuvos rytas“ ar „Neptūnas“ bandė save Eurolygoje. Tuo tarpu mūsų ekipoms – Rygos VEF ar „Ventspils“ buvo neįmanoma prasibrauti į elitines kovas. Klubai nutarė, kad geriau save išbandyti VTB lygoje, kur kovoja tie patys CSKA, „Uniks“ ar „Chimki“ bei pažaisti FIBA turnyruose. Mes planuojame į Čempionų lygą deleguoti vieną Latvijos klubą ir esame tik už tai, kad FIBA galiausiai įvestų tvarką netvarkingame Europos klubiniame krepšinyje. Juolab, kad rinktinių lygmeniu tvarka jau yra – FIBA paskelbė, kad nuo 2017-ųjų vyks atranka į Europos čempionatus ir Eurolyga privalės su tuo susitaikyti ir derintis prie FIBA“, – dėstė E.Šnepsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.