EUROLYGA 2023

Rusų krepšinio turnyro maršas – Kauno panosėje

Lietuviams tik duok žaisti krepšinį – ir net nesvarbu, su kuo žaisti ir už kieno pinigus. Ir juolab visiškai nesvarbu, ar tai kenkia valstybei, ar tai pačiai Lietuvos krepšinio federacijai (LKF). Taip galima apibūdinti situaciją, kai lyg iš giedro dangaus valstybei „nukrenta garbė“ rengti po avelės vilna užmaskuotas krepšinio varžybas, finansuojamas Rusijos su jos prezidento Vladimiro Putino pagrindiniu koziriu tarptautinėje arenoje – banku VTB.

Turnyre varžysis ir LSU komanda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turnyre varžysis ir LSU komanda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turnyre varžysis ir LSU komanda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Turnyre varžysis ir LSU komanda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-03-23 09:27, atnaujinta 2017-05-31 21:11

Kaune nuo ketvirtadienio „Žalgirio“ treniruočių sporto centre vyks „ISBL Cup“ (International Students Basketball League) varžybų antrojo etapo kovos. Tačiau po angliška abreviatūra slepiasi kur kas aiškesnis pavadinimas – rusiškasis „Meždunarodnaja studenčeskaja basketbolnaja lyga“ (MSBL).

Tai Maskvoje sukurta ir Rusijos finansuojama lyga, kurios pagrindinis prizas laimėjusiai komandai yra gan originalus – kelionė į Eurolygos finalo ketverto akistatas.

Neoficialiai teigiama, kad tai yra garsiosios VTB lygos jaunesnioji sesuo, kuri Lietuvoje jau elgiasi kaip namie – būtent ji į Kauną sukvietė komandas, o ne miestas ar ta pati LKF.

Prieš dvejus metus Lietuva ir krepšinio klubai po Rusijos invazijos į Krymą, pusiasalio okupacijos ir agresyvios politikos mūsų valstybės atžvilgiu, oficialiai atsisakė dalyvauti rusų rengiamos VTB jungtinės lygos varžybose – iš kovų pasitraukė tiek Kauno „Žalgiris“, tiek ir Vilniaus „Lietuvos rytas“, nors rusai žadėjo solidžias premijas klubams už pasilikimą lygoje. Tačiau nepraėjo ir porą metų, kai VTB kovos į Lietuvą vėl įslinko – tik pakeitusios pavadinimą.

„Nematau nieko blogo, kad pas mus atvažiuos studentai iš kitur ir pamatys, kaip gerai gyvena Lietuva. O maniškiams yra puiki proga pažaisti“, – tikino Lietuvos sporto universiteto (LSU) komandos treneris Edas Nickus, su savo krepšininkais žadantis tęsti varžybas keistoje MSB lygoje.

Į Kauną trečiadienį jau rinkosi vengrų Debreceno, Maskvos MGAFK ir Kaliningrado BFU universitetų ekipos, tačiau kas jas kvietė ir kas moka už šias varžybas Kaune – gan netikėta.

„Mes neturime pinigų. Mes neturime jokių sąsajų ir įsipareigojimų organizatoriams. Negalime sau leisti nuomoti kažką ir rengti kovas. Jie moka už viską – jei vyksta koncertas, juk atvažiuoja kažkas, užsako viską. Taip ir čia – salę, viešbučius užsakinėjome ne mes. O ar blogai, kad žaidžiame rusų rengiamoje lygoje? Tai Lietuvos futbolininkai taip pat greitai žais su Rusijos rinktine“, – kalbėjo LSU ekipos treneris E.Nickus, tikindamas, kad „muziką“ šios savaitė krepšinio koncerte užsakinėjo MSBL atstovai.

Kitą vertus, lygos nuostatuose parašyta, kad transporto, varžybų rengimo, salės, teisėjų ir sekretoriato darbo ir net vandens bei mobilaus telefono varžybų komisarui apmokėjimas turi kristi ant varžybas kviečiančios pusės pečių – Kauno miesto.

„Apmoka jie. Mes turnyre atstovaujame Lietuvai“, – tikino tarp savų sienų žaisiančio, bet ne už nieką neatsakingos LSU komandos treneris.

Kas tie „jie“, galima lengvai sužinoti MSBL interneto puslapyje, kur aiškiai parašyta, kad lygos būstinė yra Maskvoje esančiame „Leningradskij prospekt“, o lygai diriguoja VTB vadovybė bei bene svarbiausi Rusijos vyriausybės valdininkai: tarp „muziką užsakančių“ yra ir VTB lygos prezidentas Sergejus Kuščenka, Rusijos premjero Dmitrijaus Medvedevo pavaduotojas Arkadijus Dvorkovičius, Rusijos teisingumo ministras Aleksandras Konovalovas, Švietimo ir mokslo ministras Dmitrijus Livanovas, Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas, dešinioji Rusijos sporto ministro Vitalijaus Mutko ranka jo pavaduotojas Pavelas Kolobkovas ir net pats VTB banko pirmininko pavaduotojas Vasilijus Titovas.

Treneris aiškino, kad LSU net ir stojamojo mokesčio ar paraiškos neteikė VTB padaliniui.

„Tai pakvietė pažaisti, mes nuvykome. Jokių paraiškų mes nesiuntėme niekur. Važiavome į Kaliningradą ir viskas. Laimėjome antrą vietą ir kovojame toliau“, – dėstė praeityje LKL Kauno „Atleto“ klubui vadovavęs strategas.

Paklausus, ar nėra E.Nickui keista, jog į Kauną komandas sukviečia VTB padalinys – MSBL ir ar yra verta žaisti lygoje, iš kurios oficialiai Lietuva pasitraukė, treneris buvo kategoriškas: „Tai tada užsidarome ir niekur nedalyvaujame. Taip geriau? Jeigu man kas pasakys, kad tai blogai, nedalyvausime toliau varžybose. Kodėl kiti universitetai prieš kelis metus galėjo dalyvauti šiose varžybose, o mes – ne?“.

Pasakius, kad kelių Lietuvos aukštųjų mokyklų krepšininkai lygoje varžėsi iki Krymo aneksijos, žinomas šalies treneris, patikino, kad sulaukus draudimo, ekipa pasitrauktų iš varžybų, tačiau negalėjo atsakyti, ar Lietuvos krepšinio federacija žino apie šią savaitę vyksiančias MSBL akistatas.

„LSU komanda tikrai neatstovauja šiose varžybose Lietuvai. Juolab Universitetas neturi jokių sąsajų su šia minėta lyga ir nepasirašė su ja jokių dokumentų. Mes neturime nieko bendro su lyga. Manau, šią iniciatyvą reikia traktuoti kaip trenerio E.Nickaus norą ugdyti jaunąją krepšininkų kartą. Nevertėtų ieškoti papildomų dalykų – treneris yra paprasčiausiai didelis krepšinio fanatikas“, – aiškino situaciją Lietuvos sporto universiteto kancleris Mindaugas Balčiūnas.

LSU buvo viena iš dviejų Lietuvos komandų, šiemet dalyvaujančių MSBL kovose. Pirmame etape Tartu mieste kovojo Klaipėdos LCC atstovai, tačiau toliau jie nežengė. Tuo tarpu LSU studentai autobusu nubildėję iki Kaliningrado pirmame etape užėmė antrąją vietą ir iš MSBL vadovybės sužinojo, kad kitas etapas vyks šalies krepšinio mekoje Kaune.

Iš viso šiame sezone MSBL varžosi 16 komandų, iš jų 7 ekipos yra iš Rusijos. Po vieną ekipą turnyre turi universitetai iš Vengrijos, Gruzijos, Baltarusijos, Estijos, Latvijos ir Ukrainos.

Praėjusiame sezone MSBL kovojo tik Rusijos ekipos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.