EUROLYGA 2023

S.Jovaiša: dabar Š.Jasikevičius gali atsigriebti tik vienu būdu

Kauno „Žalgiris“ galiausiai užbaigė, o kalbant atviriau – išvargo šį Eurolygos sezoną. Jis netapo išskirtinis žalgiriečiams – kaip ir ankstesniais metais Lietuvos krepšinio flagmanas atsitrenkė į „Top 16“ etapo uolas ir nuskendo. „Nereikia dramatizuoti. „Žalgiris“ su turima nevykusia sudėtimi sužaidė taip, kaip galėjo ir, manyčiau, kad jam už šį sezoną Eurolygoje reikėtų parašyti normalų pažymį. Galvoju, turime būti patenkinti tokiu kauniečių pasirodymu“, – teigė dabartinis Seimo narys, buvęs „Žalgirio“ ekipos žaidėjas Sergejus Jovaiša.

S.Jovaiša, Š.Jasikevičius ir P.Jankūnas.
S.Jovaiša, Š.Jasikevičius ir P.Jankūnas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2016, 4:11 PM, atnaujinta May 30, 2017, 12:53 AM

Žalgiriečiai šį sezoną Eurolygoje iš viso sužaidė 24 mačus – pirmame varžybų etape iškovojo 5 pergales ir patyrė tiek pat nesėkmių, o „Top 16“ tenkinosi vos dviem laimėjimais per 14 akistatų.

„Žalgirio“ aukomis šiame sezone tapo ir garsūs Europos klubai: pirmajame etape kauniečiai sugebėjo nurungti „Barcelona“, o antrajame – Pirėjo „Olympiakos“.

„Reikia aiškiai teigti, kad mūsų lūkesčiai buvo kur kas didesni, nei komandos galimybės. O lūkesčiai neišsipildė dėl tikrai padarytų klaidų formuojant ekipą – nepateisino pasitikėjimo užsieniečiai, taip pat neatspėta su žaidėjais, kuriuos mes vadiname Lietuvos krepšinio lyderiais ar net nacionalinės komandos kandidatais. Ir dar tas trenerių keitimas – vargu ar buvo galima buvo kažką daugiau išspausti iš komandos, jei ji nėra aukščiausio lygio“, – teigė krepšinio specialistas S.Jovaiša.

Šį sezoną visus Eurolygos mačus sužaidė penki krepšininkai: legionieriai Ianas Vougioukas, Olivier Hanlanas, Brockas Motumas ir du lietuviai – komandos kapitonas Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas.

Tačiau palyginus visų šių žaidėjų statistiką į akis krito vienas faktas – kauniečių ekipą ant savo pečių per Eurolygą šį sezoną tempė tik P.Jankūnas. Krepšininkas įmetė iš viso 296 taškus, per rungtynes vidutiniškai pelnydamas po 12,3 taško, atkovojo 149 kamuolius (vid. 6,2), atliko 37 rezultatyvius perdavimus (vid. 1,5), perėmė 21 kamuolį (vid. 0,9), tačiau padarė 43 klaidas (vid. 1,8).

Tuo tarpu legionieriai buvo tik lietuvio pagalbininkai, nors apie juos kalbėta, kaip apie potencialius lyderius: tiek B.Motumas, tiek I.Vougioukas ar O.Hanlanas neprilygo „Žalgirio“ kapitonui ir nesugebėjo jo aplenkti daugelyje iš svarbių krepšinio statistikos grafų: arčiausiai pelnomų taškų buvo graikas, kuris vidutiniškai įmetė po 11,1 taško, atkovojo vidutiniškai po 4,7 kamuolio. Tuo tarpu O.Hanlanas per visą sezoną „sukrapštė“ šiek tiek daugiau rezultatyvių perdavimų nei lietuvis – vidutiniškai per mačą tik po 1,7.

„Kas ką besakytų, tačiau vienintelis pateisinęs viltis „Žalgirio“ žaidėjas – P.Jankūnas. Tai jau antrasis jo sėkmingas sezonas, nors praėjusiame jis buvo mažiau matomas. Jam būtų galima rašyti teigiamą pažymį“, – konstatavo kadaise „Žalgirio“ komandos garbę gynęs S.Jovaiša

- Ar reikėjo šio sezono viduryje keisti „Žalgirio“ trenerius. Juk gyvenimas parodė, kad didelio perversmo kauniečių komandoje neįvyko: Gintaras Krapikas net laimėjo kur kas daugiau dvikovų nei Šarūnas Jasikevičius. Gal tai buvo „Žalgirio“ vadovybės klaida?, – lrytas.lt paklausė S.Jovaišos.

– Manau, viskas labai paprasta – kai komandoje neturi didesnio pasirinkimo, negali daug fantazuoti ar kurti kažkokią strategiją. Gintaras buvo ekipos siela, širdis ir „Žalgirio“ patriotas. Galima buvo paskirti bet kokį trenerį, tačiau ir tada, ir dabar aišku, kad ypatingo pagerėjimo nebuvo galima tikėtis ir nebus. Manau, pamatęs, kad situacija beviltiška, G.Krapikas, kad apramintų Kauno įširdusius sirgalius, atsistatydino. Bet ne jis buvo kaltininkas. Atėjęs Š.Jasikevičius taip pat kažko ypatingo nesukūrė, nes viskas atsiremia į krepšininkų pasirengimą.

- „Žalgirio“ klubo vadovybė jau prakalbo apie padarytas ekipos komplektavimo klaidas, silpnus legionierius ir davė suprasti, kad kitą sezoną labiau remsis viską į savo rankas imančiais užsienio žaidėjais. Palaikote tokį būsimą „Žalgirio“ kelią?

– Klausimas, ką „Žalgiris“ nori pasiekti ir kokie tam bus skirti pinigai. Be abejo, Kauno klubo gerbėjai yra pasiilgę rimtesnių pergalių Eurolygoje, todėl, jei finansinė sąlygos leis, būtų neblogai žalgiriečių komandoje pamatyti porą-trejetą galingesnių legionierių nei šiemetiniai. Be jų neišsiversime. Aš nenoriu kol kas berti priekaištų O.Hanlanui, B.Motumui ar net tam pačiam Jerome'ui Randle'ui – faktas, kad jie nepateisino vilčių, bet leiskime jiems bent užbaigti šį sezoną.

Bet ir lietuviai žalgiriečių klube neblizga. Reikia sudėlioti viską į vietas – „Žalgirio“ vadovybei šį sezoną tikrai nepasisekė sukomplektuoti geros komandos, su tam tikrais krepšininkais jie visiškai neatspėjo. Patys matote, kad komandoje vyksta kritimai, nuopoliai ir kalti yra tam tikri žaidėjai. Bet lieku prie nuomonės, kad šiai atkarpai, „Žalgirio“ rezultatas yra patenkinamas.

- Ar kalbėsime apie kauniečių komandos atradimus, nusivylimus?

– Šiai dienai dar yra per anksti kalbėti apie nusivylimus. Stebėjau visus žalgiriečius ir manau, kad jų galimybės visu šimtu procentų nėra išnaudojamos. Už stabilumą tik girti vertėtų P.Jankūną – tik jam nėra priekaištų, jis yra Kauno klubo ramstis. Kiti – su didelėmis problemomis, todėl ir „Žalgirio“ rezultatai nėra tokie, kurių buvo laukiama. Apie atradimus ir tikruosius nusivylimus galima šnekėti pasibaigus sezonui – tuomet būna aiškus vaizdas, kurio neiškraipo vienas ar kitas sėkmingiau sužaistas mačas.

- Kitas Eurolygos sezonas žalgiriečiams bus dar sunkesnis – visą žiemą kalbėjome apie taip vadinamą mirtininkų grupę „Top 16“ etape, tačiau jau rudenį viskas prasidės nuo mirtininkų grupės, nes ekipų bus mažiau ir jos – visos galingos. Kokia ten „Žalgirio“ perspektyva?

– Jei tik galvos plaukti pasroviui, tai bus taip pat, kaip buvo ir „Top 16“ etape. Bet manau, kad komandos vadovo Pauliaus Motiejūno tai netenkins. Aišku, kad tokios sudėties, kuri yra, tikrai neliks. Bent dalies krepšininkų. Manau, „Žalgiris“ bandys eilinį kartą suderinti kainos ir kokybės santykį. K vertus, reikėtų palinkėti, kad komanda nenuviltų mūsų kitame sezone, nes paslysti yra lengviausia.

- Ar turės tam tikrą neigiamą įtaką Lietuvos krepšinio lygos kovoms blankus „Žalgirio“ pasirodymas „Top 16“ etape?

– Tokio aukšto lygio varžybos, kokia yra Eurolyga, tik sustiprina žaidėjo pasitikėjimą savo jėgomis. Ką besakytum, tokiuose mačuose tik tobulėjama. Klausimas – kaip išnaudoti tą progresą. „Žalgiris“ turi nemažai krepšininkų, kurie Eurolygoje žaidė ne per daugiausiai , o kai kurie patyrę žaidėjai paprasčiausiai netobulėjo.

LKL lemiami mūšiai parodys, ką labiau iš Eurolygos pasiėmė kauniečiai – tobulėjimą ar blankumą. Kitą vertus, labai išgyvenu dėl kauniečių trenerio Š.Jasikevičiaus – jam, kaip jaunam strategui, būtinas nors vienas trofėjus. Nes tuomet gali dingti jo pasitikėjimas savo jėgomis. Karaliaus Mindaugo taurę jis pralaimėjo, tad jam belieka tik LKL aukso žiedai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas