EUROLYGA 2023

Buvęs Lietuvos krepšinio vadovas: „FIBA grasinimai – labai geri“

Buvęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas „FIBA Europe“ užkulisius žino ne iš nuogirdų – daugiau kaip penkerius metus svarbiausios Senojo žemyno organizacijos koridoriais vaikščiojęs sporto vadovas tikina, kad krepšinis šiomis dienomis atsidūrė ties revoliucijos slenksčiu. Ir tuo būtina pasinaudoti, kad būtų įkurta nauja organizacija Europoje ir nebūtų tokių precedentų, kurių yra šiandien.

M.Balčiūnas<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Balčiūnas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-16 18:52, atnaujinta 2017-05-28 16:20

FIBA žada po balandžio 20-osios dienos iš turnyrų bei čempionatų šalinti iš viso 14 nacionalinių rinktinių, kurių klubinės ekipos žada varžytis konkuruojančios organizacijos – Eurolygos – varžybose. Šis sumanymas sukėlė nepasitenkinimo bangą ne tik tose „nusidėjusiose“ šalyse, bet ir visoje Europoje.

„Toks žingsnis veda į aklavietę – tai dėsningas kelias į galutinę desperaciją. Tai precedento neturintis žingsnis ir juos gali žengti ir žengia tik tokios organizacijos, kurios neturi jokių galimybių išlikti, nemato absoliučiai jokių perspektyvų savo ateityje. Nes išmesti iš pirmenybių rinktines, kurios tikrai kuria ne turnyrų, bet ir paties krepšinio vertę, yra žingsnis, kurio krepšinio istorijoje dar nebuvo“, – kalbėjo dabartinis Lietuvos sporto universiteto kancleris M.Balčiūnas.

Buvęs vienas iš krepšinio federacijos vadovų aiškino, kad dabar yra puikus laikas keisti situaciją su diktatą pamėgusia FIBA.

„Šitas FIBA žingsnis yra visiška organizacijos desperacija. Bet tie grasinimai – labai pozityvus žingsnis visam krepšiniui. Kodėl? Mat kitas Europos krepšinio federacijų žingsnis turėtų būti naujos žemyno krepšinio federacijų sąjungos ar kokios nors asociacijos steigimas ir susijungimas su Eurolyga.

Galbūt vertėtų galvoti apie tam tikrą santykių nustatymą tarp naujos organizacijos ir NBA. Na, o jau po to jau būtų įmanoma šnekėtis ir su pačia FIBA, jeigu tokia organizacija apskritai dar bus“, – svarstė vyras.

M.Balčiūno manymu, dabar reikia tik surasti tuos žmones ar grupes, kurios ves naują organizaciją į priekį – gaila, bet lietuviai nėra tie, kurie galėtų būti tokie lyderiai.

„Reikia aiškiai pasakyti, kad kritinė stipriausių federacijų masė yra gavusi tą laišką iš FIBA. Tai reiškia, kad joms bus kur kas  lengviau reikšti savo poziciją. Ir šiuo momentu tarp federacijų reikia atrasti aiškų lyderį arba lyderių grupę, kurie imtųsi tų permainų, nes šis momentas yra be galo svarbus krepšinio istorijai ir perspektyvai.

Jeigu federacijos turės drąsos pripažinti nepatenkinamą situaciją su FIBA ir išlaikys poziciją, kad teisybė yra jų pusėje, iš principo tai yra kelių dienų reikalas – įsteigti tarptautinę organizaciją, kuri vienytų federacijas, pašalintas iš FIBA sistemos. Bet negaliu pasakyti, kas tai galėtų būti, – kokie žmonės galėtų tai daryti“, – dėstė LSU kancleris.

Buvęs LKF vadovas aiškino, kad FIBA organizacijai vargu ar leis Tarptautinis olimpinis komitetas įvesti savo tvarką ir žaidynėse.

„Tai tikrai nėra problema – sudėti parašus, ir jau kitą mėnesį federacijos galėtų būti susivienijusios naujoje organizacijoje. Įdomiau būtų, jeigu FIBA bandytų išbraukti Lietuvą ar Ispaniją iš olimpinių žaidynių. Tai būtų precedento neturintis faktas, ir aš manau, kad Tarptautinis olimpinis komitetas tikrai įsikištų.

Tarptautinis olimpinis komitetas šiuo atveju turėtų tapti tarpininku, kuris nustatytų santykius tarp šalių – rinktinių ir FIBA. Nes tai yra grėsmė ir pačiam olimpiniam komitetui – jis netektų tokių šalių kaip Lietuva, Ispanija, Serbija ir panašiai. Komercinis klausimas visada yra šalia sporto ir vadybos klausimo.

Tai reiškia, kad yra galimi didžiuliai finansiniai praradimai pačiam olimpiniam komitetui ir visam pasauliniam sportui. Vis dėlto krepšinis yra viena pirmaujančių olimpinių sporto šakų pagal populiarumą, televizijos reitingus. Nemanau, kad olimpinis komitetas sutiks, kad FIBA brauktų iš krepšinio turnyro galingiausias rinktines“, – konstatavo M.Balčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.