EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistai apie FIBA puolimą: „Kol kas tai - blefas“

Tarptautinė krepšinio organizacija FIBA ėmėsi ultimatumų. Savaitgalį pranešta, kad 14-a Europos rinktinių, tarp jų ir Lietuvos, yra šalinamos iš kitais metais vyksiančio Europos krepšinio čempionato. Lietuvos krepšinio federacija (LKF) puolė raminti, kad rinktinė čempionate visgi žais. Apie tai, kokius žaidimus žaidžia FIBA ir kaip tai atsilieps Lietuvos krepšiniui „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo vyriausiasis treneris Tomas Pačėsas, buvęs krepšininkas Sergejus Jovaiša bei portalo lrytas.lt sporto redaktorius Modestas Krukauskas.

Lietuvos rinktinei gresia FIBA damoklo kardas – ekipai gali būti neleidžiama žaisti Europos čempionate.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos rinktinei gresia FIBA damoklo kardas – ekipai gali būti neleidžiama žaisti Europos čempionate.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė („Lietuva tiesiogiai“)

Apr 18, 2016, 7:39 PM, atnaujinta May 28, 2017, 11:45 AM

– Treneri, FIBA paskelbė, kad rinktinė šalinama, o mūsų federacija sako nesinervuoti, kad viskas gerai ir lyg tą žinią paneigė. Ar Jūs žinote tikrąją situaciją?

– (T. Pačėsas) Dabar vyksta procesas. Matau Rusijos krepšinio federacijos prezidento A. Kirilenkos reakciją, jis nesitaiksto. Kažkokios valios primetimas yra nepriimtinas. Mūsų federacija yra laukimo stadijoje. Šią situaciją palyginčiau su „Dvylika kėdžių“ – didmeistris aukoja valdovę, pasiduodama. Galų gale pasirodo, kad didmeistris nemoka žaisti šachmatais, pats aukoja save. FIBA prezidentas P. Baumannas tokia ultimatyvia forma ir prievartos būdu stengiasi išlaikyti įtaką. Tos federacijos, kurios papuolė po kirviu, manau, yra pagrindinės krepšinio šalys su tvirta pozicija, stipriomis lygomis. Su jomis turi skaitytis, tik reikia išreikšti konsoliduotą nuomonę. Čia yra elementarus procesas, kurį buvęs LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas numatė eilę metų atgal: čia yra kelias į niekur, kai vienas žmogus nori pasisavinti krepšinio sporto šaką, kad ji tarnautų jam, o ne atvirkščiai. Mūsų federacija turi išreikšti tvirtą poziciją.

– Kaip suprasti tą neigimą? Lyg ir aišku, kad rinktinė turėtų būti pašalinta, bet federacija sako, kad neturėtų ir kad FIBA nieko naujo nepasakė.

– (M. Krukauskas) Krepšinio federacija turėtų mums visiems pasakyti, ar ji turi sąsajų su Eurolyga, nes iki trečiadienio mūsų šalis turi aiškiai pasakyti. Rinktinė kol kas nediskvalifikuota. Lietuva turi pasakyti, ar turi sutartį su Eurolyga, Eurolygos padaliniu „Euroleague Commercial“. Jeigu Lietuva neturi tokios sutarties, visi tie grasinimai yra nieko verti. Jeigu ji yra, tada atsiranda klausimas, ką daryti toliau. O apie tai federacija turėjo galvoti nuo kovo 24-os dienos, nes neva tą dieną buvo gauti pirminiai popieriai dėl galimos diskvalifikacvijos ar suspendavimo. Blogiausia tai, kad kol kas LKF sėdi stručio principu – galva panardinta į smėlį ir nežino, ką daryti.

– Pone Jovaiša, kaip Jums visa ši situacija? Kodėl šiam sprendimui pasirinktas toks laikas, tokia forma?

– (S. Jovaiša) FIBA, atlikdama savo tiesioginį darbą, kuruodama europinius turnyrus, pramiegojo šį komercinį kąsnelį ir dabar nori jį susigrąžinti. FIBA turi prerogatyvą vadovauti Europos krepšiniui, bet reiktų tartis su Eurolyga. Dabar, kai Eurolyga subūrė stipriausias komandas ir siūlo kai kurioms vardinius kvietimus, ten dalyvauja Europos klubinis elitas. Būtų nepadoru ultimatyvia forma išardyti tai, kas yra sukurta. Kaip viskas atrodys, jei olimpinėse žaidynėse ar Europos čempionate nedalyvaus Ispanija, Graikija, Italija, Lietuva?

– Manote, kad šis konfliktas gali nueiti ir iki tokios ribos?

– (S. Jovaiša) Kol kas vyksta blefinė situacija – aiškinamasi, stebima reakcija šalių federacijų. Viskas turi susidėlioti, o po šio viso ardymo labiausiai nukentės tiek klubai, tiek čempionatų patrauklumas ir ypatingai žiūrovai. Kas norės žiūrėti čempionatus, kur dalyvauja Liuksemburgo, Kipro ar kitos panašaus lygio rinktinės? Mane juokina užimta FIBA pozicija, tarsi būtų silpna įmonė ir norėtų prie savęs prisijungti labai pelningą, gerai organizuotą turnyrą.

– Ar FIBA turi įrankius, kuriais pasinaudojusi, galėtų neleisti tam tikrų šalių rinktinėms dalyvauti olimpiadoje?

– (M. Krukauskas) Tokio įrankio nėra. Pagrindinis olimpinių žaidynių organizatorius yra Tarptautinis olimpinis komitetas, kuris sprendžia, kokios sporto šakos turi dalyvauti, o federacijos tik prašo, deleguoja savo komandas, sportininkus į olimpines žaidynes. Vienintelis variantas – FIBA galėtų prašyti Tarptautinio olimpinio komiteto, kad neleistų tam tikroms sporto šakoms ar komandoms dalyvauti varžybose. Aišku, motyvas būtų labai keistas – kažkokios komercinės teisės. Manau, kad Tarptautinis olimpinis komitetas, kuris yra pusiau komercinė struktūra, irgi skaičiuos, puikiai supras, kad krepšinis – pats skaniausias gabaliukas torto, komerciškai labai dėkingas produktas.

– (T. Pačėsas) Jei Lietuva būtų suspenduota kaip federacija, sporto šaka, tai būtų galima. Mes teisiškai ir sportiniu pagrindu iškovojom vietą olimpinėse žaidynėse. Pagrindas suspenduoti yra tik už kažkokius veiksmus, neatitinkančius kažkokio FIBA reglamento.

– O tas neatitikimas negalėtų būti tai, apie ką dabar kalba? Kažkokio kito čempionato pasirinkimas?

– (T. Pačėsas) Manau, kad gali, nes tas žmogus yra desperacijoje. Jei šią šantažo formą panaudotų prieš Lietuvą, taip pat turėtų panaudoti ir prieš likusias. Negali vienų suspenduoti, o kitų ne.

– (S. Jovaiša) Klausimas, kodėl dabar, kai viskas pasiruošta, olimpiniai kelialapiai išdalinti. Čia būtų išimamas perlas iš olimpinių žaidynių karūnos. Niekas nepasigailėtų FIBA vadovo. Jis turėtų nuleisti savo garą ir pradėti mąstyti iš naujo.

– Ar čia tik FIBA vadovas turėtų nuleisti garą, ar ir šalių federacijos turėtų pareikšti tvirtą poziciją šiuo klausimu? Mūsų federacija ir toliau rekomenduoja Lietuvos klubams žaisti FIBA organizuojamose varžybose.

– (T. Pačėsas) FIBA leidžia „Žalgiriui“ žaisti pagal vardinį kvietimą Eurolygoje. Europos taurę organizuoja ta pati Eurolyga, bet FIBA rekomenduoja nežaisti tame turnyre. Yra dvigubi standartai.

– (M. Krukauskas) Čia yra padarytas jovalas, kurio esmė – smūgiuoti. FIBA Stambule nusprendė smūgiuoti ir pasižiūrėti, kokia bus reakcija. Dabar yra siūloma, kad tos 14 didžiųjų šalių vienytųsi, darytų kažką savo ir spjautų į FIBA. Tik klausimas, ar šią organizaciją pripažins kitos organizacijos ir Tarptautinis olimpinis komitetas. Jei pripažįsta, FIBA taps nereikalingas produktas.

– Treneri, pasak viešai skelbiamos informacijos, vienas Lietuvos klubas, tai yra „Lietuvos rytas“, yra pasirašęs susitarimą su Eurolyga. Grasinimų dėl galimo pašalinimo buvo sulaukta kovą, kai po Eurolygos posėdžio komanda neslėpė ketinimų prisijungti prie Europos taurės turnyro. Reiktų suprasti, kad „Lietuvos rytas“ tą košę ir užvirė?

– (T. Pačėsas) Ne, užvirė FIBA, leisdama Eurolygos organizuojamame turnyre leidusi žaisti Kauno „Žalgiriui“. Negali uždrausti žemesnio rango turnyro, organizuojamo tos pačios organizacijos, žaisti kitai komandai. Nesuprantu, kur čia tas disbalansas. Tegu FIBA pateikia sąlygas, pagerina ir pritraukia komandas, kurios norėtų ten žaisti, ir viskas išsispręstų. Yra kažkoks manipuliavimas ir dvigubų standartų taikymas. Negali priversti žmogaus nusipirkti „Volkswagen“, jei jis nori važiuoti su „Audi“. FIBA pati sau šauna į koją, leisdama vienoms komandoms dalyvauti Eurolygoje, o kitas komandas norėdama priversti žaisti FIBA organizuojamame turnyre. Čia loginio pagrindo trūkumas. – O nacionalinės federacijos gali įpareigoti žaisti tam tikruose turnyruose? Jei LKF, norėdama sausa išlįsti iš vandens, pasakytų, jog priėmė sprendimą, rekomendavo. Neįmanoma paspausti?

– (M. Krukauskas) Ne. Čia privatus klubas, nieko negali padaryti. Turi diskvalifikuoti komandą. Prieš mėnesį, kai buvo kalba apie galimas sankcijas klubams, FIBA aiškiai išdėliojo kriterijus. Jei klubas eina į Eurolygos rengiamą turnyrą, jo likimą sprendžia pati lyga, šiuo atveju – Lietuvos krepšinio lyga. Jei šios problemos neišsprendžia lyga, tada sprendžia LKF, ir tik po to sprendžia FIBA. Dabar visus šiuos kriterijus, kuriuos pati nustatė, FIBA peršoka ir nusprendžia, kad imsis ne klubo, o tiesiog rinktinės. FIBA, norėdama neleisti niekur dalyvauti lietuviams, turėtų suspenduoti pačią LKF.

– Pone Jovaiša, kiek tikėtina, kad Lietuva bus pašalinta iš Europos krepšinio čempionato?

– (S. Jovaiša) Netikiu. Sveikas protas turi nugalėti. Jei kažkas riejasi tarpusavyje, bet nukenčia produktas, tai pasijus visiems. FIBA gali viską suardyti, bet ką turėsime? Klubai renkasi savarankiškai, bet FIBA nenori šios ugnies kurstyti savo rankomis, bando įtraukti federacijas ar lygas. Tegul užsiima savo veikla, o ne skaldymu. Manau, čia bus daug triukšmo, o iki ardymo nenueisime. P. Baumannas nėra amžinas, federacijos gali šaukti suvažiavimą ir bandyti organizuoti naujus rinkimus.

– Negi čia tikrai vieno žmogaus problema?

– (T. Pačėsas) Taip, be abejonės. Pašalinti Lietuvos iš olimpiados praktiškai neįmanoma. Nereikia panikuoti, turim laiko, grasinimai liečia 2017-ų metų čempionatą.

– Kokia bus LKF pozicija trečiadienį?

– (S. Jovaiša) Jie turėtų iš FIBA sulaukti visiškai aiškių siūlymų. LKF klubams leidžia spręsti laisvai, taip ir turėtų būti. Sankcijos liečia visas rinktines, teisėjus. Jeigu niekas neišsigąs, viskas turėtų grįžti į savas vėžes. Galbūt FIBA ir Eurolyga ras kompromisą, pasiūlys patrauklesnį projektą, iš kurio visi turės komercinės naudos.

– Treneri, buvęs LKF generalinis sekretorius M. Balčiūnas kalbėjo, kad Europa galėtų atsiskirti nuo FIBA, rengti savo čempionatą.

– (T. Pačėsas) Čia yra du keliai: arba tai yra tik šantažas ir viskas grįš į senas vėžes, arba bus naujas modelis su stipriausiomis valstybėmis, prie kurių, esu įsitikinęs, prisijungs visos mažesnės, kurios norės dalyvauti gerame, kokybiškame, reprezentatyviame formate.

– (M. Krukauskas) Įmanomas ir Eurolygos modelis, perkeliamas į nacionalinį lygmenį. Apie tai savo laiku kalbėjo į „FIBA Europe“ vadovus kandidatavęs Šarūnas Marčiulionis. Tam, kad būtų stiprios šalys krepšinio prasme, jas reikia išskirti. Į viršų eina didžiausios, stipriausios, o kartu paskui save, pritraukdamos, tempdamos silpnesnes. Tas modelis buvo siūlomas, bet mažosios šalys nesutiko.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 17.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.