EUROLYGA 2023

„Lietuvos rytas“ nepasiduoda spaudimui: lieka su Eurolyga

Vilniaus „Lietuvos rytas“ trečiadienį sužinojo itin nemalonią žinią. FIBA spaudimui pasidavusi Lietuvos krepšinio federacija (LKF) nusprendė patenkinti Tarptautinės krepšinio federacijos prašymą ir meta „Lietuvos rytą“ iš Lietuvos krepšinio lygos (LKL) varžybų.

„Lietuvos rytas“ lieka su Eurolyga.<br>M.Kulbio nuotr.
„Lietuvos rytas“ lieka su Eurolyga.<br>M.Kulbio nuotr.
„Lietuvos rytas“ lieka su Eurolyga.<br>lrytas.lt montažas
„Lietuvos rytas“ lieka su Eurolyga.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 20, 2016, 4:00 PM, atnaujinta May 28, 2017, 6:31 AM

Trečiadienį LKF vykdomasis komitetas priėmė drastišką sprendimą, siekdamas apsaugoti Lietuvos krepšinio rinktinę nuo galimos diskvalifikacijos iš Rio olimpiados.

Spaudimui nepasiduos

„Lietuvos rytui“ žaisti bus uždrausta iškart, kai bus pamatyta sutartis su Eurolygos komercine struktūra (ECA).

Tačiau Vilniaus klubas neketina pasiduoti spaudimui. „Lietuvos rytas“ yra sudaręs trejų metų sutartį su Eurolyga ir nuo kito sezono žais šios organizacijos rengiamose varžybose.

„Niekas nesikeičia. Mes jau pasirinkome – dalyvausime Eurolygos rengiamose varžybose“, – net ir sužinojęs LKF sprendimą sakė „Lietuvos ryto“ ekipos direktorius Martynas Purlys

Grasina šalinti rinktines

LKF FIBA ir ECA kare yra situacijos įkaite. FIBA ne tik Lietuvą, bet ir kitas Eurolygą pasirinkusias šalis šantažuoja ir grasina sankcijomis rinktinėms.

FIBA jau anksčiau pareiškė, kad gali neleisti lietuviams dalyvauti Rio žaidynėse. Organizacija grasino rinktinėms drausti žaisti 2017 metų Europos krepšinio čempionate.

Po tokių grasinimų pasidavė tvirtai stovėjusios Ispanija ar Rusija. Andrejus Kirilenko anksčiau kalbėjo, kad tvirtai gins Rusijos klubų interesus ir nepasiduos spaudimui, bet trečiadienį nusprendė sutikti su FIBA.

Tokiu keliu žengė Serbija, Graikija, Izraelis.

Laiškus apie galimas sankcijas gavo Lietuvos, Ispanijos, Italijos, Serbijos, Graikijos, Rusijos, Slovėnijos, Kroatijos, Juodkalnijos, Izraelio, Turkijos, Lenkijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos krepšinio federacijos.

Pašiepė FIBA spaudimą

Legendinis serbų treneris Željko Obradovičius antradienį ironiškai kalbėjo apie FIBA spaudimą: „Būtų įdomus turnyras be šių keturiolikos komandų. Būtų smagu. Be Ispanijos, Serbijos, Graikijos, Kroatijos, Rusijos. Komandos turi teisę rinktis. Visi ją turi ir dabar jie kalba apie sankcijas. Noriu pamatyti čempionatą be tų komandų. Galbūt tos keturiolika rinktinių žais kitame Europos čempionate.“

Šią savaitę buvo svarstomas kitas FIBA žingsnis. Organizacija atsisakė pripažinti vienuolikos galingiausių Europos klubų sutartis su Eurolyga. Tarp jų – ir Kauno „Žalgirio“. Šiuo metu galioja senoji sutartis, todėl FIBA tik baigus galioti kontraktui ketina imti daryti spaudimą ir šiems klubams.

Sutiko su FIBA

LKF trečiadienį išplatino pranešimą apie priimtą sprendimą.

„Lietuvos krepšinio federacijos vykdomasis komitetas nutaria suspenduoti Lietuvos krepšinio klubus, kurie sudarys arba vykdys sutartis su „Euroleague Commercial Assets“ ar su ja susijusiais asmenimis ir žais Eurolygos Europos taurės turnyre, iš Lietuvos oficialių krepšinio lygų už Federacijos įstatų 5.2.2 ir 5.2.7 punktų, Federacijos Etikos ir drausmės kodekso 8 str. 14 ir 15 punktų ir FIBA nustatyto draudimo nesilaikymą“, – sakoma LKF vykdomojo komiteto nutarime, priimtame po balsavimo apklausos būdu raštu. 

LKF tvirtina, kad skubų balsavimą surengė dėl pasikeitusios situacijos ir FIBA paskelbtų grėsmių rinktinei netekti teisės žaisti olimpiadoje.

Gavome informacijos, kad LKF privalo spręsti šią problemą iškart.  Tai galėjo padaryti tik LKF vykdomasis komitetas. Dėl to skubos tvarka surengėme balsavimą apklausos būdu raštu, kaip numato LKF įstatai. Balsavimo rezultatai abejonių nekelia – bet kuris Lietuvos krepšinio klubas, pasirinkęs Eurolygos rengiamą Europos taurės turnyrą, netenka teisės žaisti oficialiose Lietuvos krepšinio lygose“, – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.