EUROLYGA 2023

Drastiškas sprendimas: „Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL

Lietuvos krepšinio lygai (LKL) gresia neregėta sumaištis. Šalies krepšinio federacijos (LKF) Vykdomojo komiteto nariai trečiadienį po apklausos pritarė, kad iš LKL čempionato būtų šalinamas Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubas.

„Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL<br>M.Kulbio nuotr.
„Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL<br>M.Kulbio nuotr.
„Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Lietuvos rytas“ šalinamas iš LKL<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-04-20 15:08, atnaujinta 2017-05-28 07:08

Sprendimas įsigalios iškart, kai LKF įsitikins, kad „Lietuvos rytas“ turi galiojančią sutartį su Eurolygos organizacija. LKF prašys sostinės klubo įrodyti ar paneigti, kad turi trejų metų kontraktą su Eurolygos rengiamu Europos taurės turnyru. 

„Lietuvos krepšinio federacijos vykdomasis komitetas nutaria suspenduoti Lietuvos krepšinio klubus, kurie sudarys arba vykdys sutartis su „Euroleague Commercial Assets“ ar su ja susijusiais asmenimis ir žais Eurolygos Europos taurės turnyre, iš Lietuvos oficialių krepšinio lygų už Federacijos įstatų 5.2.2 ir 5.2.7 punktų, Federacijos Etikos ir drausmės kodekso 8 str. 14 ir 15 punktų ir FIBA nustatyto draudimo nesilaikymą“, – sakoma LKF vykdomojo komiteto nutarime, priimtame po balsavimo apklausos būdu raštu.

Drastiškas žingsnis žengtas po to, kai praėjusią savaitę FIBA paskelbė, kad uždraus nacionalinėms vyrų krepšinio rinktinėms dalyvauti ne tik Europos čempionatuose, bet ir Rio de Žaneiro olimpiadoje, jei vienos ar kitos šalies krepšinio klubas varžysis Eurolygos rengiamame Europos taurės turnyre.

„Skubus balsavimas dėl šių sankcijų surengtas atsižvelgiant į pasikeitusią situacijai ir gavus iš FIBA naujausios informacijos dėl grėsmės Lietuvos vyrų rinktinei netekti teisės žaisti jau šių metų olimpinėse žaidynėse“, – rašoma LKF pranešime.

Šį savaitgalį šaukiamas FIBA Vykdomojo komiteto posėdis, kuriame, kaip spėjama, bus paskelbta apie olimpines sankcijas, jei kuri nors federacija nesusidoros su klubais, kurie laisva valia pasirinko eiti su Eurolyga, o ne su „FIBA Europe“ kuriama Čempionų lyga.

Kelialapius į Rio olimpiadą pernai Europos čempionate užsitikrino Ispanijos ir Lietuvos ekipos. Jei kuri nors šių šalių neįvykdytų FIBA nurodymo, rinktines numatyta diskvalifikuoti, o jų bilietus perimtų dviejuose olimpinės atrankos turnyruose antrąsias vietas užėmusios komandos. 

Šiandieninis LKF Vykdomojo komiteto sprendimas priimtas siekiant apsaugoti Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę nuo galimos diskvalifikacijos iš Rio žaidynių.

Nors LKF Vykdomojo komiteto posėdis turėjo vykti tik balandžio 26 dieną ir tada būtų svarstomas FIBA ultimatumas, suskubta tai daryti šiandien: visoms nacionalinėms federacijoms, kurių klubai turi sąsajų su Eurolyga, buvo liepta iki balandžio 20-osios apsispręsti, kurią pusę jos palaiko.

FIBA praėjusią savaitę sukėlė sumaištį Europoje. Dėl klubų noro dalyvauti Eurolygos organizacijos rengiamame Europos taurės turnyre FIBA pagrasino iš tarptautinių varžybų diskvalifikuoti 14 nacionalinių krepšinio federacijų, tarp jų – ir Lietuvos.

Laiškus apie galimas sankcijas gavo Lietuvos, Ispanijos, Italijos, Serbijos, Graikijos, Rusijos, Slovėnijos, Kroatijos, Juodkalnijos, Izraelio, Turkijos, Lenkijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos krepšinio federacijos.

Pagal FIBA generalinio sekretoriaus Patricko Baumanno sukurptą ir „FIBA Europe“ vadovo Kamilo Novako pasirašytą laišką, 14 valstybių bus pašalintos iš svarbiausių krepšinio varžybų, tarp jų ir 2017 metų Europos pirmenybių, jei šalių klubai pasirinks Europos taurės varžybas, o ne FIBA kuriamą naująją krepšinio Čempionų lygą.

Iš didžiųjų krepšinio valstybių tik Prancūzija ir Vokietija išvengė grasinimų.

„LKF, būdama FIBA narė, rekomenduoja visiems klubams rinktis FIBA organizuojamas varžybas. Tačiau reikia suprasti svarbų dalyką – krepšinio klubai yra privačios bendrovės, todėl federacijos vadovybė viena pati teisiškai negali nurodinėti ar diktuoti jiems, kokiose varžybose jie privalo žaisti arba privalo nežaisti, – juridinę tarpusavio santykių situaciją sekmadienį aiškino LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. – Be to, kalbant apie tokius svarbius sprendimus, asmeninė prezidento ar generalinio sekretoriaus pozicija nieko nelemia. Tokiais klausimais sprendimą gali priimti tik visa krepšinio bendruomenė – visuotinė LKF narių konferencija.“ 

Kol kas FIBA jokių sankcijų nežada skirti komandoms, kurios dalyvaus Eurolygos turnyre – tarp jų ir Kauno „Žalgiriui“. tačiau jau vakar FIBA vadovybė pranešė, kad pripažįsta tik trumpalaikę Eurolygos ir klubų sutartį, kurios galiojimas baigiasi 2017 metais. Tuo tarpu Eurolyga su 11 klubų, įskaitant ir „Žalgirį“, yra sudariusi naujus dešimties metų kontraktus – iki 2026-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?