EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ viceprezidentas „LRT Forume“: savi išduoda savus

Lietuvos televizijos laidoje „LRT Forumas“ ketvirtadienį buvo aptarti šiuo metu aktualiausi krepšinio klausimai: kas gresia nacionalinei krepšinio rinktinei, kokios pasekmės gali laukti Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir ateityje Kauno „Žalgirio“, ar realus sostinės klubo pašalinimas iš Lietuvos krepšinio lygos. Trečiadienį Lietuvos krepšinio federacija paskelbė, kad atsižvelgus į FIBA grasinimus, kad ekipoms sutikus kovoti Eurolygos organizuojamuose turnyruose, pasaulinė federacija imsis priemonių – neleis rinktinei žaisti Europos turnyre ir olimpiadoje.

LKF prezidentui A.Saboniui mestas kaltinimas, kad federacija išdavė „Lietuvos rytą“.<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF prezidentui A.Saboniui mestas kaltinimas, kad federacija išdavė „Lietuvos rytą“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir krepsinis.net inf.

Apr 21, 2016, 10:17 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:19 AM

„Lietuvos ryto“ viceprezidentas Darius Gudelis žodžių į vatą nevyniojo ir pavadino LKF sprendimą išdavyste. „Mus nemaloniai nustebino toks LKF sprendimas. Tai vertiname kaip Lietuvos krepšinio bendruomenės išdavystę. Savi išduoda savus. Mūsų klubas Lietuvos krepšiniui atidavė daug metų, tai – privati organizacija, kuri laisvoje šalyje sprendimus turėtų priimti pati. Džiugina R. Milašiaus pozicija, tai kaip pavyzdys LKF, kaip reikia ginti savus. Dabar mes esame auka“, – kalbėjo D.Gudelis apie potencialų „Lietuvos ryto“ klubo šalinimą LKL pirmenybių.

Kol Eurolygos operacijų vadovas Eduardas Scottas pasakojo apie tai, kad Eurolygoje kritiniu atveju gali būti svarstoma galimybė didinti komandų skaičių, D.Gudelis turėjo vieną viltį: „Manau, kad Europoje yra žmonių, kurie vertina stuburą, vertybes, kurias propaguojame mes“.

LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas teigė, jog neįsivaizduoja situacijos, kuomet „Lietuvos rytas“ būtų pašalintas iš šalies pirmenybių, mat sprendimus lygoje priima komandos. „Turime vadovautis savo nutarimais. Laikomės to, ką priėmėme – kad klubai turi teisę patys rinktis, kuriame turnyre žaisti. Neįsivaizduoju situacijos, kad „Lietuvos rytas“, „Neptūnas“ ar „Žalgiris“ būtų pašalintas, nes čia mūsų stipriausi klubai, kurie kuria didžiausią pridėtinę vertę LKL pirmenybėms“, – tvirtino R.Brazauskas.

Kaip galima suprasti, grėsmė gali kilti ne tik jau minėtam sostinės klubui, bet ir Klaipėdos „Neptūno“ ekipai. Ji, pasak LKL vadovo Remigijaus Milašiaus, yra ant patekimo į Europos taurę slenksčio. R.Milašius kol kas nenori kalbėti apie galimą atsiskyrimą nuo LKF organizacijos ir viliasi, jog per artimiausius keturis mėnesius pavyks viską išspręsti nepareikalavus aukų.

„Mes dar jokio dokumento iš LKF negavome. Mes esame viena šeima, vienas kitą turime palaikyti. Gyvename ES, gal FIBA nežino kas ta ES, bet yra teismai, Europos komisija. Mūsų klubai turi teisę rinktis, kur žaisti. Kol kas FIBA nesukūrė jokios organizacijos, neturi rėmėjų, neturi pinigų ir negali pritraukti komandų. Dėl ko mes tapome FIBA dalininkais? Dėl paprastos priežasties. „Lietuvos rytas“ ir „Žalgiris“ jau seniai žaidžia Eurolygos turnyruose, bet mūsų tikslas būtų, kad kuo daugiau komandų rungtyniautų Europos turnyruose. Aš ne tas žmogus, kad laužyčiau sistemą, bet jei klubams kils grėsmė nežaisti ten, kur nori, mūsų 10 klubų spręs, kuriuo keliu eiti“, – sakė R.Milašius.

Paklaustas, kodėl FIBA apsiriboja Europa ir nenusitaiko į Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) komandas, LKL vadovas rėžė užtikrintai: „Galvelės per silpnos siekti NBA.“

Kauno „Žalgirio“ komandos vadovas Paulius Motiejūnas šiek tiek stojo ginti LKF ir sakė, jog kito pasirinkimo tiesiog nebuvo. Tiesa, jis tikisi, kad artimiausiu metu „sistema bus supurtyta ir federacijos užsinorės kovoti“.

„Vyksta krepšinio karas. Federaciją lengva teisti, bet suprantu, kad jei turi rinktis: eiti kovoti prieš visus bei aukoti rinktinę ar laikinai, tikiuosi, pašalinti komandą iš pirmenybių. Manau, kito sprendimo nebuvo. Turint dvi dienas neįmanoma su visomis federacijoms susisiekti, kai ir jas slegia tas pats. Tikiuosi, jog per artimiausius 4 mėnesius diskusijos turės vykti ir bus atkovotos savos pozicijos“, – vylėsi P.Motiejūnas.

 “FIBA Europe“ direktorius Kamilis Novakas, susisiekus su juo telefonu, vėl kalbėjo apie sportinį principą ir nesutiko, kad jo organizacija vykdo šantažą ir grasina šalių federacijoms.

„FIBA taryba yra sunerimusi dėl konkurencijos ir to, kaip komandos renkamos turnyrams. Tikime, kad sporto principas yra krepšinio pagrindas. Negali būti, kad išimtinė klubų dalis gali dalyvauti turnyre, o kiti – ne. Turime suprati, kad atstovaujame visam krepšiniui, o ne mažumai. Kreipėmės į daugelį klubų ir matome, kad jie nepalaiko mažumos. Nepriimu žodžio „grasinimas“. Mes to nedarome, o priimame sprendimus. Turime teisę tai daryti“, – kalbėjo K.Novakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.