EUROLYGA 2023

FIBA kardas kirto ir Lietuvai: Europa laukia Eurolygos atsako

Europos krepšinį apėmusiame kare trečiadienį prasidėjo nepaklusniųjų šaudymas. Klubams, kurie nori žaisti Eurolygos rengiamose Europos taurės varžybose, pagrasinta išmetimu iš nacionalinių lygų.

LKF trečiadienį pagrasino „Lietuvos ryto“ klubą pašalinti iš nacionalinių varžybų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKF trečiadienį pagrasino „Lietuvos ryto“ klubą pašalinti iš nacionalinių varžybų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKF trečiadienį pagrasino „Lietuvos ryto“ klubą pašalinti iš nacionalinių varžybų.<br>M.Kulbio nuotr.
LKF trečiadienį pagrasino „Lietuvos ryto“ klubą pašalinti iš nacionalinių varžybų.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2016-04-21 08:01, atnaujinta 2017-05-28 04:52

Lietuvos krepšinio federacija (LKF), kaip ir kitų Europos šalių organizacijos, klusniai padarė tai, ko pareikalavo Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA).

Iki balandžio 20 dienos keturiolikos šalių federacijos turėjo pateikti FIBA pasiaiškinimus dėl savo klubų ketinimų žaisti Eurolygos rengiamose Europos taurės varžybose.

FIBA pagrasinus sankcijomis rinktinėms, jei klubai rinksis Europos taurės varžybas, LKF vykdomasis komitetas skubiai balsavo, kad tokie išsišokėliai būtų pašalinti iš nacionalinių varžybų.

Apie savo ketinimus žaisti Europos taurės turnyre prieš kurį laiką paskelbęs Vilniaus „Lietuvos rytas“ po tokio LKF žingsnio nekeičia savo pozicijos.

Išsigando sankcijų rinktinei

„LKF vykdomasis komitetas nutaria nušalinti Lietuvos krepšinio klubus, kurie sudarys arba vykdys sutartis su Eurolygos komercine struktūra (ECA) ar su ja susijusiais asmenimis ir žais Eurolygos Europos taurės turnyre, iš Lietuvos oficialių krepšinio lygų už Federacijos įstatų, Etikos ir drausmės kodekso ir FIBA nustatyto draudimo nesilaikymą“, – sakoma LKF nutarime, priimtame po balsavimo apklausos būdu raštu.

Teigiama, kad sprendimas įsigalios tada, kai LKF įsitikins, jog „Lietuvos rytas“ turi galiojančią sutartį su ECA.

„Skubus balsavimas dėl šių sankcijų surengtas atsižvelgiant į pasikeitusią situaciją ir gavus iš FIBA naujausios informacijos dėl grėsmės Lietuvos vyrų rinktinei netekti teisės žaisti jau šių metų olimpinėse žaidynėse“, – rašoma LKF pranešime.

Šį savaitgalį šaukiamas FIBA vykdomojo komiteto posėdis, kuriame, kaip spėjama, bus paskelbta apie olimpines sankcijas, jei kuri nors federacija nesusidoros su klubais, kurie pasirinko eiti su Eurolyga, o ne su „FIBA Europe“ kuriama Čempionų lyga.

Pernai kelialapius į Rio de Žaneiro olimpiadą Europos čempionate užsitikrino Ispanijos ir Lietuvos ekipos.

Jei kuri nors šių šalių neįvykdytų FIBA nurodymo, rinktines numatyta diskvalifikuoti, o jų bilietus perimtų dviejuose olimpinės atrankos turnyruose antrąsias vietas užėmusios komandos.

Spaudimui nepasiduos

Ar gali būti taip, kad „Lietuvos rytas“ būtų pašalintas iš LKL jau šį sezoną?

Toks drastiškas sprendimas būtų sunkiai tikėtinas ir dar sunkiau įgyvendinamas, nes kito sezono Europos klubų turnyrų dėlionė dar nebaigta ir užtruktų.

Tačiau ir gąsdinamas Vilniaus klubas neketina pasiduoti spaudimui. „Lietuvos rytas“ neslepia, kad yra sudaręs trejų metų sutartį su Eurolyga ir nuo kito sezono žais šios organizacijos rengiamose varžybose.

„Mums niekas nesikeičia. Mes jau pasirinkome – dalyvausime Eurolygos rengiamose varžybose“, – sužinojęs LKF sprendimą sakė „Lietuvos ryto“ ekipos direktorius Martynas Purlys.

Kol kas FIBA jokių sankcijų nežada skirti komandoms, kurios dalyvaus Eurolygos turnyre, tarp jų ir Kauno „Žalgiriui“.

Tačiau FIBA vadovybė pranešė, kad pripažįsta tiktai trumpalaikę Eurolygos ir klubų sutartį, kurios galiojimas baigiasi 2017 metais. Tuo metu Eurolyga su 11 klubų, įskaitant ir „Žalgirį“, yra sudariusi naujas dešimties metų sutartis – iki 2026-ųjų.

Privertė skubiai balsuoti

Iš anksto numatytas LKF vykdomojo komiteto posėdis turėjo vykti tik balandžio 26 dieną, tada ir planuota svarstyti FIBA ultimatumą.

LKF dar antradienį FIBA siuntė laišką su teiginiu, kad rekomenduoja klubams dalyvauti FIBA varžybose, tačiau tarptautinė organizacija pareikalavo tikslesnės pozicijos.

„Gavome informacijos, kad LKF privalo spręsti šį klausimą iškart. Tai galėjo padaryti tik LKF vykdomasis komitetas. Dėl to skubos tvarka surengėme balsavimą apklausos būdu raštu, kaip numato LKF įstatai.

Balsavimo rezultatai abejonių nekelia – bet kuris Lietuvos krepšinio klubas, pasirinkęs Eurolygos rengiamą Europos taurės turnyrą, netenka teisės žaisti oficialiose Lietuvos krepšinio lygose“, – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Kuo atsakys Eurolyga

FIBA praėjusį penktadienį susprogdino bombą, kai pagrasino iš tarptautinių varžybų pašalinti 14 nacionalinių krepšinio federacijų, tarp jų – ir Lietuvos.

Laiškus apie galimas sankcijas gavo Lietuvos, Ispanijos, Italijos, Serbijos, Graikijos, Rusijos, Slovėnijos, Kroatijos, Juodkalnijos, Izraelio, Turkijos, Lenkijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Makedonijos krepšinio federacijos.

Europos krepšinio sumaištyje žodį tarė ir Eurolyga.

„Esame nustebinti dėl FIBA sprendimo imtis sankcijų prieš federacijas dėl jos pačios nesėkmingo mėginimo įgyvendinti savo projektą (Krepšinio čempionų lygą. – Red.). Juokinga, kad sankcijos įvestos už tai, jog federacijos nesugebėjo priversti klubų paklusti FIBA valiai ir pasielgti prieš savo norą“, – teigiama Eurolygos pareiškime.

Konkretaus Eurolygos atsakymo į FIBA žingsnius galima laukti kitą savaitę – balandžio 29-ąją Londone rengiamas Eurolygos akcininkų susirinkimas dėl kito sezono varžybų.

Užkulisiuose kalbama, kad Eurolyga gali imtis plano B, kurį yra parengęs Jordi Bertomeu.

Pagal šį sumanymą, 2016–2017 metų Eurolygos turnyras gali būti išplėstas iki 24 arba 32 komandų ir tokiu atveju FIBA liks kvailio vietoje, nes ji numatė sankcijas tiktai už dalyvavimą Europos taurės varžybose. (LR)

Daugumos šalių federacijos pabūgo

Trečiadienį buvo karšta diena daugumos valstybių krepšinio vadovų kabinetuose. Vis dėlto net ir galingiausios Europos krepšinio valstybės neatsispyrė FIBA diktatui.

Rusijos krepšinio federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka pareiškė, jog Europos taurės varžybas pasirinkusios komandos bus baudžiamos.

Tą patį padarė ir Serbijos krepšinio federacija. Iš šios šalies žaisti Europos taurės varžybose kvietimą buvo gavęs tik Belgrado „Partizan“. Šio klubo prezidentas Nikola Pekovičius tvirtino, jog sprendimą, kuriame turnyre žaisti, priims po kelių dienų.

Graikijos krepšinio federacija parašė, jog nepalaiko Eurolygos ir neleis klubams sudaryti sutarčių su šia organizacija.

Nedalyvauti Europos taurės turnyre savo lygos paprašė ir Ispanijos krepšinio federacija. Į tai reaguodama Ispanijos krepšinio lyga ACB persiuntė federacijai susitarimą su Eurolyga, pagal kurį jos varžybose turėtų žaisti septyni Ispanijos klubai (keturi Eurolygoje ir 3 Europos taurės turnyre). Tad Ispanijai išlieka grėsmė būti pašalintai iš olimpinių žaidynių ir netekti teisės rengti 2018 metų moterų pasaulio čempionato.

FIBA nurodymų nepuolė vykdyti tik Slovėnija. Slovėnams kilo klausimų, kodėl grasinama jiems, nors sutartį su Eurolyga turi Adrijos lyga. Be to, slovėnai prašė paaiškinti, kodėl bausmės gresia tik Europos taurės klubams, bet ne Eurolygos komandoms.

Iš pirmų lūpų

Romualdas Brazauskas

LKL generalinis direktorius

„Federacijos rašte yra sprendimas ir yra sprendimo motyvai. Federacija žiūri ne vieno klubo interesų, o Lietuvos. Šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į viso Lietuvos krepšinio interesus. LKL nenori vertinti kitos organizacijos sprendimų. Kalbama apie ateitį, o LKL nėra mačiusi jokių sutarčių. Todėl ir apie sankcijas kalbėti neverta. Kitą savaitę prasidės LKL atkrintamosios varžybos, joms mes ir ruošiamės. Kalbėti apie tai, kas būtų, jei būtų, nėra solidu. Jei šios problemos ateityje nebus išspręstos, LKL valdyba gali šaukti visuotinį susirinkimą ir ieškoti sprendimų. Dabar „Lietuvos ryto“ klubas nėra pažeidęs LKL valdybos nutarimų. Vasario 19 d. posėdyje buvo priimtas nutarimas, jog klubai gali savo nuožiūra rinktis turnyrus, kuriuose nori dalyvauti. Klubai tai ir daro.“

Šarūnas Kliokys

Buvęs LKL prezidentas

„Eurolyga iškėlė klubų krepšinį į aukštą lygį ir sukūrė patrauklų formatą, bet dabar matome situaciją, kad FIBA nori perimti šias teises. Vienintelis aspektas, kuriuo FIBA gali remtis reikalaudama pertvarkyti klubų krepšinį, yra Eurolygoje tik iš dalies veikiantis sportinis principas. FIBA anksčiau neturėjo įtakos vyrų krepšinyje ir norėdama susigrąžinti galią naudojasi savo įtaka kenkdama klubams. Anksčiau FIBA varžybose buvo didelė netvarka, todėl LKL visada palaikė Eurolygą, nes dirbdama su ja gaudavo tai, kas būdavo sutarta. Nors dabar FIBA deklaruoja, jog dirbs kitaip, ji naudoja jėgą. FIBA kol kas neliečia 16 Eurolygos klubų, bet kyla klausimas: kas bus toliau? Jei FIBA perims Europos taurės turnyrą, laikui bėgant sunaikins ir Eurolygą. Daugumos šalių federacijos išsigando ir palūžo, todėl suprantu LKF. Galbūt didžiosios Europos šalys kartu su NBA galėtų kurti alternatyvią asociaciją, bet Europos krepšinyje nėra vienybės. „Lietuvos ryto“ klubas 2000 metais jau buvo pasirinkęs FIBA Suprolygą ir paskui dėl šio sprendimo ilgai kentėjo. Todėl klubo sprendimas rinktis Eurolygos rengiamas varžybas man atrodo logiškas. Sunku nuspėti, kaip bus toliau, bet neįsivaizduoju, kaip atrodytų Lietuvos čempionatas be „Lietuvos ryto“ komandos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.