EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio figūros – po arogancijos kauke

„Čia gera trijulė. Visi trys. Aš negaliu“, – iš žurnalistų juokėsi Arvydas Sabonis. Lietuvos krepšinio legendai ketvirtadienį teko sėstis ant karštos kėdės, kur nervingą Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) toną dengė bandymas pasijuokti ir keisti klausimai žurnalistams. Sudėtingą Lietuvos krepšinio situaciją uždengė arogancija.

LKF nebenori girdėti nepatogių klausimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LKF nebenori girdėti nepatogių klausimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LKF spaudos konferencija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LKF spaudos konferencija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LKF nebenori girdėti nepatogių klausimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LKF nebenori girdėti nepatogių klausimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LKF spaudos konferencija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LKF spaudos konferencija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 21, 2016, 3:09 PM, atnaujinta May 28, 2017, 3:11 AM

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas pateikė svarbių atsakymų, bet jų buvo tiek pat, kiek klausimų žurnalistams.

„Turit pasiūlymų?“ – šypsojosi M.Špokas.

Visi supranta, kad LKF mėgina apsaugoti rinktinę, bet federacijos vadovams klausimai apie galimus manevrus buvo tokie nepatogūs, kad greitai tai virto nervingu juoku ar nemokšišku „atsišaudymu“.

Mes lauk „Lietuvos rytą“

Ketvirtadienį per spaudos konferenciją LKF prezidentas Arvydas Sabonis ir M.Špokas atsakinėjo į karštus žurnalistų klausimus. Atsakinėjo ir klausimais, ir pokštais, nors priešais niekas nesijuokė.

Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) jau kurį laiką grasino Lietuvai ir kitoms šalims. FIBA jau iškėlė ultimatumą ir pareiškė, kad jeigu šalies klubai, norintys žaisti Europos taurėje, dalyvaus nacionalinėse pirmenybėse, rinktinės gaus per nagus.

Iš pradžių FIBA grasino išmesti rinktines iš 2017 metų Europos krepšinio čempionato, o tada pareiškė, kad neleis žaisti ir Rio de Žaneiro olimpiadoje.

LKF trečiadienį paskelbė, kad pasiduoda šiam spaudimui. Krepšinio federacija pareiškė, kad šalins Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubą iš Lietuvos čempionato, jeigu pamatys ekipos sutartį su Eurolyga.

„Lietuvos rytas“ tą pačią dieną paskelbė, kad neketina nutraukti sutarties ir žais Eurolygos organizuojamame turnyre.

Bet M.Špokas vis tiek keistai kalbėjo ir buvo nustebęs, kad žurnalistai mini „Lietuvos ryto“ vardą.

„Kodėl visur iškilo vieno klubo pavadinimas? Visi klubai, kurie žais, bus baudžiami. Visi suprantate, kas yra FIBA. Mes esame jos nariai ir kitos organizacijos neturime. Visus įstatymus kuria jie“, – sakė jis. 

Nori gražaus vakaro

A.Sabonis iki šiol nebuvo pateikęs savo nuomonės apie mūšį, bet jeigu krepšinio bendruomenė tikėjosi aštresnių pasisakymų, jų nebuvo.

„Būk geras. Kolega jau klausė. Nesugadink viso vakaro. Suprantu, kad nori parašyti, bet gal nereikia visko“, – išgirdęs klausimą, ar mano, kad FIBA užsiima šantažu, sakė A.Sabonis.

Jis keletą kartų leido suprasti, kad LKF yra situacijos įkaitė.

LKF prezidentas, kuris naujuosiuose rinkimuose bus vienintelis kandidatas, dažnai atsakinėjo su šypsena.

„Esame nariai ir kitų alternatyvų nėra. Turime vykdyti tai, kas nustatyta. Nenorėtume likti vieni. Ar to jūs norėtumėt?“ – klausė A.Sabonis.

Norėjo patarimų

M.Špokas keletą kartų prašė pateikti pasiūlymų ir vis kartojo, kad LKF nieko padaryti negali.

„Ar žinote, kas yra FIBA? Jeigu turite pasiūlymų, norime išgirsti“, – kartojo LKF generalinis sekretorius.

Lietuvoje ilgą laiką buvo svarstoma, ar LKF gali pasipriešinti FIBA organizacijai. A.Sabonis ir M.Špokas iškart pasakė, kad ne. LKF – FIBA organas ir turi vadovautis nuostatomis, jeigu jos ir nepatinka. A.Sabonis teigė, kad jeigu reikės, ultimatumą pateiks ir Kauno „Žalgiriui“, kuris jau turi 10 metų sutartį su Eurolyga, bet ši dar neįsigaliojo. FIBA jau paskelbė, kad nepripažins šių sutarčių, kurias turi 11 Eurolygos klubų.

„Mes padarėme žingsnį dėl visos Lietuvos krepšinio ateities tarptautinėje arenoje. Jeigu bus tokia situacija, ir toliau tai darysime, – apie grėsmę „Žalgiriui“ kalbėjo A.Sabonis. – Patikėkit, mums buvo nelengva tai padaryti. Atsidūrėme prie sienos, nes pakibo olimpinės žaidynės. Nežinau, ką galėjo padaryti kiti.“

Šarūnas Jasikevičius yra atvirai pareiškęs, kad pasigenda aštresnės pozicijos iš Europos didžiųjų krepšinio figūrų A.Sabonio, Andrejaus Kirilenkos ar Dejano Bodirogos.

Bet A.Saboniui tai nepasirodė patraukli idėja.

Kas dar neaišku?

Legendinis treneris Željko Obradovičius dar po rungtynių šią savaitę Eurolygoje pareiškė, kad norėtų pamatyti Europos čempionatą be stipriųjų žemyno rinktinių. Tuomet jis užsiminė, kad Ispanija, Rusija ir kitos stiprios šalys galėtų žaisti savo Europos čempionate.

Bet M.Špokas nenorėjo girdėti jokių kalbų apie alternatyvas ar sąjungas.

„Gal jūs norit padėt (sukurti čempionatą, – red.)? Nėra tokių dalykų. Nėra tokių alternatyvų. Niekas apie tai nediskutavo“, – agresyviu tonu kalbėjo M.Špokas.

Jis dar kartą pakartojo, kad LKF privalo klausyti FIBA vadovo nurodymų.

„Jis yra mūsų vadovas. Kas dar neaišku?“ – sakė jis.

LKF konferencija baigėsi viską apibendrinančiu tonu.

„Linai, nemiegok“, – ženklą baigti konferenciją LKF viešųjų ryšių ir rinkodaros direktoriui Linui Kunigėliui davė A.Sabonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.