EUROLYGA 2023

Ar 14 federacijų atsakymai patenkino „FIBA Europe“ ambicijas?

„FIBA Europe“ gavo, ko norėjo. Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) Europos padalinys šią savaitę išsireikalavo, kad 14 šalių nacionalinės federacijos atsiųstų jai laiškus, kuriuose prisiekia ištikimybę FIBA ir atsiriboja nuo Eurolygos komercinės struktūros (ECA), kuri rengia Eurolygos ir Europos taurės varžybas.

LKF generalinis sekretorius M.Špokas priklauso „FBA Europe“ valdybai, kuri patvirtino sankcijas.<br>D.Umbraso nuotr.
LKF generalinis sekretorius M.Špokas priklauso „FBA Europe“ valdybai, kuri patvirtino sankcijas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2016, 8:31 AM, atnaujinta May 27, 2017, 11:25 PM

Prieš savaitę (balandžio 15 d.) Europos krepšinį sudrebinusiuose „FIBA Europe“ laiškuose buvo pranešta, kad aštuonios šalys (Ispanija, Rusija, Serbija, Juodkalnija, Kroatija, Slovėnija, Bosnija ir Hercegovina, Makedonija) šalinamos iš 2017 m. Europos čempionato. Dar šešios valstybės (Lietuva, Italija, Turkija, Graikija, Izraelis ir Lenkija) gavo įspėjimus apie gresiančią tokią pat bausmę.

Kas toliau? Šeštadienį „FIBA Europe“ kartu su FIBA spręs, ar sankcijos atšaukiamos.

„Mes gavome atsakymus iš visų nacionalinių federacijų, iš kurių prašėme paaiškinimų dėl sutarčių, kurias, pasak pranešimų, sudarė jų klubai arba lygos su ECA. Šiuo metu atsakymai nagrinėjami, o vėliau bus paskelbtas atitinkamas pareiškimas“, – taip „FIBA Europe“ spaudos tarnyba atsakė Rusijos agentūrai „R-Sport“ apie tolesnius žingsnius.

„FIBA Europe“ viešai apie savo rengiamus posėdžius jokios informacijos neskelbia. Nėra net oficialiai paskelbto valdybos narių sąrašo, kuriame netrūksta žmonių, per dvejus metus nutolusių nuo krepšinio reikalų.

Pavyzdžiui, buvusiai Rusijos krepšinio federacijos prezidentei Julijai Anikejevai šiuo metu yra paskirtas namų areštas, jai gresia kalėjimas.

Sankcijos federacijoms buvo pritaikytos remiantis kovo 20 dieną Paryžiuje priimtu „FIBA Europe“ valdybos sprendimu.

2014 metų duomenimis, valdybą sudaro 25 asmenys: prezidentas Turgay Demirelis (Turkija), iždininkas Karlas Thalleris (Austrija), nariai Cyrielis Coomansas (Belgija), Mirsadas Donlagičius (Bosnija ir Hercegovina), Georgis Gluškovas (Bulgarija), Željko Drakšičius (Kroatija), Jiri Zidekas (Čekija), Antti Zittingas (Suomija), Jeanas Pierre'as Siutat (Prancūzija), Ingo Weissas (Vokietija), Asterios Zois (Graikija), Ivanas Bodrogvary (Vengrija), Hannesas Jonssonas (Islandija), Dino Meneghinas (Italija), Edgaras Šnepas (Latvija), Mindaugas Špokas (Lietuva), Toras Christianas Bakkenas (Norvegija), Grzegorzas Bachanskis (Lenkija), Carmenas Tocala (Rumunija), Julija Anikejeva (Rusija), Dejanas Bodiroga (Serbija), Jose Luisas Saezas (Ispanija), Lena Wallin-Kantzy (Švedija), Harunas Erdenay (Turkija), Oleksandras Volkovas (Ukraina).

Daugiau nei pusė valdybos narių atstovauja šalims, kurioms sankcijos netaikomos.

Vienas valdybos narių, buvęs Serbijos krepšinio federacijos viceprezidentas D.Bodiroga lankydamasis Maskvoje pareiškė, kad „FIBA Europe“ yra parengusi pasiūlymą Eurolygai, tačiau jis kol kas negali būti viešinamas.

Serbas vienintelis iš valdybos narių drįso viešai reikšti nuomonę novosti.rs: „Mes turime sprendimą šiai situacijai, o tiksliau – konkretų pasiūlymą Eurolygai. Bet negaliu nieko sakyti iki posėdžio. Mano nuomone, sportas turi būti aukščiau politikos. Žaidėjai neturi kentėsi dėl nesutarimų. Jie turi būti ramūs ir laukti, kol bus rastas sprendimas.“

Konfliktas grindžiamas tuo, kad 2015 metais FIBA nutraukė sutartį su ECA dėl klubų varžybų rengimo 2015–2016 metų sezone. Pernai ECA nutarė, kad nuo kito sezono Eurolyga mažinama iki 16 klubų, iš kurių 11 yra vardiniai kvietimai, o Europos taurės turnyras lieka jos žinioje. FIBA leido klubams žaisti šioje Eurolygoje, tačiau nutarė kurti savo Čempionų lygą ir pareikalavo, kad Europos taurės turnyras nebūtų rengiamas.

Jį pasirinkusiems klubams ir lygoms numatytos sankcijos kirstų nacionalinėms rinktinėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.