EUROLYGA 2023

Lietuvos legionieriai: kovos dėl aukso ir būtinas gidas

Europos šalių nacionalinėse krepšinio lygose – karštymetis. Pavasario pabaigoje ir vasaros pradžioje kova dėl aukso vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse, o keliose užsienio lygose laimėti čempionų vardus pretenduoja ir lietuviai.

J.Mačiulis taikosi į dar vieną trofėjų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulis taikosi į dar vieną trofėjų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 1, 2016, 12:32 PM, atnaujinta May 23, 2017, 10:37 AM

Ispanijoje į dar vieną titulą taikosi Jonas Mačiulis, Rusijoje – Artūras Milaknis, Italijoje – Mantas Kalnietis, Rimantas Kaukėnas ir Darjušas Lavrinovičius.

Tuo tarpu Adomas Drungilas tikslą jau pasiekė. Jis antradienį tapo Austrijos čempionu.

Ispanijos lyga

Ilgiausią kelią iki finišo linijos reikės nueiti Ispanijos komandoms. ACB lygoje paskutinę gegužės dieną dar tik baigėsi ketvirtfinalio etapas ir paaiškėjo abi pusfinalio poros.

Pusfinalyje čempiono vardą ginantis Madrido „Real“, kuriame žaidžia Jonas Mačiulis, kovos su „Valencia“, o reguliariojo sezono nugalėtoja „Barcelona“ – su Vitorijos „Laboral Kutxa“. „Real“ ketvirtfinalio serijoje teko stipriai paplušėti. J.Mačiulis ir jo komandos draugai Mursijos UCAM ekipą įveikė rezultatu 2:1.

Jau ketvirtfinalyje nutrūko kito lietuvio sezonas. Malagos „Unicaja“, kurioje žaidžia Mindaugas Kuzminskas, pralaimėjo „Valencia“ komandai 0:2.

Pusfinalyje ir finale bus žaidžiama iki trijų pergalių, o pusfinalio etapas prasidės ketvirtadienį (birželio 2 d.).

Italijos lyga

Bent vienas lietuvis šiais metais tikrai taps Italijos čempionu. Tai paaiškėjo jau po „Serie A“ pusfinalio, kuriame teisę susigrumti lemiamoje dvikovoje iškovojo reguliariojo sezono nugalėtojas Milano „Emporio Armani“ su Mantu Kalniečiu ir Emilijos Redžo „Grissin Bon“ su Rimantu Kaukėnu bei Darjušu Lavrinovičiumi.

Šiedu klubai dar rudenį buvo vadinami pagrindiniais favoritais, bet per ilgą sezoną patyrė daug sunkumų. Nebuvo lengva ir pusfinalyje, kuriame „Emporio Armani“ nugalėjo Venecijos „Umana“ komandą 4:2, o „Grissin Bon“ pranoko Avelino „Sidigas“ ekipą, kurioje žaidė Benas Veikalas, 4:3.

„Serie A“ sostas jau laisvas. Čempiono vardą gynęs Sasario „Banco di Sardegna“ klubas iš kovos pasitraukė jau ketvirtfinalyje, kuriame nusileido Emilijos Redžo krepšininkams. Beje, būtent šios komandos pernai žaidė finale, o „Banco di Sardegna“ tuomet nugalėjo 4:3.

Šio sezono finalo serija, kurioje bus kovojama iki keturių pergalių, prasidės penktadienį (birželio 3 d.).

Vieninga lyga

Kovą dėl Vieningos lygos aukso trečiadienį pradės Kazanės „Uniks“ snaiperis Artūras Milaknis. „Uniks“ ilgoje pusfinalio serijoje, kurioje visas penkerias rungtynes laimėjo šeimininkai, pasinaudojo aikštės pranašumu ir 3:2 nugalėjo Sankt Peterburgo „Zenit“ komandą. Tatarstano klubas ne tik užsitikrino mažiausiai antrąją vietą, bet ir iškovojo kelialapį į kito sezono Eurolygos turnyrą.

Vieningos lygos finale „Uniks“ varžovas bus čempiono vardą ginantis Maskvos CSKA. „Armiečiai“ pusfinalio serijoje 3:0 pranoko sezono viduryje trenerį Rimą Kurtinaitį atleidusį „Chimki“ klubą.

Maskvos klubas į Vieningos lygos finalą pateko visus aštuonis sezonus, o per praėjusius septynis turnyrus šešis kartus tapo čempionu. Dar nė karto aukso nelaimėjęs „Uniks“ finale žais trečiąjį kartą.

Vokietijos lyga

Labai daug šį sezoną nuveikė Frankfurto „Skyliners“ klubas, kuriam atstovauja, bet Vokietijos lygos atkrintamosiose varžybose dėl legionierių limito nė vienerių rungtynių nežaidė Tomas Dimša.

„Skyliners“ iškovojo „FIBA Europe“ taurę, Vokietijos lygos ketvirtfinalyje nugalėjo grėsmingąją Berlyno ALBA, bet pusfinalyje, turėdamas aikštės pranašumą, nusileido Ulmo „ratiopharm“ ekipai 1:3.

Kitame pusfinalyje intrigos nebuvo. Dviejų Bavarijos klubų akistatoje čempiono vardą ginantis Bambergo „Brose“ triskart sutriuškino Miuncheno „Bayern“ krepšininkus.

Bundeslygos finalo serija prasidės sekmadienį, o „Brose“ ir „ratiopharm“ krepšininkai kovos iki trijų pergalių. Vokietijos čempionai be aukso medalių gaus dar vieną svarbų prizą – kelialapį į kito sezono Eurolygos turnyrą.

Turkijos lyga

Turkijos lygos finale susigrums du ilgalaikes Eurolygos licencijas turintys Stambulo klubai „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahce“. Jie pusfinalyje nugalėjo dvi kitas Stambulo komandas, kurios kitą sezoną irgi turėtų žaisti Eurolygoje. Turkijos lygos reguliariojo sezono nugalėtojas „Anadolu Efes“ įveikė „Darussafaka“ ekipą 3:0, „Fenerbahce“ – šių metų Europos taurės laimėtoją „Galatasaray“ komandą 3:1.

Čempionės vardą gynusi ir šį sezoną Eurolygoje debiutavusi Izmyro „Karsiyaka“ iškrito ketvirtfinalyje. Izmyro komanda nusileido „Galatasaray“ klubui 1:2.

Nors „Anadolu Efes“ ir „Fenerbahce“ nuolat yra tarp superlygos favoritų, šie klubai finale susitiks po gana ilgos pertraukos. Praėjusį kartą jie lemiamoje serijoje susigrūmė 2010 metais (tada laimėjo „Fenerbahce“). Paskui „Fenerbahce“ dar dukart tapo čempionu (2011 ir 2014 m.), o „Anadolu Efes“ auksą pastarąjį kartą laimėjo 2009 metais.

Graikijos lyga

Daugumoje pirmaujančių Europos krepšinio valstybių pirmenybės dar tęsiasi, o Graikijos lygos laureatai buvo apdovanoti dar priešpaskutinę pavasario dieną.

Šalies čempiono vardą apgynė Pirėjo „Olympiakos“, dramatiškoje finalo serijoje nugalėjęs Atėnų „Panathinaikos“ klubą 3:1. „Panathinaikos“ laimėjo pirmąsias rungtynes išvykoje, bet po to Fortūna triskart paeiliui šypsojosi „Olympiakos“ krepšininkams.

Net trejos iš ketverių finalo rungtynių baigėsi 1-2 taškų skirtumu, ketvirtajame mače krepšininkai žaidė du pratęsimus, o dviejų dvikovų nugalėtojus nulėmė aidint sirenai „Olympiakos“ lyderio Vasilio Spanoulio pataikyti tritaškiai.

Amžinieji varžovai finale susitiko jau 11-ąjį sezoną iš eilės. „Olympiakos“ per šį laikotarpį nugalėjo tik tris kartus: 2012, 2015 ir 2016 metais. Šį sezoną Pirėjo komanda čempione tapo 12-ąjį kartą, bet vis dar labai smarkiai atsilieka nuo 34 kartus aukso medalius iškovojusios Atėnų ekipos.

Bronzos medalius šiais metais iškovojo Atėnų AEK klubas, kuris tarp prizininkų pateko pirmą kartą nuo 2005-ųjų, o šio dešimtmečio pradžioje net buvo praradęs profesionalų licenciją ir ištremtas į Graikijos trečiąją lygą.

Lenkijos lyga

Zeliona Guros „Stelmet“ komandai trūksta labai nedaug, kad apgintų Lenkijos čempionės vardą. Finalo serijoje, kurioje žaidžiama iki keturių pergalių, „Stelmet“ pirmauja prieš Radomo „Rosa“ klubą 3:0.

„Stelmet“ kovoja dėl trečiojo titulo per pastaruosius keturis sezonus, o „Rosa“ finale žaidžia pirmą kartą.

Dvikovoje dėl bronzos Donaldo Kairio treniruojama Slupsko „Czarni“, kurioje žaidžia Mantas Česnauskis, išvykoje laimėjo pirmąsias rungtynes su Vloclaveko „Anwil“ ekipa. Mažajame finale kovojama iki dviejų pergalių.

Estijos lyga

Paskutinį Estijos lygos mūšį pralaimėjo Tartu „Rock“ krepšininkai, tarp kurių buvo Evaldas Žabas ir Karolis Petrukonis. Čempiono vardą gynęs „Rock“ finale nusileido Talino „Kalev-Cramo“ ekipai 1:4.

Finalo rezultatas atspindėjo viso čempionato jėgų santykį. „Kalev-Cramo“ reguliariajame sezone laimėjo visas rungtynes, o atkrintamosiose varžybose tik patvirtino Talino klubo pranašumą prieš kitas Estijos komandas.

„Kalev-Cramo“ ir „Rock“ finale susitiko šeštą sezoną iš eilės, o nuo 2004 metų Estijos čempionais tapo tik šiedu klubai. Šįmetis titulas „Kalev-Cramo“ buvo aštuntasis. Dar vienas lietuvis karčią nesėkmės piliulę nurijo mažajame finale. Dvikovoje dėl bronzos aikštės pranašumą turėjusi Talino „TLU-Kalev“ su Dominyku Milka pralaimėjo Raplos „Avis“ ekipai 1:3.

Latvijos lyga

Visiškai naują puslapį Latvijos krepšinio metraštyje atvertė pirmą kartą šios šalies čempione tapusi „Valmiera“. Buvusio Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjo Roberto Štelmaherio treniruojami Valmieros krepšininkai finalo serijoje 4:3 nugalėjo čempiono vardą gynusį Rygos VEF klubą.

Nuo Nepriklausomybės atkūrimo iki šio sezono Latvijos krepšinio čempionais buvo tapę tik Rygos ir Ventspilio klubai.

Daugkartinis čempionas „Ventspils“ šiais metais vos iškovojo bronzos medalius. Mažajame finale Ventspilio krepšininkai pralaimėjo dvejas pirmąsias rungtynes „Liepaja“ komandai, bet sugebėjo atsitiesti ir laimėjo seriją 3:2.

Latvijos pirmenybių medalio šiais metais nelaimėjo nė vienas lietuvis. Tačiau Valmieros ekipoje iki gruodžio žaidė Vytenis Čižauskas, o Latvijos čempionais tapo du latviai krepšininkai, sezoną pradėję LKL klubuose, bet žiemą grįžę į tėvynę ir apsivilkę „Valmiera“ aprangą. Tai – Lauris Blaus (iš Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“) ir Akselis Vairogas (iš Panevėžio „Lietkabelio“).

Austrijos lyga

Antradienį Austrijos čempionu tapo Obervarto „Gunners“ aprangą vilkėjęs Adomas Drungilas. Jis su komandos draugais finalo serijoje nugalėjo „Wels“ ekipą 3:0. Obervarto klubas pakartojo 2011 metų rezultatą ir šalies pirmenybių auksą iškovojo antrąjį kartą.

„Gunners“ šį sezoną taip pat tapo Austrijos taurės laimėtoju. Per lemiamas taurės turnyro ypač pasižymėjo A.Drungilas, kuris buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju.

2014 ir 2015 metų Austrijos čempionas Giusingo „Knights“ sezono viduryje buvo pašalintas iš lygos dėl finansinių pažeidimų.

Serbijos lyga

Serbijos lygos finale varžovės jau laukia pernai pirmą kartą čempione tapusi Belgrado „Crvena Zvezda“, kuri pusfinalio serijoje įveikė kitą sostinės komandą „Mega“ 2:0.

Kitame pusfinalyje reikės trečiųjų rungtynių – Belgrado ‚Partizan“ ir Železniko FMP ekipos per du pirmuosius mačus pasidalijo po pergalę.

Kroatijos lyga

Kroatijos lygoje įsibėgėjo finalo serija, kurioje kovoja dvi Zagrebo komandos: dviejų praėjusių sezonų laureatė „Cedevita“ ir daugiausiai titulų šalies pirmenybių istorijoje iškovojusi „Cibona“.

Principinių varžovių dvikovoje po dvejų rungtynių rezultatu 2:0 pirmauja buvusio Kauno „Žalgirio“ krepšininko Veljko Mršičiaus treniruojama „Cedevita“. Komandos varžosi iki trijų pergalių.

Slovėnijos lyga

Slovėnijos lygoje dar vieną nesėkmę patyrė labiausiai tituluota šios šalies komanda Liublianos „Olimpija“. Ji pusfinalio serijoje pralaimėjo Laško „Zlatorog“ klubui 1:2. Iš kovos dėl medalių jau pasitraukė ir pernai sensacingai auksą laimėjusi Šentiuro „Tajfun“, kuri ketvirtfinalyje nusileido „Olimpija“ ekipai 1:2.

O finale grumiasi „Zlatorog“ ir Domžalių „Helios“. Šios komandos serijoje iki trijų pergalių per dvejas pirmąsias rungtynes pasidalijo po pergalę. Beje, „Zlatorog“ ekipoje vis dar žaidžia buvęs „Žalgirio“ puolėjas 39 metų Goranas Jurakas.

Izraelio lyga

Izraelio čempionai paaiškės finalo ketverto turnyre, į kurį jau pateko Tel Avivo „Maccabi“ ir Eilato „Hapoel“ klubai.

Kitos dvi ketvirtfinalio serijos dar nesibaigė, o rezultatas jose lygus 2:2. Čempiono vardą ginantis Jeruzalės „Hapoel“ niekaip negali palaužti Tel Avivo „Hapoel“ klubo, o lemiamoms penktosioms rungtynėms taip pat rengiasi Haifos „Maccabi“ ir Rišono „Maccabi“ komandos.

Prancūzijos lyga

Į Prancūzijos lygos finalą pateko Strasbūro SIG ir Liono-Vilerbano ASVEL klubai. Pusfinalyje SIG įveikė Le Mano „Sarthe“ komandą 3:0, o ASVEL pranoko reguliariojo sezono nugalėtoją „Monaco“ ekipą 3:1.

2014 ir 2015 metų Prancūzijos čempionas Limožo CSP, kuriame žaidė į „Žalgirį“ pereinantis Leo Westermannas, reguliariajame sezone užėmė vos dešimtąją vietą ir nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Finalo serija, kurioje bus kovojama iki trijų pergalių, prasidės šeštadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.