EUROLYGA 2023

Spjūvis olimpiniam krepšiniui: nuobodus ir jį išgelbėtų tik JAV

„Olimpinis krepšinis man kelia nuobodulį nuo 1992 metų“, – pareiškė „Fox Sports“ žurnalistas Chrisas Chase'as, kuris anksčiau savo tekstus publikuodavo „Yahoo“ tinklaraštyje ir „USA Today“.

Ar iš olimpiados pasitraukus JAV žvaigždėms krepšinis taptų įdomesnis?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ar iš olimpiados pasitraukus JAV žvaigždėms krepšinis taptų įdomesnis?<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2016, 9:34 AM, atnaujinta May 20, 2017, 7:03 AM

Ch.Chase'as iš karto prisiekė dievinantis olimpinį sportą ir tai liudija daugybė tekstų iš vasaros ir žiemos žaidynių.

„Aš dievinu olimpiadą. Aš gyvenu dėl olimpiados. Rio žaidynių laukiau jau praėjus valandai po Londono olimpiados uždarymo ceremonijos“, – pabrėžė jis.

Amerika turi siųsti studentus

Ch.Chase'as teigė, kad 1992 metų Svajonių komanda ir Michaelo Jordano, Magico, Birdo ar Chucko Daly istorijos iki šiol puikiai tinka knygoms rašyti ar televizijos laidoms kurti, bet dabartinis olimpinis krepšinis praradęs magiją.

Olimpinis krepšinio turnyras yra rinkodaros kursai, pridengti čempionato vardu. Turnyras pavargęs jau 20 metų. Atėjo laikas tiems profesionalams (NBA krepšininkams. – Red.) grąžinti kas ketvirtą vasarą ir grįžti prie universitetų krepšininkų. Žvaigždžių jėgos sumažės, bet atsiras dramos“, – rašė Ch.Chase'as.

O tada pridūrė paradoksą: „Dabar nežiūrite olimpinio krepšinio, kad pamatytumėte, kas laimės. Jūs jį stebite, kad pamatytumėte, ar JAV pralaimės. Ir jeigu niekas nesugrįš prie „aš“ amžiaus, atsakymas bus „ne“. JAV visų žvaigždžių komanda yra geresnė už bet kurios šalies rinktinę“, – teigė žurnalistas.

Pagyrė lietuvius

Ch.Chase'as pabrėžė: NBA krepšininkai tiesiog per aukšto lygio, kad kiti turėtų šansą. Jis prisiminė Londono žaidynėse vykusį Lietuvos ir JAV rinktinių mūšį.

„Kai amerikiečiai strigo, kaip nutiko su lietuviais, viskas rėmėsi ne į talentą. Tiesiog, kai į krūvą meti aštuonis Visų žvaigždžių alfa šunis, suteiki porą savaičių treniruočių ir keletą pasirengimo mačų, jie netampa vieningi“, – rašė žurnalistas.

Lietuvos rinktinė tuomet grupėje pralaimėjo tik 94:99.

„Lietuvos rinktinė buvo geresnė komanda. JAV turėjo geresnių žaidėjų“, – pridūrė Ch.Chase'as.

Intrigos nebūna

Pasak Ch.Chase'o, JAV rinktinė turėtų rinktis jaunuosius NCAA krepšininkus, nes NBA finalo serija baigiasi birželio viduryje, o rinktinė ruošis nuo liepos 18 dienos.

„10 dienų treniruočių stovykla bus supinta su penkiais mačais penkiuose miestuose. Tai nėra treniruotė. Tai šlovingas šturmo turas. O universitetų krepšininkai gali susirinkti jau gegužės pabaigoje ir surengti tikrą treniruočių stovyklą su vertingomis kontrolinėmis rungtynėmis. Komandoje nebūtų tiek nuostabaus talento, bet tokį krepšinį stebėti būtų įdomiau“, – rašė jis.

Prieš ketverius metus Londone JAV rinktinė finale nedideliu skirtumu – 107:100 – nugalėjo Ispanijos krepšininkus, bet tai neįtikino „Fox Sports“ žurnalisto.

„Tai buvo geriausia kova per 40 metų, bet vis tiek nebuvo dramos. Ispanija turėjo gerą sudėtį, bet tai vis tiek buvo ekipa, kuri grupėje pralaimėjo Rusijai, o pusfinalyje irgi buvo arti to. Tad netgi ir tais atvejais, kada olimpiadoje matome įtemptas rungtynes, jos nebūtinai būna labai įtemptos. Tai ir yra problema“, – apie tai, kad niekas neturi realių galimybių svarbiuose mačuose pranokti amerikiečius, rašė Ch.Chase'as.

Olimpiados niekada nepaliks

„Fox Sports“ žurnalistas klausė, ar tikrai sirgaliai taip trokšta olimpiadoje matyti NBA krepšininkus.

„Ką po 1992 metų olimpiados atsimenate? Gerai. Ką atsimenate po Vince'o Carterio šuolio per Fredericą Weisą? Michaelas Phelpsas baseine būna tris minutes, o Usaino Bolto pasirodymas bėgimo take trunka sekundes, bet jie vis tiek suteikia gerokai daugiau prisiminimų nei pastarųjų 20 metų vadinamosios Svajonių komandos žaidimas.

Ch.Chase'as įsitikinęs, kad JAV niekada neatsisakys galimybės siųsti NBA krepšininkus į olimpiadą, nes tai nuostabi vieta reklamuotis. NBA ir taip investuoja didžiulius pinigus į rinkodarą užsienyje, o olimpinės žaidynės – tobula platforma.

„NBA krepšininkai svajoja apie žiedus. Olimpiečiai – apie auksą. Ir netgi žinant, kad kelios universiteto žvaigždės irgi jau svajoja apie NBA čempionų žiedus, jų noras įrodyti savo galimybes tarptautiniame krepšinyje olimpiadai suteiktų gerokai daugiau aistros, nei matėme per pastaruosius dešimtmečius“, – rašė Ch.Chase'as.

Jis teigė, kad visada atsiras tokių krepšininkų kaip Stephenas Curry, kurie po daugiau nei 200 rungtynių per dvejus metus nutars pailsėti. Vis fėlto tai nereiškia, kad NBA nenori olimpiadoje turėti savo žaidėjų.

„Tikrieji NBA savininkai – sportinės avalynės kompanijos – tik subtiliai nepasako, kad nori olimpiadoje savo krepšininkų. Kiek jos turi įtakos? Pamenate, kai M.Jordanas per 1992 metų medalių teikimo ceremoniją su JAV vėliava uždengė „Reebok“ logotipą? Ir netgi dabar, kai JAV rinktinė avės „Nike“ batelius, nemanykite, kad „Under Armour“ nėra nusivylusi, kad S.Curry nežais ir neparodys savo batelių“, – sakė Ch.Chase'as.

Pabaigoje jis pridūrė: „Galbūt tai ir nėra toks blogas dalykas, bet aš ir toliau svajoju.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.